Kotimaa

Analyysi: EU-komissiosta tulossa historian tasa-arvoisin – Urpilaisen salkku selvästi mie­len­kiin­toi­sem­pi kuin se olisi ollut viisi vuotta sitten

KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 10.9.2019 15:52
Visa Noronen

Jutta Urpilaista esitetään EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavaksi komissaariksi. Käytännössä tämä tarkoittaa suhteiden hoitoa kehitysmaihin.

Jutta Urpilaiselle (sd.) esitetty EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavan komissaarin salkku on selvästi mielenkiintoisempi kuin se olisi ollut viisi vuotta sitten komission viimeksi aloittaessa, eikä sitä ollut nyt työnsä lopettavassa komissiossa.

Tämä johtuu siitä, että Afrikka on noussut Euroopassa paljon aiempaa tärkeämmäksi alueeksi, ja Urpilaisen rooli EU:n komission kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavana komissaarina tarkoittaa erityisesti EU:n suhteiden hoitoa kehitysmaihin.

EU on merkittävästi lisäämässä yhteistyötään Afrikan maiden kanssa, jotta tulevaisuuden siirtolaisaaltoja saadaan estettyä. Tämä edellyttää niin Afrikan talouskasvun vauhdittamista, poliittisen tilanteen vakauttamista kuin ympäristöongelmiin puuttumistakin Euroopan eteläpuolella.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin toimeksiannon mukaan Urpilaisen tulee solmia kumppanuussopimuksia niiden maiden kanssa, joista ja joiden kautta siirtolaiset tulevat Eurooppaan.

Ulkosuhteet arvostettuja

UIkosuhteiden hoitamisesta vastaavat komissaarit ovat komissiossa arvostettuja. Nämä tehtävät on jaettu useammalle henkilölle. Varsinainen EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja on Espanjan Josep Borrell, jonka kanssa Urpilaisen tulee luoda EU:n uusi Afrikka-strategia. EU:n lähialuepolitiikka ja laajentuminen taas esimerkiksi kuuluu Unkarin László Trócsányille.

EU-maat hoitavat suhteita kehitysmaihin suurella budjetilla. EU jäsenmaineen on maailman suurin kehitysavun antaja ja suurin kansainvälisen ilmastonsuojelun rahoittaja. Tällä hetkellä EU:ssa on paineita keskittää näitä varoja aiempaa enemmän Afrikkaan.

Etukäteen on ollut puhetta siitä, että uuteen komissioon tulisi erityinen Afrikka-komissaari. Julkistaessaan komissaariehdotuksiaan keskiviikkona von der Leyen kertoi keskustelleensa ajatuksesta Afrikan unionin kanssa. Von der Leyenin mukaan erityistä Afrikka-komissaaria ei kuitenkaan lopulta päätetty nimetä, koska se olisi voitu kokea muilla maailman kolkilla näitä syrjiväksi.

Ennen komissaarilistan julkistusta oli esillä, että Urpilainen voitaisiin nimittää talous- ja rahoitusasioista vastaavaksi komissaariksi. Nyt talouskomissaariksi nousi Italian entinen pääministeri Paolo Gentiloni.

Hollantilainen sosialidemokraatti Frans Timmermans ja tanskalainen liberaali Margarethe Vestager olivat ehdolla komission puheenjohtajaksi ennen kuin von der Leyen sai tehtävän. He saavat uudessa komissiossa keskeiset tehtävät varapuheenjohtajina. Timmermans tulee hoitamaan EU:n ilmastopolitiikkaa ja vihreää kehitystä. Vestager saa vastuulleen digitaalisen kehityksen ja kilpailuasiat. Latvian Valdis Dombrovskis tulee myös keskeiseksi varapuheenjohtajaksi vastaamaan talousasioista.

Komissio vaatii vielä parlamentin hyväksynnän

Europarlamentin tulee vielä hyväksyä ehdokkaat ennen kuin he voivat astua uusiin virkoihinsa. Europarlamentti haastattelee komissaariehdokkaat ensi kuun alussa, jonka jälkeen se voi vaatia joidenkin uusien komisaarien vaihtamista, jos nyt ehdotetut eivät vaikuta tarpeeksi päteviltä.

Parlamentin hyväksynnän jälkeen EU-maiden johtajat nimittävät virallisesti komission määräenemmistöllä.

Uudessa EU:n komissiossa on 13 naista ja 14 miestä, mikä on tasa-arvoisin sukupuolijako koskaan EU:n historiassa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kumman negatiivista palautetta. Perinteisen kehitysyhteistyön lisäksi virkaan kuuluu siirtolaisvirran hillitseminen, joka kuuluu olevan merkittävä ongelma Välimeren maissa. Yhtenä syynä tähän tilanteseen on myös europpalaisten harjoittama ylikakalastus Aftikan rannikkovesillä, mikä on pakottanut paikalliset kalastajat vaihtamaan ammattia.
Työsarkaa siis riittää, ja Urpilaisella on pätevyyttä kaikilla osa-alueilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinäpä taas etukäteen kohkattu Suomen EU-huippuvirka... Tuo taitaa olla se komissaarius, joka otetaan käyttöön silloin kun pitää keksiä virka jollekin ynnä muut -tapaukselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Tällaisilla salkuilla ei ole mitään virkaa. Taitaapa olla niin, että painavat salkut sekä virat miehitetään sakemanneilla ja ranskalaisilla, mitä nyt muodon vuoksi joku hännystelijä saatetaan joskus nostaa tärkeämpiin tehtäviin. Suomalaisille ja muillekin pienemmille maille ei ole varattu kuin statistin osia. Toki suomalaisille uskotellaan, että tämä olisi hyvinkin tärkeä tehtävä.

Minä en ymmärrä, miksi tuolla kannattaa olla mukana, pitäisi älytä tehdä kuten Englannissa sillä erotuksella, että tuolta myös lähdettäisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä tämäntyyppiset ihmiset pyörivät noissa ympyröissä ja mitä ne ovat saaneet aikaiseksi. Osaako joku kertoa mitä Jutta Urpilainen on saanut tehtyä kansantalouden kartuttamiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ompa kiva !
Jos ei vielä suomen piikki ollut auki, niin kyllä kohta on ! Demukoiden maailmanhalaus-kiima tulee saamaan täysin uudet mittasuhteet, samalla kun suomen veroaste tulee pomppaamaan sellaisiin sfääreihin että täällä ei ole varaa enää kenekään palkansaajan asua. Eikä kyllä kannatta käydä töissäkään kun veroaste nousee demukka-komukka määritelmän mukaan "maltilliseen" 110-120 % bruttotuloista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kannattaa muuttaa muualle kun vielä voit. meille työssä käyville jää yksi elätettävä vähemmän. Pidä kiirettä, että ehdit ensimmäisten joukossa, Tee yhtä tarkka muuttosuunnitelma kuin Nykäsen Matti aikoinaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sopiva salkku Jutta Urpilaiselle, näkee miten köyhyyttä hoidellaan Afrikassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Salkkua hoitanut nyt joku Neven Mimica, ei kyllä Suomessa
kukaan koskaan kuullutkaan moisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:15
Mies löi naista 13 kertaa puukolla ylävartaloon Raahessa, miehen mukaan kyse oli hätävarjelusta – syyttäjä vaatii vankeustuomiota
11:06
Henkilöautot nokkakolarissa Kalajoella – viisi henkilöä loukkaantui, kaksi vakavammin
11:05
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
10:52
Kerrostalohuoneistossa syttyi tulipalo Sotkamossa – yksi ihminen vietiin jatkohoitoon
10:52
Suomen vanhin lotta Saara Kanerva on kuollut – 107-vuotias Kanerva oli Tornion vanhin asukas
10:33
Keskustan Minna-Maaria Sipilä eroaa Kempeleen kunnanhallituksen jäsenyydestä – vetoaa kahdella paikkakunnalla asumiseen
10:14
Näin Hahtiperän hylyn kappaleita lastattiin autoon Oulussa
52
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
38
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
26
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
24
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
19
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"
15
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
14
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image