Kotimaa

Ali­val­tio­sih­tee­ri: Al-Holin asioita selvittävän eri­tyi­se­dus­ta­jan nimitys valmisteltiin ul­ko­mi­nis­te­riön työ­jär­jes­tyk­sen mukaisesti

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.). KUVA: TATYANA ZENKOVICH
Kotimaa 9.12.2019 19:18 | Päivitetty 9.12.2019 20:30
STT

Pyyntö konsulipäällikön tehtävien vaihtamisesta oli harvinainen ja poikkeuksellinen, alivaltiosihteeri Pekka Puustinen kertoo.

Syyrian al-Holin pakolaisleirin suomalaisten asioita hoitavan erityisedustajan tehtävä on valmisteltu ulkoministeriön työjärjestyksen mukaisesti, kertoo ulkoministeriön (UM) henkilökunnalle kirjoittamassaan viestissä alivaltiosihteeri Pekka Puustinen.

–  Asia on valmisteltu UM:n työjärjestyksen 56 pykälän mukaan, joka antaa niin virkamiesjohdolle kuin ministerillekin laajat mahdollisuudet vaikuttaa osastojen toimintaan ja työnjakoihin, Puustinen kirjoittaa viestissään, jossa hän kertoo hallinnosta vastaavan virkamiesjohdon käsityksen tapahtumista.

Leiriin liittyen on ollut viime päivinä paljon kuohuntaa ja mediassa on käsitelty muun muassa ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ja konsulipäällikkö Pasi Tuomisen välisiä erimielisyyksiä.

Reilu kuukausi sitten Tuomisen vastuulta otettiin ministerin päätöksellä pois asiat, jotka koskevat suomalaisten avustamista al-Holin leirillä. Tuomisen käsityksen mukaan erityisedustajan nimeäminen olisi ollut lainvastaista.

Haavisto kommentoi Syyriassa al-Holin leirillä olevien suomalaisten avustamiseen liittyvää kiistaa toimittajille Helsingissä maanantaina.

–  Ylin virkamiesjohto on minut vakuuttanut, että jos he olisivat havainneet mitään lakien vastaista, he olisivat ilman muuta pysäyttäneet kaikki sellaiset toimet, Haavisto sanoi.

Tuominen ei maanantai-iltana suostunut kommentoimaan alivaltiosihteerin viestiä STT:lle.

Siirto voidaan tehdä perustellusta syystä

Puustisen mukaan ministerin esittämä pyyntö konsulipäällikön tehtävien vaihtamisesta oli harvinainen ja poikkeuksellinen.

Edellä mainitulla nimityksellä ei oteta kuitenkaan hänen mukaansa pois mitään konsulipäällikön tehtävistä. Leirillä olevien suomalaislasten osalta työnjohto sen sijaan siirtyi erityisedustajalle.

–  Johdon puolelta pyrittiin varmistamaan tiedon kulku konsulipäällikölle, jolle kuuluvat muun muassa kysymykset vierastaistelijoiden paluusta. Silti on selvää, että konsulipäällikön kannalta tämä poikkesi normaalista työnjaosta, Puustinen kirjoittaa.

Tehtävästä toiseen määräämisen katsottiin olleen perusteltua ministeriön siirtymisvelvollisuuden nojalla, koska erimielisyydet koskivat al-Hol-asioiden hoitotapaa.

–  Diplomaattivirkamies voidaan siirtää toiseen tehtävään perustellusta syystä, Puustinen kertoo.

Yle kertoi tänään, että oikeuskansleri aloittaa tutkinnan al-Holin leirillä olevien suomalaisten siirtoon liittyvistä asioista.

Ylen mukaan oikeuskansleri Tuomas Pöysti selvittää kolmea kokonaisuutta: ulkoministeriön sisäiset tapahtumat ja poliittinen ohjaus, hallinto- ja virkamiesoikeudelliset menettelyt Tuomisen siirtoa koskevissa asioissa sekä al-Holin leirillä olevien suomalaisten siirron lainmukaisuus.

Ylen mukaan poliisille on tehty ainakin yksi tutkintapyyntö, joka koskee ulkoministerin toimintaa. Pöysti tutkii senkin, koska poliisilla ei ole toimivaltaa ministeriä koskevissa asioissa.

Vakava näkemysero al-Holin asioiden hoitamisesta

Ulkoministeriön sisäisten tapahtumien taustalla on ollut alivaltiosihteerin mukaan näkemysero siitä, miten "tulipalo sammutetaan oikein".

–  Näkemykset erosivat siinä, odotetaanko valtioneuvostotason linjausta tässä hyvin vaikeassa kysymyksessä, vai tehdäänkö edes sitä, mihin UM voi toimivallallaan ryhtyä, Puustinen kirjoittaa.

–  UM:n virkamiesten vastaus tilanteeseen näytti siltä, että emme voi tehdä mitään. Kun tämä ei varmaankaan ollut ainoa mahdollinen vastaus, niin haluttiin löytää tapa, jolla UM voi päästä työssä eteenpäin.

Näistä syistä ministeriö päätti nimetä erityisedustajan tehtävään.

Puustisen mielestä keskustelua ja tilanteen kommentointia on tehty poikkeuksellisen julkisesti. Hän ei ota tähän kantaa, mutta sen sijaan kertoo, että ikävää on ollut sisäisen viestinvaihdon vuotaminen julkisuuteen.

–  Vakavin asia vuodoissa koskee tietoja, jotka saattavat vaikuttaa omien työtovereidemme työturvallisuuteen tai vaikeuttaa heidän toimiaan al-Hol-asioiden hoidossa. Emme tee työtämme julkisuuden vaan Suomen ja suomalaisten hyvinvoinnin ja turvallisuuden takia, alivaltiosihteeri muistuttaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

UMssä ei tapahtunut laittomuuksia koska virkamiehet eivät toimineet Haaviston käskyn mukaan. Haavisto tästä suuttui ja otti niskuroivalta päälliköltä Kyseiset tehtävät pois. Tätä myös anteeksi pyytänyt. Totuus ei muuksi muutu vaikka kuka sanoisi mitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haluan kyllä tietää onko tässä jutussa lausunnon antaja Simo Frangen, kuuluisin Alivaltiosihteereistä. Hänen antamiin lausuntoihin olen aina uskonut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eikös se ole selvintä vaihtaa koko ulkoministeriö haavistoineen..ihan vain tilanteen selkeyttämiseksi ja muutama suojatyöpaikka pois samalla..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun muistetaan edellistä Ulkoministeriä,niin hänen edesottamuksistaan tehtiin monenlaista valitusta,mutta mikään niistä ei ollut tähän verrattavaa.
Jos nyt Ulkoministeriä ei eroteta,niin milloin sitten.
Jopa valehtelu tai väärin muistaminen Presidentille ilmoituksesta on jo yksin perusteltu syy.
Lisäksi virkamiehen painostaminen ja perusteeton siirto muihin tehtäviin on toinen.
Enempää en nyt luettele.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä taivastellaan Trumpin puheita, mutta omien ministereidemme puheet ovat vieläkin ihmeellisempiä.
Puhutaan puuta heinää, joissa ei ole mitään järkeä, eikä aina totuuttakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

diplomatia, diplomaattisuus ja diplomatian keinot, työkalut.

jos etukäteen toitotetaan vaikeiden asioiden järjestelyistä,
niin mitään ei sen jälkeen ole mahdollista tehdä.

luuletko pääseväsi karkuun, jos etukäteen äidillesi, isällesi suunnitelmistasi kerrot?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

joku metoo-mainen poppoo tekee tikusta asiaa.

eivätkä vöyhöttäjät ymmärrä vaarantavansa niin auttamista organisoivien
kuin autettavien eli leireilläolijoiden turvallisuuden.

ovat leirit toistuvasti ilmoittaneet, ettei noin vain lähdetä.
mutta todellisuuttahan kukkahattutädit eivät ymmärrä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kummasti vaan Pekan selityksiä on mennyt uusiksi uudelleen ja uudelleen. Ei savua ilman tulta, vaikka Pekan kannattajat vettä kantavatkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tässäkin asiasssa nostettu jumalaton haloo ja aivan turhan takia. Ainakin osa ulkoministeriön virkamiehistä joutuu aivan outoon valoon kerrottuaan medialle pelon ilmapiiristään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se hyvä kiteytys on juuri sellainen kommentti, joka ei oikeasti kerro yhtään mitään siitä, mitä on tehty tai aiotaan tehdä, mutta koettaa kävellä asian yli ylevällä yleistyksellä. Sellaisia asioita ei ole olemassakaan, kun KAIKKIEN suomalaisten tasapuolinen turvallisuus tai hyvinvointi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:40
Kemiin kaavailtu tehdas ei jää väylistä kiinni – Meri-Lapissa vieraillut ministeri Timo Harakka vakuutteli, että valtio kantaa kortensa kekoon
6:26
"Orkesterissamme on paljon positiivista energiaa" – Emiliano Travasino tuli Italiasta Suomeen opiskelemaan ja päätyi soittajaksi Oulu Sinfoniaan
6:10
Volkswagenille Kanadassa miljoonasakot päästöhuijauksesta – päästöhuijaus maksanut autonvalmistajalle yhteensä kymmeniä miljardeja
6:00
Lasketaan puuttumiskynnys matalalle, ettei yksikään urheileva lapsi ja nuori joudu kokemaan epäasiallista kohtelua Lukijalta
6:00
Eri puolueet odottavat Niikolta selvityksiä esille nousseista Kiina-yhteyksistä – Epäluottamusta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa
6:00
Rengasvaurioista normimäärä korvaushakemuksia Pohjois-Pohjanmaalla – "Silloin kun me maksamme korvauksia, täytyy aina olla kyseessä huolimattomuus tai laiminlyönti tienpidossa" Tilaajille
0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksihän sosiaalisesti heikossa asemassa olevat äänestävät perussuomalaisia??

Persut käyttävät hyväkseen vaikuttamiskeinoja, joissa viestitään kuinka hyväosainen eliitti porskuttaa ja persut ovat mu... Lue lisää...
Taitavaa vedätystä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image