Kotimaa

Älä tuskaile ohuella muovipatjalla hikisessä teltassa, sata yötä ulkona nukkunut Liisa Louhela vinkkaa

Liisa Louhela nukkui vuoden aikana ulkona viettämistään sadasta yöstä lähes puolet kotisaaressaan Hailuodossa. Hänen mukaansa aina ei tarvitse lähteä kauaksi kotoa, sillä myös lähimetsä ja -ranta voivat olla kiinnostavia retkikohteita. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kotimaa 3.6.2017 8:00
Hanna Kuonanoja

Onko käsityksesi ulkona yöpymisestä hapeton teltta, hikinen makuupussi ja muutaman millimetrin paksuinen solumuovipatja, jonka päällä yrität aamuyön tunteina epätoivoisesti löytää siedettävää asentoa?

Jos on, olet tehnyt jo monta yöpymisen epämukavuuden varmistavaa virhettä.

Telttaan on syytä jättää tuuletusaukot, makuupusseista tulee valita juuri vallitseviin lämpöolosuhteisiin sopiva vaihtoehto ja ulkonakin kannattaa panostaa hyvään patjaan, joka voi olla esimerkiksi ilma- tai untuvapatja, vinkkaa hailuotolainen Liisa Louhela.

Yöksi luontoon mielivän kannattaa myös kokeilla eri majoitteita. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi laavu, laavukangas, loue eli kankainen viistokatos, riippumatto ja kuusenalus. Unet saattavat maittaa myös pelkän avotaivaan alla.

- Jos et pidä teltassa nukkumisesta, se ei tarkoita, ettetkö voisi pitää jostakin toisesta yöpymistavasta.

Liisa Louhela tietää mistä puhuu, sillä hän nukkui toukokuun lopulla vuoden sisään sadannen yönsä ulkona.

Aluksi arvelutti

Freelancetoimittajana työskentelevä Louhela halusi vuosi sitten keksiä itselleen pitkäjänteisen valokuvausprojektin, joka veisi uudenlaisiin tilanteisiin ja jota voisi tehdä myös yhdessä perheen kanssa. Hänen miehensä ehdotti, että hän viettäisi vuoden aikana sata yötä ulkona.

Louhela piti luonnossa liikkumisesta, mutta ajatus ulkona yöpymisestä niin tiheään tahtiin tuntui hänestä absurdilta. Kotisaarella Hailuodossa järjestetty testiyö, josta myös pieni tytär kovasti iloitsi, sai Louhelan haastamaan itsensä.

Vuosi tarjosi monta unohtumatonta kokemusta. Siihen mahtui niin pikaisempia yöpymisiä lähiluonnossa kuin pidempiä reissuja esimerkiksi Pohjois-Norjaan, Lappiin ja Turun saaristoon. Posion Korouoman rotkolaaksossa paistanut superkuu syöpyi mieleen, samoin kuutamohiihto Raattaman kylässä Lapissa.

- Pallastunturin takaa tuli revontulia, ja hiihdimme pitkän tovin niiden alla pakkasessa. Silloin ajattelin, että jos en olisi aloittanut haastetta, en olisi koskaan kokenut tällaista.

Ei vaadi ihmeitä

Louhela yöpyi ulkona sekä yksin että perheen tai ystävien kanssa. Hän kokeili monia yöpymistapoja, muun muassa lumikieppiä. Hän mieltyi varsinkin avotaivaan alla nukkumiseen. Silloin voi tuijotella tähtiä ennen nukahtamista ja herätä yhtä aikaa ympäröivän luonnon kanssa.

Ulkona nukkuminen ei Louhelan mukaan vaadi ihmeitä aloittelijaltakaan. Tärkeintä on löytää itsestään se motivaation kipinä, joka saa painamaan kotioven takanaan kiinni ja suuntaamaan ulkoilmaan.

- Minulle on ollut tärkeää huomata, miten tavallisesta elämästä saa tehtyä tosi mukavaa ihan vain lähtemällä luontoon. Voin ainakin yrittää jättää omalle lapselle perinnöksi sen, miten hienoa on olla vaeltamassa ja luonnossa. Ei vaadi paljon aikaa eikä rahaa, että menee laavulle istumaan iltaa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Ei mitään patjoja tarvita. Paras on nukkua kovalla alustalla. Toki aikansa vie että tottuu, mutta en ole IKINÄ nukkunut näin hyvin. Selkä voi hyvin ja uni tulee helposti. Säästäkää rahanne älkääkä ostako niitä kalliita patjoja joita niin mainostetaan ja väitetään auttavan selkäkipuihin. Rahastusta moinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hattua nostan Louhelan Liisalle. Meikäläinen ei pystyisi samaan,vaikka luontoihminen olenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, kyllähän tuostakin blogia voi kirjuutella, ihan ok. Itse olen viettänyt yhteen soittoon kesäduuneissa ollessani 100 yötä ja enemmänkin teltassa. Varusteet nyt ei siihen aikaan olleet hääppösiä, mut so what, hyvin pärjäsi kun oli pakko pärjätä. Kaikki luonnossa liikkuminen ja yleensäkkin ympärilleen katsominen on kokemisen arvoista, ja siellä metsässä voi oppia tärkeän asian, arvosta muita kuten itseäsikin. Luontoon on "kiva" paeta arjen rutiineja, kenellä siihen on mahdollisuus. Telttailu tänäpäivänä ihan erilainen kokemus uusien teknisten varusteiden kera.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monta yötä on tullut nukuttua luonnossa. Varusteiksi on riittänyt aina kauluspaita, rässihousut ja tanssikengät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hotelli. Mene hotelliin. Siellä on sänky, suihku ja wc. Ilmastointi pelaa ja voi nukkua hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitemmälle retkelle kannattaa ottaa finnfoamin palanen matkaan. Toimii tuulensuojana, kellukkeena, lämpimänä makuualustana ja retken lopuksi sen voi polttaa. Toimii siis myös sytykkeenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palveluksessa tuli nuo ohuet patjat tutuksi. Niilläkin pärjää hätä tapauksessa ja alustaa voi tuunata luonnosta löytyvillä pehmikkeillä. Tosi hyvää esimerkkiä antaa artikkelin henkilö nuorille rohkeille seikkailijoille. Luonto on vahva voimavara luonnonhelmaan poikkeavalle kulkijalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos on sen hajuinen, etteivät hyttyset kiinnostu, niin mikäs siinä. Ei onnistu meikäläiseltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskempänä kesää on Hailuodossa ja muuallakin niin paljon räkkää, ettei voi muuten kuin teltassa yöpyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin. Jos onkin keski-iän juttuja, niin ainakin järkevämpi kuin jonkun kriisin keskellä ostettu moottoripyörä tai seikkailut vieraitten naisten tai miesten luona.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, ilmapatja alle ja sen päälle solumuovipatja. Näin pysyy alusta lämpimänä hangella nukkuessa. Ilmapatjassa ilma kiertää, mutta solumuovipatja katkaiseen kylmän tunteen. Kumisaapasta käytetään seuraavasti, ensin ohut sukka, sitten villasukka, minkä jälkeen laitetaan mieluiten höyrytiivis (iso pakastepussi) tai muovipussi ja sen päälle vielä villasukka. Näin tehden jalkahiki ei pitkilläkään vaelluksilla kostuta kumisaappaan vuorta ja jalkakin pysyy kuivana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teltaksi kannattaa hommata sellainen jossa on ilmava päälyteltta ja erillinen sisäteltta. Paljon parempi kuin yksinkertainen teltta.

Mutta patja... Olen kokoeillut kaikki mahdolliset patjat. Mikään tarjolla oleva ei toimi minunlaisen ison ihmisen kanssa muualla kuin sopivan pehmeällä maaperällä. Siksipä hankin riippumaton viime kesäksi. Hyvää on ettei tarvitse etsiä edes tasaista maata vaan kaksi sopivalla etäisyydellä olevaa puuta riittää. Halutessa voi nukkua vaikka veden päällä... Hyttysuoja tosin pitää vielä hankkia siihen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kai kukaan aikuinen kaupunkilainen vapaaehtovapaaehtoisesti ulkona nuku. Lasten leikkejä. Sotilaat, partiolaiset ja muut luonnonsuojeljavihervassurit ovat tietysti oma lukunsa, mutta kuka tervejärkinen lähtisi nyt ulos nukkumaan. Hotellihuoneessa, laadukkaassa asuntoautossa tai huviveneessämme ainakin itse saan parhaimmat unet luonnon keskellä kelistä riippumatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika lapsellinen tuo sun kommentti. Eikö tommonen huviveneily tai asuntoautoilu ole enemmän typerää kuin ulkona nukkuminen? Saatuttaa ja häiritsee lintuja. Voihan se olla, ettei joillakin uskallus riitä nukkua puhtaasti ulkona.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

14:45
Suomalaisperhe rajussa onnettomuudessa Liettuassa – vanhemmat kuolivat heti, kolme lasta sairaalassa
14:32
Pohjois-Pohjanmaan pohjoisosissa saa ampua ilotulitteita venetsialaisissa – ilotulitus sallittua vain taajaman ulkopuolella
14:22
Auto ajautui ulos tieltä ja kierähti katolleen Kajaanissa, kuski loukkaantui lievästi
13:45
Porokello-sovelluksen ilmoittajien määrä on kasvanut 2500:lla alle kahdessa kuukaudessa – elokuussa poroja on vilkkaasti tiellä, mikä näkyy myös piikkinä kolaritilastoissa
13:32
Kapinalliset vetäytyivät keskeisestä kaupungista Syyrian Idlibissä
13:14
Helsingin Sanomien toimittaja ja KRP väänsivät työvälineiden takavarikosta suljettujen ovien takana – sotilastiedustelu-uutisoinnista lähtenyt rikostutkinta alkaa olla loppumetreillä
12:40
Pudasjärven ampumistapauksessa nostettu syytteitä taposta – oikeudenkäynti alkaa Oulun käräjäoikeudessa ensi viikolla
82
Viinaralli Virosta kiihtynyt rajusti, suurtuojat suhaavat edelleen kauemmas – "Kasvuluvut yllättävät rajuudellaan"
71
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
34
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
29
Orpo ikävöi vanhoja SDP:n vastuunkantajia – "Nyt on tämän vuosituhannen vasemmistolaisin hallitus"
27
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa
23
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja
21
OP-ryhmä aloittaa peräti 3 000:a henkilöä koskevat yt-neuvottelut – irtisanomisia voi tulla jopa 250

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

"kalakisa"
Magge

Uusin lukijakuva

Sateen jälkeen.
Lukija

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image