Kotimaa

Analyysi: Hallitus ei kestä montaa sote-karkuria – viekö Lepomäki muita mukanaan?

Elina Lepomäki perustelee päätöstään sillä, että potilaiden hoitoonpääsy voi jopa vaikeutua sote-uudistuksen myötä. KUVA: Kimmo Penttinen
Kotimaa 28.2.2018 16:37 | Päivitetty 28.2.2018 16:38
Ossi Rajala

Kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) haluaa kaataa sote- ja maakuntauudistuksen. Halu on tuttu oppositiopoliitikkojen suista, mutta nyt myös yksi hallituspuolueen kansanedustaja on menettänyt uskonsa uudistukseen.

Hallituspuolueilla eli keskustalla kokoomuksella ja sinisillä on nykyisin eduskunnassa yhteensä 106 paikkaa. Se on aika niukka enemmistö, ja Lepomäki on ilmoituksensa mukaan pois hallitusvahvuudesta sote-kysymyksessä.

Hallitus on kertonut tuovansa esityksen sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapauslaiksi eduskuntaan maaliskuun alussa eli lähipäivinä. Hallituspuolueissa joudutaan näillä näkymin tarkasti huolehtimaan, että kaikki ovat istunnossa paikalla.

Lisäksi eduskunnan puhemies ei perinteisesti äänestä käsittelyissä eli jos puhemies Paula Risikko (kok.) tai varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) johtaa puhetta sote-käsittelyssä, hallituksen enemmistö hupenee taas yhdellä.

Rehula puolustaa uudistusta

Sote-uudistus ei lisäksi ole ollut hallituspuolueillekaan mikään suuri riemun aihe. Kokoomus vierastaa keskustan rakastamaa maakuntamallia ja keskustan riveissä on ollut penseyttä kokoomuksen vaalimalle valinnanvapaudelle. Uudistuksen eteneminen on vaatinut kovia neuvotteluja hallituksen sisällä.

Lepomäki ei todennäköisesti ole ainoa hallituspuolueen edustaja, joka on ajatellut uudistuksen kaatumista ennemmin mahdollisuutena kuin uhkana.

Kaikki eivät näin tosin ajattele, sillä sote-uudistus on yksi hallituksen suurimmista hankkeista ja epäonnistuminen sen kanssa olisi iso vastoinkäyminen pääministeri Juha Sipilän (kesk.) joukoille.

Entinen perhe- ja peruspalveluministeri ja sote-uudistuksen valmistelussa vahvasti mukana ollut Juha Rehula (kesk.) ilmoittikin Twitterissä keskiviikkona, että epäuskoisia on ollut aiemminkin.

– Mitä lähempänä on päätöksenteon hetki, sitä varmemmin ja voimakkaammin tulevat esiin ne mielipiteet, jotka haluavat kaataa sote-muutoksen. Näin on ollut aikaisemminkin! On voimia, joiden tahto on, että palvelut rapautuvat ja koko hyvinvointimme perustat romuttuvat, Rehula viestitti.

Jos hallituspuolueista nousee muitakin sote-kapinallisia, uudistus tai ainakin sen valinnanvapaus voi kaatua. Samalla voisi kaatua koko hallitus.

Kritiikkiä annettu aiemminkin

Lepomäen keskiviikkona esittämässä kritiikissä ei sinänsä ole mitään uutta. Kaikki oppositiopuolueet eli SDP, perussuomalaiset, vihreät, vasemmistoliitto, RKP ja kristillisdemokraatit ovat mananneet samoja näkökulmia moneen kertaan.

– Hyvinvointierot voivat kasvaa, yhdenvertaisuus vaarantuu, hoitoon pääsy vaikeutuu, kustannukset kasvavat, riskialtista potilaiden ja perustuslain kannalta, vastoin EU-lainsäädäntöä ja vaikeasti toteuttavissa, ovat oppositiopuolueet kritisoineet.

Nyt Lepomäki oli suurelta osin samoilla linjoilla.

Opposition puolella Lepomäen ulostulo otettiinkin hyvällä mielellä vastaan.

– Elina Lepomäki ymmärtää markkinatalouden lainalaisuuksia paremmin kuin valtaosa meistä muista kansanedustajista. Siksi häntä kannattaa kuunnella, kun hän sanoo, että esitetty sote-malli ei tule toimimaan käytännössä, vihreiden kansanedustaja Antero Vartia twiittasi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tuollainen "uudistus" on täysi susi, viimeinkin joku uskalsi sen sanoa. Jos se kuitenkin toteutuu, niin sitten alkaa riitely veroista. Miten paljon kunnat saa ja valtio ja tuleeko vielä maakuntaverokin. Tällainen on aivan mahdoton hanke.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lepomäki ansaitsee hatunnoston ulostulostaan läpi poliittisen pelin. Hän on oikeassa! Mutta valitettavasti liian myöhään. Keskusta saa kalliin ja tarpeettoman maakuntahallinnon ja miehittää suurimman osan sen luottamushankilöpaikoista ja johtavista virkamiehistä.
Kokoomuksen valinnanvapausmalli tietää rahavirtoja julkiselta sektorilta suuriin terveysalan yrityksiin. Nämä yritykset varautuvat tilanteeseen parhaillaan ( Oulussa mm. Pohjola-sairaala, silmäsairaala, Pihlajalinna). Kaupunkikeskusten ulkopuolella suljetaan ja keskitetään vuodeosastoita ja muita terveyspalveluja. Palvelujen saavutettavuus heikkenee ”ns. Harvaan asutuilla alueilla” ja kaupunkikeskuksissa jonotetaan. Kalliiksi käy ja maakuntahallinto on tarpeeton.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä ,että joku uskaltaa nousta vastustamaan ammattitaidottomien sählääjien keskeneräistä ,ihmisillä tehtävää koetta vastaan. Tällaista järkeä Arkadianmäelle kaivattaisiin lisää ja paljon..yhteiskunnan tuhoaminen ei saa jatkua enää ja myös osalliset tulisi saattaa vastuuseen teoistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt täytyy kyllä nostaa Lepomäelle hattua, uskaltaa ajatella "väärin."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusta kaivaa maakuntamallilla omaa kuoppaansa. Nyt Keskusta on suurin kuntapuolue suurimmassa osassa maata. Jos maakuntamalli toteutuu, Keskusta menettää mahtiasemansa. Maakuntamalli ei ole puolueen etu, mutta se voi olla joidenkin keskustapoliitikkojen oma etu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Me toverit yhdymme samaan kuin lepomäki.Käytetään järkiä kun se on vielä mahdollista.Ei rapauteta yhteiskuntaa Sotella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lepomäki on poikkeuksellisen isänmaallinen tässä asiassa. Pisteet hänen ajamalle Soten kaatamiselle.
Kansanterveys ja siis terveydenhoitomme on valtakunnallinen tehtävä ja se on organisoitava kuten valtion verotus - yhtenäisesti kaikille.

Sote tarvitsee muutoksia organisoinnista johtuvaan vääristyneeseen kustannusrakenteeseen, joka kasvattaa turhaan menojamme - mutta ei nyt esitettyjä pelkkiä huononnuksia - yhteen edelleen maailman parhaista ja kustannustehokkaimmista järjestelmistä.

USA:n mallinen yksityistetty ( kermankuorinta- ) mallien sekamelska on maailman kallein ja ehdottomasti yksi kaikkein huonoimmista jättäen kymmenet miljoonat yhdysvaltalaiset hoitamatta kuolemaan - vain koska he eivät voi maksaa mielettömän kalliita hoitoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsokaapa miten paikalliset edustajat haluaa lakkautta Oulaskankaan ja Raahen leikkaustoiminnan. Jos kannattaa hallituksen linjaa kannattaa noiden lakkautusta. Muistakaa sitten seuraavissa vaaleissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoitushan onkin ollut hidastaa kustannusten nousua. Näinkö pian unohtuu Lepomäeltäkin , mitä hallitusohjelmassa lukee. Pitäis häenkin osata lukea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedätkö, Suomen tervydenhoitokulut OVAT olleet hyvinvointivaltioiden alimpia (7.6% bkt:stä)! Mm jenkeissä, joka on täysin markkinavetoinen järjestelmä eli kuten Sote, terveydenhoitokustannukset ovat KAKSINKERTAISET 16.8% bkt:stä.
Eli kysymys kuuluu, käsi pystyyn joka kuvittelee, että Sotella haetaan säästöjä?! Ei todellakaan haeta, vaan ollaan luomassa rahasampoa ylikansallisille terveydenhoitoalan yrityksille, jossa sivussa muhkeita siivuja tipahtelee, on jo tippunut, kokoomuslaisille politikoille mm ökypalkkaisten virkojen muodossa.
Kyse on julkisesta ryöstöstä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelaa jo seuraavan eduskuntavaalien takia kovaa peliä. Joutui pakkorakoon kun kiellettiin suurten terveysyritysten suhmuroinnit. Löytyy taustalta kummallisia asioita

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mainiota! Maakuntauudistus yksityistämishankkeineen onkin pantava kunnolla pöydälle tai mieluummin sen alle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lepomäki ei päässyt ministeriksi ja kostaa sen Kokoomuksen lisäksi meille kaikille. Itsekeskeisiä ja omahyväisiä ihmisiä emme päättäjinä tarvitse. Tulee kansalle kalliiksi kun itseään ylivertaisina pitävät ihmiset sooloilevat. Suomessa on muitakin "priimuksia".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:47
"Hyvinvointiyhteiskunta on pelastettu" – Kokoomuksen Orpo kritisoi demareita synkistelystä ja pitää julkisen talouden pohjaa vahvana
18:45
Saksalaislääkäri: Pussy Riot -jäsen myrkytettiin, ei hengenvaaraa
18:03
Rockmuusikko ja lauluntekijä Bob Seger ilmoitti viimeisestä kiertueestaan
18:00
Käytätkö rahaa enemmän kuin tienaat? Etla: Suomalaisten säästämisasteessa on käynnissä jotain, mitä ei ole nähty sitten 1970-luvun
17:43
Oliko piip-testeistä luopuminen liioittelua vai hyvä varotoimi kunnilta? Opetushallituksen ohjeistus tulee lähipäivinä
17:33
Finanssijätin muutto paisuttaa reilusti Suomen pankkisektoria –  "Nordea pysyy vähintään yhtä tiukan valvonnan piirissä"
17:32
Suomelta pyydetään tuntuvaa määrää rajavartioita EU:n yhteiseen rajavartiostoon
125
Oulun punaiset pyöräilybaanat löydettiin ja todettiin heti liian kapeiksi – väylien erottuvuus kerännyt kiitosta
87
Iltalehti: Jani Toivola nostaa korotettua kulukorvausta tyhjillään olevasta Riihimäen-asunnostaan, vaikka asuu Helsingissä
47
Polttoainesuuttimiin on muodostunut suolaa – Nesteen bensiinin Mercedes-Benzeihin aiheuttamaa vikaa tutkitaan yhä
46
Lippo Pesiksen sarjapaikka siirtyy Lippo Junioreille – uusi yhtiö vastaa sarjapaikasta
40
Koodareista on Suomessa huutava pula – helpotusta haetaan sieltä, missä pippuri kasvaa
34
Oulun kaupunki ei aio keskeyttää Move-testin tekemistä – sivistysjohtaja Mika Penttilä toivoo kuolemantapauksen avointa käsittelyä
32
Maatilojen kriisituen valtaosa suunnattiin kuivuudesta eniten kärsineeseen Etelä-Suomeen – mihin kriisituki riittää?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Työssäkäyvät köyhät? Ei yhdellä paskaduunilla ole tarkoituskaan tulla toimeen! Kun työhaluja vaan löytyy (vaan eipä näil... Lue lisää...
hyvinvoiva

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

18.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image