Kotimaa

Alkueläimen aiheuttama vatsatauti on lisääntynyt hurjaa vauhtia Suomessa – THL ja Ruokavirasto selvittävät taudin lähteitä

THL suosittelee muun muassa käsienpesua vesiripulia aiheuttavan taudin ehkäisemiseksi.
Kotimaa 12.8.2019 20:43
Jaana Mattila

THL:n mukaan alkueläimen levittämät kryptosporidioositapaukset ovat 20-kertaistuneet kymmenessä vuodessa.

Vesiripulia ihmisille aiheuttavat kryptosporidioositapaukset ovat nopeasti kymmenkertaistuneet Suomessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin viime vuonna 348 kryptosporidioositapausta, mikä on lähes 20-kertainen määrä 2010-luvun alkuun verrattuna. Tapausmäärissä on ollut kasvua useissa sairaanhoitopiireissä.

THL kertoo verkkosivuillaan, että tänä vuonna kryptosporidioositapauksia on ilmoitettu jo 136 tammi-toukokuun aikana. Aikaisempina vuosina tapauksia on vastaavana aikana raportoitu keskimäärin 19.

THL selvittää parhaillaan tapausten lähteitä kysely- ja laboratoriotutkimuksilla yhteistyössä Ruokaviraston kanssa.

Ruokaviraston mukaan tapausten voimakas lisääntyminen viittaa nautakarjatalouden rakennemuutoksen suosivan kryptosporidioosin esiintymistä.

Tautia levittää Cryptosporidium-alkueläin

Suolistotulehdusta, kryptosporidioosia, ihmisille ja eläimille aiheuttaa herkästi leviävä Cryptosporidium-alkueläin.

Se tarttuu ulosteen välityksellä saastuneesta juomavedestä, uimavedestä tai elintarvikkeesta tai kosketuksessa tartunnan saaneeseen ihmiseen tai eläimeen.

THL:n mukaan kryptosporidioosin oireet alkavat yleensä viikon kuluttua tartunnasta.

Taudin yleisin oire on itsestään rajoittuva, vaikeusasteeltaan ja kestoltaan vaihteleva vesiripuli. Muita oireita voivat olla vatsakipu, lievä kuume, pahoinvointi, oksentelu ja ruokahaluttomuus.

Oireet kestävät yleensä 2–4 vuorokautta, mutta saattavat jatkua jopa neljä viikkoa. Tartunta voi olla myös oireeton.

Kryptosporidioosin oireet rauhoittuvat usein itsestään. Jos raju vesiripuli johtaa kuivumiseen, se korjataan nestehoidolla sairaalassa.

Vastustuskyvyltään heikentyneillä henkilöillä, kuten HIV- ja elinsiirtopotilailla, tauti voi olla vakava, jopa henkeä uhkaava.

Miten cryptosporidiumin tarttuminen ehkäistään?

- Juo ainoastaan puhdistettua vettä.

- Pese raa’at vihannekset huolellisesti ennen syöntiä.

- Vältä pastöroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja tuotteita.

- Pese kädet saippualla ennen ruuan valmistusta, ennen ateriaa, WC-käynnin jälkeen ja koskettuasi koti- tai hyötyeläimiä.

Lähde: THL

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Kotieläimet ovat jo niin pitkälle jalostettuja, etteivät pysty pitämään alkueläimiään kurissa, joten kannanhoidollista apua tarvitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän on kuuklkaa niin, että joissain kulttuureissa syödään käsin, ei siis haarukalla eikä lusikalla vaan paljain sormin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse ainakin syön leipäni ja torilla jäätelön ihan haarukalla.

Lusikka on oiva apu esim. mustikkametsällä. En halua olla mikään ulkomaan barbaari. Oluen lusikointiin piti totutella, mutta nykyään sekin menee sivistyneesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jauhelihasta, kanasta, kalasta yms. ja riisistä tai kous-kousista pyöritellään sormissa palleroja jotka kostutetaan sitten dippikastikkeessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen lähes täysin varma että määrän kasvu johtuu vain laboratoriodiagnostiikan paranemisesta. Viime vuonna suomessa on otettu käyttöön parasiitti PCR-testejä jotka tunnistavat monia alkueläimiä mikroskopointia herkemmin. Cryptosporidium on yksi näistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noinhan se on - monen muunkin taudin kohdalla, monet pahanlaatuisiksi kasvaimiksikin luokitellut mukaanlukien. Diagnostiset tekniikat kehittyvät yhä paremmiksi ja kun keinot on keksitty, niitä myöskin käytetään, tarjonta lisää kysyntää. Sen myötä löydetään paljon sellaistakin, mitä ei oikeastaan pitäisi löytää. En vähättele kryptosporidioosiakaan, mutta taudin ilmaantuvuuden lisääntyminen lienee paljolti diagnostiikan kehittymisestä johtuvaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itsellä riitti äkilliseen vesiripuliin kun meni hörppimään pullon jotain " + kuitu mehua" missä oli varmaan koko päivän edestä kuituja kerralla.

joten onko kyse tuosta suomalaisen valmistajan mehusta vaiko alkueläimestä mene ja tiedä mutta äkkiä syyttää mieluusti viatonta alkueläintä jos ei osaa ripuliaan tuohon litkuun yhdistää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kannattaa käyttää kuituja ihan säännöllisesti.

Voi mennä kuiduista maha sekaisin, jos yleensä elää valkoisella vehnällä ja lihalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monikohan edes luki suttua ennen kommentointiaan
Ruokaviraston mukaan tapausten voimakas lisääntyminen viittaa nautakarjatalouden rakennemuutoksen suosivan kryptosporidioosin esiintymistä.
Siis kysymys ei ole pizzoista eikä ulkomaalaisista,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ole tuommoista itsellä ollut ja toivottavasti ei tule. Tarttumisriski ehkä pienempi, kun en ole sosiaallinen, enkä käy ravintoloissa syömässä ja etelän matkoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäköhän ameeboja ne ruoaksi kasvatetut sirkat ja jauhomadot sisältää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fiinit fröökynät lähtevät vessoista käsiä pesemättä. Kaikkiin julkisiin wc-tiloihin sellainen hevosen kokoinen plakaatti käsien pesusta. Ja tarpeeksi provosoiva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

2015 vuoden jälkeen olen sairastellut joka talvi kovia kuumeita, noroa yms. Sitä edellinen sairastuminen taisi olla yli 10 vuotta taakseppäin. Virus-/bakteerikanta muuttui rajojen avauduttua. Huonompi homma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Risto, sinulla olisi varmaankin internet käytössäsi ja voisit ihan sekunneissa olla tiedossa kiinni, mikä onkaan se alkueläin ja toisekseen evoluutio ei ole mikään ideologia, vaan ihan tieteellinen tosiasia.

Rakennemuutoksella kaiketi sitten viitataan kehitykseen, jossa tilojen määrä vähenee, mutta jäljelle jäävät puolestaan kasvavat suuremmiksi ja monilajisemmiksi eli lyhyesti sanottuna keskittyvät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luonnonlait sulkevat pois itsestäänkehittymisen mahdollisuuden, vaikka olisi triljoona vuotta siihen aikaa. Se on sama jos kirjoittaisi kymmenen kertaa maailmankaikkeuden ympäri kiertävän kertolaskun, joka kuitenkin alkaa: Nolla kertaa viisi kertaa x kertaa x kertaa n jne jne jne...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuommonen saatto olla itelläni helmikuun alussa. Alkoi varsin nopeasti ja puolitoista vrk:tta taisi tulla pelkkää vettä. Nopeahkosti sitten myös asettui se. En havainnut kuumetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

20:18
Mäntylään nousee uusi kerrostaloalue ja lähikauppa – alle jää nykyinen Salen rakennus
19:37
Etta kunnioittaa lauantain Akaa-kotipelissä Juha Keihäskosken uraa – ex-kapteeni teki seuran eteen pitkiä päiviä myös toimiston puolella
19:37
Näkökulma: Uudella hallituksella on vain lyhyt kuherrusvaihe – haasteet pysyvät samoina, vaikka hallitus vaihtui
19:00
Kärppähyökkääjä Jussi Jokinen keksi 16 vuotta sitten ylivoimakuvion, joka toimii edelleen ja on tuottanut kymmeniä läpiajoja – "NHL-valmentaja sanoi, että sinut vedetään kylmäksi siniviivalla" Tilaajille
19:00
Vanginvartijoiden liitto: Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisut suurin syy jengiongelman pahenemiseen vankiloissa
17:57
"Rasismiksi kääntyy se, mikä ei tähän saakka ole sitä ollut" – oululaisen emeritusprofessorin mukaan halu tiernapoikaperinteen muuttamiseen perustuu ymmärtämättömyyteen Tilaajille
17:13
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
84
Uusi hallitus puhui ensi kertaa medialle: Pääministeri Marin vakuutti 75 prosentin työllisyyden toteutuvan, puolueiden välejä kehuttiin, al-Hol-vastauksissa kierreltiin
60
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
42
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
36
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
27
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
27
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image