Kotimaa

Amk-op­pi­las­kun­tien pakkojäsenyys tyrmättiin pe­rus­tus­la­ki­va­lio­kun­nas­sa

Kotimaa 5.2.2003 17:32
STT
Eduskunnan perustuslakivaliokunnan mukaan opiskelijoiden pakollinen jäsenyys ammattikorkeakoulujen opiskelijakunnissa on vastoin perustuslaissa turvattua yhdistymisvapautta.

Valiokunta antoi asiasta lausunnon keskiviikkona eduskunnan sivistysvaliokunnalle.

Lausunto liittyy hallituksen esitykseen ammattikorkeakoululaiksi, joka siirtyi eduskunnan käsittelyyn viime lokakuussa. Lain on määrä tulla voimaan tämän vuoden elokuun alusta.

Perustuslakivaliokunta viittaa lausunnossaan vuonna 1997 tekemäänsä arvioon yliopistojen ylioppilaskunnista, jossa niiden pakkojäsenyyttä perusteltiin pitkällä perinteellä ja julkisilla tehtävillä.

"Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta ei muodosta ylioppilaskuntaan rinnastettavaa perinteistä osaa ammattikorkeakoulusta. Opiskelijakunnalla ei yhdistyksenä ole osuutta ammattikorkeakoulun hallinnossa", valiokunta perustelee.

Opetusministeri Maija Rask (sd.) moitti tuoreeltaan perustuslakivaliokunnan lausuntoa.

"On valitettavaa, että valiokunta päätyi tällaiseen ratkaisuun. Hallituksen yksimielisen esityksen tarkoitus oli parantaa ammattikorkeakouluopiskelijoiden asemaa sekä turvata ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijoiden yhdenvertaisuus."

Myös Suomen Ammattikorkeakouluopiskelijayhdistysten Liitto Samok ry paheksuu perustuslakivaliokunnan lausuntoa. Perinteet eivät riitä opiskelijaliitolle perusteeksi.

"Opiskelijakunnan on mahdotonta toimia kaikkien ammattikorkeakoulun opiskelijoiden demokraattisena edunvalvojana, ellei opiskelijakuntaan kuulu jokainen ammattikorkeakoulun opiskelija", sanoo Samokin puheenjohtaja Marjaana Haapakoski.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image