Kotimaa

Ammattiliitto Pron ja Met­sä­teol­li­suu­den tuore sopimus on kuin duunareiden vastaava – Työnantajien mielestä ratkaisu ei paranna kilpailukykyä

Pron paperiteollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimuksen piiriin kuuluu noin 2 500 henkilöä. Työtaistelut päättyvät ja työhön palataan viimeistään torstaina alkaviin vuoroihin. KUVA: Petri Laitinen
Kotimaa 19.2.2020 18:11
Tanja Nuotio

Sovusta ilmoitettiin keskiviikkoiltana ja työtaistelut päättyvät. Palkkoja korotetaan 3,3 prosenttia ja kiky-tunneista luovutaan.

Ammattiliitto Pro ja Metsäteollisuus ry ovat hyväksyneet sovintoehdotuksen mukaisen työehtosopimusratkaisun uudeksi työehtosopimukseksi.

Sopimuskauden aikana palkkoja korotetaan 3,3 prosenttia ja niin sanotuista kiky-tunneista luovutaan.

Paperiteollisuuden työtaistelut päättyvät ja työhön palataan seuraavasta työvuorosta alkaen, kuitenkin viimeistään torstaina 20.2. alkaviin työvuoroihin. Myös Pron satamatyönjohtajien tukilakon työtaistelutoimenpiteet päättyvät.

Metsäteollisuus kertoo tiedotteessaan, että hyväksyi valtakunnansovittelijan ehdotuksen, koska se noudattelee pääpuitteissaan Paperiliiton kanssa työntekijäsopimuksessa saavutettua ratkaisua.

Se katsoo, että myös toimihenkilöiden uusissa työehdoissa esimerkiksi juhannusseisokki lyhenee.

– Toimihenkilösopimus sisältää työnantajille merkittävät mahdollisuudet aiempaa joustavampiin työjärjestelyihin. Tämä on ollut jo pidempään Metsäteollisuus ry:n tavoitteena, se katsoo tiedotteessaan.

– Kokonaisuudessaan ratkaisu on kompromissi, joka ei paranna toimialan kilpailukykyä, Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén toteaa.

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen summaa, että nyt syntyneistä neuvotteluratkaisuista tämä oli vaikein saavuttaa.

– Aiemmin saaduista sopimusratkaisuista ei juuri ollut apua syntyneessä sovintoesityksessä. Olemme tyytyväisiä siihen, että tämä pitkään kestänyt työehtoriita saatiin ratkaistua. Toivomme, että jatkossa Metsäteollisuus ry keskittyy parantamaan alan kilpailukykyä keinoilla, jotka aidosti vaikuttavat tuottavuuden kehittämiseen, Malinen toteaa.

– Kokonaisuutena sopimusratkaisu on työntekijöiden sopimusta vastaava, esimerkiksi palkkaratkaisun ja juhannuksen seisokkiajan lyhentämisen osalta, sopimusalavastaava Jari Uschanov Ammattiliitto Prosta kertoo.

Sovittelija Jukka Ahtela oli antanut tiistai-iltana sovintoesityksen työriidassa. Pron paperiteollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimuksen piiriin kuuluu noin 2 500 henkilöä.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ne kolme suljettavaa konetta ….Kemi, Kouvola ja Rauma? Onko muita ennustuksia? Oulussa ja Raumallahan päätöksiä on jo tehty ja pirtaan sopisi sulkea tehtaat lopullisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

KiKy oli loistava vedätys työnantajapuolelta (se vain naamioitiin hallituksen hommaksi) vuonna 2016. Kiky ei vaikuttanut käteen jäävään rahaan yhtikäs mitenkään. Ja nyt kun se sovittiin pois käteen jäävän rahan määrä väheni, Juhannuksen kustannukset pienenevät

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paperiteollisuuden palkat reilusti alle kymmenen prosenttia kuluista. Jos Työehtosopimukset olisivat suurin kuluerä tai että kannattavuus olisi siitä kiinni, tehtaat olisivat jo aikapäiviä sitten lopetettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi liitot ei taistele meidän puolesta niin kuin ennen. Taas taivuttiin "nollasopimukseen". Taas duunaria kyykytetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska kiky tunneista luovutaan pitää luopua myös pekkaspäivistä , arkipyhäkorvauksista ym. turhasta maksusta. 5 vkoa palkallista lomaa/ vuosi, se on reilua, rokulia voi ottaa, ilman palkkaa, sen pekkasmäärän verran.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ei julkiselta aloilta poisteta kikyä?on leikattu lomarahoja ja Ay:pamput nämä hyväsyvät aikoihin on eletty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Neuvottelut ovat vielä kesken, eiköhän kikyt poistu tes:sta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kilpailukyky näyttää olevan hyvä. Jotenka joka portaan työntekijälle lisää liksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

4.4.
Merivartiosto vetoaa: Nyt ei ole aika mennä kikkailemaan autolla jäille – jäällä liikkuessa muutenkin olla varovainen
4.4.
Muuttunut maailmantilanne pani Enni Rukajärven kevään suunnitelmat uusiksi –  Kauden odotetuin reissu, kuvausmatka Pohjois-Norjan vuorille oli pakko perua Tilaajille
4.4.
Pitkäaikainen vaikuttaja Pertti Paasio on kuollut 81-vuotiaana
4.4.
Saksalaistutkijat ehdottavat, miten yhteiskunnan rajoituksia kannattaa purkaa samalla koronavirusta halliten – rokote on liian kaukana
4.4.
Espanja ohitti Italian koronavirustartuntojen määrässä – Yhdysvallat on täysin omissa tartuntaluvuissaan
4.4.
Yöjunaliikenne jää toistaiseksi tauolle maanantaista alkaen – yöjunat liikennöivät uudelleen aikaisintaan toukokuun lopulla
4.4.
Koronavirustartuntojen piikki johtui raportointiviiveestä – THL:n johtajan mukaan tasaiset tartuntakäyrät tarkoittavat, että ihmiskontaktien välttely tepsii

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinkas hurisee - nyt, kun erilaiset "eristykset" rassaavat ympärillä

Tällaiselle vähemmän sosiaaliselle henkilölle koronaan liittyvät kiellot ja opastukset eivät ole aiheuttaneet mitään mu... Lue lisää...
ei rassaa mikään

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image