Kotimaa

Analyysi: Isot pojat eivät petä Kristaa kahdesti - op­pi­vel­vol­li­suusi­kä noussee pian tai melko pian

Entinen opetusministeri Krista Kiuru (sd.) vakuuttaa, että oppivelvollisuusikä nousee vielä Suomessa. Arkistokuva. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 14.11.2017 17:10
Lauri Nurmi

Elokuussa 2014 istuin opetusministeri Krista Kiurun työhuoneessa.

Kiuru nojautui eteenpäin, katsoi suoraan silmiin ja sanoi vakaalla äänellä: "Isot pojat ovat asiasta jo sopineet."

Sosiaalidemokraatti Kiuru puhui oppivelvollisuusiän pidentämisestä ja viittasi "isoilla pojilla" pääministeri Alexander Stubbiin (kok.) ja valtiovarainministeri Antti Rinteeseen (sd.).

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) oli arvioinut, että oppivelvollisuuden pidentäminen yhdellä vuodella olisi maksanut 15-29 miljoonaa euroa. Todennäköisesti vuotuinen kustannus olisi jäänyt VATT:n mukaan 15-18 miljoonaan.

Isot pojat veivät tikkarin opetusministeri Kiurun kädestä, kun kokoomus kaatoi oppivelvollisuuden pidentämisen hallituksen budjettiriihessä syksyllä 2014.

Kokoomus epäili kustannuslaskelmien paikkansa pitävyyttä ja tunsi ideologista vastenmielisyyttä sitä kohtaan, että valtiovalta pakottaisi koko ikäluokan toisen asteen opintoihin. Seuraavan kevään hallitusneuvotteluihin kokoomus marssi opetusministerin salkku tavoitteenaan - ja Sanni Grahn-Laasosesta tuli Kiurun seuraaja.

Marraskuussa 2017, yli kolme vuotta myöhemmin, SDP julkistaa vaihtoehtobudjettinsa eduskunnassa.

Kiuru vakuuttaa, että oppivelvollisuusikä nousee vielä Suomessa.

Suurin oppositiopuolue esittää oppivelvollisuuden pidentämistä 18:aan ikävuoteen asti.

- Koulutustaso on erittäin vaikuttava asia, kun mietitään työllisyyttä ja sen kautta talouskasvua. Ihmisillä, jotka ovat peruskoulun varassa työmarkkinoilla, työurien pituus on karkeasti kymmenen vuotta lyhyempi kuin ammattikoulun tai lukion suorittaneilla, SDP:n puheenjohtaja Rinne perustelee.

Tilastotutkija Pekka Myrskylä on selvittänyt SAK:n toimeksiannosta työurien pituutta. Vuosia 1987-2017 käsittelevän Katoavat työpaikat -tutkimuksen pohjana on Tilastokeskuksen työssäkäyntitilasto, joka kattaa kaikki Suomessa asuvat ihmiset.

Pelkän perusasteen koulutuksen varaan jäävien työntekijöiden työvuosien odote on naisilla 20,6 vuotta ja miehillä 24 vuotta.

Ylioppilastutkinnon suorittaneilla naisilla työvuosien odote on 30,1 vuotta ja miehillä 30,8 vuotta. Toisen asteen ammattikoulutuksen hankkineilla naisilla vastaava odote on 33,4 vuotta ja miehillä 32,2 vuotta.

Korkeakoulutetut tekevät elämässään keskimäärin yli 35 vuotta töitä.

Väkisin kenenkään kouluttaminen ei onnistu, mutta 9. luokan päättyessä nuoret ovat vasta 15-16-vuotiaita. Enää ei ole rakennustyömaita, joille riuska sälli voisi pestautua peruskoulun pulpetista.

Lukiosta tai ammattikoulusta on viimeistään 2000-luvulla tullut peruskoulun jatke.

Grahn-Laasonen valmistelee parhaillaan lukiouudistusta, johon sisältyisi erityisopetuksen kirjaaminen lukiolakiin. Oppilaanohjauksen ja erityisopetuksen resursseja on lisättävä tuntuvasti, jos koko ikäluokka halutaan siirtää jatkossa toiselle asteelle.

Opiskelupaikkojen järjestäminen ei ole ongelma maassa, jossa syntyvyys on laskenut hälyttäviin lukemiin.

SDP:n vaihtoehtobudjetissa oppivelvollisuuden pidentämisen kustannukseksi on laskettu ensimmäisenä vuonna 20 miljoonaa euroa.

Varjobudjeteille voi halutessaan hymähdellä, mutta niistä löytyy aina kohtia, joita oppositiopuolueet yrittävät toteuttaa päästessään hallitukseen.

Rinne aloittaa tiedotustilaisuuden puhumalla oppivelvollisuuden pidentämisestä. Diasarjassa asia on numero 1.

Sokea Reettakin oivaltaa, mikä SDP:llä on mielessään. Jos isot pojat ovat seuraavien vaalien jälkeen Rinne ja Petteri Orpo (kok.), oppivelvollisuusiän pidentäminen on erittäin lähellä, sillä jokainen päähallituspuolue voi sanella hallitusohjelmaan muutaman itselleen tärkeän asian.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Eikö sitä työelämää pitänytkään pidentää molemmista päistä? Ei se kansantulo koulussa istumalla kasva. Moni nuori jää jo nyt turhautuneena sairaseläkkeelle heti kun koulu loppuu, koska töitä ei löydy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Digitalisaatio jota hehkutetaan, vaatii hyviä perustietoja. Ne hankitaan parhaiten koulussa,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oppivelvollisuusiän nosto ei auta yhtään, jos lukutaito ei jo kolmannella luokalla ole riittävällä tasolla. Se lisää vain yhden turhautumisvuoden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos nostas samalla 65 vuoteen, niin ei tartte enään asian kans tupastella. Toisaalta, nämä haluttomat "opiskelijat" sekottaa koko pakan ja pilaavat myös sellaisten mahdollisuuden opiskelun, joitka ovat "vapaehtoisesti" koulun penkillä ja haluaisivat oppia. Jo tällä hetkellä näitä "hengailia tyyppejä" on aivan liian paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisi ennemminkin toimia päinvastoin. Lyhentää koulujen penkeillä tuhlattua aikaa, jossa kiusaaminen ja sitä kautta syrjätyminen ovat olleet kasvussa jo pitkän aikaa. Peruskoulusta ei opita muuta kuin äidinkieli, englanti ja matematiikka, kaikki muu unohtuu hyvin nopeasti. Mielestäni kotiopetus pitäisi tehdä mahdolliseksi, niin ihmisresurssit saataisiin paremmin hyödynnettyä. Kotona opiskeltaisiin välttämättömyydet, mutta myös sellaista mikä aidosti kiinnostaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä KOK Sannin johdolla lopettaa kaiken koulutuksen, saas nähdä pysyykö peruskoulun ala-aste opetussuunnitelmissa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukaan ei ole niin "iso poika" että muiden ihmisten pitäisi elää hänen kuvitelmiensa mukaan. Mitä sellaista iso poika tai tyttö haluaa opettaa että ilman sitä miljoonat ihmiset eivät voi elää? Oppivelvollisuus oli 100 vuotta sitten perusteltua, mutta nykyisin kyse ei ole enää samasta ongelmasta eli perussivistyksestä. Nyt olisi syytä löytää elämiin sisältöä kokonaan uudella tavalla eikä se pakolla tapahdu. Työllisyys ei ole ongelma vaan todellisuus jossa elämme. Ongelma on siihen sopeutumisessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tämä juttu yhtä luotettava kuin Nurmen keksimä Persujen hajoamiseen liittyvä salaliittoteoria?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meille on tullut ja tulee paljon uusia koululaisia muualta vois tulla yhteis kunnalle halvemmaksi nostaa ikä rajaa,ja työllistäishän se opettajia ja muuta koulun henkilöitä.Rakennus alakin on lirissä kun ulkomaalaisten työntekijöiden tarveharkinta vasemmiston ja kokoomuksen johdolla ollaan poistamassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tuo 15-18 miljoon euron on kyllä niin matemaattisesti lahjattomien laskema ettei voi edes uskoa etteä ovat kehdanneet tuollaista esittää.

9. luokkalaisia on suomessa noin 60 000 eli 30 000 000 / 60 000 = 500 eurolla

Tuokin edellyttää että nuo 60 000 henkilö sopii nykyisin käytössä oleviin kouluhin ja nykyisten opettajien opetettavaksi.

Kyllä tässä nyt taitaa olla että tuon laskelman tekijöiden täytyisi mennä kouluun hieman tukiopetukseen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuo laskelmat oppivelvollisuuden pidentämisen hinnasta, ovat liian alhaiset ja suorastaan valheelliset. Jos kouluihin jää pari ikäluokkaa enemmän, niin täytyy rakentaa lisää koulujakin. Samoin tuskin opettajilla on niin paljon "löysää", että ehtivät opettaa paria ikäluokkaa enemmän. Tarvitaan siis tuhansia opettajia lisää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis nytkinhän suurin osa ikäluokasta on toisen asteen koulutuksessa. Pikkuisen tulisi lisää oppilaita, mutta ei oikeasti kauhean paljon. Kustannuksia syntyisi siitä, että oppimateriaalit pitäisi tulla valtion pussista jatkossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Enää ei ole rakennustyömaita, joille riuska sälli voisi pestautua peruskoulun pulpetista"

Kiurulla taitaa olla nyt omat läksyt tekemättä. Rakennusala on juuri yksi niistä, jotka kärsivät tällä hetkellä työvoiman saatavuudesta. Toisaalta taas samaan aikaan kärsitään erikoisesta lieveilmiöstä, koska kukaan korkeammin koulutettu ei halua raksalle "duunarin" hommiin.

Suomessa on työttömänä enemmän korkeasti koulutettuja ihmisiä kuin koskaan aikaisemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole tainnut ISO J viime aikoina paljon rakennustyomailla pyoria? Ei ole kovin moneen hommaan rakennustyomaalla asiaa ilman kortteja. Tulityo, tyoturvallisuus jne. Vastahan tuossa oli juttua siita rakennusalan yrittajasta, joka ei kaytannossa saanut menna firmansa tyomaille kun ei ollut koko nippua kortteja taskussa. Kylla se on minusta varsin hyva asia kouluttaa myos duunareita mahdollisimman korkealle. Saadaan se tuottavuus korkeammaksi ja lisa-arvoa talouteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mainitsemasi koulutukset kestävät yhteensä vain 2 päivää. Jos se on syy olla tekemättä töitä, niin tulevaisuus voi olla melko ankea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei niitä koulutusta vaatimattomia töitä kuitenkaan ole juuri tarjolla, alaikäisille varsinkaan. Ja kohtahan ne loputkin teetetään työharjoittelijoilla ilmaiseksi - tai vastikkeena sosiaalituesta toki...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moni noista korteista olisi jokaisen syytä suorittaa vaikka vain kerran elämässään, esimerkiksi tuo tulityökortti, työturvallisuus ja ea-kortti on jo kotioloissakin hyödyllisiä, ehkä ne voisi ottaa oppiaineeksi peruskoulussa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on ennen kaikkea masentavaa. Ne meinaavat todellakin rakentaa meille valmiin reitin kehdosta hautaan. Ja jos siellä oli välissä ihmisillä muutamia "vapaita vuosia", niin nyt nekin tavallaan paikataan. Ihminen on siis velvoitettu kouluun aivan aikuisuuteen asti jonka jälkeen olet velvoitettu joko työhön tai työttömäksi, mutta paikka sinulle on kuitenkin valmiiksi valettu. Siinä sitten omassa valmiissa boxissa matkaat eläkkeelle asti joka sekin on täysin valmiiksi muokattu halusit tai et. Systeemistä irrottautuminen on tehty lähes mahdottomaksi ja pahimmillaan voi tulla jopa reissu käräjille riippuen mistä kohtaa systeemiä yrität omillesi poistua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli pitäisi saada vapaasti "irrottautua systeemistä" jo peruskoulun jälkeen ja saada vaikka koko ikänsä riittävää sosiaaliturvaa, niinkö? Mikäs systeemi sen sitten maksaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Jos eläkekatto tulee voimaan nyt, siis nyt. Se vaikuttaa ensimmäisenä tällä hetkellä 17-18v työuraansa aloittelevilla. I... Lue lisää...
öö ei...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image