Kotimaa

Alue­louk­kauk­ses­ta ei seuraa käytännössä mitään

Rajavartiolaitos tutkii kahta ilmatilaloukkausta. Arkistokuva. KUVA: Iisakki Härmä
Kotimaa 22.5.2014 17:50 | Päivitetty 22.5.2014 18:14
STT,

Suomen ilmatilaa ovat viime vuosina loukanneet kuuden maan ilma-alukset. Vuodesta 2009 alkaen ilmatilaloukkauksia on parikymmentä. Joukossa on ilma-aluksia Venäjältä, Ruotsista, Yhdysvalloista, Norjasta, Belgiasta ja Ranskasta. Loukkauksia on tehty niin Suomenlahdella, Ahvenanmaalla, Lapissa kuin Merenkurkussakin.

Alueloukkauksesta on kyse silloin, kun vieraan valtion ilma-alus, sotilasosasto tai vesillä liikkuva alus ylittää Suomen rajan ilman lupaa tai asiallista perustetta.

Ilma-alusten toiminnasta on etenkin viime vuosilta varsin kattavat tiedot. Sen sijaan merialueiden tapahtumissa ollaan osittain arvioiden varassa.

– Merellä tapahtuu joko pinnalla tai pinnan alla, ja jälkimmäisiä ei aina pystytä varmistamaan, sanoo puolustusministeriön viestintäjohtaja Max Arhippainen.

Rahaa palaisi hukkaan

Suomen rajojen alueloukkausten seuraukset jäävät yleensä olemattomiksi. Rajavartiolaitos tutkii kaikki tietoonsa saamat rajanylitykset, olipa kyseessä alueloukkaus tai valtionrajarikos.

Valtionrajarikoksesta on kyse silloin, kun yksittäiset henkilöt, siviili-ilma-alukset tai veneilijät ylittävät rajan vaikkapa vahingossa tai kokeilunhalusta. Suurimman osan valtionrajarikoksista muodostavat rajanylityspaikoilla esimerkiksi väärillä papereilla maahantuloa yrittävät ihmiset.

Tiistaisia venäläiskoneiden alueloukkausepäilyjä tutkiva Juho Vanhatalo Rajavartiolaitokselta kertoo, että esimerkiksi ilmatilaloukkauksen tutkinnassa saadaan yleensä selville paljon yksityiskohtia, vaikka epäiltyä ei kuultaisikaan.

– Aluksen tiedot, ajat, paikat, sääolosuhteet, radioliikenne, muu liikenne, viranomaisten tiedot, listaa Vanhatalo.

Vaikka alueloukkaus on rikos, viime vuosien tutkinnat eivät ole johtaneet syyteharkintaan. Rikokset ovat joko olleet vähäisiä tai jatkoselvittäminen liian kallista.

– Lentäjän henkilöllisyyden selvittäminen on raskas kansainvälinen prosessi ja lopputulokseltaan epävarma. Syyttäjä on katsonut, että asian laatuun nähden siitä syntyvät kustannukset eivät olisi perusteltavissa, toteaa Vanhatalo.

Meneillään olevasta kahden venäläisen koneen tutkinnasta Vanhatalo vaikenee.

– En vielä tiedota mitään.

Ulkoministeriö jatkaa yhteydenpitoa

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta sai keskiviikkona selvityksen ilmatilaloukkauksista. Valiokunnan puheenjohtaja Timo Soini (ps.) kertoi torstaina Ylen Ykkösaamussa, että kahdesta koneesta toinen oli ilmeisesti lentänyt suhteellisen syvälle Suomen ilmatilaan.

– Toinen niistä oli ilmeisesti noin kilometrin verran Suomen puolella, mutta toinen lähes kolmekymmentä kilometriä.

Soini kertoi pitävänsä tapausta hyvin vakavana. Hän sanoi, että tunkeutuminen kolmekymmentä kilometriä ilmatilaan voi tuskin olla vahinko.

Kun Venäjän valtion koneiden seikkailu Suomen ilmatilassa on selvitetty loppuun, siirtyy asian jatkohoito ulkoministeriölle. Turvallisuuspolitiikan yksikön päällikkö Mikko Kinnunen kertoo, että tiistaisen ilmatilaloukkauksen vuoksi on jo pidetty yhteyttä Venäjän suurlähetystöön ja pidetään jatkossakin.

– Meidän pitää olla tomeria, sillä haluamme ehkäistä ennalta tällaisia tilanteita.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Anteeksihan se on neukuille annettava. Kalusto on sen verran haperoa, että hyvä kun eivät niskaan putoa. Eikä se nykyisestä juuri parane tulevinakaan vuosina, kun Putinilta loppuvat rahat. Siis ne valtion rahat. Omiinsa, 200 miljardia usd, hän ei sentään kajoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"– Meidän pitää olla tomeria, sillä haluamme ehkäistä ennalta tällaisia tilanteita." toteaa Kinnunen.

Spedevisiossa aihe on käsitelty jo vuosikymmeniä sitten: Suomalaiset ilmoittavat venäläisille syvän paheksuntansa alueloukkauksesta. Tähän venäläinen vastaa: Joo-o, mutta mitä sitten?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjän viesti rajaloukkauksilla on se, että Suomea ei Venäjän näkemyksen mukaan ole oikeasti olemassa. Venäjä näkee Suomen omana alueenaan ja ilmatilan omana ilmatilanaan. Tarkat suunnitelmat Suomen palauttamiseksi osaksi Venäjän federaatiota ovat varmasti olleet jo pitkään valmiina. Venäjän röyhkeus ja ylimielisyys Suomea kohtaan tulee pahenemaan ennen Venäjän hyökkäystä Suomeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No sotakos se sitte pitäs alottaa jos naapurin hävittäjä on muutaman sekunnin Suomen ilmatilassa.
Ja senkö takia se Nato-liitos pitäs tehä just tässä paikassa että saatas Ukrainan meininki Suomeenkin?
Ehtiskö se Kathrin Ashton sitte Suomeenkin, ja antais Sauli Niinistölle hatkat ja asettas jonku huu-haa ukon
tilalle, niinkuin Ukrainassakin. Seolis Ashtonilta jo pikkusen pienempi kusetus,onhan suomi sentään EU,n
jäsen, toisin kuin Ukraina, joka on EU,lle täysin sivullinen! Ei sen Venäjän tarvi suomea vakoilla, tietää jo
Suomen velkakirjojen summan, eikä aio koskea niihin pitkällä kepilläkään! Sevastopolin tapaisia laivasto-
tukikohtia ei suomessa ole mailla halmeilla, senkin Venäjä kyllä tietää! Ei tämmönen tyhjän kohkaaminen
auta ketään, eikä mitään. Uskokaa vain Peitsen Pekkaa, se on aina järkevää!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän virkaa moisella ilmatilalla ja alueloukkauksilla sitten on ? Eikö olis aika purkaa koko ajatusmaailma ja lennellä ihan miten huvittaa toisten maiden yli täydessä varustuksessa. Sitähän tämä tarkoittaa, lennetään toisen alueella, mutta mitään ei tapahdu tai seuraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen valtion selkärangattomuus näkyy myös tässä. Ei saa rangaista rikoksista, ei saa arvostella maahanmuuttajia eikä varsinkaan sanoa Venäjälle mitään poikkiteloista. Ukkivainaa kääntyisi haudassa jos saisi tietää että heidän itsenäisyystaistelunsa loppujen lopuksi olikin ihan turhaa, tällaiseksi vihervasemmiston kukkahattuparatiisiksi on maamme muuttunut

Loputonta hyysäämistä ja ymmärtämistä. Rajaa ei vedetä mihinkään, paitsi silloin kun huijaat valtiolta veroeuroja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kyllä ihme ja kumma, kun saavat vieraan maan ilma-alukset ja vesialukaet tulla Suomen rajojen sisälle, niin ettei siitä sen isonpaa tutkimusta ja seurausta lentäjille, kapteeneille ja loukkaavan maan vastuuihmisille tule!!!???!! Jos asiat sattuisivat olemaan toisinpäin, niin että Suomalainen olisi mennyt Venäjän sekä muiden maiden ulkopuolelle, niin siitä kyllä tulee iso haloo ja suorastaan katastrofi!! Silloin kyllä tutkikksisiin lentäjät, lentoluvan myöntäjät ja mahdollisesti myös kaikkien asianosaisten tietokoneetkin syynättäisiin tasi tarkkaan!! Miksi Suomen ja Suomalaisten pitää aina alistua tällaiseen kohteluun?? Aivan ala-arvoista kohtelua Suomea kohtaan. Ei kukaan vahingossa mene toisen maan rajojen puolelle se on aivan varmaa se!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä höpötä! Suurin piirtein joka vuosi joku suomalainen käväsee vahingossa Venäjän puolella. Jep, vahingossa, tahallaan sitä tuskin kukaan tekee.
Nyt sitten tutkit mitä seuraamuksia moisesta on tullut ("viivottimella sormille").

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Timo-Tomeralla tuli ravat housuun, joten paras oli juosta Tuomiojan taakse vapisemaan. Jussi Niinistöllä tärisi jalatkin television haastattelussa. Eikä ihme, sillä britti-toveri Farage Ukipista vaatii Putinille oikeutta ottaa ja omistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hornetit ottakoon seuraavalla kerralla asian tosissaan ja ohjatkoon lähimmälle Suomalaiselle kentälle väärälle puolelle tulleen koneen. Sitten ottavat Suomen ilmapuolustuksen tosissaan ja loukkaukset loppuvat varmasti. Nythän meille nauraa napurin harakatkin ja totuushan on, että rikos, mistä ei tule rangaistusta, se jatkuu ja pahenee. Ellei asiaan puututa, miksi ylipäätään pidetään noita kalliita lennokkeja ? samahan se on vaan ilmoittaa, että taas kävitte meitin puolella, ja s- postilla :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tahallaan lentelevät. Enpä olisi uskonut, että Suomalaiset ovat noin vellihousuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

266 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko menee ruokaan

No kylläpä oli taas aloitus. Nyt Lidlin kannattajat voivat taas avata sanaisen arkkunsa. Meidän perheessä ei ole koskaan... Lue lisää...
hyvää kotimaista

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image