Kotimaa

Ammattiliitto Pro ja Tek­no­lo­gia­teol­li­suus antoivat sinetin toi­mi­hen­ki­löi­den neu­vot­te­lu­rat­kai­sul­le – lakko päättyy ja kiky-tunnit eivät enää jatku

Lakko ehti koskea esimerkiksi Nokian, Koneen, Meyer Turun, ABB:n, Terrafamen ja Valmet Automotiven toimihenkilöitä. Kuva Terrafamelta Sotkamosta. Toimihenkilöt palaavat töihin tiistaiaamuna. KUVA: Juha Neuvonen
Kotimaa 10.2.2020 14:23
Tanja Nuotio

Maanantaita vasten yöllä alkanut toimihenkilöiden lakko päättyy, ja kaikki toimihenkilöt palaavat töihin tiistaiaamuna. Ratkaisun piirissä on noin 27 000 henkilöä.

Ammattiliitto Pro hyväksyi maanantaina iltapäivällä teknologiateollisuuden toimihenkilöiden neuvotteluratkaisun alan uudeksi työehtosopimukseksi ajalle 10.2.2020–30.11.2021.

Pro tiedotti, että sen hallinnossa oltiin pettyneitä Teknologiateollisuuden jäykkään ideologiseen asenteeseen ja joustamattomuuteen, jotka ovat estäneet järkevät ratkaisuvaihtoehdot tilanteeseen.

Palkkoja korotetaan 1.3.2020 lähtien 1,3 prosentilla kaikille toimihenkilöille. 1.2.2021 lähtien palkkoja korotetaan 1,2 prosentin yleiskorotuksella. Lisäksi työnantaja jakaa toimihenkilöille 0,8 prosentin erän yritys- tai työpaikkakohtaisesti. Erästä tulee osoittaa korotus jokaiselle työpaikan toimihenkilölle.

Pro kertoo myös, että palkattomat kiky-tunnit eivät enää jatku. Sen sijaan luottamusmiehen kanssa tehtävällä kirjallisella sopimuksella voidaan paikallisesti pidentää toimihenkilön työaikaa enintään 32 tuntia vuodessa. Sopimuksessa on määriteltävä myös korvaus ja toteutustapa.

Maanantaita vasten yöllä alkanut toimihenkilöiden lakko päättyy, ja kaikki toimihenkilöt palaavat töihin tiistaiaamuna 11.2. Lakkoon osallistui 7 000 toimihenkilöä, asiantuntijaa ja esimiestä. Lakko koski esimerkiksi Nokian, Koneen, Meyer Turun, ABB:n, Terrafamen ja Valmet Automotiven toimihenkilöitä.

Työnantajaa edustava Teknologiateollisuus ry tiedotti, että toimihenkilöille saatiin uusi työehtosopimus, kun osapuolet hyväksyivät maanantaina edellisenä yönä saavutetun neuvottelutuloksen. Samalla ylityökielto päättyi.

Pro hylkäsi lauantaina sovittelija Jukka Ahtelan tekemän sovintoehdotuksen. Työriitaan haettiin sopua jälleen sunnuntaina, ja osapuolet pääsivät kokonaisuudesta neuvottelutulokseen Ahtelan johdolla käydyissä neuvotteluissa.

Teknologiateollisuuden mukaan palkankorotusten taso on sama kuin aiemmin solmitussa alan työntekijöiden sopimuksessa, mutta ratkaisussa on hieman enemmän yritys- ja työpaikkakohtaista erää. Ratkaisun piirissä on noin 27 000 toimihenkilöä.

Teknologiateollisuuden mukaan kiistaa aiheuttanut työaikakysymys ratkaistiin siten, että kiky-tunnit poistuvat entisessä muodossa ja tilalle tulee useita työaikaa ja joustoa lisääviä sekä kilpailukykyä parantavia elementtejä.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Rikkureille voipi jättää Kiky-tunnit huoletta voimaan ja palkankorotukset tekemättä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä naurattaa kun itse otin palkkaa tuolta ajalta ja saan samat edut. Tosin jos sopimuksen lopputuloksen olisin tiennyt niin olisin eronnut jo liitosta kauan sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä Sipilän kikyt on tulleet aika kalliiksi. Niiden takia tyhjän päiväisiä lakkoja ja lisää on tulossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilää pitää opettaa lisää. Vallan kahvassa Sipilä tuntee voivansa tehdä mitä tahansa. Valta-aseman päätyttyä on seurausten kantamisen vuoro. Kiky oli 60%:lle lainvastainen. Politiikka ei ole yhden miehen show.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:24
Kempeleen kunnanvaltuusto siirtyy etäkokouksiin
18:00
Pandemia teki Andrew Cuomosta poliittisen sankarin – rohkeimmat ehdottavat demokraattien presidenttiehdokkaan vaihtamista
16:38
Henkilöauto törmäsi valopylvääseen Pohjankartanon koulun edustalla, kyydissä olleet pääsivät ulos omin avuin
16:33
Suojavarusteiden väitetään jumittavan sairaanhoitopiireissä – "Yhdenvertainen kohtelu on turvattava kaikin keinoin"
16:23
OYSissa hoidettavana kahdeksan koronapotilasta, joista kuusi tehohoidossa – työntekijällä ensimmäinen tuntemattomasta lähteestä tullut tartunta
15:36
Laskentavirhe koronakuolemissa, menehtyneitä nyt yksi vähemmän kuin eilen kerrottiin – kaksi kuolleista 40–59-vuotiaita
14:29
Asiantuntijat: Sosiaali- ja terveysministeriön käsitys koronan tarttuvuudesta taksissa on virheellinen
66
Kerro meille: Millä keinoilla kuka tahansa meistä voisi nyt tukea yrityksiä?
31
Asiantuntijat: Sosiaali- ja terveysministeriön käsitys koronan tarttuvuudesta taksissa on virheellinen
23
Oululaisfirman pikatestiä voidaan käyttää myös koronan löytämiseen – testitulos luetaan älypuhelimen ruudulta
20
Stockmann hakeutuu yrityssaneeraukseen – koronaepidemia katkaisi uudistusohjelman aloittaman nousun
16
THL:n maanantain luvut: Suomessa pian 2 200 varmistettua tartuntaa, kasvua eilisestä peräti 249 tapausta – PPSHP:n alueella kahdeksan lisää
15
Sikainfluenssan aikaan kriisikokouksissa istunut ex-kansliapäällikkö ihmettelee keskustelua "nyrkistä", koska sellainen on jo olemassa
14
Koitelissa viikonloppuna hirmuisesti väkeä ja parkkipaikat täynnä - Oululaiset nauttivat täysin rinnoin aurinkoisesta kevätsäästä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

322 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

6.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image