Kotimaa

Analyysi: Nyt on siirryttävä po­see­rauk­ses­ta tekoihin – työl­li­syys­toi­met tänään hallituksen pöydällä

Sanna Marinin hallituksen tiedotustilaisuudessa opetusministeri Li Andersson, sisäministeri Maria Ohisalo, valtiovarainministeri Katri Kulmuni ja Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 29.1.2020 6:00
Kirsi Turkki

Sanna Marinin (sd.) hallituksen on ryhdyttävä toteuttamaan ohjelmaansa, poseerauksen aika on ohi, kirjoittaa politiikan ja talouden toimittaja Kirsi Turkki. Kiireellisimpiä ovat työllisyystoimet, joita hallitus käsittelee tänään päiväkoulussaan.

Kritiikki Sanna Marinin (sd.) hallitusta kohtaan yltyy, jos hallitus ei pikaisesti ryhdy tekoihin. Koko naisjohtoinen hallitus ja erityisesti pääministeri itse on paistatellut kansainvälisessä julkisuudessa nimityksestään lähtien. Davosin talousfoorumin mediamyllyn jälkeen Marin on luvannut keskittyä kotimaan asioiden hoitoon. Yksi tilaisuus käydä käsiksi työhön on tänään, kun hallitus kokoontuu Helsingin Säätytalolle päiväkouluun käymään läpi valmisteilla olevia työllisyystoimia.

Antti Rinteen (sd.) hallitus nimesi seitsemän työmarkkinajärjestöjen edustajista koottua työryhmää pohtimaan työllisyyskeinoja. Ryhmien työstä on kuulunut ristiriitaisia kommentteja. Erityisesti työnantajapuoli on pitänyt saavutuksia vaatimattomina.

Työryhmien tammikuun alussa salaisiksi jääneistä väliraporteista on laadittu kooste hallituksen päiväkouluun. Joidenkin ennakkotietojen mukaan lista on pitkä eli nyt on yritetty etsiä keinoja tiheällä kammalla. Niistä hallituksen pitäisi valita ne, joita lähdetään viemään huhtikuun alun kehysneuvotteluihin.

"Mitään ei suljeta pois"

Hallituspuolueista erityisesti keskustan suunnalta on korostettu, että mitään työllisyyskeinoa ei saa sulkea pois neuvotteluista. Etukäteen tiedetään, että vasemmistopuolueille on vaikeaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen niin, että se olisi alussa suurempi ja työttömyyden pitkittyessä summa pienenisi. Monet tutkimukset puoltavat ansiosidonnaisen porrastamista työllisyyskeinona. Ansiopäivärahojen saajien määrä kääntyi nousuun viime vuoden lopulla.

Työttömyysputken poistaminen on yhtä lailla vaikea keino. Työmarkkinajärjestöjen päätöksellä putken alaikärajaa nostettiin jo vuodella 62 vuoteen tämän vuoden alusta.

Hallitusohjelmaan on kirjattu perhevapaauudistus. Samassa yhteydessä on todettu, että kotihoidon tukeen ei kosketa. Äskettäin lisäksi THL:n tutkija kertoi MTV:n uutisten haastattelussa, että kotihoidon tuen lyhentäminen työllistää oletettua vähemmän, vaikka esimerkiksi kansainvälinen valuuttarahasto IMF on nostanut sen yhdeksi työllisyyskeinoksi.

Työnantajat ja yrittäjät rummuttavat paikallista sopimista työllisyyskeinona. Paikallisen sopimisen työllisyysvaikutuksia on erityisen vaikea ennakolta arvioida. Lähinnä kyse on positiivisesta signaalista yrityksille, jotka sitten mahdollisesti investoivat ja luovat työpaikkoja. Investoinnit edellyttävät luottamuksen ilmapiiriä, mihin vaikuttaa moni muukin asia kuin paikallinen sopiminen.

Työperäistä maahanmuuttoa nopeutettava

Yritykset kärsivät työvoimapulasta. Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli joulukuussa avoinna yli 100 000 työpaikkaa. Hallituksen tavoitteena on lisätä osaajien työperäistä maahanmuuttoa. Pullonkaula ovat työperäisten oleskelulupien käsittelyajat, jotka ovat venyneet kuukausien mittaisiksi. Hallitusohjelmaan kirjattiin, että tavoite on käsitellä työperäiset oleskeluluvat kuukaudessa.

Työperäisen maahanmuuton hallinto siirrettiin vuoden alusta sisäministeriöstä työ- ja elinkeinoministeriöön. On todennäköistä, että oleskelulupien käsittely saa nyt vauhtia ja lupia käsittelevä maahanmuuttovirasto lisää määrärahoja.

Työllisyys

Hallituksen tavoite on 75 prosentin työllisyysaste ja 60 000 lisätyöllistä vuonna 2023.

Vuoden 2020 syksyllä hallituksella tulee olla osoitettavissa 30 000 uutta työpaikkaa vastaavat toimet.

Joulukuussa 2019 työllisyysaste oli 73,0 prosenttia, työttömyysaste oli 6,7 prosenttia.

Edellinen hallitus päätti budjettiriihessä työllisyyspaketista. Paketissa keskeistä olivat työnhaun palveluiden uudistaminen, palkkatuen määrärahojen nosto ja pitkäaikaistyöttömien työllistäminen kuntakokeiluilla.

Hallituksen kanssa työllisyyskeinoja etsii koko hallituskauden ajan seitsemän työmarkkinajärjestöjen edustajista koostuvaa työryhmää.

Hallituksen työllisyystoimien vaikuttavuuden arvioi valtiovarainministeriö.

Tutkimustietoon perustuvia toimia työllisyyden nostamiseksi etsii riippumaton tutkijatyöryhmä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (92)

Tämä kvartetti tulee vain syventämään luokkajakoa. Keskiluokka alkaa olla jo historiaa, ja jäljellä on vain köyhälistö ja eliitti. Köyhät rimpuilevat tuomeentulon rajoilla, ja eliitti rimpuilee kohtuuttomien kulutusluottojen ja asuntolainojen paineessa. Valtio sinänsä alkaa olla ulkomaisten korpporaatiopankkien kredit-hirttosilmukassa. Peli jatkuu ja IMF vie lopulta kaiken.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensinnäkin, hallituksessa on viisi (5) puoluetta, Toiseksi, se oli Sipilän sekä sitä edeltävä Kataisen-Stubbin hallitukset jotka sitä luokkajakoa syvensivät. Nykyhallitus on toistaiseksi ehtinyt jo korottamaan Sipilän jengin tuhoamia sosiaalitukia sekä palauttamaan päivähoidon mallilleen.

Valtion velka ei ole lähelläkään vaarallista, eikä Suomi ole missään "ulkomaisten korpporaatiopankkien kredit-hirttosilmukassa". IMF ei vie mitään, se vain antaa oikeistolaista neuvontaa valtioille. Joten huoli pois!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Marin'ilta puuttuu poliittista kokemusta ja näkemys Suomen kansantalouden tilasta. Kulmuni on valtionvarainministerinä pihalla kuin lumiukko, sillä hänen motiivinsa ovat "tuntemattomia" ja talouden kasvattamisen keinot ovat hukassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitkä tutkimukset puoltavat ansiosidonnaisen porrastamista työllisyyskeinona? Miten työttömyysturvan porrastaminen tai työttömyysputken poistaminen luovat työpaikkoja? Onko työnantajilla tekemätöntä työtä ja hyviä työpaikkoja jemmassa odottamassa, että työttömyysturvan "parannukset" on tehty? Muuten niitä ei viitsi laittaa haettavaksi vai?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ansiosidonnaisten leikkaaminen, ja viltin jatko ns, jalkapäästä toiseen päähän, tämä ei luo vaurautta, ja työpaikkoja, tämä luo vain samaa köyhyyttä. Aitoja työpaikkoja kiitos, niin että kelan ovi lakkaa käymästä.!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saadaan immeinen nopeammin halpatyömieheksi. Jos vaikka sais 500 päivää ansiosidonnaista, tätä ei maksettaiskaan kuin 300 päivältä, ja siten kun tuo 300 päivää täyttyy, pakotetaan töihin, ja siirretään ansiosidonnaisen osa, viltin pätkä toiseen päähän, ja sitten karenssin uhalla töihin. Palkkarahana se toimisi se 300 päivän jälkeinen raha eli tuo 200 päivää. Henkilöstä tulee kelan oven availija. Näin se ansiosidonnaiseen kajoaminen tapahtuisi. Käsitän sen, jos vaikka kelan työttömyyskorvaus asetetaan siten, että se toimii palkkapohjana, valtio sitten maksaa toisen osan, no tässähän on jo liki 1200 euroa kuukauden palkkaa varten. Ja jos henkilö saa vakituisesti vielä toimeentulotukirahaa, senkin voi siirtää palkkarahaosioon, hitsi, pian on 1500 euron kuukausipalkka. Kyllä minä tätä kannatan, rahasumma jää köyhyysrajan yläpuolelle kirkkaasti, köyhyysraja on 1200Euroa/kk.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin osa avoimista työpaikoista on matalapalkkatöitä. Näistä pätkätöistä maksettavilla palkoila ei elä. Kelan tukia tarvitaan edelleen. Eikä valtion lisää valtion verotuloja euroakaan. 17 600e saakka valtion verot on 8e vuodessa. 26 000e saakka valtio verottaa 6%. Valtion menot on noin 55miljardia. Palkkatuloveroa valtio kerää 9,6miljardia. Työllisyysasteen nousulla ei valtion tuloja lisätä. Ihan tyhjä vouhkaamista. Käy kuten Sipilän työllistämistempuille kävi. Työllisten määrä nousi mutta verotulot laski.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Köyhyys tässä kasvaa nytkin, samaa ongelmaa jauhetaan, mutta eri myllyissä. Otetaan ensin köyhiltä pois, ja sitten siirretään se palkkarahaksi, ja se tarkoittaa sitä, että palkanmaksuhaluja ei firmoilla liene, vaan vaativat lisää itsekkin orjia. HERÄTYS KULMUNIN JENGI. Ei orjuutta, vaan aitoa palkkatyötä. Kelan ovi ei saa sitten käydä..!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Posseeramisesta tullee mielhheen se Muailiman vanahin ammatti , siitä on maksettu veroja palijon tähän asti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulee mitattavaksi myös Keskustan lupaus osallistua hallituksen toimintaan vain, jos taloutta ei päästetä retuperälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täystyöllisyys on täys'utopia. Se on sitä ihan siinä missä täystyöllisyyspolitiikka kommunismissa tai jenkkien markkinafundamentalistisessa talousmallissa. Yhteistä kaikille näille yhteiskuntamalleille on se, että ne toimivat hyvin vain oppikirjoissa ja talousteorioissa (niin ja kokoomuksen Elina Lepomäen päänupissa ne myös tuntuu toimivan muttei muualla).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joillekin tahoile ei kelpaa kunnon työllistämistoimiksi muu kuin työttömyysturvan heikennys. Se ei auta mitään, jos osaamista vastaavaa työtä ei ole, eikä löydy, silloin leikkaukset vaikeuttavat vain jokapäiväisestä elämästä selviämistä ja lisäävät ahdinkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työttömyyskassat maksoivat viime vuonna ansiopäivärahoina 1,7 miljardia euroa. Kulut ovat laskeneet 200 miljoonaa euroa edellisvuodesta ja 1,2 miljardia vuoden 2015 jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pidä ajatella ahtaasti, mikä on "osaamista vastaavaa työtä". Voi opetella uusia töitä, jotka saattavat olla vähemmän osaamista vaativia ja ehkä hyvinkin sopivia. Mielialakin pysyy normitasolla, kun luopuu valittelusta. Avoimin silmin ja mielin kohti uutta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei avustajat ja avustajan avustajat maksa paljon! He ovat jo palkkalistoilla olevia virkamiehiä tai naisia, jotka hoitavat vain heille osoitettua muuta työtä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomuksen ja Perussuomalaisten pettymykseksi oli tässä joku päivä sitten semmoinen uutinen, että maailmantaloudessa on ollut jo pieniä elpymisen merkkejä havaittavissa. Jos maailmantalous lähtee nousuun, niin se tekee hyvää myös Suomen taloudelle ja samalla työllisyydelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se oo pettymys, hallitus käy lukemassa salaa kokoomuksen työllisyysohjelmaa ja ottaa sieltä oppia. Ei oo muuta vaihtoehtoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (92)

Uutisvirta

9:19
Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työturvallisuuden heikentyneen – asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia
8:45
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
8:43
Väitös Oulun yliopistossa: Mobiilipelien grafiikkaoptimoinnin haasteet on mahdollista ratkaista
7:00
Päivän leffapoiminnat: Arto Paasilinnan Ulvova mylläri sai Asterix-käsittelyn – ranskalaisessa kyläkomediassa on sadunomaisia piirteitä
7:00
TV-arvio: Erityisherkkyys ei ole sairaus eikä se näy ulospäin – Katariina Männikkö kertoo Akuutissa, kuinka hän oireilee
7:00
Esteettömien autopaikkojen väärinkäyttö harmittaa – Kynnys ry:n puheenjohtaja: "Asiasta huomauttaessa vastaus on monesti välinpitämätön tai tyly – ei kuulu sinulle" Tilaajille
6:40
Turverekan pyörän laakeri syttyi tuleen Kuivaniemellä Iissä
22
Koronan leviäminen uhkaa Euroopassa, hallitus pui varautumista keskiviikkona – Asiantuntija vastaa kysymyksiin pandemian uhasta, viruksen leviämisestä ja rokotuksista
18
Uutisanalyysi: Oulun yliopisto tulossa Raksilaan – sijainnilla iso merkitys kilpailukyvylle Tilaajille
9
Raskaat ajoneuvot syynissä Haukiputaalla – saldona jarruvikoja, kortitta ajoja ja ammattipätevyyden puuttuminen
6
Koirille uusi puistoalue Toppilan Rantapuistoon
3
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
3
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella
3
Maailman onnellisin maa – helpolla hyvinvointivaltiossa ei pääse, jos on vanha tai sairas, usein yhtälöön kuuluu myös köyhyys Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image