Kotimaa

Analyysi: Kotimainen ruoantuotanto pinteessä – haluavatko nuoret vielä ryhtyä maa­ta­lous­tuot­ta­jak­si?

Minäkin olisin halunnut Helsinkiin. Maaseutunuoret toivat lehmiä näytille Helsingin keskustaan. Lehmä on ollutkin viimeisen vuoden aikana puhutuin kotieläin ilmastokeskustelussa.
Kotimaa 8.11.2019 11:14
Anita Simola

Varttuneet viljelijät muistavat ajat, jolloin maitolitran tuottajahinnalla sai litran bensaa.

Maatiloilla, varsinkin karjatiloilla on herättävä kukonlaulun aikaan. Viime päivinä herääminen uuteen päivään on voinut tuntua vaikeammalta kuin aikoihin.

Lihankasvatukseen, kotieläinten hyvinvointiin ja maatalouden kannattavuuteen ylipäätään on iskenyt monta huonoa uutista peräkkäin.

Tuorein niistä tulee Luonnonvarakeskuksesta. Ennusteen mukaan maatalouden kannattavuus jää tänä vuonna edellisvuotta heikommaksi.

Yrittäjätuloa jää 13 000 euroa maatalousyritystä kohti, mikä on 33 prosenttia asetetusta tavoitteesta. Tuotantokustannukset ovat kasvaneet viisi prosenttia.

Ennuste kertoo, että tuotantokustannusten vähentämisen jälkeen maatalous- ja puutarhayritykset ovat keskimäärin 28 000 euroa tappiolla. Viljelijän tuntipalkka on laskukaavojen mukaan 5,4 euroa.

Viime kuussa Valtiontalouden tarkastusvirasto antoi selvityksensä siitä, miten maatalouden kävi entisen pääministeri Juha Sipilän (kesk.) koko hallituskaudella.

Sekin selvitys on synkkä. Elintarvikkeiden kauppatase ja maatalouden kannattavuus eivät parantuneet.

Viljelijät ovat peräänkuuluttaneet rehdimpää tulonjakoa ruokaketjuun jo vuosia. Tapahtuuko nyt jotain, kun Suomeen on saatu elintarvikemarkkinavaltuutettu?

Paljon on puhuttu kauppojen halpuutus-kampanjoinneista. Toisaalta monet kuluttajat ovat valmiita kustantamaan puhtaasta kotimaisesta ruoasta nykyistä enemmänkin. Kaupan ja teollisuuden ohella kuluttajat voivat olla osa ratkaisua matkalla tasapainoisempaan tulonjakoon ruokaketjussa.

Kannattavuusongelmat näkyvät arjessa muun muassa siten, että investointeja ei uskalleta tai pystytä toteuttamaan.

Varttuneet viljelijät voivat muistella aikaa, jolloin tuottajahinta maitolitrasta oli lähes yksi yhteen bensalitran kanssa. Nyt tuottajahinta on noin 35 senttiä. Aikamoinen kuilu on syntynyt, jos verrataan hintaa edelleen menoveteen.

Toinen juttu on viljelijän kokema henkinen kuorma.

Syyttävä sormi on osoittanut nautakarjaan. Lehmää on lyöty kuin vierasta sikaa ympäristöpäästöjen takia.

Tuntuu siltä, ettei ilmastoteoissa ole päästy vuodessa puuta pitemmälle. Syytöksiä on ollut helppo heitellä, ja niillä saa mukavasti näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa.

Koristeeksi kakun päälle tasavallan presidentin puoliso, rouva Jenni Haukio kohautti omilla lausunnoillaan eläinsuojelugaalassa. Puheessa todettiin, että jos kulutus ehtyy, niin ehtyy vääjäämättä myös tarjonta ennemmin tai myöhemmin.

Lausunto herätti karjankasvattajissa suuremman myräkän kuin myrskyn maitolasissa.

Seminologi ja maidontuottaja Johanna Niskanen käynnisti kampanjan ja syntyi kirje, joka sai yli tuhat allekirjoittajaa. Sanoma oli, että ruoka ei tule kaupasta, vaan se tulee maalta.

– Me ihmiset kasvatamme sen teille, kirjeessä todettiin.

Myöhemmin Haukio täsmensi lausuntojaan. Hän korosti Twitterissä, ettei ole missään ehdottanut suomalaisen ruoantuotannon alasajoa, vaan päinvastoin. Hän on kannustanut suosimaan kotimaista, lähellä tuotettua ruokaa.

– Jos ja kun eläinten hyvinvointitarpeet huomioidaan yhä laajemmin, kuluttajat tämän varmasti valinnoillaan palkitsevat, Haukio muotoili.

Tiistaina Helsingissä nähtiin maaseutunuorten tempaus, jossa Helsingin yliopiston pihaan oli tuotu turisteiksi kaksi lehmää pääkaupunkilaisia varten.

Lehmä näyttää tosiaan herättävän tänä päivänä valtavia tunnekuohuja, sillä myös tätä tempausta ehdittiin jo arvostella. Maaseutunuorten mukaan lehmien kaupunkivierailu ei ollut kannanotto. Taustalla oli pikemminkin toive siitä, että asioista puhutaan avoimesti ja faktaan perustuen.

Eikä tempaus mennyt hukkaan, sillä kävipä lehmiä katsomassa myös sellaiset kaupunkilaiset, jotka eivät olleet koskaan nähneet lehmää elävänä.

Edellä lueteltu lista uutisista ei ole kovin mairitteleva, jos ajattelee tilojen jatkajia. Kuinka moni nuori on valmis jatkamaan tuotantoa, jos uutisvirta jatkuu samanlaisena? Ammatinvalinta voi olla monelle nuorelle vaikea, mutta maataloustuottajaksi ryhtyvälle tie on tehty nyt erityisen rosoiseksi.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Onko toista ammattikuntaa Suomessa jota on yhtä paljon haukuttu ja syyllistetty kuin maatalostuttajat? Eipä taida nykynuorten ihan ykkösammatti olla tulevaisuudessa. Se tässä ihmetyttää että ei ymmärretä mistä se jokapäiväinen ruoka tulee ja mitä se vaatii tuottajilta? Ei sieltä ryyppy ja huvittelu retkille lähdetä viikonloppuisin niin kuin kaupunkilaiset tekee, nuttimaan sitä ohrapirtelöä jota se maajussi kesäisin viljelee ja ahertaa, ja mehevää pihviannosta voiperunoitten kera naamaansa vetele! Olisisi siinä joskus tuoppikourassa syytä pyhähtyä miettimään mistä tämä kaikki hyvä tulee!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa outo kirjoitus. Puhutaan viljelystä, mutta sitten oikeastaan puhutaankin eläinten kasvattamisesta. Eläimiä ei viljellä. Viljelyä pitäisi saada lisää, eläinten kasvatusta vähemmän. Näin saataisiin Hiilijalanjälkeä pienemmäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siperia ruukaa opettaa. Olisi hyvä, jos ruoan hinta nostettaisiin vaikka viikoksi siihen, mitä se olisi ilman valtion tukea. Sellaiseksi, etyä viljelijä saa asiallisen tulon siitä. Taitaisi monen märisijän huuli alkaa lerpattaa kassalla. Viljele itse ruokasi inisijä. Kohta ei ulkomailta heru.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se niin on että maailman kehitys on alkanut menemään taakse päin. Maatilat loppuu yksitellen ja samoiten palvelut. Pian ei ole kuin vaivaisia tietokoneita joista kaikkien tiedot vuotaa ympäri maailmaa eikä niitä voi syödä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noillakin tukiaisilla ostaisi suomen ruokaa täyteen,ihme kitinää kun pitäisi vähän töitä tehdä.Lopettaa se pitää jos ei jaksa tai ei kannata ja mennä muihin töihin niin ei tarvitse aina kitistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihin sitä sitten menisi "oikeisiin" töihin? Vietin nuoruuteni kotitilalla töissä ja kun sieltä lähdin, niin voin rehellisesti sanoa, etten päivääkään ole töitä joutunut tekemään verrattuna maataloustöllhin. Kyllä helpolla olen päässyt, vaikka työkaverit valittelevat miten raskasta on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä alkavat edelleen, sillä maaseudulla syntyneet eivät sopeudu välttämättä kaupunkioloihin. Ammatinvalinta on henkilökohtainen asia, mutta kasvuympäristö lyö leimansa ja juuret ovat maalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä meidän on oltava omavaraisia ruuantuotannon suhteen, se jos mikä on itsestään selvyys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli joskus, mutta ei nykyisille raha ja sähkö tulee seinästä ihmisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maaseutuelämä on tulossa muotiin, sinne on sopinut aina isot perheet, karja, ja kaikki eläimet ja eläinrakkaat ihmiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisen lihantuotannon ajasajo on lyhytnäköistä politiikkaa. Ei meillä ole varaa olla pelkän tuonnin varassa. Luuletteko, että muualla elukoiden olot on paremmat kuin Suomessa? Mahtaako tilojen valvonta olla kunnossa entisen itä-blokin maissa tai Etelä-Euroopassa? Lisäksi täytyy varautua huonoihin aikoihin, jolloin kukaan ei halua myydä oman maansa ulkopuolelle elintarvikkeita. Ime siinä sitten ylähuulta ja rystysiä. Voihan siinä nälkäisenäkin sitten iloita, ettei tuu hiilidioksidia ilmakehään kylmenevässä säässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomesta viedään säännöllisesti tiineitä hiehoja Venäjälle. Liekkö tehenee sopimuksen että tuodaan sieltä sitte tänne kuhan saahaan tämä maa vapaaksi tuotannosta. Kai ne sieltä sitte lannanki tuo lannotteeksi että vihannekset sun muut kasvaa .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On mennyt liian pitkälle vouhotus ilmastonmuutoksesta.Suomessa on tapana ottaa jokin asia tapetille ja jauhaa sitä loputtomiin ja paisutella asiaa.Tämä on jo tullut enemmän haitaksi kuin hyödyksi.Meidän päästöt ovat niin vähäiset ,ettei huolta ole.Luodaan ihmisille turhaa ahdistusta jopa ruuasta.Minä juon tästä edeskin maitoa ja olisi lastenkin syytä juoda,eikä kokista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulevaisuus nyt vaan on ilman punaistalihaa ja maitotuotteita,parempi totutella ajoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitten kun tuo ilmasto hysteria alkaa laimeneen niin kuin kävi sille otsooni jutulle niin ihmiset alkavat tajuamaan ruoan tärkeyden. Kaikella on aikansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin.

Otsonijuttu laimeni, koska koko maapallo lopetti otsonikerrosta tuhoavien CFC-yhdisteiden käytön jo viime vuosituhannella yhteisellä sopimuksella.

Tilalle kehitettiin uusia yhdisteitä, jotka eivät reagoi otsonin kanssa samalla tavalla.

Teollisuusmaat lopettivat käytön huomattavasti aiemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ruuan tuotannon tärkeys tajutaan, ilman sitä kuolemme kynsiämme pureskellen. Noita maatalouden arvostelijoita ketuttaa riippuvuus. Riippuvuus maataloudesta. Riippuvuussuhteet johtavat usein siihen, että riippuvainen pyrkii mitätöimään riippuvuutensa kohteen. Maanviljelijät ovat aina olleet välttämättömiä yhteiskunnalle, samoin esim. lääkärit, poliisit, hallinto jne. Heihin suuri yleisö kohdistaa vihansa.
Kun kriisiaikoina on pureskeltu sitä, mitä on satuttu saamaan, on maanviljelys ollut arvossaan, "mustasta siasta" nähty toiveunia, maalaisserkkuja mielistelty. Kriisin päätyttyä, ja eritoten nykyisenä yltäkylläisyyden aikana, sopii vihata ja pilkata maalaisjuntteja.
Odotellaan, leipä nousee vielä arvoonsa - sen leipojakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä lihahysteria kyllä laantuu aikanaan.
Tällä suomessakin ollaan niin vietävissä kuin voi olla.
Milloin lihat, sudet ilmasto yms.
Kannattaa pitää jalat maassa, eikä lähteä joka trendin mukaan.
Tällä asiat on hyvin joskin kaikkea voidaan parantaa.
Eiköhän ne suurimmat toimet pitäs tehdä ensin noissa muissa maissa.
Siellä siitä saataisiin parannusta eniten lähes kaikkeen.
Me voidaan syödä kotimaisia tuotteita tuoteryhmästä riippumatta aivan rauhassa.
Kivaa viikonloppa kaikille😊

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ostetaan halvemmalla tuotettua ruokaa ulkomailta. Maksetaan siitä vaan enempi niille tuottajille, väliportaalle ja veroina, ni saadaan sillä kompensoitua se ettei se ole niin ekologista ja ilmastonmuutosta ehkäisevää. Saadaan ruokaa samaan hintaan kuin nyt ja päälle hemmetin hyvä omatunto. Eikä tartte rehkiä ite ja voi nukkua pitkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

10:03
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
9:51
Röyhkeä voro vei auton nivalalaisen omakotitalon pihasta juuri, kun pariskunta oli lähdössä töihin – ”Erittäin kummallinen tapaus”
9:49
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä
9:39
Viimeiset mielenosoittajat sinnittelevät yliopistolla Hongkongissa – Yli 600 ihmistä poistui kampukselta maanantaina
8:25
Sa­vu­kos­ken koulun ra­ken­nus­työ­maal­ta löytyi so­dan­ai­kai­sia heit­ti­men am­muk­sia – 81-millisiä ammuksia löytyi koulun alueelta 15 kappaletta Tilaajille
8:22
Pohjantiellä sattui peräänajo-onnettomuus Iskon ja Laanilan liittymien välillä – tilanne saatiin korjattua puolessa tunnissa
8:01
Postilakossa jätettiin yöllä sovintoesitys, PAU ja Palta antavat vastauksensa aamupäivällä – lakko jatkuu vielä
42
Oulun kaupunki jakaa 2000 ledivaloa pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
26
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
17
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
15
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
8
Oulu päättää pormestarimallista vuonna 2021 – asia jää samana vuonna valittavan kaupunginvaltuuston päätettäväksi
7
Arinan Kastellin huoltoasemahanke jäi pöydälle kaupunginhallituksessa
7
Verkossa tyhmätkin mielipiteet säilyvät hamaan ikuisuuteen - syytä pyytää operaattoria poistamaan, jos pelkää syytettä, sanoo oikeuskansleri

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image