Kotimaa

Am­mat­ti­kou­lui­hin voi nykyään hakea jatkuvasti – "Katsomme aina järkevän kohdan, missä opiskelijan on hyvä aloittaa"

Ammattikouluihin voi hakea nykyään jatkuvasti. Kuvituskuva ammattikoulu WinNovan lähihoitajaopiskelijoista. KUVA: Veera Korhonen
Kotimaa 23.7.2019 6:00
Juho Korpela

Jatkuva haku on ollut käytössä ammattikouluissa vuodesta 2018 lähtien. Tapa on tuttu aikuiskoulutuksesta.

Ammattikoulun ovet voivat aueta uusille opiskelijoille nykyään ympäri vuoden.

Ilman opiskelupaikkaa jääneet tai muuten koulutusta kaipaavat voivat hakea ammatilliseen opetukseen jatkuvan haun kautta. Mahdollisuus on ollut olemassa aikuiskoulutuksessa jo pidempään, mutta ammattikoulu-uudistuksen myötä kuka tahansa ammattikouluun haluava voi hakea opiskelemaan koska vain.

Jatkuvassa haussa kouluun hyväksytty opiskelija voi aloittaa opiskelut käytännössä koska vain lukuvuoden aikana. Haun käytännön toteutukset vaihtelevat ammattioppilaitosten välillä.

Moni tuntemattomampi ammatillisen koulutuksen ala kärsii hakijapulasta, eivätkä opiskelupaikat ole täyttyneet moniin vuosiin. Yksi esimerkki löytyy Varsinais-Suomesta Livian ammattiopistosta, jossa kalatalouden opiskelijapaikoista jäi täyttämättä puolet. Koulutuksessa aloittaa elokuussa 12 opiskelijaa. Yhteishaun täyttämättömiin paikkoihin haetaan opiskelijoita jatkuvalla haulla.

Paikkoja täytetään jatkuvasti

Rehtori Ilkka Harkkila kertoo aloittaneiden opiskelijoiden määrän olevan kohtuullisen hyvä, vaikka aloituspaikkoja koululla on tuplasti sisään otettuihin verrattuna.

– Joka vuosi jää paikkoja täyttämättä. Meille voi hakea jatkuvasti opiskelemaan.

Harkkilan mukaan jatkuvassa haussa oleville aloille opiskelija otetaan sisään ilman suurempia hakuvaatimuksia. Hän ihmettelee, miksi hakijoita kalatalouteen ei ole, vaikka ala kasvaa ja töitä riittäisi.

– Nuorten kiinnostuksen kohteet muuttuvat, ja aina joku ala on aallonpohjassa. Alamme on myös melko tuntematon, emme saa esimerkiksi mediassa hirveästi näkyvyyttä.

"Jatkuva haku vaatii resursseja"

Opetushallituksen ammatillinen osaaminen -yksikön päällikkö Kati Louneman mukaan jatkuva hakeutuminen ammatilliseen koulutukseen on ollut käytössä jo kauemmin aikuiskoulutuspuolella. Hän kehuu uudistusta ja kertoo sen toimivan hyvin.

– Jatkuva haku on tuonut ammattikouluihin elävyyttä. Sen avulla pystytään hakeutumisvaiheessa suunnittelemaan sitä, mitä tutkinnon osia opiskelijalle valitaan, miten oppiminen tapahtuu, ja mitkä opiskelutavat sopivat hänelle parhaiten.

Lounema ei näe ongelmana sitä, että jatkuvan haun kautta tulevat eivät välttämättä aloita opiskelua tietyssä opiskeluryhmässä.

– On vanhakantaista ajattelua, että opiskelun aikana olisi tietty ryhmä, joka valmistuu samaan aikaan. Jokaisella opiskelijalla on omat yksilölliset tarpeensa. Hakeutumisvaiheessa jatkuva haku vaatii hakijalta enemmän itsensä johtamista.

Oulun seudun ammattiopiston vararehtori Raija Näppä pitää jatkuvaa hakua merkittävänä asiana ammattiopistolleen. Noin puolet opiskelijoista tulee jatkuvan haun kautta.

– Jatkuva haku vaatii resursseja, sillä alkuohjausta pitää olla niin, että opintojen etenemistä pystytään suunnittelemaan.

Ihan seuraavana päivänä hakupapereiden jätöstä ei opintoja pysty eikä kannata aloittaa.

– Katsomme aina järkevän kohdan, missä opiskelijan on hyvä aloittaa, Näppä kertoo.

Jatkuva haku ammattikouluun

Ammatillisiin perustutkintoihin on ollut mahdollisuus hakea jatkuvasti tammikuusta 2018 lähtien.

Oppilaitosten hakuajat, -menettelyt ja valintaperusteet voivat vaihdella.

Oppilaitos päättävät itse, mitä koulutuksia jatkuvassa haussa on tarjolla ja milloin haku järjestetään.

Jatkuva haku on tarkoitettu kaikille, joka haluavat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistaan.

Jatkuvassa haussa jokainen oppilaitos päättää itse, millä perusteilla opiskelijat valitaan. Yhtenäisiä valtakunnallisia valintaperusteita ei ole.

Kevään valtakunnallinen yhteishaku on suunnattu peruskoulunsa päättäneille ja vailla ammatillista tutkintoa oleville.

Lähteet: Opintopolku ja Studentum

MAINOS

Kommentoi

Jatkuva haku= hakemuksia voi lähettää ympäri vuoden. Niitä käsitellään sitten kerran vuodessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jatkuva haku ei välttämättä tarkoita yhtään mitään ja koulun verkkosivulla voi olla asiasta ihan väärää / vanhentunutta tietoa. Jos koulutuksen järjestäjä mainostaa jatkuvaa hakua niin silloin se pitää pystyä myös järjestämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko joku päättäjätason henkilö joskus kommentoinut jotain uudistusta: "menipä hänekseen" tai jotain vastaavaa. Itse en satu muistamaan. Ainoa hyvä asia tässä on, että oppilaitokset saa rahastettua enemmän valtiolta ja siten lisättyä byrokratiaa ja henkilöstöä hallintoon. Nuorisoasteelle järjestelmä ei sovi, vaan sekoittaa koko systeemin, porukkaa tulee ja menee. Vain pieni osa saavuttaa tavoitteet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikuisopiskelijalle hyvä vaihtoehto. Työssäkäyvä voi hankkia lisäkoulutusta, jäädä opintovapaalle tai opiskella monimuotoisena työn ohessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:01
Kalle Penttilän komeat jouluvalot loistavat valtatielle asti – Led-jouluvalot kasvattavat maltillisesti sähkölaskua, vaikka polttaisi suurta määrää valoja koko ajan kolme kuukautta Tilaajille
17:36
Halla-aho syyttää ulkoministeri Haavistoa valehtelusta al-Hol-operaatiossa: "On mitä ilmeisintä, että hän ei ole puhunut totta eduskunnalle"
17:29
Mäkäräinen sivusi kauden parastaan, pystypaikan sakot erottivat kärkijoukosta
17:28
Rukalla myrskyn vuoksi perutun mäkikilpailun siirto Lahteen onnistuu – taloudellisesti suuri merkitys Hiihtoliitolle
17:05
Kaleva oikaisee
16:38
Terrafamen kaivosalueella sattui kolari - yksi vietiin jatkohoitoon
16:05
Pyykösjärvellä rivitaloa ampuneelle vankeutta – Tuomion mukaan teon tarkoituksena oli mitä ilmeisimmin kosto
78
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
73
Vaalivoittaja Boris Johnson: Saamme vihdoin brexitin tehdyksi
53
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
46
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
42
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
30
Foodora-kuljetuspalvelu kannustaa kilpailulla ruokalähettejään pitämään kuukaudessa alle 20 minuuttia taukoja – IL: "Moni joutuu ketjuttamaan vuoroja jopa 12-tuntisiksi"
18
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Kyllä siinä tuntee ittesä ahdistuneeksi kun joutuu noissa lokeroissa asumaan mutta pakkohan se jossain on asua. Täytyy ... Lue lisää...
Metsä mökin Tonttu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image