Kotimaa

Analyysi: Miksi hallituksen aktiivimallia vastaan kokoonnutaan vasta nyt? – "Parempi myöhään kuin ei milloinkaan"

SAK:laiset keskustelivat toimista liittokokouksessa.
Kotimaa 31.1.2018 12:41 | Päivitetty 31.1.2018 12:44
Anita Simola

Perjantaina Senaatintorilla järjestettävästä mielenosoituksesta hallituksen aktiivimallia vastaan näyttää tulevan laajempi kuin mitä alun perin uumoiltiin.

Tapahtuman kätilönä on suurin palkansaajajärjestö SAK. Akava ei ole järjestönä mukana, mutta sen pari jäsenliittoa on ilmoittanut menevänsä mukaan. STTK:kaan ei ole järjestönä kimpassa, mutta ainakin sen jäsen ammattiliitto Pro osallistuu tapahtumaan.

Monia on kummastuttanut mielenosoituksen ajankohta. Miksi ihmeessä sitä ei järjestetty aiemmin eli viimeistään joulukuussa, jolloin hallitus ja eduskunta päättivät aktiivimallista?

Suurtempaus vaikkapa eduskuntatalon edessä ja hallitusryhmien edustajien vaatiminen ulos antamaan vastauksia olisi ollut kohdillaan ennen päätösten tekoa.

On ihmetelty myös, miksi SAK julkisti oman vaihtoehtonsa vasta kolmisen viikkoa lain voimaantulon jälkeen.

Ay-leiristä myönnetään, että mielenosoituksen aika ei ole ihan sihdissä. Se olisi pitänyt järjestää jo aiemmin. Mutta kuten sananlaskussa sanotaan, niin parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

SAK:n jäsenliitoista viestitetään myös, ettei kukaan uskonut aktiivimallin läpimenoon, koska se koettiin niin epäoikeudenmukaiseksi uudistukseksi.

Liitoissa oli enemmänkin vallalla käsitys, että mallia loivennetaan ja viilataan, ja että se otettaisiin käyttöön asteittain.

– Emme uskoneet hetkeäkään, että näin hullu uudistus voisi toteutua, tokaisi SAK:lainen sisäpiiriläinen.

Mutta niin vain malli hyväksyttiin. Jälkeenpäin voi osan painolastista siirtää joulunajan kiireisiin ja eduskunnassa paljon enemmän keskustelua herättäneeseen alkoholilain uudistukseen. Kun viinaprosenttien nostot villitsivät, niin aktiivimallit näyttivät jääneen paitsioon. Kovin hereillä ei ollut mediakaan.

Mielenosoituksen ajankohta on mielenkiintoinen siitäkin syystä, että keskiviikkona tammikuun viimeisenä päivänä laukeavat useat työehtosopimukset. On laskettu, että niiden piirissä on jopa 1,2 miljoonaa työntekijää.

Palkoista ja muista työehdoista pitäisi päästä sopuun mahdollisimman pian. Esimerkiksi kuntien, ravintola- ja hotellialan ja kiinteistöhuollon sopimukset päättyvät.

Palvelualan ammattiliito PAM käykin parhaillaan neuvotteluja. Liitto on jo aiemmin kertonut osallistuvansa perjantain mielenosoitukseen.

Liitosta korostetaan, että osallistuminen tapahtumaan on vakava viesti hallitukselle ja nimenomaan hallitukselle. Mielenosoitus ei ole työnantajia vastaan. Neuvottelut uusista työehtosopimuksesta ja perjantaina tilaisuus ovat kaksi täysin eri asiaa, eikä niitä pidä rinnastaa toisiinsa.

Tämän on sisäistänyt ainakin osa työnantajista. Palvelualan työntekijöiden mukaan vastapuolelta on saatu sen oloista viestiä, ettei osallistuminen perjantain tapahtumaan sotke neuvotteluja. Hyvä niin.

Oman lukunsa on, miten neuvottelut etenevät. Kiky-sopimus on jättänyt arpia, jotka pitäisi saada umpeen. Palvelualalle suuri kysymys on sunnuntaikorvaus. Jos sitä lähdetään supistamaan, niin edessä on kova vääntö, mahdollisesti lakkouhka.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (67)

Tässä on SDP ja ARinne ja sen näyttö. Pressan vaaleissa kaikki KOLMEN (3) PROSENTIN kannatus.
Lakkoilemalla Suomen sousu matalaksi, kon muut on tehny työt.
Ei kovin vakuuttavaa kehityspolitiikkaa Suomen eteen.

Ja perjantaina 2.2 KAIKKI TÖIHIN, EI lakolle, EI

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin 270 000 työtöntä joutuu jäämään töistä pois perjantainakin, koska töitä ei yksinkertaisesti ole. Neljän prosentin kannatuksella laitettiin sitten tällainen hölmö aktiivimalli voimaan, joka ei ainakaan työpaikkoja lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tää on höpö hommaa!
Lakkokenraali ARinne, suurin saavutus poliittisella SDP-uralla.
Lakkoillaa suomen lakia vastaan.
Olisko ARinne kannattanu herätä esim. vuosi aikaisemmin seuraamaan maan tilannetta! Nukutaanko siellä eduskunnassa, SDP?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysymys on poliittisesta lakosta.
Vasemmisto sai oikein turpiin pressan vaaleissa niin nyt pitää sitten näyttää voimaa.
Ihme jengiä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos hallitus ymmärtäisi järkipuhetta, kuten tasapainoinen vastuuntuntoinen aikuinen niin koko älytöntä hässäkkää ei tarvittaisi ollenkaan.
On uskomattoman törkeää luoda lähinnä rikollinen säädös, jolla täysin syyttömiä rangaistaan aivan muiden tekemisistä. Leikkaus kohdentuu työttömään, jota ei oteta mukaan mihinkään millä voisi välttää oikeusmurhan kohteeksi joutumisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän valitsema eduskunta on tehnyt hyvän lain. Sitä kannattaa noudattaa. Kansalaisalaoitteessa on muutaman kymmenen tuhannen kannatus, kun eduskunnan päättäjien takana on satojen tuhansien kannatus. Pieni ero!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Meidän valitsema eduskunta on tehnyt hyvän lain."

Ei todellakaan ole.

"Sitä kannattaa noudattaa."

Ei todellakaan kannata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärrän kyllä pahan mielen, mutta niin se demokratia vain toimii, että enemmistö päättää, miten hommia hoidetaan.
Aina ei voi voittaa - voihan sitä vähän itkeä tihruttaakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enemmistö ei päätä suomessa asioista.

Aloitetaan vaikka 5% tiettyä kieltä puhuvista, jotka saavat erityisetuja muiden kustannuksella.

Jos enemmistö päättäisi, väitän ettei näin olisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mikäpä se on lakeja hyväksyä 500 euroa kuukaudessa saavan tulojen pienentämiseksi kun itse saa 5000 euroa kuussa + kulukorvaukset vaikka ei tekisi mitään.Nyt on eduskunnassa oikein buumi jäädä äitiys -tai isyysvapaalle kun saa sekä edustajanpalkkion että äitiys/vanhempainpäivärahan siihen päälle.Tämän kauden kansanedustajat ovat tainneet tehdä ennätyksen "synnytystalkoissa" mutta eivät suinkaan ilman korvausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikilla on mahdollisuus tienata tuo 5000e/kk. Toki pitää tehdä vahän opiskelun ja työn eteen. Siinä pikku juttu...

Perjantaina 2.2.2018 töihin, JIPII!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SAK on työntänyt koko ajan valheellista tietoa aktiivimallista. Kuka uskoo sitä, että se ajaa työntekijöiden asias?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huomatkaa nyt, että demarien Rinne lupaa poistaa vain aktiivi-mallin passiivi-leikkauksen. Ei muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka vielä uskoo näihin hallituksen muuttuviin juttuihin. Keksitään joku aktiivimalli joka sitten kas kummaa muuttuu kokoajan härskimmäksi ja lopulta vastaa jo työsssä oleviinkin. Ja lisää keksivät työkustannuksien polkemiseen.
Valheella ja kieroilulla pelataan tämän Sipilän hallituksen aikana jossa siniset ovat niitä kaiken pahimpia sutkeilijoita. Sitä Sipilä on pääministerikauden alussakin vaalinnut ..valheellisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No siksi kesti noin kauan kun SAK on salaa tyytyväinen aktiivimalliin. Kentän änkyröiden paine vain kasvoi liian suureksi, joten jotain on pakko olla tekevinään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noinhan se menee.
Pressan vaaleissa vasemmiston tytöt eivät pärjänneet pojille ja SAK hermostui -- haha haha

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä ihmettä koettappa saada ite töitä kun ikää on ja on terveydellistä vaivaa katotaan saatko kahden päivän töitä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (67)

Uutisvirta

118
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
79
Joka kymmenes työtön aktivoitui, kun aktiivimalli leikkasi etuutta, kertoo Kela
52
Aftonbladet: Ruotsissa pidätetty autojen tuhopoltoista epäiltyjä
49
Nuorten maailmantuska voi synnyttää uuden luonnonsuojelubuumin: "Ilmastonmuutos on vaarallisempi kuin ydinsota"
42
Uusi pienpanimotuotteisiin erikoistunut pub avataan Rotuaarille perjantaina – Mallaskellari haluaa laajentaa Oulun oluttarjontaa
34
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
33
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

kallis maahaanmuutto?

On hyvä muistaa se, että Suomi käyttää yli 11 miljardia euroa vuodessa ulkomaalaisiin, jotka elävät sosiaalietuuksilla. ... Lue lisää...
jokavuotiset menot

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image