Kotimaa

Am­mat­ti­kor­kea­kou­luo­pis­ke­li­jat siirtyvät YTHS:n piiriin vuoden 2021 alussa – maksu muuttuu ve­ro­luon­tei­sek­si

Kotimaa 13.2.2020 9:36 | Päivitetty 13.2.2020 10:19
Antti Karvonen

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS ja Kela ovat allekirjoittaneet sopimuksen, joka tuo kaikki korkeakouluopiskelijat YTHS:n palveluiden piiriin.

YTHS:n palvelut tulevat koskemaan myös ammattikorkeakouluopiskelijoita 1. tammikuuta 2021 alkaen. Aiemmin AMK-opiskelijoiden terveydenhuollosta vastasivat kunnat.

– Yhdenvertaisuus on ollut johtotähtenä palveluverkon rakentamisessa. Haluamme, että palvelut ovat kaikkien asiakkaidemme saatavissa ja saavutettavissa, sanoo YTHS:n toimitusjohtaja Katariina Poskiparta tiedotteessa.

YTHS:n asiakasmäärä kasvaa uuden sopimuksen myötä 125 000 tuhannesta 270 000 tuhanteen opiskelijaan.

Samalla uudistuu YTHS:n terveydenhoitomaksu, joka muuttuu veroluonteiseksi. Opiskelija maksaa maksun tästä lähtien Kelalle. Aiemmin ylioppilaskunnat ovat keränneet rahan jäsenmaksun yhteydessä.

Sopimus määrittelee myös YTHS:n uuden palveluverkon. Vuoden 2021 alusta lähtien YTHS:n lähivastaanottopalveluita on saatavana 52 paikkakunnalla. YTHS:n omia palvelupisteitä on 21 paikkakunnalla.

YTHS:n henkilöstö kasvaa sopimuksen myötä tuhanteen. Aiemmin työntekijöitä oli noin 550.

KUVA: YTHS

 

– 95 prosenttia opiskelijoista on YTHS:n omien palvelupisteiden piirissä ja loput saavat lähivastaanottopalvelunsa yhteistyökumppaneilta. Kumppaneiden avulla pystymme takaamaan opiskelijoille yhdenvertaisen palvelutason: voimme esimerkiksi tarjota laajemmat aukioloajat kuin mitä pystyisimme tarjoamaan osa-aikaisella henkilöstöllä. Pieni palvelupiste on myös haavoittuvainen mahdollisissa muutostilanteissa, kertoo YTHS:n laajentumisen projektipäällikkö Tiina Andersén.

Kaikilla YTHS:n asiakkailla on käytössä sama palveluvalikoima opiskelupaikkakunnassa riippumatta ja YTHS vastaa keskitetysti kaikkien opiskelijoiden hoidontarpeen arvioinnista. 

Hallituksen esitys korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuoltoa koskevaksi laiksi hyväksyttiin eduskunnassa 1. maaliskuuta 2019.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Nyt ei taida olla enää mitään syytä kuulua ylioppilaskuntaan? Ylioppilaskuntaan kuulumisesta tehtävä vapaaehtoista, kuten on jo AMK-opiskelijajärjestön osalta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näkyvissä jälleen kerran. Omina opiskeluaikoinani YTHS toimi mallikkaasti, mutta viime vuosina on palvelu huonontunut. Siihen vielä ammattikorkeakoululaiset päälle tulevaisuudessa. Tästä kärsivät luultavasti eniten nykyiset ja tulevat yliopisto-opiskelijat. Harmittaa heidän puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samalla vähän supistetaan palveluista kun henkilöstöä ei lisätä samassa suhteessa kuin potilaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

”Kiva”. Tuplataanko myös resurssit? Nytkin jonot viikoista kuukausiin riippuen palvelusta. Siihen vielä puolet lisää amiksia YLIOPPILAIDEN terveydenhuoltosäätiön riesaksi. Eivät osanneet omaa perustaa vuosikymmeniin, niin sama tulla valmiiseen pöytään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa ihmettelin että eivät sitten omaa terveydenhuoltoa osanneet järjestää. Pistivät kunnan hoitamaan ensin ja nyt sitten tunkevat valmiiseen palveluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen varmaa osaa lukea, että artikkelissa kerrotaan henkilökunnan lisääntyvän. Hienoa, että nyt muutkin korkeakouluopiskelijat pääsevät nauttimaan Kelan maksamasta opiskelijaterveydenhuollosta, jonka siis tuottaa YTHS. Valtio maksaa 77% ja opiskelija loput.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

YTHS on turha menoerä valtion budjetissa. Opiskelijat voivat käyttää yksityisiä lääkäripalveluja, niin he saavat nopeasti asiallisen, luotettavan ja pätevän palvelun. Kela'n sairaanhoitokorvaukset pois. Turhat lääkärissä käynnit karsittava, näppylöitä voi hoitaa puhdistamalla ihon tai käydä puhdistuttamassa kosmetologilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yths:n kannattaa varautautua Oamkilaisten tuloon lisäämällä mielenterveyspalveluja. Huonosta käyttäytymisestä, huonosta opetuksesta ja suoranaisesta kiusaamisesta kärsiviä tulee riittäämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenterveyspalveluissa on jo tällä hetkellä ruuhkaa, tilannetta ei paljoa muuta YTHS:n korkeakouluopiskelijoiden hyvinvoinnin tutkimusten mukaan muiden korkeakouluopiskelijoiden liittyminen palvelun piiriin. Vuosi vuodelta luvut kasvavat.
Mielenterveysongelmista kärsivilläkin on muuten oikeus opiskella ja olla tämän yhteiskuntamme jäsenenä. Moni sosiaalisesti huonommin pärjäävä voi olla hyvinkin taitava omassa osaamisessaan ja häntä tulee siinä tukea, eikö? Empatiaa ja humanitaarisuutta voisi opettaa enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että karsittu. Kun ei muutkaan saa mitään ilmais gynekologia. Yms. Kaikki menee yksityiselle se paras ja nopein 😊

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se ilmaista ole koskaan ollut. Ensin on maksettu ylioppilaskunnan jäsenmaksun yhteydessä pakollinen maksu (sen maksoit käytit yths:n palveluja tai et) ja sitten erikseen vielä käyntimaksut. Monesti halvemmaksi olis tullut käydä terveysasemalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mutta amk ja ammattikoululaisilla kuten yliopisto-opiskelijoilla on edes terveydenhuolto. Sitä ei ole esim lukiolaisilla vaan he käyvät terveyskeskuksessa jonne toki pääsevät edellämainitutkin kun varaavat ajan ja odottavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näppärä pistäytyä vastaanotolla , jos opiskelee esim. Ivalossa , hammaslääkäri ym. terveyspalvelut ovat tossa ihan 300 kilometrin päässä Rovaniemellä.😱🚗🚗🚗

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten on henkilöstöresurssien laita? Lisääntyykö se suhteessa opiskelijamäärään? Mitä palveluja YTHS jatkossa tuottaa? Miten hoidetaan mielenterveysongelmista kärsivät opiskelijat? YTHS teki isoja muutoksia toimintaansa muutama vuosi sitten. Siirryttiin terveydenhoitajavetoiseen työmalliin. Kela lopetti vuokratukensa ja valmistauduttiin SOTEen. Henkilöstöä karsittiin. Erikoislääkäripalvelut vedettiin minimiin, mm. gynekologipalvelu karsiutui valikosta, samoin erikoishammaslääkäripalvelut.. Mielenterveysongelmia alettiin hoitaa terveydenhoitajan vastaanotolla enenevässä määrin, ja pääsy psykologin ja psykiatrin vastaanotolle kestää kuukausia. Mobiilisovellukset ja HUS.n nettiterapia liitettiin hoitovalikkoon ja itsehoito korostuu. Henkilöstövaihtuvuus on ollut selvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:14
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
19:18
Koronaviruksen tartuntariskin takia nuohoustakin suositellaan lykättäväksi, jos se ei ole välttämätöntä
19:00
Yhdessä Euroopan maassa koronakriisin takia ei ole ryhdytty mihinkään varotoimiin – ”Parempi kuolla selkä suorana kuin elää polvillaan”
18:55
SDP nosti hurjasti kannatustaan ja on nyt Suomen suosituin puolue, kertoo Alman kysely – Perussuomalaiset menetti suosiotaan ja putosi kärkipaikalta
18:45
Kaksitoistavuotias tyttö kuoli Belgiassa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin
18:00
"Tummaviittainen hahmo istuu liian lähellä ja uhkaa koskettaa" – Visa Noronen toipuu koronaviruksesta ja nauttii elossa olosta, mutta sairauden aikana elämä katosi ympäriltä Tilaajille
17:38
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
51
Korona pelastaa Oulun yliopiston – jälkihoito tulee yhteiskunnalle niin kalliiksi, että tällä vuosikymmenellä rakennetaan vain ihan välttämättömiä Lukijalta
33
Koronahelvetti – olen taistellut ”punaista paholaista” vastaan laskujeni mukaan noin kolme viikkoa Lukijalta
28
SDP nosti hurjasti kannatustaan ja on nyt Suomen suosituin puolue, kertoo Alman kysely – Perussuomalaiset menetti suosiotaan ja putosi kärkipaikalta
23
Koronakuolemia tuli neljä lisää, menehtyneiden kokonaismäärä on Suomessa nyt 17 – Oulussa kaksi potilasta pääsi sairaalasta
18
Hallituksen tuoreet linjaukset: Länsirajan liikennettä kiristetään, koulujen etäopetus jatkuu toukokuun puoliväliin saakka
18
Pohjois-Pohjanmaalla todettu yhteensä 58 koronatartuntaa, uusia tapauksia tuli vuorokaudessa yksi kappale – OYSista kotiutettu kaksi koronapotilasta
17
Kysyimme, leviääkö korona Oysin yhteispäivystyksessä – "Hyvin meille uskaltaa tulla"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jalkakäytävät ovat aluksi erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on ohut lumipeite.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

31.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image