Kotimaa

Alle viidesosa ilmoittaa sek­su­aa­li­ses­ta ahdistelusta – po­lii­si­ky­se­lys­sä näkyy kansalaisten luottamus, korruptio epäilyttää

Oikeusjärjestelmän täytyy osoittaa Jari Aarnion rikosvyyhdissä kaapin paikka, jotta kansalaisten epäilyt poliisin korruptiosta saadaan laskemaan, sisäministeri Kai Mykkänen sanoo. Arkistokuva. KUVA: Kimmo Penttinen
Kotimaa 13.6.2018 17:00
Petteri Lindholm

Kansalaiset ovat epäilleet poliisia korruptiosta Jari Aarnion rikosten selviämisestä lähtien.

Suomalaisten luottamus poliisiin on vankkaa, mutta kansalaisia epäilyttää korruptio. Tämä selviää uudesta poliisibarometristä.

Jopa 40 prosenttia vastaajista piti melko tai erittäin todennäköisenä, että poliisien keskuudessa esiintyy korruptiota tai epäeettistä toimintaa. Arvio korruptiosta on pysynyt koholla vuodesta 2014 lähtien.

– Vuoden 2014 hyppäys viittaa ajallisesti siihen, että kysymys on Aarnio-tapauksesta, sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) uskoo.

Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion mittavat rikosepäilyt tulivat julki hieman ennen vuoden 2014 poliisibarometrin tekemistä.

Sittemmin Aarnio on tuomittu muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja törkeästä petoksesta. Helsingin hovioikeus käsittelee parhaillaan syytteitä törkeistä huumausainerikoksista.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan tapauksen jälkeen on tehty kaikki mahdolliset toimet, jotta vastaava ei pääse toistumaan.

– Olemme uudistaneet tietolähdetoimintaa, sisäistä ohjeistusta, epäiltyjen rekisteriä, pääkaupunkiseudun huumerikostorjunnan yhteistyöryhmän toimintatapoja ja vahvistaneet sisäisiä tarkastuksia sekä esimiesvalvontaa.

Lisäksi Aarnio-tapausta lähellä olleisiin yksiköihin on tehty Kolehmaisen mukaan monta poliisin laillisuusvalvonnan tarkastusta.

Ennen vuotta 2012 vastaava luku oli merkittävästi pienempi. Tuolloin poliisien keskuudessa esiintyvää korruptiota pitivät melko tai erittäin todennäköisenä 26–27 prosenttia barometrien vastaajista.

Euroopan kärjessä

Yleinen luottamus poliisiin on Suomessa Euroopan korkeinta ja koko maailman toiseksi korkeinta.

Barometriin vastanneista 95 prosenttia luottaa poliisiin melko tai erittäin paljon.

Luku on pysynyt yli 90 prosentissa ensimmäisestä, vuonna 1999 tehdystä poliisibarometristä lähtien.

Poliisin arvioidaan suoriutuneen hyvin erityisesti kaikkein tärkeimmissä tehtävissään. Kansalaisten mielestä tärkeimmät tehtävät ovat kiireellisiin hälytyksiin vastaaminen, väkivaltarikosten selvittäminen, kotiväkivaltaan puuttuminen ja terrorismin torjunta.

Alhainen ilmoitusaktiivisuus

Seksuaalisen ahdistelun tai väkivallan uhreista harvempi kuin joka viides (17 %) ilmoittaa tapahtuneesta poliisille.

Lähes 20 prosenttia jätti ilmoituksen tekemättä, koska arvioi, ettei poliisi ole kiinnostunut asiasta tai kykene ratkaisemaan sitä.

Sisäministeri Mykkäsen mukaan asiaa on lähdettävä korjaamaan parantamalla poliisin ohjeistusta. Myös ennaltaehkäisy on ratkaisevaa, Mykkänen sanoo.

– Sosiaalityöntekijät sekä terveydenhuollon ja lastensuojelun henkilöstö pitäisi saada kertomaan seksuaalisen väkivallan uhasta poliisille herkemmin.

Mykkäsen mukaan sisäisen turvallisuuden ministerityöryhmä kokoaa tällä hetkellä toimenpide-ehdotuksia seksuaalisen väkivallan ehkäisemiseksi.

Raiskauslainsäädännön uudistaminen niin sanotun suostumusperusteisen mallin mukaiseksi on Mykkäsen mukaan yksi vaihtoehdoista.

– Oikeusministeriö selvittää asiaa, itse en lähde sitä maallikkona tuomaroimaan.

Poliisiylijohtaja Kolehmaisen mukaan tiedottaminen on tärkein keino ilmoitusaktiivisuuden nostamiseksi.

– Jos kansalaiset taas kokevat, ettei poliisi ilmoittamisesta huolimatta tee asialle mitään, meidän on ryhdyttävä tarkastelemaan poliisin resurssien kohdentamista.

Selviä virheitä

Lähes joka viides kyselyn vastaaja arvioi poliisin tehneen työssään selviä virheitä.

Näin vastanneiden mielestä poliisi tekee virheitä esimerkiksi sakotustilanteissa, liikennerikkomusten arvioinnissa ja käyttää liiallista voimaa. Poliisin arvioidaan lisäksi käyttäytyneen epäasiallisesti ja jättäneen saapumatta häiriötapauksissa paikalle.

Vastaajat arvioivat poliisin myös toimineen epäoikeudenmukaisesti maahanmuuttajataustaisia ja vähempiosaisia henkilöitä kohtaan.

– Aihe on mitä vakavin, ei saa syntyä kahden luokan yhteiskuntaa, missä ulkomaalaistaustainen kokisi, että poliisi toimii hänen kohdallaan eri tavalla.

Tasapuolista kohtelua on painotettava aiempaa enemmän poliisikoulutuksessa ja -laitoksilla, Mykkänen sanoo.

Helsingin yliopiston alkuvuonna tekemän tutkimuksen perusteella poliisi tekee etnistä profilointia. Poliisilaitosten mukaan profilointia ei kuitenkaan tapahdu, Kolehmainen sanoo.

– En osaa sanoa, mikseivät tapaukset tule poliisin tietoon, mutta jos niitä tulee, muutamme ohjeistusta.

Ei saa syntyä kahden luokan yhteiskuntaa, missä ulkomaalaistaustainen kokisi, että poliisi toimii hänen kohdallaan eri tavalla.

Kai Mykkänen Sisäministeri

Näin tutkimus tehtiin

Poliisibarometri on haastattelututkimus, joka on tehty vuodesta 1999 lähtien kahden vuoden välein.

Barometrissä kansalaisilta kysyttiin arvioita esimerkiksi poliisin luotettavuudesta, yleisen järjestyksen ja turvallisuuden takaamisesta sekä tehdyistä virheistä.

Tutkimukseen haastateltiin 1096 henkilöä marraskuun 2017 ja tammikuun 2018 välillä.

MAINOS

Kommentoi

Poliisi toimi epäasiallisesti rikosilmoitusta vastaan ottaessaan. On hyvä ottaa kolmas osapuoli mukaan esitutkintapöytäkirjan laatimistilanteeseen. Oikeudessa kun on merkitsevää se, että asia esitetään samoin, kuin on poliisille kerrottu. Jos asioita ei ole kirjattu oikein, niin kuinka käy...?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, mikähän kysely se tuokin on. Minä ainakin pidän poliisia luotettavana. Taas sellainen uutinen, joka haluaa vain kylvää eripuraa. Tunnistettu on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luottamus ylenpiin on perinnössä,valtakunnan korkein syytäjä sai tuomion poliisin ylintä johtoa myöten ollaan syytettynä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ei ilmoita oikeasta seksuaalirikoksista, ei voi muuta, kun katsoa peiliin. Turha siitä on poliisia syyttää. Vielä turhempaa on jos juovuksissa baari-illan jälkeen on sortunut vieraaseen petiin, niin tekee turhan ilmoituksen poliisille seksuaalirikoksesta. Näitäkin on paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ministerit niittää 2015 vuoden tekemättömiä töitä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten voi luottaa kun muistaa minkälainen hallitus on vallassa millä keinoin vaalirahasotkua on selvitetty On tämä Nuorisosäätiö pääministeri puolue pyörittää tätä kaikkea keskusteltiinko asiasta kokouksessa lainkaan kun seuraktkin on tulossa Ja vääryys vallan saapi ja ajatelkaapa sinisten sooloilua

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuh lukekaapa Hesarista Haapajärven Elviksen tarina. Kytät viis veisasivat siitä että pojan isä pieksi äitiä, ja lopulta mummon piti puuttua tilanteeseen. En usko että poliisin asenne on muuttunut miksikään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taannoin taisi pahoinpitelykin olla asianomistajarikos, jolloin poliisi ei voinut asialle mitään, jos uhri ei halua rikosilmoitusta tehdä. Ja perheväkivallassa usein on niin, joko uhkailun, häpeän tai uskon tekijän muuttumiseen takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kysytään että esiintyykö korruptiota ja oikeudessa on vasta todettu että kyllä, niin tottahan vastaus on gallupissakin kyllä, joka ikiseltä vastaajalta joka on uutisia seurannut.

Pitäisi kysyä että kuinka yleistä se on. Jos yksi tuhannesta on korruptoitunut ja mätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laillisen yhteiskunnan vastaiset piirit pyrkivät käyttämään hyväkseen mitä tahansa sellaista tietoa, mitä voi käyttää epäluottamuksen ja kaunan synnyttämiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Poliisien Kulukuitti-Liiga, Diilerit ja Ilo-tyttö järjestelyt ovat tulleet tutuksi jo 80-luvulla.
Se, että niistä ei puhuta, saati kirjoiteta lehtiin, johtunee, että Sherlockeilla on oma Watson seisontakiellossa ja siihen ei Viagrakaan auta.
Ikävä motto Poliisilla on, ettei kaikkea tutkia saa, tuttu voi joutua vankilaan....tai jopa itse.
Ällöttävää, läpipaistavaa ja vaarallista kaikille kaidan tien suomalaisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järjestelmä näyttäisi toimivan juuri niin kauan kuin sitä ei itse tarvitse. Annas olla kun tarvitsee, niin huomaa missä mennään, niin poliisien kuin syyttäjienkin osalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä sama asia tulee vastaan joka puolella. Sitten kun joutuu tekemisiin niin huomaa kuinka huonosti asiat toimii, vaikka ollaan muka olevinaan niin huippumaa kaikessa. Ei olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin on, alennustilan huomaa vasta, kun joutuu tekemisiin. Ja omaisuusrikoksia on turha ilmoittaa, niitä ei tutkita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kai siellä esiintyy jos aarnio ja kumppanit on kerran saaneet tuomion. Kai tuon luvun pitäisi olla 100% jos on uutisia seurannut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

118
Iinattiin rakennetaan Liikuntamaa – alueelle tulossa maastopyöräreittejä, fitness-puisto ja kuntoportaat
113
Oulun kaupungintalon mittava remontti alkaa vuodenvaihteessa – rakenteista ja sisäilmasta paljastui laajoja ongelmia
80
Kommandopipoinen mies ryösti kaupan Intiössä, pakeni skootterin kyydissä – poliisi pyytää havaintoja
78
EU:lta tylyä postia: Ei rahaa jäsenmaiden kuivuuskriisiin – Ruotsi auttaa viljelijöitään 120 miljoonalla eurolla, MTK toivoo samaa Suomen hallitukselta
43
Vorojahdin lopputulos: ”Valistuneet kansalaiset vs. rosvot 3-0” – Oulun poliisilaitoksen partio otti kiinni ulkomaalaisporukan
36
Metoo-liikkeen keskushahmo Asia Argento hiljensi syytökset hyväksikäytöstä rahalla – väitetty uhri oli 17-vuotias
36
AC Oululle uusi suuromistaja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Aikuset miehet ampuu sorsia niin kuin suuremmatkin sankarit

Joo, se on huvittavaa kun aikunen ukko tulee polleana jonkun sorsan rääpäleen kanssa. Aivan kuin olisi ollut jokin suuri... Lue lisää...
Tirsk

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image