Kotimaa

Analyysi: EU-komissiosta tulossa historian tasa-arvoisin – Urpilaisen salkku selvästi mie­len­kiin­toi­sem­pi kuin se olisi ollut viisi vuotta sitten

KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 10.9.2019 15:52
Visa Noronen

Jutta Urpilaista esitetään EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavaksi komissaariksi. Käytännössä tämä tarkoittaa suhteiden hoitoa kehitysmaihin.

Jutta Urpilaiselle (sd.) esitetty EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavan komissaarin salkku on selvästi mielenkiintoisempi kuin se olisi ollut viisi vuotta sitten komission viimeksi aloittaessa, eikä sitä ollut nyt työnsä lopettavassa komissiossa.

Tämä johtuu siitä, että Afrikka on noussut Euroopassa paljon aiempaa tärkeämmäksi alueeksi, ja Urpilaisen rooli EU:n komission kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavana komissaarina tarkoittaa erityisesti EU:n suhteiden hoitoa kehitysmaihin.

EU on merkittävästi lisäämässä yhteistyötään Afrikan maiden kanssa, jotta tulevaisuuden siirtolaisaaltoja saadaan estettyä. Tämä edellyttää niin Afrikan talouskasvun vauhdittamista, poliittisen tilanteen vakauttamista kuin ympäristöongelmiin puuttumistakin Euroopan eteläpuolella.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin toimeksiannon mukaan Urpilaisen tulee solmia kumppanuussopimuksia niiden maiden kanssa, joista ja joiden kautta siirtolaiset tulevat Eurooppaan.

Ulkosuhteet arvostettuja

UIkosuhteiden hoitamisesta vastaavat komissaarit ovat komissiossa arvostettuja. Nämä tehtävät on jaettu useammalle henkilölle. Varsinainen EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja on Espanjan Josep Borrell, jonka kanssa Urpilaisen tulee luoda EU:n uusi Afrikka-strategia. EU:n lähialuepolitiikka ja laajentuminen taas esimerkiksi kuuluu Unkarin László Trócsányille.

EU-maat hoitavat suhteita kehitysmaihin suurella budjetilla. EU jäsenmaineen on maailman suurin kehitysavun antaja ja suurin kansainvälisen ilmastonsuojelun rahoittaja. Tällä hetkellä EU:ssa on paineita keskittää näitä varoja aiempaa enemmän Afrikkaan.

Etukäteen on ollut puhetta siitä, että uuteen komissioon tulisi erityinen Afrikka-komissaari. Julkistaessaan komissaariehdotuksiaan keskiviikkona von der Leyen kertoi keskustelleensa ajatuksesta Afrikan unionin kanssa. Von der Leyenin mukaan erityistä Afrikka-komissaaria ei kuitenkaan lopulta päätetty nimetä, koska se olisi voitu kokea muilla maailman kolkilla näitä syrjiväksi.

Ennen komissaarilistan julkistusta oli esillä, että Urpilainen voitaisiin nimittää talous- ja rahoitusasioista vastaavaksi komissaariksi. Nyt talouskomissaariksi nousi Italian entinen pääministeri Paolo Gentiloni.

Hollantilainen sosialidemokraatti Frans Timmermans ja tanskalainen liberaali Margarethe Vestager olivat ehdolla komission puheenjohtajaksi ennen kuin von der Leyen sai tehtävän. He saavat uudessa komissiossa keskeiset tehtävät varapuheenjohtajina. Timmermans tulee hoitamaan EU:n ilmastopolitiikkaa ja vihreää kehitystä. Vestager saa vastuulleen digitaalisen kehityksen ja kilpailuasiat. Latvian Valdis Dombrovskis tulee myös keskeiseksi varapuheenjohtajaksi vastaamaan talousasioista.

Komissio vaatii vielä parlamentin hyväksynnän

Europarlamentin tulee vielä hyväksyä ehdokkaat ennen kuin he voivat astua uusiin virkoihinsa. Europarlamentti haastattelee komissaariehdokkaat ensi kuun alussa, jonka jälkeen se voi vaatia joidenkin uusien komisaarien vaihtamista, jos nyt ehdotetut eivät vaikuta tarpeeksi päteviltä.

Parlamentin hyväksynnän jälkeen EU-maiden johtajat nimittävät virallisesti komission määräenemmistöllä.

Uudessa EU:n komissiossa on 13 naista ja 14 miestä, mikä on tasa-arvoisin sukupuolijako koskaan EU:n historiassa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kumman negatiivista palautetta. Perinteisen kehitysyhteistyön lisäksi virkaan kuuluu siirtolaisvirran hillitseminen, joka kuuluu olevan merkittävä ongelma Välimeren maissa. Yhtenä syynä tähän tilanteseen on myös europpalaisten harjoittama ylikakalastus Aftikan rannikkovesillä, mikä on pakottanut paikalliset kalastajat vaihtamaan ammattia.
Työsarkaa siis riittää, ja Urpilaisella on pätevyyttä kaikilla osa-alueilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinäpä taas etukäteen kohkattu Suomen EU-huippuvirka... Tuo taitaa olla se komissaarius, joka otetaan käyttöön silloin kun pitää keksiä virka jollekin ynnä muut -tapaukselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Tällaisilla salkuilla ei ole mitään virkaa. Taitaapa olla niin, että painavat salkut sekä virat miehitetään sakemanneilla ja ranskalaisilla, mitä nyt muodon vuoksi joku hännystelijä saatetaan joskus nostaa tärkeämpiin tehtäviin. Suomalaisille ja muillekin pienemmille maille ei ole varattu kuin statistin osia. Toki suomalaisille uskotellaan, että tämä olisi hyvinkin tärkeä tehtävä.

Minä en ymmärrä, miksi tuolla kannattaa olla mukana, pitäisi älytä tehdä kuten Englannissa sillä erotuksella, että tuolta myös lähdettäisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä tämäntyyppiset ihmiset pyörivät noissa ympyröissä ja mitä ne ovat saaneet aikaiseksi. Osaako joku kertoa mitä Jutta Urpilainen on saanut tehtyä kansantalouden kartuttamiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ompa kiva !
Jos ei vielä suomen piikki ollut auki, niin kyllä kohta on ! Demukoiden maailmanhalaus-kiima tulee saamaan täysin uudet mittasuhteet, samalla kun suomen veroaste tulee pomppaamaan sellaisiin sfääreihin että täällä ei ole varaa enää kenekään palkansaajan asua. Eikä kyllä kannatta käydä töissäkään kun veroaste nousee demukka-komukka määritelmän mukaan "maltilliseen" 110-120 % bruttotuloista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kannattaa muuttaa muualle kun vielä voit. meille työssä käyville jää yksi elätettävä vähemmän. Pidä kiirettä, että ehdit ensimmäisten joukossa, Tee yhtä tarkka muuttosuunnitelma kuin Nykäsen Matti aikoinaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sopiva salkku Jutta Urpilaiselle, näkee miten köyhyyttä hoidellaan Afrikassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Salkkua hoitanut nyt joku Neven Mimica, ei kyllä Suomessa
kukaan koskaan kuullutkaan moisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:44
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Kiimingintiellä – kukaan ei loukkaantunut
20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Tuuli voimistumassa osassa maata vaarallisen voimakkaaksi, puita kaatunut ja sähköjä katkennut
20:25
Oululaisen vaatebrändi Paine Clothingin ydin on ekologisissa ja eettisesti kestävissä arvoissa – "Se tuo itsellekin hyvän mielen, että voi vastata suoraan kysymyksiin tuotteen alkuperästä" Tilaajille
20:13
Ottelukooste: KooKoo–Kärpät
20:00
Lohkovoitto ja kasa maaleja – Niklas Jokelaisen hattutemppu siivitti AC Oulun Suomen cupin lohkovoittoon
20:00
Rovaniemen hovioikeus on aktiivisin matkakäräjillä, joista suurin osa kohdistuu Ouluun – Miksi hovioikeus niin usein alentaa tuomioita? Tilaajille
178
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
66
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
57
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
27
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Ei pukkaa. Levollisin mielin nautin Varman maksamaa eläkettä vielä 46 vuotta, jos sata vuotiaaksi elän. Tunnustan kyllä... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image