Kotimaa

Analyysi: Keskusta kaipaa kipeästi luottamusta herättävää pu­heen­joh­ta­jaa – hal­li­tus­vas­tuu kummastuttaa yhä kentällä

Keskustan johtoon haluavien Katri Kulmunin ja Antti Kaikkosen välillä ei vaikuta olevan suuria linjaeroja.
Kotimaa 17.7.2019 16:42
Ossi Rajala

Kaikille keskustalaisille ei ole selvää, miksi puolue on hallituksessa. Uuden puheenjohtajan pitäisi vakuuttaa niin uudet kuin vanhat kannattajat.

Seuraavalla keskustan puheenjohtajalla on hikinen urakka siinä, kun puolueen rivejä pitäisi koota yhteen vaalitappion jäljiltä. Keskustan kansanedustajien määrä tippui 18 paikalla ja gallupkannatus matelee reilussa 11 prosentissa.

Puolueen jonkinlaisesta hajaannuksesta kertoo se, että monet keskustalaisista ihmettelevät yhä sitä, miksi hallitukseen lähdettiin.

Tämä kävi ilmi keskustan Suomi-Areena -keskustelussa keskiviikkona. Keskustan viestintäpäällikkö Laura Ruohola kysyi kenttäpalautteen pohjalta puolueen johtohenkilöiltä, miksi hallituksessa ollaan?

– Olimme oppositioon menossa vaalituloksen myötä. Saimme kuitenkin paljon keskustalaisia asioita hallitusohjelmaneuvotteluissa läpi. Sinipuna-hallituksen keskittämispolitiikka ei olisi ollut hääppöistä, puheenjohtajaehdokas Antti Kaikkonen sanoi.

– Yksi kysymys erottaa meidät muista puolueista. Se on: keskittäminen vai hajauttaminen? Olemme hajauttamisen kannalla eli sillä, että Suomessa on hyvä elää joka puolella maata, jatkoi puolestaan puheenjohtajaehdokas Katri Kulmuni.

Keskustan kannalta huolestuttavaa on myös se, että ilmeisesti maaseudulla ja viljelijöiden keskuudessa on epäilystä siitä, muistaako keskusta heitä.

Juuri Kulmuni ja Kaikkonen kisaavat vahvimmin keskustan puheenjohtajan paikasta.

Suuria linjaeroja ei heidän välillä vaikuta olevan. Molemmat puhuvat koko Suomen asuttuna pitämisen puolesta. Kulmuni tosin korostaa kansanliikettä ja osallistumismahdollisuuksia. Kaikkosen linja järjestötyöhön on: "enemmän toimintaa, vähemmän byrokratiaa".

Kulmuni nostaa ainakin toistaiseksi näkyvämmin keskustan oppi-isän Santeri Alkion teesejä esille. Silläkin voi olla merkitystä.

Mikä sitten kisan ratkaisee? Keskustan puoluekokous valitsee hänet, jonka uskotaan parhaiten nostavan kannatusta ja herättävän luottamusta.

Osalle valitsijoista voivat sukupuoli ja asuinpaikkakin merkitä paljon. Torniolainen Kulmuni, 31, saanee kannatusta pohjoisesta ja naisilta. Tuusulalainen Kaikkonen voi puolustusministerinä olla monen miehen suosikki.

Todennäköisesti useat puoluekokousedustajat tekevät valintansa vasta kokouspaikalla Kouvolassa 7. syyskuuta.

Kokouksessa pidettävillä puheilla on vielä suuri merkitys, jos kisa pysyy tiukkana.

Suomi-Areena-keskustelun perusteella uudelta puheenjohtajalta edellytetään johtajuutta, luottamuksen herättämistä, visiota, kentän kuuntelemista ja selkeätä viestintää niin vanhoille kuin uusille kannattajille.

Luottamusta ja kannatusta varten mikä tahansa puolue tarvitsee hyviä saavutuksia kerrottavakseen. Hallituspuolueita auttaa nyt se, että hallituksella on toistaiseksi varaa tehdä ainakin pieniä parannuksia.

– Positiivisia uutisia olisi hyvä kertoa, jos ei nyt päivittäin niin ainakin viikoittain, Timo Kalli sanoi Suomi-Areenassa.

Jos taas joudutaan säästöjen tielle, kannatuksen kasvattaminen hallituksessa on tuskaista.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

"Keskusta kaipaa kipeästi luottamusta herättävää pu­heen­joh­ta­jaa "
Olisihan se mahtavaa edes kerran puolueen historian aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alkiolaisuudesta on ollut pitkä ja kivinen taival monen puolueen nimenmuutoksenkin jälkeen nykyiseksi kepuksi. Matkan varrella on Vennamo poikineen kampittanut puoluetta onnistuneesti. Soinikin on maalaisliiton kapinallinen, ja olisi nyt kaikki metkut tuntevana "isänä" mainio vetäjä entiselle alkiolaiselle ideologialle. Valitettavasti Soini luuli tietävänsä enempi kuin kansa, ja kompastui omaan ylimielsyyteensä, hänkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitkä ovat keskustan arvot? Niitä ei ole näkynyt sitten liberaaliähkyn tulon jälkeen. Mikä on keskustan selkeä viesti ja missio. Se on totaalisesti hukassa. Mihin unohtuivat koti, uskonto ja isänmaa. Näitä on pidetty hupina muiden puolueiden arvomaailmassa ja yritetty polkea maahan suomalaiset perusarvot, mutta persut ovat tällä hetkellä Suomen suurin puolue näiden arvojen kanssa. Jatkakaa vain kepussa tätä samaa liberaalilinjaa muiden puolueiden kanssa, niin saatte vieläkin matalampia galluppeja. Tiedän monta sukua, jotka äänestävät nykyään persuja sen vuoksi, että siellä on sanoma tällä hetkellä ja heidät halutaan pitämään Suomen puolta, eikä halaamaan koko Eurooppaa ja maailmaa. Muilla puolueilla on tarkoitus murtaa suomalaiset arvot muualta tulevilla arvoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

1) Vanhustenhoito on perustuslain vastaisessa tilassa.

2) Yli 20 asukkaan "sote-alueet" eli maakunnat ovat perustuslain mukaisten perusoikeuksien vastaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuntien valtionosuuksia on heti pakko lisätä.

Kataisen-Urpilaisen hallituspuolueet leikkasivat 3,8 miljardia euroa kunnilta. Perustuslain vastaista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sote-keskukset tulevat vain suuriin kaupunkeihin. Muualle "digi".

Maakunta tarkoittaa käytännössä maakunnan suurinta kaupunkia, johon palvelut siirretään.

Tätä on jo toteutettu käytönnössä. Kepu valehtelee, ettei muka näin ole.

Kaikkosella toisin sanoen vielä rajumpaa terveydenhoidon ja sairaanhoidon keskittämistä kuin kokoomuksen Kataisen ja demareiden Urpilaisen hallituksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palvelujen keskittäminen ei tuota varsinaista "säästöä" lainkaan, vaikka lehdistössä näkee väitteitä.

Suurten ikäluokkien hoidon tarve kasvaa - keskittäminen ei pelasta mitään, ei säästä mitään, rakentaminen tuo tuloja vain kepun gryndereille.

Päinvastoin maakunnan sairastuneet asukkaat ja omaiset joutuvat vain saastuttamaan ilmaa merkittävästi enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Keskustapuolue todella meinaa joskus nousta tuosta suosta eikä painua pohjaan niin on hakkiuduttava kokonaan eroon kaikista Sipilän hovin Bernereistä ja muista kepuleista keinottelemasta suomalaisten tuloja, verovaroja ja omaisuuksia eli hyvän elämän taloudellisia edellytyksiä keiden ja missä tahansa operoivien veronkiertäsijoittajien haltuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole koskaan ollut keskustalainen mutta keskustan päätös tulla nykyhallitukseen mukaan kuvastaa sitä entistä keskustan sosiaalista linjaa. Kunnioitan sitä. Kannatuksen osalta kaikki hallituspuolueet maksavat taas siitä. Sitten nähdään persujen, kokoomuksen ja kristillisten valtionsäästöohjelma jolloin taas mielipiteet muuttuu. En tiedä kuinkahan kokoomuksen ja perussuomalaisten maahantulopoliitiikka kohtaavat. Kristilliset ovat oma lukunsa. Heillä ei näytä olevan mitään inhimillisiä arvoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Punavihreä arvoliberalismi, EU-uskovaisuus ja vahingollisen siirtolaisuuden/maahanmuuton edistäminen. Siinäpä äkkiseltään muutama syy miksi en enää toviin ole keskustaa kannattanut. Puheenjohtajaehdokkaita kun kuuntelee, ei tarvitse aivan heti kannattaakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka poliitikko se olikaan, joka aikoinaan sarkastisesti kysyi: ”Oppositiossa? Mitä sinne tekemään, kissanpoikia pesemään?”

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fiksuimmat kannattajat siirtyvät perussuomalaisten taakse. Seuraavat kannatusmittaukset tulevat olemaan hirveää luettavaa keskustan kannalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noh, Antti "demokraatti" Rinnehän liittoutui suurimpien vähemmistöpuolueiden kanssa jotta saivat ajettua keskustavasemmistolaiset persut oppositioon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepulla on nyt hyvä tilaisuus pyyhkiä oikeistolainen leima. Kepun pääasialliset äänestäjät ovat maaseudun vähävaraisia eläkeläisiä, joita edellinen hallitus kohteli kaltoin. Kepun oikeistosiipi voi siirtyä rauhassa kokoomuksen leipiin, heitä ei kukaan kaipaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

”Kohteli kaltoin?” En ole tavannut yhtäkään vähävaraista eläkeläistä jota edellinen hallitus kohteli kaltoin. Tuo oli vain edellisen opposition taitavaa propagandaa, johon suuri joukko ihmisiä hairahtui.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taidat elää erämaassa tai sitten hyvätuloisten joukossa..Olet esimerkki siitä kuinka korvat suljetaan ns huonoilta asioilta. Minulla on kymmeniä kokemuksia asiasta vaikka en ole edes etsinyt niitä. Itse olen ihan toimeentuleva eläkeläinen mutta ympäristössä tapahtuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraava galluppi ja keskustan kannatus alkaa yksinumeroisella luvulla? Ja ihan itse ansaitusti. Kahta kokoomusta ei tarvita tähän valtakuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun mielestä keskusta on nykyisesssä hallituksessa siksi, että se haluaa palauttaa uskottavuutensa ja tehdä pesäeron kokoomuslaiseen ja perussuomalaiseen politiikkaan jonne se hairahti sipilän johdolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

23.10.
Virallista tai ei, Annunen on ennätysmies – "Ehkä ihan hyvä, että se maali tuli, niin asiaa ei tarvitse enää miettiä" Tilaajille
23.10.
Kärpät löysi vihdoin tehoja myös ykkösketjun takaa – Liigan vatulointi Annusen ennätysuutisoinnissa ihmetytti Manneria: ”Henkilökohtainen ennätys on nyt Justuksen, se on fakta”
23.10.
Huippuhetket: Kärpät-Pelicans
23.10.
Kärpät otti kotivoiton Raksilassa vaiherikkaan pelin jälkeen – katso kuvia ottelusta
23.10.
KuPSin mestariluotsi Jani Honkavaara valitsi potkuherkän SJK:n seuraavaksi osoitteekseen
23.10.
Kainuun ely-keskus: Nuasjärven ekologinen tila on hyvä, eikä happikato uhkaa järveä – "Laaja seuranta-aineisto ei tue Helsingin yliopiston tutkijoiden käsitystä"
23.10.
Julius Junttila iskee ottelun voittomaalin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

111 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Ja sinun käytöskö on aikuismaista? Hoh hoijaa. Myötähäpeä. Lue lisää...
Heikki89

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.10.

Fingerpori

24.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image