Kotimaa

Analyysi: Hävittäjistä laaja yksimielisyys hal­li­tus­neu­vot­te­li­joil­la, mutta tulkinnoissa pieniä eroja – vain va­sem­mis­to­liit­to ostaisi vähemmän

Nykyiset Hornet-hävittäjät vanhentuvat vähitellen. Suomi on korvaamassa ne 2020-luvulla uuden sukupolven hävittäjällä. Tuleva hallitus päättää hävittäjien valinnasta ja määrästä puolustushallinnon esityksen pohjalta. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 10.5.2019 19:48
Joonas Kuikka

Hallitusneuvottelujen puolueista sdp on vaalikeskusteluissa jättänyt hävittäjien tarkan määrän auki, sillä sille riittää Hornetien suorituskyvyn korvaaminen täysimääräisesti. Lukuun 64 ei haluta jämähtää. Neuvottelukumppaneista keskusta ja rkp ovat tiukkoja 64 hävittäjän ostamisesta.

Sdp:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja rkp:n hallitusneuvotteluissa hävittäjäkysymystä käy läpi ainakin puolustuspolitiikan alaryhmä, jossa puheenjohtajana on entinen rkp:n puheenjohtaja ja puolustusministeri Ole Norrback.

Ryhmässä turvallisuuspolitiikan asiantuntijuutta edustavat kansanedustajista muun muassa edellisen puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) ja jäsenet Mikko Savola (kesk.) ja Markus Mustajärvi (vas.).

Viestit neuvotteluryhmästä kertovat, ettei keskeneräisistä asioista kerrota julkisuuteen, mutta puolueet vievät eteenpäin hallitustunnusteluissa vastaamiaan kantoja.

Tulevan hallituskauden ja Suomen historian suurimpana yksittäisenä hankintana olisi luonnollista, että myös puolueiden puheenjohtajilla olisi jonkinlainen yhteisymmärrys siitä, montako kappaletta hävittäjiä hankitaan.

Hävittäjäkauppa maksaa 7–10 miljardia euroa, ja päätös tehdään suunnitelmien mukaan vuonna 2021.

Näin puolueet vastasivat Rinteelle

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kysyi hallitustunnusteluissa puolueilta, ovatko ne valmiita tukemaan viimeisimmissä selonteoissa vahvistettua Suomen puolustuspolitiikan linjaa.

Hävittäjähankinta perustuu puolueiden yhdessä hyväksymään puolustuspoliittiseen selontekoon. Sen perusteella tarjouskilpailu alkoi viime vaalikaudella. Vain vasemmistoliiton Markus Mustajärvi jätti puolustusvaliokunnassa eriävän mielipiteen hävittäjähankinnasta. Siksi hankinnalla on puolueiden laaja tuki.

– Keskusta on sitoutunut puolustuksen strategisten suorituskykyhankkeiden täysimääräiseen toteuttamiseen ja hallituspuolueiden on neuvottelujen alussa sitouduttava 7–10 miljardin euron käyttämiseen hankkeeseen, vastasi keskusta Rinteelle.

Keskusta saa hävittäjähankkeeseen tukea rkp:lta.

– Puolustusselonteon konkreettisin osa liittyy meri- ja ilmapuolustuksen suuriin, strategisiin suorituskykyhankkeisiin ja niiden resursointiin. Laivue 2020 ja HX-hanke [hävittäjät] ovat mittaluokaltaan erittäin merkittäviä investointeja. On selvää, että hankinnat ovat tarpeellisia, jotta maamme puolustuskyky voidaan turvata, rkp vastasi.

Vasemmistoliitto on ainoa puolue, joka selkeästi haluaisi vähentää hävittäjien määrää ja pienentää hankinnan kokonaishintaa.

– Vasemmistoliitto ei vastusta vanhentuvan kaluston korvaamista, mutta hävittäjien määrää ja hintaa tulee arvioida kriittisesti. HX-hankinnassa tulee painottaa teollisen yhteistyön kehittämistä Suomen ja hankintamaan välillä, puolue vastasi.

Vihreät ei mainitse vastauksessaan hävittäjiä. Se kuitenkin vastaa Rinteen kysymykseen kyllä, puolue on valmis tukemaan selonteoissa hyväksyttyä puolustuspolitiikan linjaa.

Mitä tarkoittaa Hornetien suorituskyvyn korvaaminen täysimääräisesti?

Hallitusneuvotteluiden puolueista keskustalle ja rkp:lle vastaus on selvä. Hävittäjiä ostetaan 64, kuten Hornetejakin aikoinaan. Nyt 2 Hornetia on tuhoutunut, joten jäljellä on 62. Myös tarjouspyyntö on lähetetty 64 hävittäjän mukaan.

Sdp:n tulkinta on laajempi. Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtajana ollut Mika Kari ei ole aiemmissa haastatteluissa sanonut tarkkaan, että 64 konetta olisi hankittava. Myös puheenjohtaja Antti Rinne on jättänyt määrän auki. Ajatus lähtee siitä, että Hornetien suorituskyvyn voisi korvata pienemmälläkin määrällä hävittäjiä, jos ne ovat parempia.

Vihreät lienee lähempänä sdp:n tulkintaa kuin keskustan ja rkp:n.

Kuka päättää hallitusneuvotteluissa?

Tämä kysymys ratkaisee hävittäjien määrän. Jos ajatellaan asiaa vasemmistopuolueiden sdp:n, vasemmistoliiton ja vihreiden näkökulmasta, niillä ei ole eduskunnassa riittävää enemmistöä vähentää hävittäjien määrää ainakaan merkittävästi, koska oikeisto-oppositiossakin on vahvaa tukea 64 hävittäjälle.

Pallo hallitusneuvotteluissa on keskustalla ja rkp:lla. Ne voisivat teoriassa suostua pieneen myönnytykseen saadakseen joitakin omia esityksiään läpi, mutta puolustuspolitiikasta tulee tuskin sellaista pelinappulaa nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa.

Sdp:llä ei ole varaa kovistella asialla liikaa, jos se haluaa koota enemmistöhallituksen eikä riskeerata jopa omaa hallituspaikkaansa. Puolue ei todellisuudessa ole juurikaan eri linjoilla keskustan ja rkp:n kanssa hävittäjäkysymyksessä, mistä kielii myös Rinteen hallitustunnusteluihin muotoilema kysymys.

Vasemmistoliitto ei pysty 16 kansanedustajallaan tekemään hävittäjistä minkäänlaista kynnyskysymystä. Tilanne muuttuu, jos se saa tukea vihreiltä tai sdp:ltä. Samalla toki vaikeutuu hallituksen kasaaminen.

Varmoja vastauksia asiaan saadaan kuitenkin vasta hallitusneuvotteluiden onnistumisen jälkeen.

Ehdolla viisi hävittäjävalmistajaa

Suomen seuraaviksi hävittäjiksi ovat ehdolla amerikkalaiset Boeingin Super Hornet ja Growler sekä Lockheed Martinin F-35, eurooppalaisen Eurofighterin Typhoon, ranskalainen Dassaultin Rafale ja ruotsalainen Saabin Gripen.

Kaikki valmistajat ovat mukana kisassa ja jättäneet ensimmäiset vastauksensa Suomen tarjouspyyntöön tammikuun lopussa tänä vuonna.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (70)

Onko totta, että hallitusneuvottelujen muut puolueet ovat 64
hävittäjän kannalla ja vasemmistoliitto kuuden hävittäjän kannalla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ja niistäkin kolmasosa on aina huollossa joten jäljelle jää 4 konetta koko maan kattavaabn aluepuolustukseen - vasemmiston laskelmilla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä mitä mistä se uhka tulee taivaalta vain maan alta...??? Suomen pahin uhka velkaannumme ja sukupolville velkataakka toiseksi Pohjois-Koreakaan voin laittaa polville ohjusten vuoksi joiden kantomatka ylettyy Helesinkiin kuka tietää onko ydinkärki vain perunaruttokapseli kärjessä Hölyn pöly ja turhaa lässytystä Puolusvoimilta koko maanpuolustuksesta millä maalla ole"tänäpäivä sateenkaarta yllä rajomme tuntumassa jo' kymmentuhansia ohjuksia taktisia ja epäsuoraa tulta antavia ja vakoilusateenliittimet antavat maajoukkojen liikkeet ja joukkojen määrät ja sokerinapohjalla älyohjukset hakeutuvat puheen tai viestiliikenteen lähteisiin ja kolmanneksi GSP-häirintä tekee epäsuoraa tulta antavat raketinheittimet käyttökevottomaksi.Hölyn pölyä mrd laittaa tunniskoineisiin vähemmälläkin mölyllä kriisin tullessa toimimaan"äly jätä"Puskin Itä-rajalta..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Määrää tärkeämpi on hankittavien koneiden laatu. Monien mielestä paras vaihtoehto Martin F-35 on osoittautunut varsin keskeneräiseksi epävarmaksi tekeleeksi. Euroilla mitaten suurella todennäköisyydellä ruotsalaisen saabin koneiden hankinta tulisi edullisimmaksi, mutta mistä saisi luotettavaa, puolueetonta tietoa eri vaihtoehtojen paremmuudesta, jossa politiikka jätettäisiin hankintakriteerinä huomioimatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

F-35 on ehkä modernein ja häivehävittäjä, kuuluisan, liki täydellisen F-22:n jälkeläinen. Lastentauteja avoimessa prosessissa paikkaillaan paljon. Suomen ostaessa hävittäjänsä F-35 toivottavasti on korjannut puutteitaan ja osien toimitusketjuaan. F-35:n hinta on tulossa alas, ja taistelujärjestelmiltään kone on moderni. Koneen huollettavuuteen on kiinnitetty paljon huomiota. Hinta on kalleimpia, mutta toimivuus neljännesvuosisadan päästä painaa paljon! Gripenillä saa taas edullisesti koneen, jonka seuraava vaihe on vielä hyvin keskeneräinen. Toisaalla Gripen on kevyt ja muutamat suorituskykyominaisuudet eivät ehkä Suomelle ole optimaalisia?

USA:n laivasto - merialueilla - luottaa Super Hornetiin, joka tiukasti vihollisen miehittämällä tontilla ei ole aivan optimaalinen. Ehdotetun "block III":n lisäksi elektronisen häirinnän versiota tarjotaan Suomelle mukaan. Työjuhta, lentokustannukset laskussa. Rafalessa muutamia mielenkiintoisia ominaisuuksia, joskin Eurofighter lienee kokonaisuutena vielä monipuolisempi? Eurofighteristakin on tulossa laajalti käytetty työjuhta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä päin se uhka tulee??mielestäni Suomea uhkaa sisäinenongelma leipäjonoista ja köyhyydestä Ei Horneteilla kansakunnan eriarvoisuutta poisteta velkaannumme lisää 109.7 mrd jo'600000 eurossa tunnissa tulee lisää jopparit rikastuu.Pitää kuutioida mielessä kykymme massiivista ohjushyökkäystä pystytä torjumaa ja mahdotonyhtälö pitkänkantaman ohjukset tulevat 1000 km-4500 km kohteeseen millimetrin tarkuudella ja vakoilusateenliiteillä peilataan tankit ja sotilaskohteet altaminutissa pois muonavahvuudesta ikäväkyllä""Puskin Itä-rajalta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika kymmenittäin niitä ohjuksia saa ammuskella yksittäistä lentoasemaa kohti kunnon tuhoa varten. En ymmärrä, miksi väitetään puolustautumisen olevan muka toivotonta - ellei haluta Suomen nostavan kädet pystyyn jo pienestäkin inahduksesta.

Totta kai puolustus myös maksaa, itse ainakin olen siihen valmis - ja kun siihen on satsattu, maan valtaaminen ei tule olemaan ihan yksinkertaista. Itseään suurvaltana pitävälle valtiollekaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No sitten Suomen tosiaan kannattaa liittyä NATO:on, niin saadaan pitkän kantaman ohjukset, satelliittitiedustelu, tutkavalvontakoneet ja läntisen maailman maat 5. artiklan mukaisesti avuksi ja omalle puolelle. Venäjän ei kannata miettiäkään Suomeen tuloa, kun voimme tehdä kuvaamasi vastaiskun liittolaistemme kanssa.

Kiitos erinomaisesta ideasta, toveri Puskin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ota historian kirja käteen ja laske montako kertaa olemme olleet sodassa Ruotsin kanssa ja kuinka monta kertaa Venäjän kanssa? Siitä selviää vastaus tuohon kirjoituksesi ensimmäiseen kysymyslauseeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eli molempia löytyy mutta haluat varautua vain toiseen, oletko varmasti oikeassa? Viimeisin invaasio vieraan vallan sotilaita tuli ruotsista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistäpäin uhka tulee?? Vastaan sinulle idästä, Suomen uhka tulee aina idästä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harva tietää kuinka näillä koneilla rällätään koko ajan taivaalla tälläkin hetkellä.Omakotitalon hinta hurahtaa kirjaimellisesti taivaan tuuliin .Niillä kentillä mistä koneet nousee niin lähtee kolmeakin perättäin puolentunnin välein ,käyvät vähän tuulettamassa ......Missähän tuo lennoston polttoainekulut näkyy.Varmaan salaista tietoa....Tuossakin vois olla jonkunlainen tarvehankintabudjetti. Jos ei näkyvillä mitään uhkia missään ,voisi lentämistä huoletta vähentää.Mitähän varten muuten äänestit vihreitä.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä kertaakaan en ole tarvinnut hävittäjiä mihinkään enkä tule tarvitsemaankaan. Miksi minun pitäisi maksaa veroja tuollaisiin täysin turhiin rakkineisiin, jotka varmaankin hankitaan maailman suurimmasta rosvovaltiosta USA:sta? Mitä ohjuksia ja asevoimia USA:lla(muka Nato) on Suomen lähialueilla? USA:han on käytännössä vallannut suuren osan Euroopasta NATO-toiminnan varjolla ja laajentanut valtapiiriään Euroopassa kohti itää. Jotkut väittävät valheellisesti NATO-laajenemisen olevan vapaaehtoista. Näinhän ei tietenkään ole; mikään maa ei halua vieraan vallan joukkoja alueelleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Baltia ei halunnut vieraan vallan joukkoja alueelleen ja siksi liittyi …... NATOon. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja ihan itse halusi vieraita joukkoja maaperälleen. Enkä nyt puhu venäläisistä, vaan amerikkalaisista joukoista... Sama kuvio toteutui monen muunkin Moskovan ja Varsovan (pakko)liiton alla olleen maan kohdalla. Vanha vihollinen, länsi, on osoittautunut paljon paremmaksi vaihtoehdoksi. Onpa "kumma" juttu... Moskovassa kyllä varmasti ja aidosti ihmetellään, miksei heidän valtansa alle haluta, vaan liitytään mieluummin itse EU:in, NATO:on - tai ollaan liittymättä mihinkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moskovassa ruplat on vähissä ja usko Putiniin rapautuu nopeassa tahdissa. Valko-Venäjäkin katselee Putinin hommia kauhuissaan. Iso geopoliittinen katastrofi on edessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puola olisi valmis maksamaan USA:lle miljardin jotta USA alkaisi pitää sotilastukikohtaa Puolan alueella. Minkähän vuoksi?
Samoin Baltian maiden ilmapuolustusta hoitavat Naton koneet koska näillä pikkumailla ei ole omia hävittäjäkoneita joilla voisi vieraita koneita tunnistaa ym.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

NATO-maat ovat ihan itse päättäneet liittymisistään ja ottaneet NATO-tukikohtia alueelleen. Se oli NL, joka kysymättä valloitti Itä~Euroopan, yritti väkivaltaista maailmanvallankumousta maailmassa ja pakotti perustamaan läntisen puolustusliiton. Ehkä NL olisikin valloittanut ison osan maailmaa ilman USA:aa...

Ja sekös Kremliä sapettaa tänäkin päivänä. Moskovalle oli vapaan maailman vastapooli, joka esti hyökkäämästä moniin maihin niin kuin Suomeen, Ukrainaan, Itä-Eurooppaan, Koreaan jne. Valitettavasti monessa maassa onnistui valehallituksen perustaminen, valehallituksen kutsu Moskovalle "laillisen" hallituksen turvaamiseksi, neuvostotankkien jyrääminen rajan ylitse, parlamentin vaihtaminen ja parlamentin "päätös" liittyä Neuvostoliittoon sekä vanhan, oikean hallinnon teloittaminen. Sitten kirjoitettiin maan historia uusiksi ja valtion nimeen lisättiin sana(t) "demokraattinen" tai sosialistinen neuvostotasavalta.

Suomella oli onni, etteivät miehitysyritykset ja Kuusisen nukkehallitukset onnistuneet. Va miltä näytti Viro 1980-luvulla? Hyvinkö voi Venezuela? Montako ihmistä NL tappoi Ukrainassa nälkään näännyttääkseen kansan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei varmaan jos väkisin tunkeutuvat Ukraina), mutta jos kutsutaan (Viro) niin se on eri asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (70)

Uutisvirta

19:00
Perhe jäi kahden tulen väliin: Oulun kaupunki vaatii Karjasillan suojeltuun hometaloon korjausta, 50 neliön talolle kustannusarvio jopa 365 000 euroa – purkulupa ei hevillä heltiä kulttuurisesti arvokkaalla alueella Tilaajille
18:48
Norjassa sisarpuolensa surmasta epäiltyä miestä syytetään murhasta ja terrorismirikoksesta
18:32
Oulun Raitotiellä kolmen ajoneuvon onnettomuus – neljä henkilöä sairaalaan tarkistettaviksi
18:25
Suomi on menettämässä yli 300 miljoonaa EU:n maataloustukia – Hallitusohjelman ylimalkainen kirjaus lupaa korvata leikkaukset, mutta hallitus ole vielä käsitellyt linjausta
18:07
Intiimi ravintolapiha vaiko kongressi- ja konserttipaikka? Ajatuksia Oulun historiallisessa ydiskeskustassa sijaisevan tyhjän tontinosan jalostamisesta Tilaajille
18:01
Raju liikenneonnettomuus Sodankylässä – kaksi henkilöä loukkaantui vakavasti tukkirekan ja henkilöauton nokkakolarissa
17:40
Kone vetäytyy neuvotteluista saksalaisen Thyssenkruppin hissiliiketoiminnan ostosta – Kauppa olisi toteutuessaan ollut Suomen taloushistorian suurin
44
Vähälumisen ja vetisen talven olosuhteet osoittautuivat liian vaikeiksi, perinteikäs Tervahiihto peruttiin
41
Päästöjen vähentämiseksi tehtävissä vapaaehtoisesti paljonkin – kauppaan voi joskus kävellä ja julkisia kulkuneuvoja tulee suosia Lukijalta
29
Oululainen varavaltuutettu Kati Jurkko siirtyy SDP:stä kokoomukseen
24
Pudasjärvi vetoaa päättäjiin – 110-paikkaisen vastaanottokeskuksen lopetus veisi työpaikkoja ja vaikuttaisi palvelujen kysyntään
16
Oulun seudulla varoitetaan kovasta tuulesta, huonosta ajokelistä ja liukkaista kevyen liikenteen väylistä – tuulenpuuskat voivat puhaltaa myrskylukemissa
15
Myrsky on tehnyt tuhojaan: Laajat sähkökatkot tulivat nyt pohjoiseenkin – ajokeli on paikoin erittäin huono
15
Ilveksen jälkiä löytyi Karjasillalta Oulussa – petoyhdyshenkilö: "Ei aikaisempia havaintoja noin läheltä keskustaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

266 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

Samasta syystä, kuin Natsejakin. He vetoavat ihmisten vietteihin ja syrjäyttävät moraalin. Silloin pintaan nousee ahneus... Lue lisää...
PSYKOPAATTIEN DIKTAT...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image