Kotimaa

Am­mat­ti­kou­luis­ta lähdössä säästöjen takia 1 000-1 500 työpaikkaa

Kotimaa 7.11.2016 3:01 | Päivitetty 7.11.2016 12:18
STT

Ammatillisen koulutuksen järjestäjät aikovat leikata henkilöstön, tilojen ja investointien määrää, mutta ne jättävät opiskelijamääränsä pääsääntöisesti ennalleen. Hallitus on leikkaamassa ammatillisesta koulutuksesta ensi vuonna 190 miljoonaa euroa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö kysyi kesällä ammatillisen koulutuksen järjestäjiltä, millä tavoin ne toteuttavat suunnitellut säästöt. Järjestäjien arvion mukaan ammatillisesta koulutuksesta vähennetään säästöjen takia 1 000-1 500 työpaikkaa. Hallituksen esityksessä arvioitiin leikkauksen vähentävän 3 800 henkilötyövuotta, jos kaikki säästöt toteutettaisiin vain henkilöstöä vähentämällä.

Jonkinlainen leikkaus ammatilliseen koulutukseen on ollut jo pidempään suunnitelmissa. Edellisellä vaalikaudella rakennepakettiin kuuluneet säästöt ja rakenneuudistus kaatuivat kuitenkin eduskunnassa ennen vaaleja.

Koulutusta keskitetään

Kyselyn mukaan useat järjestäjät suunnittelevat koulutuksen keskittämistä suurempiin kampuksiin varsinkin kaupunkialueilla.

- Varmasti yhdistymisiä tulee lähivuosina. Moni selvittää eri vaihtoehtoja, jos (oppilaitoksen) taloustilanne näyttää heikolta, sanoo ylijohtaja Mika Tammilehto opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Esimerkiksi Helsingissä Helmi Liiketalousopisto ja Ravintolakoulu Perho yhdistyvät noin 1 400 opiskelijan Perho Liiketalousopistoksi. Helmi Liiketalousopiston rehtori Juha Ojajärvi sanoo ministeriön patistaneen yhdistymisneuvotteluihin, mutta säästöt eivät suoraan vaikuttaneet yhdistymiseen. Oppilaitokset eivät yhdistymisen tai leikkauksen takia irtisano työntekijöitä, vaan henkilöstö on vähentynyt eläköitymisen kautta.

Vantaan Martinlaaksossa merkonomeja kouluttava yksityinen Mercuria välttää myös irtisanomiset. Rehtori Tiina Immosen mukaan Mercuria työllisti vuonna 2013 vielä 65 työntekijää, mutta eläköitymisen ja määräaikaisten sopimusten päättämisen avulla määrä on tippunut 55:een. Lisäksi opettajien ylituntien määrä vähenee, joten monen opettajan palkka voi laskea.

- Määrällisesti leikkaus on suuri, mutta toisaalta rahoitusta nostettiin vuoteen 2013 asti. Pitää ymmärtää, että valtion taloustilanne on mitä on, Immonen sanoo.

Hän sanoo, että lähiopetukseen on entistä vähemmän varaa. Tilalle tulee työssäoppimista.

- Koulutus mitataan osaamisena, että osaa esimerkiksi tehdä kuukauden kirjanpidon tai kassatyön. Sen voi oppia työpaikalla tai oppitunnilla opettajan johdolla, Immonen sanoo.

MAINOS

Kommentoi

On varmaan syytäkin tarkistaa lukujärjesystä ja karsia pois ns yleissivistävät höpinätunnit ja keskittyä nimenomaan tulevassa ammatissa tarvittavien taitojen harjoittamiseen kuten ennen mestari- kisälli - oppipoika- menetelmällä, että viimeksi mainitunkin tekemät saappaat olivat hyviä. Ainakin Saksassa koulutetaan oppippoika- menetelmällä. Siis enempi varsinaista työharjoittelua ja pulpetissa istuttavat ja 'huuhaahöpinätunnit' paljon vähemmälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan käsittämätöntä touhua tämä hallituksen touhu. Sama "kulttuuriministeri" sitten lupaa rahaa Guggenheimiin, kun rahaa ei muka riitä koulutukseen. Kumpikohan on tärkeämpää oikeasti?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikojen saatossa kertyneet lisäjoukot voi joskus saneerata pois. Turhaa on pitää liian vankkaa miehitystä yllä. Siinä kärsii kilpailukyky kiky.kiky.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

KUINKA ALAS HALLITUS VOIKAAN MENNÄ

223 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

KUINKA ALAS HALLITUS VOIKAAN MENNÄ

"Kun itse kysyy ja itse vastaa.Saa mieleisiään vastauksia". Niinpä. Näin toimii Sipilän enemmistöhallitus ensi keskiviik... Lue lisää...
HESEKIEL

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.10.

Fingerpori

15.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image