Kotimaa

Alkukesä on ollut suotuisa ko­lo­ra­don­kuo­riai­sel­le – Evira: viljelijöiden pitää tarkkailla pe­ru­na­kas­vus­to­ja

Koloradonkuoriainen KUVA: Evira
Kotimaa 12.7.2018 13:55
Kaleva

Lämmin alkukesä on ollut suotuisa koloradonkuoriaisen kehitykselle, kertoo Elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Viime aikojen ilmavirtaukset eivät kuitenkaan ole suosineet kuoriaisten invaasiota. Voi kuitenkin olla, että kuoriaisia on talvehtinut maassa viime vuosien esiintymäalueilla. 

Evira korostaa, että kaikkien perunanviljelijöiden pitää nyt omatoimisesti tarkkailla perunakasvustoja.

Baltiassa ja Venäjällä talvehtineet yksilöt ovat jo nousseet perunakasvustoihin. Sieltä kuoriaisia voi kulkeutua sopivien ilmavirtauksien mukana eteläiseen ja itäiseen Suomeen.

Ylitarkastaja Atro Virtanen Eviralta kertoo, etteivät koloradonkuoriaiset ole vitsauksena Oulun seudulla. Niitä ei ole hänen mukaansa koskaan Oulun seudulta varmuudella todettu.

Perunakasvustosta voi tähän aikaan löytyä aikuisia koloradonkuoriaisia ja toukkia. Aikuinen kuoriainen on noin senttimetrin mittainen. Keltaisessa selässä on 10 mustaa pitkittäisraitaa. Etuselkä on oranssi ja siinä on mustia pilkkuja.

Koloradonkuoriaisen toukka kehittyy nopeasti sellaiseksi, että sen selkä on oranssin-punertava. KUVA: Evira

Munasta vastakuoriutunut toukka on noin 1-2 millimetriä pitkä ja tummahko. Toukat kehittyvät nopeasti, ja niiden kuperan selkäosan väri muuttuu pian oranssin-punertavaksi. Pää on musta ja alhaalla kummassakin kyljessä on kaksi riviä mustia pilkkuja. Täysikasvuinen toukka on hieman yli senttimetrin mittainen.

Aikuiset kuoriaiset ja toukat syövät aluksi perunan lehdet reikäisiksi. Varsinaisen tuhotyön tekevät toukat, jotka massoittain esiintyessään syövät lehdet lähes kokonaan. Syödyt perunavarsistot muodostavat kasvustoon helposti havaittavia pesäkkeitä.

Kaikista koloradonkuoriaisepäilyistä kannattaa soittaa Eviran päivystysnumeroon 040 801 4407. Puhelmisesta vastataan varmimmin kello 9–20, myös viikonloppuisin. Puhelun yhteydessä viljelijä saa ohjeet jatkotoimista.

Toistaiseksi kaikki havaintoepäilyt ovat olleet kotelovaiheessa olevia leppäpirkkoja, jotka muistuttavat väritykseltään koloradonkuoriaisten toukkia.

Eviran sivuilta löytyy lisätietoa koloradonkuorisista sekä siitä, miten koloradonkuoriainen ja leppäpirkko eroavat toisistaan eri kehitysvaiheissa.

Kommentoi

Luonnossa esiintyvä eläin. Miksi sitä noin vihataan? Kyllä perunaa sillekin riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

ei todista mitään..Käykää kattoon jonojen pituutta kun ilmaisia ämpäreitä jaetaan.. Lue lisää...
Leipäjonojen pituus

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image