Kotimaa

Alaikäisten törkeistä raiskauksista syytetty "Eno" pani naa­mio­näy­tök­sen pystyyn oikeudessa — Oikeus aloittaa uhrien kuulemisen heti

Epäilty elehti käsillään oikeudenkäynnin alussa, kun tiedotusvälineet kuvasivat häntä. Kuvaaminen ei vaikuttanut häiritsevän pääepäiltyä, joka teki käsillään erilaisia merkkejä kuvaamisen aikana. Seksuaalirikosvyyhdistä on epäiltynä myös toinen henkilö, joka ei kuitenkaan ollut paikalla ainakaan oikeudenkäynnin alussa. KUVA: Rebekka Härkönen
Kotimaa 10.10.2019 7:00 | Päivitetty 10.10.2019 13:44
Rebekka Härkönen

Syyttäjä vaatii helsinkiläismiehelle ja tämän epäillylle rikoskumppanille rangaistusta lukuisista alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Juttukokonaisuudessa on yhteensä peräti 35 rikosnimikettä. Päätekijänä pidetty "Eno" peitti kasvonsa oikeudenkäynnin kuvaamisen ajaksi ja teki erilaisia käsimerkkejä kuvaajille.

Helsinki

Helsingin käräjäoikeus on aloittanut poikkeuksellisen laajan lasten hyväksikäyttövyyhdin käsittelyn. Oikeus käsittelee asiaa marraskuun loppuun saakka.

Koko oikeudenkäynti tapahtuu suljettujen ovien takana uhrien yksityisyyden suojaamiseksi.

Syyttäjä vaatii 64-vuotiaalle miehelle ja tämän rikoskumppanina toimineelle noin kolmekymppiselle miehelle ehdotonta vankeusrangaistusta yhteensä 35 rikoksesta.

Vanhempi, "Enona" tunnettu mies on jutun päätekijä ja vastaa suurimpaan osaan rikossyytteistä.

Epäillyt ovat esitutkinnassa kiistäneet kaikki rikokset.

Epäillyt rikokset tapahtuivat vuosina 2006–2019. Teot kohdistuivat 19 uhriin, jotka yhtä lukuun ottamatta olivat tapahtuma-aikaan alaikäisiä. Yksi uhreista oli tekoaikaan 18-vuotias.

Tällä hetkellä osa uhreista on jo aikuisia.

Pääepäilty oli paikalla oikeudenkäynnin alussa, jolloin myös media pääsi saliin. Hänen rikoskumppaniksi epäiltyä miestä ei salissa näkynyt.

Pääepäilty oli peittänyt kasvonsa pipolla. Hän kääntyili kameran edessä kuvaajien suuntaan ja teki erilaisia eleitä.

Oikeudenkäynnin alkaessa "Enoa" saattanut vartija joutui huomauttamaan naamioitumisesta miehelle, jotta tämä luopui pipostaan oikeuden edessä.

Rikospaikka "Enon" koti

Syyttäjä vaatii epäillyille rangaistusta muun muassa useista törkeistä raiskauksista, törkeistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä ja näiden perusmuotoisista tekomuodoista.

Lisäksi rikosnimikkeinä juttukokonaisuudessa on useita pakottamisia seksuaaliseen tekoon, useita sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapitoja ja näiden kuvien levittämistä sekä yksi törkeä huumausainerikos ja yksi pahoinpitely.

Aluesyyttäjä Elina Hyppönen kertoi ennen oikeudenkäyntiä, että kaikki epäillyt rikokset ovat tapahtuneet "Enon" kotona. Osan teosta miehet ovat tehneet yhdessä, osan yksinään.

Myös "Enon" rikoskumppania epäillään törkeistä lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista.

Syyttäjä ja uhrit ovat vaatineet oikeudenkäynnin ja uhrien henkilöllisyyden salaamista. Oikeus suostui pyyntöön ja määräsi lisäksi asianomistajien henkilöllisyydet ja jutun asiakirjat salaisiksi 60 vuodeksi.

Myös syytteiden tarkempi sisältö kuten tekotapojen kuvaukset ovat salaisia.

Tämä ei ole mikään poikkeus, sillä seksuaalirikosten käsittely tapahtuu lähes aina suljetuin ovin uhrien yksityisyyden suojaamiseksi.

Uhrit kuullaan henkilökohtaisesti

Oikeus aloitti torstaina seksuaalirikosvyyhdin käsittelyn normaalikaavan mukaan syytteiden lukemisella.

Aluesyyttäjä Elina Hyppönen kertoi ennen oikeudenkäyntiä, että oikeus pääsee kuulemaan ensimmäistä uhria todennäköisesti jo heti torstaina.

– Jos tämä siis haluaa itse tulla kuulluksi, Hyppönen muotoili.

– Kaikki 15-vuotiaat tai sitä vanhemmat asianomistajat kuullaan henkilökohtaisesti, Hyppönen kertoi.

Juttuvyyhti alkoi purkautua alkuvuonna tehdyn rikosilmoituksen myötä. Poliisin esitutkinnan edetessä rikosepäilyjen määrä kasvoi.

Heinäkuun lopussa poliisi tiedotti, että se epäilee "Enoa" useista seksuaalirikoksista. Tuolloin epäiltyjä uhreja oli poliisin tiedossa 12.

Poliisi uskoi, että uhreja voisi löytyä vielä lisää ja julkaisi siksi epäillyn kuvan. Tämä tuotti tulosta, sillä nyt käsiteltävässä juttukokonaisuudessa uhreja on yhteensä 19.

– Kukaan ei tiedä, onko uhreja vielä lisää. Mutta tähän juttukokonaisuuteen heitä ei enempää löytynyt, Hyppönen sanoi.

Poliisi on kertonut aiemmin, että se uskoo "Enon" houkutelleen alaikäiset nuoret asunnolleen alkoholin ja huumaavien lääkkeiden avulla. Syyttäjä ei tekojen yksityiskohtia torstaina suostunut kommentoimaan.

Kutsui itseään "Enoksi"

Nuoret kutsuivat miestä nimellä "Eno". Miehellä on lukuisia profiileja sosiaalisessa mediassa, ja osassa hän käyttää itsekin itsestään "Eno"-nimeä.

Ensimmäinen epäillyistä hyväksikäyttörikoksista alkoi vuonna 2006 ja kesti kahden vuoden ajan. Tämän jälkeen rikosten epäillään jatkuneen siihen saakka, että poliisi otti miehen kiinni.

"Eno" on tällä hetkellä vangittuna.

Sosiaalisen median profiileissaan mies kertoo työskennelleensä Ranskassa. Mediatietojen mukaan hän on kotoisin Marokosta ja muuttanut Suomeen parikymmentä vuotta sitten. Epäillyllä on oikeudenkäynnissä apunaan ranskan kielen tulkki.

Helsingin käräjäoikeus on varannut hyväksikäyttövyyhdin käsittelylle yhteensä 18 istuntopäivää. Jutun pääkäsittelyn on tarkoitus loppua marraskuun lopussa.

Käräjäoikeus ilmoittaa myöhemmin, milloin se antaa asiasta ratkaisunsa. Oikeus on luvannut avata juttukokonaisuutta julkisessa selosteessa tuomionannon yhteydessä.

Juttua on päivitetty 10.10. klo 10.30 ja 13.44. Juttuun on lisätty tietoja muun muassa syytetyn käyttäytymisestä oikeudenkäynnin alussa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Noloa, että kaveria kutsutaan suomalaisittain. Lisää rehellisyyttä peliin media!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tosi, että tuo ukko johtaa oikeudenkäyntiä, eikä oikeudenpalvelijat.
Kyllä tuolle ukolle pitäisi saada kuri, konsteja kyllä löytyy mutta onko haluja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö näitten kasvot pitäisi olla näkyvissä että ihmiset oppisivat tunnistamaan. aivan kuin suojellaan tälläisiä s....a

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvahan on julkaistu monessakin mediassa, kun uhreja etsittiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksei oikeudessa puututa tähän syytettyjen kasvojen peittelyyn. Todella naurettavaa oikeuslaitoksen arvoa alentavaa touhua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Just näin,mutta HyvinvointiSuomi on vaan hyvä näille rikollisille ja herrakööreille kuten hyvä esimerkki on Aarnio ja kaverit!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on kuuleppa siksi kun jokainen on syytön kunnes toisin todistetaan. Siinä vaiheessa on vielä oikeuksiakin, ei syytettynä oleminen niitä vähennä. Tämä ero kun ei ole kaikille vieläkään selvä niin siksi naamansa saa halutessaan peittää. Ulkopuolisten neuvot alentavat oikeuslaitoksen arvoa, niinkuin he eivät siellä tietäisi mikä on sallittua ja mikä ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuva on julkaistu eri medioissa useaan kertaan siksi, että uhreja etsittiin, eli ollut mitään järkeä peittää kasvoja.

Ehkä tämä kasvojen peittäminen oli vain oikeudenkäynnin alussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse niin haluavat. Jotenkin outoa että he itse haluavat pidettävän naurettavina ja että kansa alkaa pikkuhiljaa olla noudattamatta lakeja ja järjestystä... Mutta olkoon ny ajan kuva tai mikä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Päätekijänä pidetty "Eno" peitti kasvonsa oikeudenkäynnin kuvaamisen ajaksi ja teki erilaisia käsimerkkejä kuvaajille." Käsitän niin, että jatkossa ei peitellyt kasvojaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:28
Pudasjärven lentokentän vuokraamisesta tehty päätös peruttiin – Suviseurat järjestetään alueella joka tapauksessa
13:40
Köllöttely sai riittää – ulkomailta sopimusta hamunnut Julius Junttila tuo ratkaisuvoimaa Kärppien hyökkäykseen jo torstain HIFK-ottelussa Tilaajille
13:37
Toimittajamme Etiopiassa: Niinistö vieraili paikallisessa koulussa – "Vaikka Suomi on kaukana, olemme ystäviä"
13:24
Rovaniemelle suunnitellulla miljardin euron Joulupukin valtiolla on pitkä matka tarusta todeksi – hankeyhtiöltä loppuivat rahat jo heti alussa, mutta toivoa on taas Tilaajille
13:08
Virolainen Operail aloittaa rautatiekuljetukset Suomessa – liikennealueeksi tulee koko maa
12:39
Kaksi joukkoampumista nosti tunteet pintaan väkivaltaan tottuneessa Meksikossa
12:03
Yle: Turkkilainen rahasto osti valtaosan raahelaisesta puolustustarvikkeita valmistavasta Miiluxista alkuvuodesta
90
Pohjantiellä sattui kolmen auton peräänajokolari – onnettomuus ruuhkautti aamuliikennettä
41
Kärpät helpotti CHL-putoamisen tuskaa pelaajahankinnalla – Julius Junttila palaa oululaisjoukkueen riveihin
39
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
35
Näyttelijä Joose Mikkonen vastaa Merja Larivaaran syytöksiin työpaikkakiusaamisesta Oulun Teatterissa – "Puhelun soittaja hoiti luottamustehtäviään. Asiaa ei koskaan annettu anteeksi"
20
Uusi miljoonien eurojen kädenojennus Taidetestaajille – kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset halutaan jatkossakin mukaan testaamaan taidetta
16
Suomalaisten mielestä Euroopan unionissa on hyvä olla – eniten tavalliset kansalaiset arvostavat vapaata liikkuvuutta
15
Kaivosyhtiö Latitude 66 Cobalt jätti kolme varausilmoitusta laajoista alueista Pohjois-Suomessa – yhteenlaskettu pinta-ala 3700 neliökilometriä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sinulle kovakourainen hoitaja siellä jossain

Parempaa palkkaa, niin hoitokin on parempaa. Arvostusta hoitojia kohtaan, niin se näkyy myös hoidossa. Lue lisää...
Maksakaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image