Kotimaa

Analyysi: Antti Rinteellä ja Sirpa Paaterolla taitaa olla sama suunta – keskustan epäluottamus ei voi enää johtaa muuhun kuin pääministerin vaihtumiseen

Keskustalla on Antti Rinteeseen liittyvää epäluottamusta, totesi keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ryhmäkokouksen jälkeen. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 2.12.2019 18:29 | Päivitetty 2.12.2019 19:25
Ilari Tapio

Keskustan puoluehallitus edellyttää sdp:ltä ratkaisuja. Nyt pohditaan entistä kiivaammin, ketä demarit nostavat uudeksi pääministeriksi.

Keskustan eduskuntaryhmä ja puoluehallitus ovat erittäin sitoutuneita hallituspohjaan ja hallituspuolueisiin. Sen sijaan sillä on henkilöön liittyvää epäluottamusta.

Näin totesi puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni, kun ryhmän kokoushuoneen ovi vihdoin aukesi kahden ja puolen tunnin palaverin jälkeen maanantaina iltapäivällä. Ryhmän kerrotaan olleen melko yksimielinen.

Heillä tosiaan taitaa olla hallituksessa sama suunta kohti ulko-ovea. Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero lähti jo, ja pääministeri Antti Rinteen lähtölaskenta on alkanut.

Kulmuni ei maininnut nimeä, mutta henkilö on itsestään selvästi pääministeri Antti Rinne. Käytännössä keskustan eduskuntaryhmän linjaus tarkoittanee, että Rinne joutuu väistymään pääministerin paikalta. Hallituspohja sen sijaan säilyy entisenä.

Keskusta alkoi pohjustaa omaa etenemissuuntaansa saman tien puoluehallituksessa. Se asettui täysin samalle linjalle kuin eduskuntaryhmä.

– Sdp:n on nyt tehtävä omat johtopäätöksensä ja ratkaisunsa. Tämän olemme viestineet sinne niin selvästi kuin se on mahdollista, totesi puoluehallituksen jäsen Johanna Häggman kokouksen päätyttyä.

Sdp:n puoluehallitus on puolestaan parhaillaan aloittamassa kokoustaan. Se oli kutsuttu koolle puoli kahdeksaksi tänä iltana. Rinne itse on ilmoittanut, ettei aio erota.

Marin, Lindtman vai ehkä Urpilainen?

Vahvimmin esillä uudeksi pääministeriksi ovat nyt sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ja liikenneministeri Sanna Marin.

Varteenotettavampana vaihtoehtona pidetään Marinia, jolla on jo kokemusta sekä ministerinä että puoluejohtajana toimimisesta. Hän sijaisti Rinnettä tämän sairasloman aikana.

Toisaalta puolueessa on myös muutama musta hevonen. Yhtenä sellaisena on mainittu vastikään komissaarina aloittanut entinen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen.

Vain kaksi pääministeriä joutunut eroamaan

Vihreät ja rkp ilmaisivat aiemmin päivällä tukevansa Antti Rinteen jatkoa pääministerinä. Omat epäilyksensä myös niillä kuitenkin on.

Jos Antti Rinne joutuu nyt vastoin tahtoaan luopumaan pääministerin tehtävistä, hän on lajissaan vasta kolmas itsenäisen Suomen historiassa.

Vapaaehtoisia sivuun siirtymisiä on ollut useampia, mutta tähän mennessä vain kaksi pääministeriä on joutunut väistymään hallituksen johdosta.

Vuonna 1961 V.J. Sukselainen (kesk) ensin tuomittiin virkarikoksesta ja sitten vapautettiin, mutta sen jälkeen hän ei voinut enää palata pääministeriksi. Vuonna 2003 Anneli Jäätteenmäki (kesk) puolestaan erosi niin sanotun Irakgate-skandaalin seurauksena.

Juttua päivitetty kello 19.25.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (65)

Jos Antti on mies niin hajottaa hallituksen eli mittaa luottamuksen äänestyksen kautta. Kyllä sääli on sairautta mutta silti teki pahaa katsoa kun nuori nainen toisteli fossiili -kepulaisten antamaa litaniaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusta saa lähteä hallituksesta, Kulmunin arviointikykyyn ei voi luottaa. Vaihtoehtona on ennenaikaiset eduskuntavaalit. Suomen Keskusta - puolue on hakoteillä !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusta ainoana hallituspuolueena haluaa laittaa kapuloita pääministerin rattaisiin. Samalla keskusta osoittaa ties jo monennenko kerran millainen se on hallituskumppanina. Keskusta sanoo puolueena menettäneensä luottamuksensa pääministeriin. Aivan vastapainona kepu laskee jatkuvasti ainakin kannatusluvuista päätellen äänestäjien luottamusta ja nyt puolueen sooloilu tullenee aiheuttamaan todellisen piikin alaspäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinne ei eroa ja Rinteellä on SDP:n tuki. Keskustalle ei jää kuin yksi vaihtoehto joka on hallituksesta eroaminen.

Toivottavasti Kulmuni on laskenut pelikortit oikein niin että Keskusta on valmis eroamaan hallituksesta. Pakittamiset ja selitykset olisivat tässä tilanteessa vähintääkin noloa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taisi olla Tytti Tuppurainen (SDP), joka Sipilän hallituksen alkumetreillä toi julki ohjeensa: ”Suomea ei voi johtaa kuin yritystä.” Sipilän keinoilla saatiin kuitenkin Suomi ja suomalaiset pois suon silmäkkeestä.
Saas nähdä mitä saavutamme Antti Rinteen johtamismenetelmällä: ”Suomea voidaan, ja sitä johdan kuin AY-järjestöä”.
Savumerkkejä on taivaanranta jo sakeana Rinteen keinovalikoiman ohilaukauksista. Postikahakan tulenjohtokin taisi olla Kesärannassa – muutaman piirun suuntausvirheiden seurauksia nyt kiihkeästi ja kiihkomielin selvitellään.
Tuskin arvaus menee kovin pieleen, jos ennustetaan, että kuluvalla viikolla meillä on uusi tulenjohtaja tai kenties koko patteristo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juha Sipilän luulisi juuri tällä hetkellä olevan vaikea pidätellä vahingon iloa siitä huolimatta että omankaan puolueen kurssissa ei ole hurraamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepulit ja viherpiipittäjät tarrautuvat hallitukseen kaikin voimin, sillä he tietävät, että seuraavissa vaaleissa tulee murskatappio. He ovat näyttäneet jo todellisen karvansa, jossa on tavoitteena vain repiä voittoja ja omaa etua Suomalaisten selkänahoista. Sen lisäksi viherpiipittäjät yrittävät vielä kurjistaa Suomen kivikaudelle päästöjensä kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (65)

Uutisvirta

22:09
Laskeminen vaarantaisi muut Isokurussa liikkuvat Pyhätunturilla – Metsähallitus perustelee turvallisuudella rajoituksia, jotka kieltävät liikkumisen Isokurun rinteillä Tilaajille
21:04
Seurasimme lumensyöjäjunan ensimmäistä testiä Suomessa – Monsteri saapui Venäjältä Kainuun korpeen ja pani raiteet kuntoon, katso video
21:00
Suomi kokeili kaikkea, mutta hävisi koripalloilun EM-karsinta-avauksen Serbialle
20:54
Suomi hakee EU:lta tukea viidelle ratahankkeelle – päätökset luvassa ensi kesänä
20:47
Mirja Vehkaperä hyppää innoissaan liikkuvaan junaan Oulun kaupungihallituksen puheenjohtajaksi – "Oulun päätöksentekoon pitää saada entinen Oulu-henki takaisin" Tilaajille
20:46
Keskustan kunnallisjärjestö esittää yksimielisesti Mirja Vehkaperää Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi
20:19
Tällainen on venäläinen lumensyöjä – katso video monsteriveturista
45
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
40
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
29
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
28
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
28
Oulun joukkoliikenteen lippuja voi pian ostaa automaateista seitsemästä eri paikasta – Lentokentälle tulossa kaivattu yhden bussimatkan ostomahdollisuus
26
Keskustan puheenjohtaja Kulmuni Mikko Kärnän seksiviesteistä: "Kaikille sattuu välillä myös tyhmyyksiä"
25
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamusta alkaen Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

172 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

perussuomalaiset vastasivat ”hoitajakeskustelun komeimmasta voltista”

Marinin hallitus toimii aivan toisella tasolla verrattaessa sitä Sipilän oikeistohallituksen leikkauspolitiikkaan ja tod... Lue lisää...
persuilla huono muis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image