Kotimaa

Al-Holin leirin suo­ma­lais­lap­sis­ta on tehty las­ten­suo­je­luil­moi­tuk­set – "Perheet eivät välttämät halua apua, mutta las­ten­suo­je­lul­la on isot toi­min­ta­val­tuu­det"

Syyriassa sijaitsevalla al-Holin pakolaisleirillä asuu tiettävästi noin kymmenen suomalaista naista ja heidän noin 30 lastaan. KUVA: AHMED MARDNLI
Kotimaa 7.11.2019 8:15 | Päivitetty 7.11.2019 8:41
Minna Akimo

Al-Holin pakolaisleirillä elävistä suomalaislapsista tehdyt lastensuojeluilmoitukset eivät juuri auta paikan päällä Syyriassa, koska viranomaisten toimivalta ei yllä ulkomaille. Osa lasten Suomessa asuvista omaisista on kertonut halustaan maksaa lasten paluumatka.

Sota-alueille lähteneiden perheiden ja al-Holin pakolaisleirillä olevista suomalaislapsista on kaikista tehty sosiaaliviranomaisille lastensuojeluilmoitus.

Lastensuojeluilmoituksen tekemiseen riittää jo se, että alaikäinen lapsi on viety asumaan sota-alueelle.

– Lastensuojeluilmoitukset on tehty kaikista niistä suomalaislapsista, joiden tiedetään olevan näillä alueilla. Mikäli viranomaisilla on riittävästi tietoa kriisialueilla syntyneistä lapsista, myös heistä on tehty lastensuojeluilmoitus, sosiaali- ja terveysministeriön ylilääkäri Ritva Halila kertoo Lännen Medialle.

Viime viikolla ruotsalainen Dagens Nyheter -lehti uutisoi, että Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo on tehnyt noin 70 lastensuojeluilmoitusta al-Holin leirillä olevista ruotsalaislapsista.

Suomessa lastensuojeluilmoituksia ovat tehneet Halilan mukaan pääasiassa viranomaiset, mutta myös sota-alueille elävien Suomessa asuvat lähiomaiset ovat olleet yhteydessä viranomaisiin.

Viranomaisilla ei toimivaltuutta ulkomailla

Halilan mukaan suomalaisviranomaisilla on hyvin tarkat tiedot sota-alueilla olevista lapsista.

– Suomessa olevat lähiomaiset ovat olleet hyvinkin aktiivisesti yhteydessä viranomaisiin. He ovat kovasti huolissaan kriisialueilla olevista läheisistään. Osa on jopa tarjoutunut kustantamaan heidän paluumatkansa Suomeen, Halila sanoo.

Suomessa tehty lastensuojeluilmoitus ei käytännössä juurikaan auta sota-alueilla tai al-Holin leirillä olevia lapsia, sillä lastensuojeluviranomaiset voivat toimia vain Suomessa. Viranomaiset ovat kuitenkin varautuneet lasten mahdolliseen paluuseen Suomessakin.

– Viranomaiset voivat tehdä ulkoministeriöön virka-apupyyntöjä, ja konsulipalvelut tekevät työtä omalta osaltaan. Se, mitä toisessa maassa tehdään, ei ole enää meidän käsissämme. Täällä viranomaiset ovat voineet vain tehdä erilaisia selvityksiä ja valmistelutöitä näiden lasten tilanteesta, Halila sanoo.

Tieto palaavista lapsista tulee etukäteen

Tieto palaavista lapsista saadaan Halilan mukaan mitä todennäköisimmin etukäteen, jos lapsi on palaamassa Suomeen.

Lasten edun kannalta on Halilan mukaan tärkeää, että lapsen avuntarve selvitetään heti.

– Aina on mahdollista, etteivät perheet halua apua, mutta lastensuojelulla on isot toimintavaltuudet, joiden avulla perheiden tilanteeseen voidaan puuttua.

Halilalla itsellään ei ole tietoa siitä, onko Suomessa tehty sota-alueelta palaavien lasten huostaanottoja.

Huostaanotot tapahtuvat kunnissa, eikä niistä ole ministeriössä tarkkaa tietoa.

– Näissä lasten tarinoissa on niin paljon hälytysmerkkejä ja lapsen kehitykseen ja turvallisuuteen vaikuttavia riskitekijöitä, joita lähiomaiset eivät välttämättä edes tiedosta. Siksi perheitä seurataan ja heidät ohjataan tarvitsemiensa palveluiden piiriin, Halila toteaa.

Kriisialueelta palannut kymmeniä ihmisiä

Al-Holin leiriltä ei tiettävästi ole palannut yhtään suomalaista. Leirillä on kymmenkunta suomalaisnaista sekä heidän kolmisenkymmentä lastaan.

Aikaisemmin Syyrian sota-alueilta on sen sijaan palannut viime vuosina noin 20–30 ihmistä, joiden joukossa on myös lapsia. Suojelupoliisi arvioi keväällä Lännen Medialle, että Syyrian ja Irakin konfliktialueille on matkustanut Suomesta yli 80 tunnistettua henkilöä.

Kriisialueelta palaavat ihmiset voivat olla myös riski yhteiskunnan turvallisuudelle, joten sosiaaliviranomaisten yksi tehtävä on suojella, etteivät sota-alueella olleet lapset radikalisoidu.

– Juuri tästä [perheiden radikalisoitumisesta] on keskusteltu paljon. On pohdittu sitä, miten me voimme tunnistaa ilmiön ja miten radikalisoitumisen ehkäisemiseen voidaan vaikuttaa, Halila kommentoi.

Halilan mukaan Suomessa on hyvää osaamista sota-alueilta palanneiden ihmisten auttamisesta, vaikka kyse on eritystä osaamista vaativasta työstä. Hän arvioi, että Suomeen palavien lasten ja perheiden auttaminen jää isojen kaupunkien eli pääasiassa pääkaupunkiseudun kaupunkien harteille.

– Sotatila-alueilta tulevat lapset ovat erityisen huolenpidon tarpeessa, sillä heillä on taustallaan fyysisiä ja psyykkisiä traumoja. Näitä lapsia on autettava, ja heistä on huolehdittava, sillä siten tämä meidän järjestelmämme toimii. Yhteiskunnan pitää turvata lasten turvallinen kasvuympäristö, Halila sanoo.

Kymmeniä suomalaislapsia

Al-Holin pakolaisleirillä on tiettävästi runsaat kymmenen suomalaista naista sekä heidän kolmisenkymmentä lastaan.

Suomen hallitus ei ole tehnyt päätöstä siitä, mitä leirillä olevien suomalaisten kanssa tehdään.

Leirillä olevilla suomalaisilla on kansalaisuutensa perusteella oikeus palata kotimaahansa, jos he niin haluavat.

Suomi ei aktiivisesti edistä heidän paluutaan.

Joidenkin oikeusoppineiden mukaan Suomen pitäisi turvata erityisesti alaikäisten lasten paluu takaisin Suomeen.

Sosiaaliviranomaiset eivät voi myöskään tehdä leirillä olevista alaikäisistä lapsista huostaanottopäätöksiä, sillä suomalaisviranomaisilla ei ole toimivaltaa Syyriassa.

Ulkomailla olevien lasten asioita hoidetaan yhteistyössä paikallisten toimivaltaisten viranomaisten kanssa.

Al-Holin leiri sijaitsee Koillis-Syyriassa.

MAINOS

Kommentoi

al-ko-Holin leirillä syntyneitä ei voi laskea suomalaisiksi. Vaikka terroristi äiti olisikin syntynyt suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Al-Holin leiriltä ei tiettävästi ole palannut yhtään suomalaista."
Eikä voikaan palata, sillä siellä ei ole yhtään suomalaisya, ainoastaan Suomen kansalaisuuden omaavia henkilöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvällä osaamisella ja isoilla toimintavaltuuksilla sosiaaliviranomaiset pitävät huolta etteivät sota-alueella olleet lapset radikalisoidu. Uskottavaa, ja varsinkin kun osaamisarvio omista kyvyistä, jutusta ilmenevän mukaan, on tehty sisäisesti ilman ulkopuolista arviointia / näkemystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Globaali ongelmahan on lapsisotilaat sekä yleisesti sodan jaloissa elävät lapset. Aihetta on pohdittu vuosikymmeniä YK:ssa ja muissa ihmisoikeusjärjestöissä ja yhtä ja toimivaa ratkaisua ei ole toistaiseksi kyetty löytämään ja toteuttamaan, mutta nyt se sitten löytyi!!!

Ei muuta kuin lastensuojeluilmoitus sisään, niin kyllä Suomen fatta ottaa ja hoitaa asian kuntoon.
Lisäksi on hyvä huomata, että jos suomalainen turisti joutuu pulaan tai sairastuu ulkomailla, niin Suomen valtion puolesta hän saa ihan rauhassa kuolla vaikka sinne ilman sen kummempaa apua, mutta sitten taas jos kyseessö on vapaaehtoisesti kriisialueelle sotimaan matkustanut perhe, niin kyllähän niitä silloin toki auttaa pitää - eikös?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

53
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
52
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
36
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
14
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
14
"Illan kiisselit kasvoilla vielä aamulla" – vanhustenhuollon tila on ollut tapetilla jo pitkään, silti esille nousee yhä todella vakavia epäkohtia
9
Lumisateessa lakkovahtina värjötellyt PAU:n pääluottamusmies: Tunnen kaikki, jotka ovat tulossa tänne töihin
6
Postin "aitagate" herättää ihmetystä - PAU:n puheenjohtaja kertoo, ettei uudesta kulkuväylästä päässyt sisään, ellei nimi ollut listalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

250 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image