Kotimaa

Am­mat­ti­kou­lui­hin voi nykyään hakea jatkuvasti – "Katsomme aina järkevän kohdan, missä opiskelijan on hyvä aloittaa"

Ammattikouluihin voi hakea nykyään jatkuvasti. Kuvituskuva ammattikoulu WinNovan lähihoitajaopiskelijoista. KUVA: Veera Korhonen
Kotimaa 23.7.2019 6:00
Juho Korpela

Jatkuva haku on ollut käytössä ammattikouluissa vuodesta 2018 lähtien. Tapa on tuttu aikuiskoulutuksesta.

Ammattikoulun ovet voivat aueta uusille opiskelijoille nykyään ympäri vuoden.

Ilman opiskelupaikkaa jääneet tai muuten koulutusta kaipaavat voivat hakea ammatilliseen opetukseen jatkuvan haun kautta. Mahdollisuus on ollut olemassa aikuiskoulutuksessa jo pidempään, mutta ammattikoulu-uudistuksen myötä kuka tahansa ammattikouluun haluava voi hakea opiskelemaan koska vain.

Jatkuvassa haussa kouluun hyväksytty opiskelija voi aloittaa opiskelut käytännössä koska vain lukuvuoden aikana. Haun käytännön toteutukset vaihtelevat ammattioppilaitosten välillä.

Moni tuntemattomampi ammatillisen koulutuksen ala kärsii hakijapulasta, eivätkä opiskelupaikat ole täyttyneet moniin vuosiin. Yksi esimerkki löytyy Varsinais-Suomesta Livian ammattiopistosta, jossa kalatalouden opiskelijapaikoista jäi täyttämättä puolet. Koulutuksessa aloittaa elokuussa 12 opiskelijaa. Yhteishaun täyttämättömiin paikkoihin haetaan opiskelijoita jatkuvalla haulla.

Paikkoja täytetään jatkuvasti

Rehtori Ilkka Harkkila kertoo aloittaneiden opiskelijoiden määrän olevan kohtuullisen hyvä, vaikka aloituspaikkoja koululla on tuplasti sisään otettuihin verrattuna.

– Joka vuosi jää paikkoja täyttämättä. Meille voi hakea jatkuvasti opiskelemaan.

Harkkilan mukaan jatkuvassa haussa oleville aloille opiskelija otetaan sisään ilman suurempia hakuvaatimuksia. Hän ihmettelee, miksi hakijoita kalatalouteen ei ole, vaikka ala kasvaa ja töitä riittäisi.

– Nuorten kiinnostuksen kohteet muuttuvat, ja aina joku ala on aallonpohjassa. Alamme on myös melko tuntematon, emme saa esimerkiksi mediassa hirveästi näkyvyyttä.

"Jatkuva haku vaatii resursseja"

Opetushallituksen ammatillinen osaaminen -yksikön päällikkö Kati Louneman mukaan jatkuva hakeutuminen ammatilliseen koulutukseen on ollut käytössä jo kauemmin aikuiskoulutuspuolella. Hän kehuu uudistusta ja kertoo sen toimivan hyvin.

– Jatkuva haku on tuonut ammattikouluihin elävyyttä. Sen avulla pystytään hakeutumisvaiheessa suunnittelemaan sitä, mitä tutkinnon osia opiskelijalle valitaan, miten oppiminen tapahtuu, ja mitkä opiskelutavat sopivat hänelle parhaiten.

Lounema ei näe ongelmana sitä, että jatkuvan haun kautta tulevat eivät välttämättä aloita opiskelua tietyssä opiskeluryhmässä.

– On vanhakantaista ajattelua, että opiskelun aikana olisi tietty ryhmä, joka valmistuu samaan aikaan. Jokaisella opiskelijalla on omat yksilölliset tarpeensa. Hakeutumisvaiheessa jatkuva haku vaatii hakijalta enemmän itsensä johtamista.

Oulun seudun ammattiopiston vararehtori Raija Näppä pitää jatkuvaa hakua merkittävänä asiana ammattiopistolleen. Noin puolet opiskelijoista tulee jatkuvan haun kautta.

– Jatkuva haku vaatii resursseja, sillä alkuohjausta pitää olla niin, että opintojen etenemistä pystytään suunnittelemaan.

Ihan seuraavana päivänä hakupapereiden jätöstä ei opintoja pysty eikä kannata aloittaa.

– Katsomme aina järkevän kohdan, missä opiskelijan on hyvä aloittaa, Näppä kertoo.

Jatkuva haku ammattikouluun

Ammatillisiin perustutkintoihin on ollut mahdollisuus hakea jatkuvasti tammikuusta 2018 lähtien.

Oppilaitosten hakuajat, -menettelyt ja valintaperusteet voivat vaihdella.

Oppilaitos päättävät itse, mitä koulutuksia jatkuvassa haussa on tarjolla ja milloin haku järjestetään.

Jatkuva haku on tarkoitettu kaikille, joka haluavat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistaan.

Jatkuvassa haussa jokainen oppilaitos päättää itse, millä perusteilla opiskelijat valitaan. Yhtenäisiä valtakunnallisia valintaperusteita ei ole.

Kevään valtakunnallinen yhteishaku on suunnattu peruskoulunsa päättäneille ja vailla ammatillista tutkintoa oleville.

Lähteet: Opintopolku ja Studentum

MAINOS

Kommentoi

Jatkuva haku= hakemuksia voi lähettää ympäri vuoden. Niitä käsitellään sitten kerran vuodessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jatkuva haku ei välttämättä tarkoita yhtään mitään ja koulun verkkosivulla voi olla asiasta ihan väärää / vanhentunutta tietoa. Jos koulutuksen järjestäjä mainostaa jatkuvaa hakua niin silloin se pitää pystyä myös järjestämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko joku päättäjätason henkilö joskus kommentoinut jotain uudistusta: "menipä hänekseen" tai jotain vastaavaa. Itse en satu muistamaan. Ainoa hyvä asia tässä on, että oppilaitokset saa rahastettua enemmän valtiolta ja siten lisättyä byrokratiaa ja henkilöstöä hallintoon. Nuorisoasteelle järjestelmä ei sovi, vaan sekoittaa koko systeemin, porukkaa tulee ja menee. Vain pieni osa saavuttaa tavoitteet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikuisopiskelijalle hyvä vaihtoehto. Työssäkäyvä voi hankkia lisäkoulutusta, jäädä opintovapaalle tai opiskella monimuotoisena työn ohessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:31
Haapaveden rivitalopalo sai alkunsa palossa menehtyneen miehen asunnosta – talo tuhoutui palossa purkukuntoon
15:12
Iin Haapakosken smolttien alasvaellusväylän ja kiinniottolaitteen hankinta keskeytettiin, tarjouskilpailu avataan uudelleen syksyn aikana
15:00
Suomessa vieraileva Iranin ulkoministeri kritisoi USA:ta ja kutsui ydinsopimusta täydelliseksi
14:52
Gran Canarialla evakuoitu jo noin 8 000 ihmistä maastopalon tieltä
14:27
Oulussa löydetyn hylyn tutkimukset etenevät, mutta ongelmana on miten jäännös säilytetään – "Hylky tuhoutuu helposti nostettaessa kuiville"
14:08
Ylinopeuksia, suojatierikkeitä ja kiinnittämättömiä turvavöitä – poliisin valvonta koulujen lähistöllä johti muun muassa 900 rikesakkoon ja 123 väliaikaiseen ajokieltoon
13:36
Katri Kulmuni saa Pohjois-Pohjanmaan Keskustanaisten tuen puolueen puheenjohtajakisassa
108
SDP:n Marin puolustaa avaustaan lyhyemmästä työajasta – "Tänään ehkä utopiaa, mutta voi olla tulevaisuudessa totta"
71
Työttömyys ei alene haastattelemalla Lukijalta
67
Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit eivät ole mielissään puoluetuen miljoonakorotuksista – Kysyimme puolueilta, miten lisäraha aiotaan käyttää
47
Pappi, toimittaja ja kansanedustaja – kotihoidon tuen puolustaminen sai Pekka Aittakummun toimimaan
46
Ministeri Kiuru torjuu lääkäreiden pakkotyön – kunnille luvassa lisää rahaa hoitojonojen purkuun
43
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
29
Vuokrasopimus päättyy: Areena Oulu voi joutua lopettamaan toimintansa nykymuodossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan itäosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Kainuun maakunnissa kehittyy aamusta alkaen ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.
Seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Sodankylä, Pelkosenniemi ja Savukoski kehittyy aamusta alkaen ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.
Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image