Kotimaa

Alexander Stubb jättää pankkiirin tehtävät ja haaveilee kirjan kir­joit­ta­mi­ses­ta – Yksi asia on tulevaisuuden varalle varma

Lännen Media tapasi varapääjohtaja Alexander Stubbin Genevessä, jossa hän oli luennoimassa muun muassa Euroopan asemasta nykyisessä maailmantilanteessa.
Kotimaa 8.11.2019 21:07
Kirsi Hyytiäinen

Suomi saa kansainväliseltä ex-pääministeriltä kiitosta EU-puheenjohtajuuden hoidosta, Ranskan presidentin Macronin tahtoon Stubb ei olisi taipunut.

Euroopan investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubb on pian uuden edessä, kun nykyinen pesti tammikuun lopussa päättyy.

– Ainoa, mikä on varma, etten palaa Suomen politiikkaan. Sormet syyhyävät päästä kirjoittamaan kirjaa maailmanpolitiikan nykyisestä sekasortoisesta tilanteesta. Kunhan vain saan siihen aikaa, Stubb sanoi Lännen Medialle Genevessä.

Viime vuosina harvoin Suomessa julkisuudessa esiintynyt Stubb osallistui Geneven rauhanviikolla keskustelutilaisuuksiin Euroopan asemasta nykyisessä maailmantilanteessa ja teknologian avaamista uusista mahdollisuuksista rauhanneuvotteluissa.

Hänen työnsä Euroopan investointipankissa Suomen mandaatilla päättyi jo oikeastaan elokuussa, mutta Ruotsi pyysi Stubbia jatkamaan omalla jaksollaan tammikuun loppuun saakka. Johtopaikat Euroopan investointipankissa jaetaan EU-maiden edustajille määräajoiksi.

Paljon on kiinni onnesta

Stubb kuvaa kahden ja puolen vuoden työrupeamaansa pankissa ainutlaatuiseksi.

– Tällaiselle euronörtille on ollut hieno kokemus olla maailman suurimman julkisen lainoittajalaitoksen varapääjohtajana. Työn vastaanottaessani en edes ymmärtänyt investointipankin kaikkia mahdollisuuksia, Stubb kertoo.

Suomen pääministerinä vuosina 2014–2015 vaikuttaneella Stubbilla (kok.) on kokemusta myös valtiovarainministerin työstä Sipilän hallituksesta.

– Kun aiemmin olin poliitikkona tottunut vain leikkaamaan, nyt on pitänyt oppia jakamaan.

Kansainvälisiä jatko-opiskelijoita Stubb neuvoi Genevessä olemaan avoimia ja tarttumaan tilaisuuksiin.

– Akateemikkona en itse koskaan edes halunnut politiikkaan. 24 tunnissa minusta tuli sitten ulkoministeri 2008.

Ulkoministerin paikka aukesi, kun Ilkka Kanerva (kok.) joutui eroamaan tekstiviestiensä takia.

– Elämässä on paljon kiinni onnesta.

Kasvokkain Blairin kanssa

Maanantaina pankkiirin työ oli heittänyt Stubbin kasvokkain Britannian entisen pääministerin Tony Blairin kanssa Lontoossa.

Investointipankki on jo tehnyt Britannian kanssa loppulaskelmat sen EU:sta eroamisen takia. Pankki palauttaa kymmenen vuoden aikana Britannialle takaisin 3,5 miljardia euroa sen maksamia pääomaosuuksia.

Pankki on jo viime vuosina leikannut Britannian-lainoituksensa minimiin. Huippuvuonna 2015 pankki lainasi Britannialle noin 8 miljardia euroa, viime vuonna enää vain vajaa miljardi euroa.

Investointipankki myöntää lainoja myös EU:n ulkopuolisille maille, mutta vain noin 10 prosenttia koko lainoistaan ja erityisesti EU:n eteläisille ja itäisille naapureille sekä Afrikkaan.

Brexit on Stubbille läheinen teema myös henkilökohtaisesti. Hänen vaimonsa on kotoisin saarivaltiosta, ja Stubb väitteli tohtoriksi vuonna 1999 Lontoon School of Economicsista.

– Britannian ylimääräiset vaalit joulukuussa eivät brexitiä helpota. Sen sijaan toinen äänestys EU-jäsenyydestä toisi selvyyden. EU on neuvotellut hyvin Britannian erosopimuksen, joten sitä on turha syyttää jumiutuneesta tilanteesta, Stubb kommentoi.

Britannia on ollut hänen mukaansa EU:n kantava voima.

– On paljon suurempi asia erota EU:sta kuin liittyä siihen.

Puheenjohtajuus hoidettu hyvin

Euroopan viime vaaleista on tullut sekavia tuloksia ja niistä syntynyt monimutkaisia hallituskoalitioita. Espanjassa järjestetään sunnuntaina jo toiset vaalit tämän vuoden aikana. Myös Suomen kevään vaalitulosta Stubb luonnehtii muotisanalla haasteellinen.

EU-puheenjohtajuuden hoidosta ex-pääministeri antaa kotimaalleen kiitosta.

– Vuoden lopussa päättyvän kolmannen EU-puheenjohtajuutensa Suomi on hoitanut virkamiehineen säntillisen hyvin.

Geneven Eurooppa-keskustelussa Stubb sanoi, että nyt on EU:n tilaisuus ottaa haltuunsa maailmanjohtajuus. Maailmanpolitiikassa ammottaa johtotyhjiö, kun Yhdysvallat keskittyy kansalliseen politiikkaan.

– EU on jatkuvassa kriisissä ja kehittyy sen avulla. EU:ta itsessään on yhtä mahdoton johtaa kuin internetiä.

Stubb on investointipankissa vastuussa myös Venäjä-politiikasta.

– EU:n on keskusteltava Venäjän kanssa. Jos sitä yrittää eristää, tulee siitä vaarallinen. Oli suuri virhe, että EU taipui Ranskan presidentin Emmanuel Macronin tahtoon, eikä aloittanut jäsenyysneuvotteluja Pohjois-Makedonian ja Albanian kanssa. Ne kääntyvät Venäjään, elleivät pääse Eurooppaan, Stubb neuvoo.

Kaksi suurta lainaa Suomeen

Luxemburgissa majaansa pitävä Euroopan investointipankki ilmoitti perjantaina kahdesta suuresta lainasta Suomeen. Pankki myönsi 40 miljoonan euron lainan Fazerin ksylitolitehtaan rakentamiseen Lahteen ja kehitystöihin Vantaalle sekä 150 miljoonaa euroa Vantaan lentokentän laajennustöihin.

Stubb kommentoi lainojen olevan hyvä esimerkki pankin noudattamasta kehityspolitiikasta.

Euroopan investointipankki lainoittaa EU:n kehityskohteita kuten infrastruktuuria, pieniä ja keskisuuria yrityksiä sekä ympäristö- ja energiahankkeita vuosittain 60-80 miljardilla eurolla.

Suomessa laitos on rahoittanut projekteja kaikkiaan lähes 17 miljardin euron arvosta.

MAINOS

Kommentoi

Stubbin pankkiiriura päätyi kuin kanan lento. Älä masennu Alex, aina voi kouluttautua aikuiskoulutuskeskuksessa uuten ammattiin, esim lähihoitajaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivotaan että mahdollisimman paksu tulee kirjasta. Om kauan pois sotkemasta asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös tämä Stub ollut jo ulkoministeri aikoinaan enemmänkin kävelevä katastrofi. Ei äkkiseltään tule mieleen oikein mitään varsinaisia tämän herran oikeita saavutuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole ikinä Subbin suusta tullut noin hyvää sanomaa kuin "en aio palata Suomen politiikkaan" Ilon päiviä riittää niin kauan kuin pysyy poissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä niin ,kaikista paras kun pysyy kaukana kaikesta.
Oivaltanut viimeinkin ,että paras kun kirjailee, lukekoon tyypin jorinoita, ken haluaa haluaa
Himas-raportin saa varmaan kaupanpäälle ,kun se on jo verovatoista maksettu.😋

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No voi voi, Suomeen 190 milj. Lainaa , joka pitää tietenkin maksaa korkoineen takaisin, kuka vaan jäsenvaltioista olisi tuon saanut. Muut jäsenvaltiot oisivat ottaneet aktiivisten edustajien avustuksella saman summan avustuksina.
No. Summa pähkinöitä EU tasolla.
Hailuodon silta maksaa yli sata milj. Ja sitten kaveri retostelee "suurilla lautoilla Suomeen"
190 milj. korkoa , eli rahan hintaa ei kerrota ,mutta voi kuvitella , muualta saat halvemmalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjassa voisi käsitellä myös yhtä maailman turvallisinta maata, Ruotsia. Vaikka Ruotsin on jostain syystä lipsahtanut mm. yhdeksi maailman raiskausrankingin kärkimaaksi, syy on vain madaltuneessa ilmoistuskynnyksessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ketä kiinnostaa kirja politiikasta, joka on täynnä pelleilyä ja ylimielisyyttä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Stubbhan kävi muutamia vuosia sitten Turkissa ja palattuaan ylisti Turkkia ja sanoi maan olevan valmis EU:n jäseneksi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulis varmaan yhtä hyvä kirja kuin Ruotsalaiset sotasankarit toisessa maailmansodassa,kaks kantta vastakkain

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos on kaikkea muuta kuin akateemikko, niin se on jo tosi paljon. Eipä olisi uskonut Alexista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:44
Brittiläinen Girlschool on aurannut tietä naispuolisille hevimuusikoille ja tyttöbändeille – bändi nähdään Teatrialla perjantaina
6:00
Lisää uusia uimahalleja ja maauimala Ouluun – rakentamisessa huomioon monimuotorahoitus tai elinkaarimalli Lukijalta
6:00
Myös Oulun alueen koulut ovat eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen linjauksen kohteena – kevään maksulliset laskettelureissut ovat vähenemään päin Tilaajille
6:00
Homomiesten verenluovutusta aiotaan helpottaa merkittävästi – Veripalvelun mielestä muutos on perusteltu ja tarpeellinen
6:00
Sotilassoittokunnan juhlakiertueen tilaussävellys ja musiikkivideo tekevät kunniaa Lapin maisemille
21.11.
Henkilöauto suistui tieltä Siikalatvalla, kuljettaja vietiin tarkastukseen
21.11.
Fluorivoiteet kielletään maastohiihdossa ja Suomessa kehitetään korvaavia tuotteita
12
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
11
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
4
Oulun yliopiston hallitus: Kiinteistöselvityksen teko alkaa – "Joskus on järkevämpää rakentaa uutta kuin korjata vanhaa"
4
Savustetuissa kirjolohifileissä kypsennysvirhe – Lidl ja SOK vetävät tuotetta pois myynnistä
3
Kempeleen Katsastuskontille viikon määräaikainen katsastuskielto – Toimitusjohtaja: Taustalla toiminta koulutustilanteessa
3
Lisää uusia uimahalleja ja maauimala Ouluun – rakentamisessa huomioon monimuotorahoitus tai elinkaarimalli Lukijalta
2
Pirkka-Pekka Petelius pyytää saamelaisilta anteeksi vanhoja sketsejään, lähetti tapaamispyynnön romaneille – Aake Kalliala IS:lle: "Kuulostaa ihan älyttömälle"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image