Kotimaa

Analyysi: Kinastelu uhkaa viedä huomion sote-palveluista – sosiaali- ja ter­veys­va­lio­kun­nas­sa ei kerätä tyylipisteitä

Sote- ja maakuntauudistus on vaatinut tuhansia sivuja muun muassa lakitekstiä ja lausuntoja. Arkistokuva perustuslakivaliokunnan viime kesän materiaalista.
Kotimaa 17.5.2018 18:28
Ossi Rajala

Sote-uudistuksen lakien käsittely eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa on ollut läpi kevään tuskaisen tuntuista. Hallituspuolueista on syytetty ja syytetään yhä oppositiota ja erityisesti valiokunnan puheenjohtajaa Krista Kiurua (sd.) viivyttelystä, mikä on opposition puolelta kiistetty.

Oppositioryhmät ovat moittineet hallitusta puolestaan liian kovasta kiireestä, koska kyseessä on historiallisen suuri uudistus. Keskiviikkona ja torstaina oppositioryhmät ilmoittivat närkästyneinä valittavansa puhemiesneuvostolle siitä, ettei sosiaali- ja terveysvaliokunta saa lausua julkisen talouden suunnitelmasta. Hallituspuolueet päättivät enemmistöllään näin sote-uudistuksen kiireellisyyden takia.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on tosin kuullut muun muassa valtiovarainministeriön ja Kuntaliiton asiantuntijoita rahakysymyksistä.

– Virkamiesesitykset taloudesta ovat olleet liian suppeita. Valiokunta ei nyt saa kuulla ja lausua julkisen talouden suunnitelmasta. On vaarallista, ettei pelisääntöjä kunnioiteta. Kyllä se kiristää tunnelmaa. Meillä on vielä isoja kokonaisuuksia, joista emme tiedä tarpeeksi. Esimerkiksi järjestöjen rahoituksesta ei ole tarpeeksi tietoa, valiokunnan jäsen Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) sanoo.

Lännen Media kysyi muutamilta valiokunnan jäseniltä, minkälainen työilmapiiri kokouksissa on? Suoraa vastausta ei tullut.

– Olen ottanut sen linjan, etten puhu valiokunnan "sisäisistä asioista" julkisuuteen. Olen toki huolestunut aikataulujen venymisestä, valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) vastasi.

Myös Alanko-Kahiluoto kieltäytyi kommentoimasta "sisäisiä asioita".

Kiuru penää työrauhaa

Valiokunnan puheenjohtaja Kiuru penäsi torstaina eduskunnan kyselytunnilla työrauhaa valiokuntatyölle. Sote-uudistus oli monen ryhmän kiinnostuksen kohteena kyselytunnilla.

– Teemme koko ajan paljon töitä uudistuksen eteen. Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle on annettava työrauha, Kiuru vaati.

– Eduskunta ottaa sen ajan minkä ottaa, mutta kohtuullisessa ajassa uudistus on saatava ulos, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) vastasi.

Pelkästään sosiaali- ja terveysvaliokunta on kuullut viime aikoina noin sataa asiantuntijatahoa joko kokouksissa tai kirjallisesti. Samaan aikaan perustuslakivaliokunnassa on ollut myös liuta asiantuntijoita kuultavana. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) kertoo, että tavoitteena on valiokunnan valinnanvapauslausunnon valmistuminen vielä toukokuun aikana.

Tämän jälkeenkin lausuttavaa jää vielä muista lakiesityksistä.

Vaaleihin on alle vuosi

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan tuskainen toiminta näyttää ulospäin jonkin verran siltä, että eduskuntavaaleihin on vain alle vuosi aikaa.

Hallituspuolueet haluavat saada vimmaisesti yhden päätavoitteistaan maaliin, eli sote-lait hyväksyttyä eduskunnassa. Siksi valiokuntatyötä yritetään hoputtaa eikä tyylipisteitä kerätä.

Oppositio haluaa taas vimmaisesti hallituksen epäonnistumista, koska se näyttäisi oppositiopuolueiden näkökulmasta hyvältä vaalikentällä. Jo se olisi pieni arvovaltatappio hallitukselle, jos maakuntavaaleja jouduttaisiin lokakuun lopusta taas siirtämään myöhemmäksi. Siksi kaikkia asiantuntijoita halutaan varmasti kuulla siten, ettei kiirettä pidetä eikä tyylipisteitä kerätä.

Kansalaisen näkökulmasta voi puolestaan taas kysyä, ollaanko lopulta oikeasti huolissaan niistä sote-palveluista vai siitä, miltä kokonaisuus näyttää kunkin puolueen kannalta?

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) kiteytti päätöksenteon tilanteen torstain kyselytunnilla seuraavasti.

– Onko parempi, jos nykyistä sote-esitystä nyt korjataan vai tulisiko se hylätä ja aloittaa työ alusta seuraavassa eduskunnassa, Räsänen pohti.

Nykyisestä esityksestä maalaillaan hallituksen näkökulmasta hyvin ruusuista kuvaa esimerkiksi omamaakunta-fi-sivustolla, mutta monissa opposition puheenvuoroissa esitys johtaisi ennemmin talouden ja palveluiden katastrofiin. Viimeistään heinäkuun alussa selviää, kumpi näkökulma saa eduskunnan enemmistön tuen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kukaan edustaja kansan ei tiedä mihin Epätasa-Arvoon nyt Suomen laittavat näin huonon ja kiireen kanssa tehdyn Soppasoten kanssa. Kuuntelisivat Juhat ja muut Kepulit asiantuntijoita. Esitys on huonion sitten sodan jälkeen, ei tuo säästöjä eikä lyhennä jonoja. Mut rahalla kyllä saa terve ihminen hoitoa, koska siihen pyritään. Siis pois yskityisiltä vanhukset, vammaiset, opiskelijat, työttömät, työrajoitteiset, maahanmuuttajat, lapset ja sairaat jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin yksityisenä kansalaisena pelottaa vietävästi se kaaos johon terveydenhuolto on ajautumassa. Onko lääkärissä edes mahdollista käydä tulevilla hinnoilla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyhinnoillakin se on jo mahdotonta ellei ole täysin sosialisoitu. Ei pienistä palkoista jää ylimääräistä lääkäreihin ja lääkkeisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki kansanedustajat ovat valtakunnan terävintä huippua niin älyn kuin muunkin käyttäytymisen osalta. Osoittakaamme heiile kinnioituksemme!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Kemi, Keminmaa ja Tornio.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Nyt eläkkeellä ja terveenä, vireänä "vanhuksena", sanovat jotkut. Enpä taida olla kovastikkaan vanhus, sillä jaksan kut... Lue lisää...
Roverauta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image