Kotimaa

Analyysi: Lopullinen päätös revanssista syntyi jy­väs­ky­lä­läi­ses­sä olut­ra­vin­to­las­sa

Timo Soini tarttui muikeana täysistuntosalin ovenkahvaan. Konkari osoitti varautuneensa Jussi Halla-ahon valintaan perussuomalaisten puheenjohtajaksi paremmin kuin hyvin.
Kotimaa 14.6.2017 10:09
Lauri Nurmi

Poliittisen shakin suurmestari Timo Soini varautui syksystä lähtien Jussi Halla-ahon nousuun perussuomalaisten puheenjohtajaksi.

Puoluekokous siirrettiin Espoosta Keski-Suomeen, jotta pääkaupunkiseudun Hommaforum-aktiivit, siis maahanmuuttoa vastustavat halla-aholaiset netti-intoilijat, eivät vaivautuisi paikalle.

Toukokuussa alkoi näyttää siltä, että Halla-aho voittaisi kilvan.

Soinin luotetuille sekä hallituksen keskustalaisille ja kokoomuslaisille tuli hätä: hallitus ei saisi kaatua Halla-ahoon. Valtiovarainministeri Petteri Orpo teki hallituksen ytimessä selväksi, että kokoomus ei missään oloissa istuisi samassa hallituksessa halla-aholaisen puolueen kanssa.

Hallituksessa perussuomalaiset, keskustalaiset ja kokoomuslaiset alkoivat pohjustaa vaihtoehtoa, jossa perussuomalaisten eduskuntaryhmän soinilais-terholainen enemmistö muodostaisi oman, ainakin 20 kansanedustajan, eduskuntaryhmän ja jatkaisi hallituksessa.

Suomen hallituksessa asiasta käytiin vakavia keskusteluita.

– Kaikki älykkäät ihmiset analysoivat, että niin voi käydä, perussuomalainen hallituslähde kiteyttää toukokuun lopulla ja kesäkuun alkupäivinä käytyjen keskustelujen hengen.

Lännen Media kertoi varasuunnitelmasta lauantaina 3. kesäkuuta. Soini kommentoi uutista kipakasti blogissaan myöhään samana iltana.

– Ajatus siitä, että loikkaisin perustamastani puolueesta, on mieletön. Se oli Juudas, en minä, joka meni ja hirtti itsensä, Soini totesi ja kirjoitti "valemedian aikakaudesta".

Soinin oli pakko käyttää kiistämisessään voimakasta "trumpilaista retoriikkaa", jotta kaikki muut mediat eivät olisi kiinnostuneet uutisesta ja jotta ainakin osa ihmisistä olisi epäillyt tietoja.

Myös keskustalaiset hallitustahot kertoivat soinilaisille, että Halla-aho ei kelpaisi hallituspuolueen puheenjohtajaksi. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän maltillinen enemmistö ymmärsi, että Halla-ahon voitto tietäisi puolueelle välittömästi lähtöpasseja myös pääministeri Juha Sipilältä (kesk.).

Halla-ahon vierailu maanantaina aamulla pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa oli poliittista teatteria.

Hallituskriisin tuhkasta nousi illalla esiin tutunoloinen kolmikko. Kokoomuksen Petteri Orpo ja keskustan Juha Sipilä saivat rinnalleen uuden, perussuomalaisista irronneen ryhmän edustajana Sampo Terhon.

Kun poliittista historiaa laitetaan kansien väliin, kirjan sivuilla tärkeäksi paikaksi nousee Musta Kynnys -ravintola.

Halla-ahon voitto oli ollut järkytys monille kansanedustajille, mutta Laura Huhtasaaren ja Teuvo Hakkaraisen valinnat varapuheenjohtajiksi löivät maltilliset pariksi tunniksi kanveesiin. Osa heistä otti murheeseen virvokkeita Mustassa Kynnyksessä, joka sijaitsee vanhassa puisessa asemarakennuksessa Jyväskylän keskustassa.

Samalla ruutupaperille alkoi piirtyä suunnitelma uudesta puolueesta.

Mustassa Kynnyksessä soinilaiset päättivät ottaa halla-aholaisista revanssin. Päätös syntyi siis jo lauantaina alkuillasta: maltilliset perussuomalaiset muodostaisivat oman eduskuntaryhmänsä ja perustaisivat uuden puolueen.

Soini poistui Jyväskylän Paviljongista sunnuntaina puolenpäivän aikoihin ja suuntasi Naantalissa käytyihin Kultaranta-keskusteluihin. Lähtiessään Soini halasi Raimo Vistbackaa, sydänystäväänsä ja perussuomalaisten tukisäätiön puheenjohtajaa.

Vistbacka tiesi, mitä oli tapahtumassa ja varautui tukemaan säätiön kautta taloudellisesti uutta eduskuntaryhmää ja myöhemmin perustettavaa puoluetta.

Uusi vaihtoehto -ryhmän johtohahmo Sampo Terho esitteli lehdistölle Timo Soinin hylkäämää perussuomalaisten pinssiä hallituksen tiedotustilaisuudessa tiistai-iltana. KUVA: MARKKU OJALA

Puolustusministeri Jussi Niinistön oli määrä lähteä Kultarantaan, mutta hän perui osallistumisensa ja ryhtyi jalkatyöhön uuden ryhmän kokoamiseksi. Kahdenkymmenen kansanedustajan välille syntyi voimakas tunneside sunnuntain ja maanantain pitkinä tunteina.

Tarmokkaita olivat muun muassa Simon Elo, Sampo Terho, Anne Louhelainen, Maria Lohela, Tiina Elovaara ja Ritva "Kike" Elomaa. He halusivat, että Uusi vaihtoehto -ryhmä ei leimaudu Soinin hankkeeksi, koska yksin sitä se ei missään vaiheessa ollut. Fyysinen tapaaminen sovittiin maanantaille kello 11. Jokaista jännitti, tulisivatko kaikki paikalle.

Kaikilla oli kirjallinen eroanomus perussuomalaisten eduskuntaryhmälle. Sovittiin, että kello 13 alkavaan ryhmäkokoukseen marssittaisiin yhtenä joukkona päät pystyssä ja jokainen ojentaisi eropaperinsa ryhmäjohtaja Toimi Kankaanniemelle sanaakaan sanomatta. Sen jälkeen Uusi vaihtoehto -ryhmä asettuisi riviin median eteen.

– Tämä päätös todennäköisesti tuhoaa poliittiset uramme. Päätös, jonka seurauksena meidät tuomitaan pettureiksi ja henkeämme uhataan. Teemme sen silti selkein mielin ja oikeista syistä. Tänään emme ole poliitikkoja vaan isänmaan asialla. Omatuntomme on puhdas. Tämä on äärettömän kova, mutta loppujen lopuksi yllättävän helppo päätös, sillä tänään päätimme yhdessä, keitä me olemme. Minulla on kaksivuotias poika. Haluan katsoa häntä silmiin myös jatkossa, Uusi vaihtoehto -ryhmän puheenjohtaja Elo lausui medialle avaussanat.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä oli jakautunut, koska sen enemmistö ei arvojensa puolesta halunnut olla mukana yksisilmäisesti maahanmuuttoa vastustavassa ääriliikkeessä.

Seuraavaksi ryhmällä on edessä uuden puolueen perustaminen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (38)

Politiikka on mahdollisuuksien taidetta. Arte et marte.

Nyt enemmän kuin pitkään aikaan. Elämme mielenkiintoista aikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt tätä "uusperussuomalaista" puoluetta ei erota kokoomuksesta edes suurennuslasin avulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Analyysi: Lopullinen päätös revanssista syntyi jy­väs­ky­lä­läi­ses­sä olut­ra­vin­to­las­sa"

Vaikuttaa siltä, että olutravintoloissa suomen hallituksen muutkin toimet on päätetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin tyypillistä Suomessa! Tärkeät poliittiset päätökset tehdään humalassa! Suomi pyörii viinalla, suurin osa kansalaisista on päihderiippuvaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomuksen apupojiksi ryhtyivät Soinilaiset. Passaahan se niinkin,keskustalaisethan siinä asemassa jo ovat olleetkin.
Älkää nyt ainakaan tunkeko tulevaisuudessa uuteen kansalaispuolueeseen,siellä tarvitaan vain rehellisiä kansalaisia, ei suhmuroivia takinkääntelijöitä,kokoomuksen puudeleita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän se mikään shakin kääntäjä ole vaan Takinkääntäjä isolla T:llä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen itsekkin huomannut kaljapäissään tulee tehtyä typeriä päätöksiä ja näin on näköjään käynyt tällekkin porukalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Populistista puppua koko touhu. Etukäteen suunniteltu juttu vain valtataistelun takia. Aatteet ja arvot ovat tismalleen samat katsoi tätä asiaa mitenpäin tahansa. Kansa hävisi joka suhteessa näissä kiemuroissa kuten se on hävinnyt koko Sipilän hallituskauden ajan. Arvokeskutelun änkeminen tähän mukaan joksikin syyksi on ihan hölynpölyä. Sen osoitti kokoomuksen edustajat ja sen osoitti Sipilä omalla suullaan ja päätöksillään. Uusivaihtoehto porukka saavuttaa samat rasistiset päämääränsä joita Halla-Ahokin on ajanut ja Kokoomus saa runnottua Soten "valinan vapauden" jotta kansan verorahoja päästään vuolemaan keinottelijoiden taksuihin, kepu saavuttaa täysin turhan maakuntamallinsa missä ei ole päätä eikä häntää. Kaikki hävisivät eikä kukaan voittanut. Vaaleissa viimeistään tulee tuomio ja sitähän Sipilä ei vielä halunnut itsekkäistä syistänsä. Isänmaata tässä on halveksittu ja syösty surkeampaan jamaan enemmän kuin koskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä asettaa hallituksen 'arvot' outoon valoon. Samoin kuin Sipilän lentoretken Naantaliin.
Kehtasivat valehdella suorissa lähetyksissä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lienee kivio ollut mietittynä jo loppusyksystä 2016. Parlamentaarista teatteria, johon Tasavallan presidenttikin vedettiin. Suhkukone maalaisliittolaisuutta, sanoisimme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei perussuomalainen puolue ole jakautunut, edelleen on vain yksi Perussuomalaiset puolue. Jokunen Juudas on eronnut puolueesta, siihen heillä on oikeus eivätkä he siis ole enää perussuomalaisia. Tapa vaan oli kehno. Ei kannata Terhonkaan enää esitellä Perussuomalaiset puolueen pinssejä, et ole sen pinssin arvoinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyinen Perussuomalaiset on enää vain jakojäännöspuolue mikä haihtuu ensi vaalien jälkeen politiikan marginaaliin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demokraattinen päätös ei kaikille kelvannut. Sitä puoluetta, jota äänestäjät äänestivät ei enää vaalien jälkeen ollut. Soini petti kaikki äänestäjät. Tämä uusi puolue ei enää ääniä saa, mutta suurin osa näistä loikanneekin demareihin ja kepuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuodesta 2011 maamme muille puolueille on ollut ylitse muiden yksi ongelma: PerusSuomalaisten puolue ja sen kauhistuttava Jytky vaalimenestys.

Keskustelun taso on ollut ongemat ohittavaa teatteria.

Onnea uudelle vaihtoehdolle ja asiakeskustelua toivoen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loikkari-ryhmän puheenjohtajan Simon Elon lausuman "Tämä päätös todennäköisesti tuhoaa poliittiset uramme" lisäksi loikkareiden häpeällinen teko tuhoaa myös kansanvaltaisen järjestelmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella ryhdikäs ja vastuullinen päätös.

Halla-aholaisten vallankaappaus ja taustalla olevat voimat olivat sellaista, mitä ei ole nähty Suomessa aikoihin... pitää mennä Otto Wille Kuusisen aikoihin ja tapahtumiin ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

:DD ryhdikäs ja vastuullinen??? Kun olet karkottanut jo äänestäjät (kts kannatusluvut) ja olet omien joukossakin jo vähemmistöä ja tartut ainoaan oljenkorteen, jolla voit pelastaa oman nahkasi hetkeksi niin se on mielestäsi ryhdikästä ja vastuullista?? Kaikkea sitä joutuukin näillä kommentointipalstoilla lukemaan.
Btw melkein kaikissa äänestyksissä tapahtuu "vallankaappaus" paitsi ei tietenkään P-Koreassa eikä Venäjällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (38)

Uutisvirta

73
Aviin kannellaan hoivakodeista yhä useammin, suurimpana huolena henkilöstön riittävyys – Attendo: Työvoiman saatavuus ongelmien syynä
31
Oulun asemanseudulla kuokka uppoaa maahan vuonna 2023 – Kaupungilla suuret odotukset alueen rakentamiselle
29
Terrafamen vuoden 2018 liikevaihto on noin sata miljoonaa euroa parempi kuin 2017 – käyttökatekin lähes kaksinkertaistui
23
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa Anne Bernerille kirjallisen lausunnon – epäselvyyksiä myös ruotsalaispankin kokouspäivästä
21
Kommentti: Oppositio hihittelee sivusta, kun hallituspuolueet tunaroivat – ”Kuka haluaa äänestää puoluetta, jossa ministeriksi valitaan Berner?”
21
Oulun poliisilaitos: Henkilökorttihakemusten määrä pomppasi, lupapalvelut ruuhkautuneet
14
Hulevesilasku kolahtaa oululaisten kiinteistönomistajien postiluukkuihin jo maaliskuussa – Summat viime vuoden tasolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

269 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä teille on antanut tämä Juttutupaan kirjoittelu

Onhan se tietynlaista viihdettä seilailla tämän Kalevan ylläpitämän "seinälehden" kirjoituksia. Näkeehän tästä mitä jut... Lue lisää...
Ällistelijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image