Kotimaa

Analyysi: Kulmunilta karkasi some-mopo käsistä – sosiaalisessa mediassa poliitikko voi mokata helposti ja pahoitella nopeasti

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni on ollut tällä viikolla median pyörityksessä al-Holin suomalaislasten ja -naisten palautuksiin liittyen. Hallitus ei ole vielä tehnyt poliittista päätöstä, mutta Kulmunin mukaan keskusta kannattaa vain lasten palauttamista.
Kotimaa 13.12.2019 19:34
Vanessa Valkama

Kiista al-Holista on nostanut kierroksia poliitikkojen sosiaalisen median kanavissa. Onnistuneen viestinnän sijaan on nähty anteeksipyyntöjä ja vihjailua.

Mahdottomalta tuntuva kysymys Syyrian Al-holin leirin suomalaisten palauttamisesta repii nyt Suomen poliittista kenttää tosielämän lisäksi sosiaalisessa mediassa. Jotkut osaavat pelin, toiset eivät.

Epäonnistujiin lukeutuu keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni. Hän kysyi torstai-iltana Instagramissa, pitäisikö leiriltä tuoda Suomeen vain lapset vai sekä äidit että lapset. Seuraajat saivat äänestää kahdesta vaihtoehdosta.

– Jälkimmäisestä mie en ole ollenkaan innostunut, koska näihin aikuisiin liittyy hirvittävä terrorismivaara, Kulmuni totesi videolla.

Perjantaiyönä Kulmuni kertoi Twitterissä, että oli poistanut kyselyn, koska se "herätti pahennusta" ja "oli epäonnistunut". Anteeksipyyntöä saatiin odottaa aamupäivään.

"Tavoitteeni käydä keskustelua sosiaalisessa mediassa monimutkaisesta aiheesta epäonnistui. Pyydän kyselyä anteeksi", Kulmuni kirjoitti Twitterissä.

Some sopii nopeaan pahoitteluun

Kulmunin Instagram-äänestystä paheksuttiin sosiaalisessa mediassa laajasti. Esimerkiksi kansainvälisen ihmisoikeusjärjestön Human Rights Watchin mediajohtaja Andrew Stroehlein kutsui kyselyä kamalaksi ja kysyi: "Ihanko oikeasti, Suomi?"

Ihan oikeasti. Luulisi, että 32-vuotias milleniaali tajuaisi sosiaalisen median voiman.

Kun monimutkaiset poliittiset kiistat pitää runtata muutamiin merkkeihin tai sekunteihin, väärinkäsityksiä ja ylilyöntejä tulee väistämättä. Lyhyeen ja nopeaan pahoitteluun alusta sopii kuitenkin erinomaisesti.

Tämä nähtiin myös torstaina, kun anteeksi pyysi ensimmäiseen Eurooppa-neuvoston kokoukseensa osallistunut pääministeri Sanna Marin (sd.). Hän pahoitteli Twitterissä EU-asioiden viestintäpäällikön "turhan jyrkkää" ohjausta, kun tämä oli kieltänyt toimittajilta kysymykset al-Holista.

Marraskuun lopussa kansanedustaja Pirkka-Pekka Petelius (vihr.) pyysi Twitterissä anteeksi vuosikymmenten takaisia sketsejään, joissa pilkattiin saamelaisia. Ja lista vain jatkuu.

Anteeksipyyntöjä tai vihjailua

Mitä kovemmiksi panokset nousevat Arkadianmäellä, sitä kovemmaksi muuttuu puhe sosiaalisessa mediassa. Kiista al-Holista on tästä vain viimeisin esimerkki.

Pelko kannattajien menettämisestä voi johtaa paniikkiin, mikä ei ole kaunista seurattavaa ja parhaimmillaankin kääntyy itseään vastaan. Kysykää vaikka Kulmunilta.

Twitter ja muut some-kanavat tarjoavat kuitenkin töpeksijöille pahoittelualustan, jossa saa päivitettyä itselleen puhtaan omantunnon sekunneissa.

Toisin on toiminut oppositiojohtaja Jussi Halla-aho (ps.), jolta pahoitteluja ei ole kuulunut. Tiistaina hän vihjaili Twitterissä, että Tullin keskiviikkoinen biologisiin uhkiin liittynyt harjoitus Helsinki-Vantaalla saattaisi liittyä al-Holin suomalaisten palautusoperaatioon.

Väärän tiedon levittäminen ei ole ollut Halla-Ahon mielestä anteeksipyynnön arvoista. Iltalehdelle hän kertoi, että oli vain kiinnittänyt huomiota "hauskaan yhteensattumaan", kun "epävirallisten kanavien" tiedot palautuskoneesta osuivat yksiin harjoituksen kanssa.

Mikä on yleisön vastuu?

Halla-ahon strategia on tuttu Yhdysvaltain presidentiltä Donald Trumpilta, joka levittelee sosiaalisessa mediassa puolitotuuksia ja suoranaisia valheita minkä ehtii. Kiinni jäädessään vapaan maailman johtaja vain kohauttelee olkiaan.

Samoin tuntuu tekevän Halla-aho. Vastuu on yleisöllä.

Yleisön pitää siis päättää, mikä on totta ja mikä ei. Sopivan vaihtoehdon voi valita kätevästi oman poliittisen suuntautumisensa mukaan. Kohta tulee kuitenkin kilpaileva totuus tilalle.

Kun yleisö pääsee vielä äänestämään siitä, miten al-Holin suomalaisten käy, ollaan kai äärimmäisen kansanvallan ytimessä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (89)

Kerta kaikkiaan aivan älytön veto mutta kuvastaa nykyisten nuorten poliitikkojen ajattelumaailmaa. Kulmunti on ollut koko uran ajan epävarma, väistelee ja median edessä yrittää kierrellä ja kaarrella, näytteleekö vai eikö henkinen kantti kestä painetta armottoman median edessä. Paljon pitää petrata jos meinaa pysyä edes Kepun puheenjohtajana, ja Pääministerin pesti on auringonlaskun mukana kaukaisuuteen häipyvä haavekuva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulmuni ei ole yhtä tasokas poliitikko kuin Marin. On outoa, että nuori nainen olisi erottamassa äitejä lapsistaan. Julmaa touhua, eikä lainkaan pakollista! Äidit vastaavat teoistaan lain edessä ja lapset on vaan saatava turvaan sieltä kauhealta leiriltä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtava suomi! Täällä saa olla vain yhtä mieltä. Omilla aivoilla ajattelu on kielletty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katrilta tehokasta hallituspolitiikkaa. Hallituksen linjana tiukka ote isis-äiteihin. Lapset pyritään tuomaan Suomeen nopeasti Kurdihallinnon kanssa yhteistyössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvää matkaa kepu ja Katri! Sipilän ja Berperin tuhoama keskusta vaikeroi viimeisiään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi Katri parka. Olisit pysynyt vaan säästöpossun silittelyssä. Siinäkin on tekemistä ettei lantit karkaa porsaasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä niin. Yllättävän helposti Kulmunilta tuli kritiikkiä pääministeriä kohtaan, miten tämä kuulemma liian helposti päästelee henkilökohtaisia näkemyksiä asioista, kun samalla hän itse pudottelee näitä ajomiinoja ympärilleen, minkä ehtii. Pitäisi osata itsekin toimia sen mukaan, mistä toisia ohjeistaa. Kulmuni al Hol -kommentit ovat osoittaneet täydellistä arviointikyvyn ja politiikan tai tosielämän kokemuksen puutetta. Silloin kun lähtee esittämään vaatimuksia muille ("lapset pelastettava ilman aikuisia"), pitäisi olla esittää myös ratkaisuehdotus. Miten on, Katri? Mites se munakas tehdään rikkomatta munia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Odottakaapas kun eduskunnan yli 50v. Dinosaurukset huomaavat sukupolven vaihtumisen ja ettei kukaan kaipaa yli suppean maailmankatsomuksen omaavia 50v. Työelämässä saati politiikassa. Sitten alkavat ne hallituksen todelliset ongelmat. Siihen menee tosin vielä aikaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieman kyllä ristiriidassa on tämä sinun kommentti tämän uutisen kanssa. Kulmuni (alle viiskymppinen) laukoo sammakoita somessa, siinä uutinen pähkinänkuoressa. Miten se liittyy yli viiskymppisten "suppeaan maailmankatsomukseen"? Osaatko lukea tai ymmärtäkö lukemaasi? Oliko uutinen liian pitkä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulmunin kysely ei ollut vain "viestinnällinen moka", vaan moraalisesti törkeä rimanalitus. Kulmunin arvostus ei ole pohjalukemista ollenkaan noussut, hän tuki ehdoitta Sipilän hirveää politiikkaa koko ajan ja on jatkanut itse Sipilän nuottien mukaan. Kulmunia paljon pahempi on kuitenkin perusuomalaisten valeuutistoimisto, röyhkeitä valeita suolletaan tarkoituksena saada vain kaaosta aikaan. Yrittävät myös murentaa luottamusta viranomaisiin jatkuvasti. Voisi luulla että perussuomalaisten operaatioita ehkä johdetaan maan rajojen ulkopuolelta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun demokratian ja oikeusvaltion periaatteet eivät ole tiedossa eivätkä sisäistettynä tällaista nyt vaan sattuu ja tapahtuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri, kun päiviteltiin kuinka Kulmuni Rinteen ajojahdin aikana pyöritteli sanoja suussaan yrittäessään muistella toimittajille mitä taustajoukot käskivät sanomaan, tulee tällainen toisenlainen epävarmuuden vahvistus. Kysyä nyt somessa neuvoa asiasta, johon ei juuri kukaan asiantuntijakaan uskalla sanoa mitään. Taitaa moni kepun kenttäväestä haikailla jo Kaikkosen perään. Kulmunin osaamattomuus suorastaan loistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hauskaa että persujen halla-aho saa levittää juoruja ilman vastuuta mutta sitten itse halla-aho muita vaatimassa eroa jos vääristää tietoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olekin hauskaa. Paitsi että ei ole hauskaa. Paitsi kremliläisillä muinaissuomalaisilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai että oikein kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö johtajineen on muka lausunut jotain (hui,hui) pikkuriikkisen suomenmaan ministerin toilailuista, jolla ei ole painoarvoa muutenkaan enempää tässä maailmankaikkeudessa kuin kärpäsenpaskalla valtameressä tai sitte toi ko. johtaja on todella pikkusieluisempi kuin tuo mainittu kärpäsen paska ja vähätöinen kaiken lisäksi.
Kyllä nyt on niin että tän maan omat kansalaiset tänki Kulmunin yleisen teilauksen ovat järjestäneet kuten tässä maassa tapana on, järjestää aivan itse nämä omien ajojahdit, ei kansainvälisesti ole näillä asioilla mitään tekemistä oikeesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hirvittää tämä ministereiden köykäisyys, jatkuvia törmäilyjä ja varsinainen asian hoitaminen jää tekemättä. Sitte niitä ei saa eroamaan se on se "liima"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huomannu Kulmunin kyselyä. Vastaan kuitenkin tässä, jospa tavoittaisi päättäjät. EI TUODA KETÄÄN! Mikäli joukossa kaksoiskansalaisia, niin niiltä Suomen kansalaisuus pois. Vähenee kiistelty joukko kummasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (89)

Uutisvirta

0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset
22.1.
Koronaviruksen uhriluku Kiinassa nousi jo lähelle 20 ihmistä – Wuhanin miljoonakaupungin joukkoliikenne määrätty pysäytettäväksi
22.1.
WHO ei ainakaan vielä julistanut Kiinan koronavirusta kansainväliseksi terveysuhaksi – hätäkomitea kokoontuu uudestaan torstaina
22.1.
Pelipaita vaihtuu toppatakkiin juuri H-hetkellä – Rotaatiopelaajana Kärpissä tällä kaudella onnistunut Julius Hermonen on sinut haastavan roolinsa kanssa: “Tällä mennään tämä kausi” Tilaajille
22.1.
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
22.1.
Sote-alan järjestöavustukset jälleen jaossa Oulussa – avustusten haku päättyy tammikuun lopussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image