Kotimaa

Alkueläimen aiheuttama vatsatauti on lisääntynyt hurjaa vauhtia Suomessa – THL ja Ruokavirasto selvittävät taudin lähteitä

THL suosittelee muun muassa käsienpesua vesiripulia aiheuttavan taudin ehkäisemiseksi.
Kotimaa 12.8.2019 20:43
Jaana Mattila

THL:n mukaan alkueläimen levittämät kryptosporidioositapaukset ovat 20-kertaistuneet kymmenessä vuodessa.

Vesiripulia ihmisille aiheuttavat kryptosporidioositapaukset ovat nopeasti kymmenkertaistuneet Suomessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin viime vuonna 348 kryptosporidioositapausta, mikä on lähes 20-kertainen määrä 2010-luvun alkuun verrattuna. Tapausmäärissä on ollut kasvua useissa sairaanhoitopiireissä.

THL kertoo verkkosivuillaan, että tänä vuonna kryptosporidioositapauksia on ilmoitettu jo 136 tammi-toukokuun aikana. Aikaisempina vuosina tapauksia on vastaavana aikana raportoitu keskimäärin 19.

THL selvittää parhaillaan tapausten lähteitä kysely- ja laboratoriotutkimuksilla yhteistyössä Ruokaviraston kanssa.

Ruokaviraston mukaan tapausten voimakas lisääntyminen viittaa nautakarjatalouden rakennemuutoksen suosivan kryptosporidioosin esiintymistä.

Tautia levittää Cryptosporidium-alkueläin

Suolistotulehdusta, kryptosporidioosia, ihmisille ja eläimille aiheuttaa herkästi leviävä Cryptosporidium-alkueläin.

Se tarttuu ulosteen välityksellä saastuneesta juomavedestä, uimavedestä tai elintarvikkeesta tai kosketuksessa tartunnan saaneeseen ihmiseen tai eläimeen.

THL:n mukaan kryptosporidioosin oireet alkavat yleensä viikon kuluttua tartunnasta.

Taudin yleisin oire on itsestään rajoittuva, vaikeusasteeltaan ja kestoltaan vaihteleva vesiripuli. Muita oireita voivat olla vatsakipu, lievä kuume, pahoinvointi, oksentelu ja ruokahaluttomuus.

Oireet kestävät yleensä 2–4 vuorokautta, mutta saattavat jatkua jopa neljä viikkoa. Tartunta voi olla myös oireeton.

Kryptosporidioosin oireet rauhoittuvat usein itsestään. Jos raju vesiripuli johtaa kuivumiseen, se korjataan nestehoidolla sairaalassa.

Vastustuskyvyltään heikentyneillä henkilöillä, kuten HIV- ja elinsiirtopotilailla, tauti voi olla vakava, jopa henkeä uhkaava.

Miten cryptosporidiumin tarttuminen ehkäistään?

- Juo ainoastaan puhdistettua vettä.

- Pese raa’at vihannekset huolellisesti ennen syöntiä.

- Vältä pastöroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja tuotteita.

- Pese kädet saippualla ennen ruuan valmistusta, ennen ateriaa, WC-käynnin jälkeen ja koskettuasi koti- tai hyötyeläimiä.

Lähde: THL

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Kotieläimet ovat jo niin pitkälle jalostettuja, etteivät pysty pitämään alkueläimiään kurissa, joten kannanhoidollista apua tarvitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän on kuuklkaa niin, että joissain kulttuureissa syödään käsin, ei siis haarukalla eikä lusikalla vaan paljain sormin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse ainakin syön leipäni ja torilla jäätelön ihan haarukalla.

Lusikka on oiva apu esim. mustikkametsällä. En halua olla mikään ulkomaan barbaari. Oluen lusikointiin piti totutella, mutta nykyään sekin menee sivistyneesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jauhelihasta, kanasta, kalasta yms. ja riisistä tai kous-kousista pyöritellään sormissa palleroja jotka kostutetaan sitten dippikastikkeessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen lähes täysin varma että määrän kasvu johtuu vain laboratoriodiagnostiikan paranemisesta. Viime vuonna suomessa on otettu käyttöön parasiitti PCR-testejä jotka tunnistavat monia alkueläimiä mikroskopointia herkemmin. Cryptosporidium on yksi näistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noinhan se on - monen muunkin taudin kohdalla, monet pahanlaatuisiksi kasvaimiksikin luokitellut mukaanlukien. Diagnostiset tekniikat kehittyvät yhä paremmiksi ja kun keinot on keksitty, niitä myöskin käytetään, tarjonta lisää kysyntää. Sen myötä löydetään paljon sellaistakin, mitä ei oikeastaan pitäisi löytää. En vähättele kryptosporidioosiakaan, mutta taudin ilmaantuvuuden lisääntyminen lienee paljolti diagnostiikan kehittymisestä johtuvaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itsellä riitti äkilliseen vesiripuliin kun meni hörppimään pullon jotain " + kuitu mehua" missä oli varmaan koko päivän edestä kuituja kerralla.

joten onko kyse tuosta suomalaisen valmistajan mehusta vaiko alkueläimestä mene ja tiedä mutta äkkiä syyttää mieluusti viatonta alkueläintä jos ei osaa ripuliaan tuohon litkuun yhdistää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kannattaa käyttää kuituja ihan säännöllisesti.

Voi mennä kuiduista maha sekaisin, jos yleensä elää valkoisella vehnällä ja lihalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monikohan edes luki suttua ennen kommentointiaan
Ruokaviraston mukaan tapausten voimakas lisääntyminen viittaa nautakarjatalouden rakennemuutoksen suosivan kryptosporidioosin esiintymistä.
Siis kysymys ei ole pizzoista eikä ulkomaalaisista,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ole tuommoista itsellä ollut ja toivottavasti ei tule. Tarttumisriski ehkä pienempi, kun en ole sosiaallinen, enkä käy ravintoloissa syömässä ja etelän matkoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäköhän ameeboja ne ruoaksi kasvatetut sirkat ja jauhomadot sisältää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fiinit fröökynät lähtevät vessoista käsiä pesemättä. Kaikkiin julkisiin wc-tiloihin sellainen hevosen kokoinen plakaatti käsien pesusta. Ja tarpeeksi provosoiva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

2015 vuoden jälkeen olen sairastellut joka talvi kovia kuumeita, noroa yms. Sitä edellinen sairastuminen taisi olla yli 10 vuotta taakseppäin. Virus-/bakteerikanta muuttui rajojen avauduttua. Huonompi homma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Risto, sinulla olisi varmaankin internet käytössäsi ja voisit ihan sekunneissa olla tiedossa kiinni, mikä onkaan se alkueläin ja toisekseen evoluutio ei ole mikään ideologia, vaan ihan tieteellinen tosiasia.

Rakennemuutoksella kaiketi sitten viitataan kehitykseen, jossa tilojen määrä vähenee, mutta jäljelle jäävät puolestaan kasvavat suuremmiksi ja monilajisemmiksi eli lyhyesti sanottuna keskittyvät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luonnonlait sulkevat pois itsestäänkehittymisen mahdollisuuden, vaikka olisi triljoona vuotta siihen aikaa. Se on sama jos kirjoittaisi kymmenen kertaa maailmankaikkeuden ympäri kiertävän kertolaskun, joka kuitenkin alkaa: Nolla kertaa viisi kertaa x kertaa x kertaa n jne jne jne...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuommonen saatto olla itelläni helmikuun alussa. Alkoi varsin nopeasti ja puolitoista vrk:tta taisi tulla pelkkää vettä. Nopeahkosti sitten myös asettui se. En havainnut kuumetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

13:28
Kokoomus julkaisi työllisyystoimet, joiden on tarkoitus tuoda 60 000 työpaikkaa – Orpo: "Tavoite päästä pohjoismaiselle tasolle"
13:11
Israel ei arvostele Trumpin kommentteja, joiden mukaan demokraatteja äänestävät juutalaiset ovat "epälojaaleja"
12:59
Oikeuskansleri ei ryhdy jatkotoimiin kansliapäällikkö Sillanaukeen kantelukirjoitusten vuoksi – Sillanaukee: "Nimitysmuistiossa oli merkittäviä puutteita"
12:32
Tutkijat löysivät verestä 14 merkkiainetta, jotka voivat varoittaa lähestyvästä kuolemasta – "Ensiaskel kohti räätälöityä terveydenhuoltoa"
12:01
Venezuelan Maduro myönsi suorat neuvottelut Trumpin hallinnon kanssa
11:49
Ministeri Andersson tukee saman ministeriön kollegaansa: Korkeakoulujen 60 miljoonaa saatava ensi vuoden budjettiin
11:35
Ylivieskan kirkon rakentaminen alkaa mahdollisesti syksyllä – Kirkkohallitus vahvisti rakennussuunnitelman
80
Yle: Kovanen aikoo kolminkertaistaa taksiensa määrän Oulussa yli sataan
71
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"
67
Maaseudun Tulevaisuus: Lähes puolet suomalaisista vastustaa Välimerestä pelastettujen ottamista Suomeen – keski-ikäiset ovat kriittisimpiä
61
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
42
Sanna Marinin avaus työajan lyhentämisestä jakaa mielipiteitä: Moni kannattaa lyhyempiä työpäiviä uusien työpaikkojen toivossa, mutta osa pitää ajatusta utopistisena
30
Trump perui Tanskan-matkansa, koska Tanska ei halua myydä Grönlantia Yhdysvalloille
24
Kaleva kurkisti Oulun kauppahallin työmaalle ja hallin länsisiiven hupun alle – siiven lisäkerrokseen tulee uusi ilmastointikonehuone

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Petteri Orpo sivalsi tiukan viestin Jussi Halla-aholle – vaati perussuomalaisten kurissa pitämistä ja ratkaisuja: ”Ei riitä ongelmien maalaaminen”

Ei persuilta saa koskaan mitään ratkaisukeskeistä ulos. Tyhjää räksyttämistä ja änkyröintiä. 'Hajoita ja hidasta' ideolo... Lue lisää...
cuokku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image