Kotimaa

Amu­rin­leo­par­din kanta oli pienimmillään vain joitakin kymmeniä yksilöitä – nyt Korkeasaari voi saada asukkaikseen luontoon palautettavia kissapetoja

Amurinleopardin kanta on ollut pienimmillään vain muutamia kymmeniä yksilöitä. Nyt Euroopan eläintarhoissa suunnitellaan luontoonpalautuksia. KUVA: Korkeasaari
Kotimaa 4.9.2019 12:07 | Päivitetty 4.9.2019 12:43
Anna Leinonen

Amurinleopardi on yksi maailman uhanalaisimmista kissapedoista, ja sen luonnossa oleva geeniperimä on kaventunut. Nyt on suunnitteilla tarhoissa olevien amurinleopardien palauttaminen luontoon.

Hanke alkaa Venäjällä Primorskin alueella vuonna 2021.

– Tutkimme mahdollisuutta antaa Korkeasaareen nuori amurinleopardipari, joka voisi olla yksi hankkeen tulevista kantapareista. Korkeasaarella tulee olemaan myös tärkeä rooli Venäjälle suuntautuvien eläinkuljetusten onnistumisessa, sanoo amurinleopardin suojelukoordinaattori Jo Cook.

Cook hallinnoi eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelmaa, jossa on mukana 44 eläintarhaa. Niissä asuu yhteensä 111 amurinleopardia.

Eläintarhoissa alalaji on säilynyt terveempänä kuin luonnossa, siitäkin huolimatta, että taannoin populaatioon oli eksynyt mukaan yksi läheistä alalajia edustava kiinanleopardi.

– Eläintarhoista etsitään nyt lisääntyviä amurinleopardipareja, jonka naaras olisi hankkeen alkaessa parhaassa lisääntymisiässä eli 4–6-vuotias. Sopivat eläimet edustavat geneettisesti keskimääräisiä tarhattuja amurinleopardeja, ja niillä on mahdollisimman vähän toisen alalajin geenejä. Lisäksi eläimille on terveyskriteerit, kertoo Korkeasaaren eläintenhoidon ja suojelun johtaja Nina Trontti.

Luonnonkanta elpyy suojelun ansiosta

Amurinleopardilla menee luonnossa tällä hetkellä paremmin kuin vuosikymmeniin. Leopardikanta on alkanut kasvaa viimeisen viiden vuoden aikana. Uusimmissa laskennoissa Itä-Venäjän ja Kiinan raja-alueelta löydettiin 84 aikuista ja 19 nuorta leopardia.

1970-luvulta lähtien populaatio on ollut 25–40 yksikön kokoinen, ja lajin sukupuutto on näyttänyt väistämättömältä.

Korkeasaari on Kissojen Yö -tapahtumansa avulla tukenut amurinleopardien suojelua vuodesta 1998 ja ohjannut yli 300 000 euroa Amurin kissapetojen suojeluun.

Viime vuosina varoilla on muun muassa hankittu leopardien kannanseurannassa käytettäviä riistakameroita, tehostettu metsänvartijoiden partiointia salametsästäjien estämiseksi sekä tehty työtä sen eteen, että paikalliset asukkaat ja viranomaiset ovat mukana kissapetojen suojelussa.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

140
Puheenaihe: Torjuuko Ruotsi koronaa viisaammin kuin Suomi? "Tämä on sellainen kysymys, johon en voi vastata kyllä tai ei"
55
Omistajaohjausministeri Tuppurainen patistaa kohtuuteen johdon palkkioissa kriisissä: "On oikein, että myös johto osallistuu taakanjakoon"
42
Suomen syntyvyys lähti alkuvuoden 2020 aikana nousuun vuosikymmenen mittaisen laskun jälkeen – "Jatkosta ei voi tietää", Väestöliiton johtaja huomauttaa
35
Koronakauden uudet tuulet apteekeissa: Nyt lääkkeet voi Oulun seudulla tilata autoon tai kotiin, lääkkeitä kuskataan jopa jalan – jotkut ovat yrittäneet ostaa koronalääkettä
35
Ensimmäinen koronakuolema Pohjois-Pohjanmaalla, Suomessa kuolleita yhteensä yhdeksän – OYSin 15 työntekijää ja kolme ensihoitajaa altistunut koronalle
30
Poliisi käännytti päivän aikana yli 600 autoilijaa – useat yrittäneet päästä rajan ylitse ilman välttämätöntä tarvetta
22
Pääkaupunkiseudulla asuva mies ajoi huumepäissään Oulun keskustassa – autosta löytyi huumeita, laiton patukka ja eteläsuomalainen nainen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Nyt ei ole oikea aika revitellä pörssisijoituksilla?

Eihän se mitään ahneutta ole, päinvastoin, sijoittaminen koituu kaikkien hyödyksi Lue lisää...
nyt sijoittamaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image