Kotimaa

Ali­val­tio­sih­tee­ri Pöysti: Maakuntien rajoilla joudutaan pian tekemään valintoja

Kotimaa 7.11.2015 13:28 | Päivitetty 7.11.2015 13:33
STT, Kaleva

Itsehallinto- ja sote-aluejaon pohjana toimii maakuntajako, sanoo alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti. Rajakunnissa maakunta- ja sairaanhoitopiirijako poikkeavat nyt toisistaan ja siellä joudutaan Pöystin mukaan tekemään valintoja, kun alueita muodostetaan.

Itsehallinto- ja sote-alueet ovat pääosin yhteneväiset, mutta kolmessa tapauksessa liian vähillä resursseilla varustetut itsehallintoalueet muodostavat sote-alueen naapurin kanssa.

Kunnat pääsevät vaikuttamaan omaan tulevaisuuteensa lausuntokierroksella, joka alkaa Pöystin mukaan ensi viikolla.

Nykyisin maakuntia on manner-Suomessa 18.

THL: Sote-päätöksen vaikutuksia vielä vaikea arvioida

Viime yönä sovittu sote-uudistus on askel oikeaan suuntaan, arvioi Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Juhani Eskola.

Hänestä sote-alueiden määrän lasku kahdeksastatoista viiteentoista on hyvä, sillä se merkitsee, että kaikkein pienimmät yksiköt on karsittu pois.

- Tämä on liikkumista hyvään suuntaan. Minua huoletti, että sinne oli jäämässä pieniä yksiköitä, joiden mahdollisuudet taata palvelut tuntuivat hepposilta.

Sosiaali- ja terveysministeriön ja valtiovarainministeriön kesällä teettämän ulkopuolisen asiantuntijaselvityksen mukaan itsehallintoalueiden sopiva määrä olisi 9-12. Eskola ei suoraan kommentoi, olisiko alueiden määrän pitänyt olla vielä viittätoistakin pienempi.

- Onhan ne erilaiset arviot julkisuudessa kerrottu. Luulen, että tälläkin päästään eteenpäin ja saadaan tehdyksi rakenne.

Eskola sanoo, että päätöstä on ylipäätään vielä vaikea arvioida, sillä uudistuksen iso kuva on vielä auki. Esimerkiksi se, miten hallintoon liittyvät asiat ratkaistaan, on olennaisempaa.

- Mitä tämä 18 itsehallintoaluetta esimerkiksi käytännössä merkitsee, sitä en osaa vielä arvioida.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Päätös on historiallinen ja vahvistaa kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia tulevaisuuteensa, mutta oma itsehallintoalue ilman sotea voi johtaa kuntien puolelta yllättäviin johtopäätöksiin. Itsehallintoalueen (18), sote-itsehallintoalueen (15) , päivystävän sairaalan alueen (12) ja erva keskusairaala-alueen (5) tehtävien , valtuuksien ja rahoituksen saati sitten päätöksenteon yhteensovitus on mielenkiintoinen harjoitus. Kansalaisten tulee olla tasavertaisia oikeuksiltaan ja velvoitteiltaan, mutta hallintorakenteilla tätä suojaa ei ole. Kaksi kolmesta näistä pienimmistä alueista ovat Pohjois-Pohjanmaan naapureita. Kuinka monta niitä on jatkossa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Et sitten edes lukenut aloitusta tai et järkytykseltäsi ymmärtänyt sitä. Lainaus: "...pitää osata olla menemättä lankaan... Lue lisää...
Sifferi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image