Kotimaa

Amu­rin­leo­par­din kanta oli pienimmillään vain joitakin kymmeniä yksilöitä – nyt Korkeasaari voi saada asukkaikseen luontoon palautettavia kissapetoja

Amurinleopardin kanta on ollut pienimmillään vain muutamia kymmeniä yksilöitä. Nyt Euroopan eläintarhoissa suunnitellaan luontoonpalautuksia. KUVA: Korkeasaari
Kotimaa 4.9.2019 12:07 | Päivitetty 4.9.2019 12:43
Anna Leinonen

Amurinleopardi on yksi maailman uhanalaisimmista kissapedoista, ja sen luonnossa oleva geeniperimä on kaventunut. Nyt on suunnitteilla tarhoissa olevien amurinleopardien palauttaminen luontoon.

Hanke alkaa Venäjällä Primorskin alueella vuonna 2021.

– Tutkimme mahdollisuutta antaa Korkeasaareen nuori amurinleopardipari, joka voisi olla yksi hankkeen tulevista kantapareista. Korkeasaarella tulee olemaan myös tärkeä rooli Venäjälle suuntautuvien eläinkuljetusten onnistumisessa, sanoo amurinleopardin suojelukoordinaattori Jo Cook.

Cook hallinnoi eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelmaa, jossa on mukana 44 eläintarhaa. Niissä asuu yhteensä 111 amurinleopardia.

Eläintarhoissa alalaji on säilynyt terveempänä kuin luonnossa, siitäkin huolimatta, että taannoin populaatioon oli eksynyt mukaan yksi läheistä alalajia edustava kiinanleopardi.

– Eläintarhoista etsitään nyt lisääntyviä amurinleopardipareja, jonka naaras olisi hankkeen alkaessa parhaassa lisääntymisiässä eli 4–6-vuotias. Sopivat eläimet edustavat geneettisesti keskimääräisiä tarhattuja amurinleopardeja, ja niillä on mahdollisimman vähän toisen alalajin geenejä. Lisäksi eläimille on terveyskriteerit, kertoo Korkeasaaren eläintenhoidon ja suojelun johtaja Nina Trontti.

Luonnonkanta elpyy suojelun ansiosta

Amurinleopardilla menee luonnossa tällä hetkellä paremmin kuin vuosikymmeniin. Leopardikanta on alkanut kasvaa viimeisen viiden vuoden aikana. Uusimmissa laskennoissa Itä-Venäjän ja Kiinan raja-alueelta löydettiin 84 aikuista ja 19 nuorta leopardia.

1970-luvulta lähtien populaatio on ollut 25–40 yksikön kokoinen, ja lajin sukupuutto on näyttänyt väistämättömältä.

Korkeasaari on Kissojen Yö -tapahtumansa avulla tukenut amurinleopardien suojelua vuodesta 1998 ja ohjannut yli 300 000 euroa Amurin kissapetojen suojeluun.

Viime vuosina varoilla on muun muassa hankittu leopardien kannanseurannassa käytettäviä riistakameroita, tehostettu metsänvartijoiden partiointia salametsästäjien estämiseksi sekä tehty työtä sen eteen, että paikalliset asukkaat ja viranomaiset ovat mukana kissapetojen suojelussa.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

21:55
Limingan Niittomiehiltä rohkaiseva esitys salibandyn Divarissa sarjakärkeä vastaan, vaikka jatkoajalla tulikin kirpaiseva tappio
21:41
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
21:12
Stadion Snowcross keräsi 160 kuljettajaa ja ärhäköitä kelkkoja Raksilaan
21:07
Ronaldon käsittämätön maaliputki jatkuu aina vain – vain kaksi pelaajaa pystynyt samaan aiemmin, kaikkien aikojen ennätys enää yhden ottelun päässä
20:44
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Kiimingintiellä – kukaan ei loukkaantunut
20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Voimakas tuuli on kaatanut puita ja katkonut sähköjä – vesi on noussut teille useissa paikoissa
189
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
70
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
57
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
30
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
30
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

252 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikset ole osakkeen omistaja?

Olenhan minä salkunomistaja ja osingoilla on mukava elellä. Lue lisää...
wiisas neitsyt

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image