Kotimaa

Analyysi: Keskustalla on harteillaan pitkä, tekemättömän työn taakka

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmunilla on kova taisto edessä. Uuden sukupolven punamullan on onnistuttava ja siinä sivussa on oman puolueen kannatus saatava vihdoin nousemaan. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 10.12.2019 16:00 | Päivitetty 10.12.2019 16:10
Anita Simola

Puolueväki on menettänyt maakuntien keskustelukanavat. Rinteen alasajossa makseltiin vanhoja kalavelkoja.

Uudeksi pääministeriksi noussut Sanna Marin (sd.) sekä keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni uutena valtionvarainministerinä muodostavan parivaljakon, joka yrittää viedä eteenpäin uuden sukupolven punamultaa.

Henkilövalintoja pidetään keskustassa rohkeina, mutta välttämättöminä. Onhan nähty, ettei kumpikaan puolue pysty pelkällä hallituspolitiikalla nostamaan kannatusta. Molempien puolueiden kannatus on sitä luokkaa, ettei ihan pikkuviilauksilla saada mitään aikaiseksi.

Kulmunilla on edessään valtava työsarka. Kannatus on laahannut pitkään. Hänen valintansa jälkeen oli pieni nousu, mutta nyt luvut iskivät lujaa takaisin. Kannatus oli Ylen mittauksessa 10,6 prosenttia.

Koko johto uusiksi?

Keskustavaikuttaja, entinen puoluesihteeri ja politiikan tutkija Pekka Perttula ehdotti viime keväänä, että keskustan olisi pitänyt mittauttaa koko johtonsa luottamus viime syyskuussa ylimääräisessä puoluekokouksessa.

Vain puheenjohtaja vaihtui ja hänen tilalleen valittiin varapuheenjohtajaksi Petri Honkonen. Muu johto sai jatkaa.

Jos kannatus ei lähde lentoon, johto voi olla ensi kesänä varsin toisennäköinen. Tämä ei koske vain varapuheenjohtajia, vaan myös tuoretta puheenjohtajaa. Nyt on näyttöjen aika.

Aikaa kentälle

Kun Kulmuni aloitti puheenjohtajana, hän ei kertonut tarkkaa ajankohtaa, milloin hän ottaa valtiovarainministerin ohjat käsiinsä. Vaalikiertueilla hän totesi, että puolue tarvitsee kaksi päivää viikosta. Elinkeinoministerinä olisi ollut paremmin aikaa kuunnella kentän ääniä.

Kenttäväki tuntuikin tyytyväiseltä siihen, että Mika Lintilä (kesk.) sai jatkaa rahaministerin pestissä.

Kulmuni olisi tietysti voinut jatkaa elinkeinoministerinä vastakin, jolloin hän olisi voinut käyttää energiaansa enemmän puolueen uudistamiseen ja yhteydenpitoon kentälle.

Uusi tilanne hallitusrintamalla oli kuitenkin ratkaiseva salkkujen vaihdolle. Kulmunin on aika ottaa tilansa eturivissä.

Pitää muistaa, että puolueessa ovat myös varapuheenjohtajat, joille voi delegoida asioita.

Uusi ohjelma, kiitos

Moni keskustavaikuttaja mukaan lukien Perttula on toivonut puoluetyölle arvostusta ja suunnitelmallisuutta.

Kun Kulmuni valittiin johtoon, niin useat olettivat, että nyt rakennetaan muutaman vuoden päähän ulottuva ohjelma, jonka toteuttaminen auttaa häntä ottamaan poliittisen johtajuuden.

Tällaista ohjelmaa puolue nyt kaipaa kiireesti. Puolueen on pakko organisoida toimintaansa uudelleen ja poliittista valmistelua on tehostettava. Työlle pitää saada uudenlainen sisältö, mutta tätä ei tehdä hetkessä.

Työtä tekemättä

Kulmuni on ollut vallassa kolmisen kuukautta, mutta Perttula näkee, että puolueella on takanaan jopa vuosikymmenen mittainen tekemättömän työn aika. Näin varmasti on, kun katsoo vuosia taaksepäin.

Pitkän linjan keskustavaikuttaja ja puolueen entinen puoluesihteeri katsoo, että keskustalla on taakkanaan jo vuosikymmenen mittainen tekemätön työ.

Edellinen hallituskausi meni erilaisissa tunnelmissa, kun politiikan ulkopuolelta tullut Juha Sipilä veti markkinavetoista linjaa. Sitä edellinen hallituskausi oltiin oppositiossa, ja silloin piti panna kaikki paukut siihen, etteivät Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen kuntien pakkoliitossuunnitelmat toteutuneet.

Keskustelu hiipunut

Yksi merkki tekemättömästä työstä on se, että keskustelukulttuuri on hiipunut.

Viime viikolla kenttäväki sai vihdoin sanoa sanottavansa, kun se alkoi vaatia pääministeri Antti Rinteen eroa.

Keskustavaikuttajat tulkitsevat palautteen niin, että siinä samassa purkautui aika paljon kritiikkiä myös Sipilää ja menneitä vuosia kohtaan. Höyryjä ja kuohuja oli pakko päästä irti. On väläytetty, että Rinne joutui tässä tuoksinassa hiukan sijaiskärsijän osaan.

Taustakaikukin pitää kuulla

Keskusta on kansanliike ja tärkeintä on kuunnella kentän ääntä. Kuuntelun lisäksi täytyy osata erottaa myös keskustelujen taustakaiku.

Moni keskustalainen on havahtunut siihen, ettei puolueen asioita perata enää oikein missään. Ennen keskusta kanavoi sisäistä keskusteluaan maakuntalehtien kautta. Oli mielipidekirjoituksia ja kannanottoja. Päätoimittajat olivat näkyviä.

Nyt puolueella ei ole kuin pää-äänenkannattaja Suomenmaa kanavanaan ja lehtikin ilmestyy vain kerran kuukaudessa. Virtuaalisia tupailtoja toki järjestetään, mutta ne eivät yksinään riitä.

MAINOS

Kommentoi

Muut puolueet odottavat nyt ihan riemukkaina sitä hetkeä kun ps -puolue vastuuta, jopa hallitusvastuuta joutuu ottamaan seuraavien vaalien jälkeen. Vuosi ja miinus 5 prosenttia on varovainen arvio kannatuksen muutoksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusta teki loisto palveluksen sdp:lle. On hölmöä puhua kostosta, koska Rinteen lähtölaskenta alkoi vaali-iltana. Keskusta teki super palveluksen sdp:lle vetämällä tukensa Rinteeltä. Itseä on alkanut epäilyttää, että omat syötti myrkyn Rinteelle, ehkä jopa ay-liike veti tuen pois. (Radiohiljaisuus viittaa siihen) kulisseissa yritettiin Lindmani vääntää pääministeriksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä keskusta on tullut nyt tiensä päähän. Maaseutu on saatu tyhjennettyä ja kaupunkeihin ei ole asiaa. Mistä löytyy äänestäjiä? Vanhat konkarit ovat maan alla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Analyysi: Keskustasta on tullut globalistinen ja arvoliberaali punavihreä puolue jota ei erota perinteisistä punavihreistä puolueista muuten kuin logosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä. Sipilällä ei ollut poliittista pelisilmää. Unohti tyystin konkarit ja siinä samalla pitkänlinjan peruskannattajat. Kepu on nykyisin aivan liian libilaarilinjalla. Onkii siellä mistä muut on jo kalansa pyytänyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepun sakki pahinta porukkaa jos puhutaan ympäristön hävittämisestä ja vesistöjen pilaamisesta. Kaikki toiminta tähtää haaskaustoiminnan taloudelliseen avustamiseen.
Siellä pitää tehdä sukupolvenleikkaus

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En palaa enää kepun äänestäjäksi, enkä myö muidenkaa tämän hallituksen puolueiden äänestäjäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka tahansa joka katsoo mullikoiden toimintaa ja viestittelyä tapaus rinteen tiimoilta päätyy johtopäätökseen: pikkumaista ja kostonhaluista väkeä. Nyt oli hyvä aika kostaa mitä, 16 vuotta? vanhoja juttuja. Siinä vasta oiva porukka, äänestänpä niitä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusta johto hylkäsi kentän eli äänestäjänsä ja se näkyy tuloksessa 😑

Rinteen kaatamisessa kepu ampui itseään jalkaan 🤔

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustassa on vain 2 hyvää puolta. Nekin molemmat on Kulmunilla. Toinen oikealla ja toinen vasemmalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustan taakkana on massatyöttömyys, joka luotiin Vanhasen kaudella ja sementoitiin Sipilän kaudella. Selitä siinä sitten, että yritettiin, mutta muut eivät antaneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepun kannatus saavutta nykyisellä vauhdilla (-2.3%-yksikköä/kk) vappuun
mennessä nollan ja ei kuollut puolue uusia ohjelmia tartte.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:40
Kemiin kaavailtu tehdas ei jää väylistä kiinni – Meri-Lapissa vieraillut ministeri Timo Harakka vakuutteli, että valtio kantaa kortensa kekoon
6:26
"Orkesterissamme on paljon positiivista energiaa" – Emiliano Travasino tuli Italiasta Suomeen opiskelemaan ja päätyi soittajaksi Oulu Sinfoniaan
6:10
Volkswagenille Kanadassa miljoonasakot päästöhuijauksesta – päästöhuijaus maksanut autonvalmistajalle yhteensä kymmeniä miljardeja
6:00
Lasketaan puuttumiskynnys matalalle, ettei yksikään urheileva lapsi ja nuori joudu kokemaan epäasiallista kohtelua Lukijalta
6:00
Eri puolueet odottavat Niikolta selvityksiä esille nousseista Kiina-yhteyksistä – Epäluottamusta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa
6:00
Rengasvaurioista normimäärä korvaushakemuksia Pohjois-Pohjanmaalla – "Silloin kun me maksamme korvauksia, täytyy aina olla kyseessä huolimattomuus tai laiminlyönti tienpidossa" Tilaajille
0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksihän sosiaalisesti heikossa asemassa olevat äänestävät perussuomalaisia??

Persut käyttävät hyväkseen vaikuttamiskeinoja, joissa viestitään kuinka hyväosainen eliitti porskuttaa ja persut ovat mu... Lue lisää...
Taitavaa vedätystä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image