Kotimaa

Aku Ankka halusi säiden herraksi jo 50-luvulla

Kotimaa 5.8.2018 6:00
Ilona Koskimäki

Varsinaista ilmastonmuokkausta ei ole maailmassa vielä laajamittaisesti kokeiltu, mutta sen sijaan paikallisen sään muokkaaminen on mahdollista.

Esimerkiksi Kiinassa valtio on laittanut yli 100 miljoonaa dollaria laajamittaiseen sateenteko-ohjelmaan, jonka pitäisi auttaa kuivuudesta kärsiviä alueita.

Pilvet voidaan saada satamaan ennen aikojaan viemällä niihin rakettien avulla hopeajodidia. Keinoa kutsutaan pilvien kylvämiseksi ja sitä on käytetty esimerkiksi Pekingin olympialaisten aikana pitämään sää hyvänä.

Pilvien hallintakeinot on tunnettu jo vuosikymmenten ajan. Syken professori ja ilmastonmuutosasiantuntija Mikael Hildén muistaa jo 50-luvulta sarjakuvan, jossa Aku Ankka oli sateentekijänä.

Siinä Aku lensi lentokoneella levittämään pilviin tarkemmin määrittelemätöntä ainetta. Hän toimitti erimuotoisia pilviä tilauksesta pelloille satamaan.

Sarjakuvan kirjoittanut Carl Barks on itse kertonut, että sarjakuva sai ideansa tuohon aikaan paljon esillä olleesta pilvienkylvämiskeskustelusta.

Aku Ankan ollessa kyseessä oli tietysti väistämätöntä, että kaikki menee lopulta pieleen jäätymisen takia.

– Se päättyy siihen, että Akun hybris johtaa katastrofiin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

"Tarkemmin määrittelemätön aine" on alumiinia ja siksi sitä ei mainita. Kemikaali on riittävän epämääräinen sana eivätkä ihmiset säikähdä sitä vaikka pitäisikin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sitähä nuo matkustajakoneetkin on teheneet jo vuosia, puhumattakkaan hävittäjistä. metalli hiukkasia meijän stratosfääriä tukemaan. ja keuhkoihi kulkemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:13
Miehelle sakot ympäristön turmelemisesta – kuljetti ja jätti purkujätettä omistamansa kiinteistön alueelle
14:35
Lähes miljoona siviiliä on paennut sotaa Luoteis-Syyriassa – YK:n päällikkö: Syyriaan uhkaa syntyä "2000-luvun suurin humanitaarinen kauhutarina"
14:31
Nuoren kuljettajan ajama kelkka törmäsi laavuun Savukoskella, matkustaja kuoli – kuljettajalle päiväsakkoja kuolemantuottamuksesta
14:17
Aurinkosuudelma-näyttelyn avajaisissa kävijäennätys Oulun taidemuseossa – Ellen Thesleffin taide kiinnostaa yleisöä poikkeuksellisen paljon
13:30
Oulun Hiukkavaarassa alkaa Family Fortnite -pelikurssi varhaisnuorille ja heidän vanhemmilleen
13:05
Yhdysvalloissa esivaalikisa virkistyy miljardööristä – Michael Bloomberg mukaan demokraattien vaaliväittelyihin
12:37
KRP: Suomalaisyhtiö Cargotecin esimiesten epäillään huijanneen yhtiöltä 14 miljoonaa – tapaus siirtyy syyttäjän harkittavaksi
43
Oulun kauppakamari: Työvoimapulasta voi tulla matkailualan kehityksen este, oman auton käyttöä työmatkoihin pitäisi syrjäseudulla tukea
23
Suomi on menettämässä yli 300 miljoonaa EU:n maataloustukia – Hallitusohjelman ylimalkainen kirjaus lupaa korvata leikkaukset, mutta hallitus ole vielä käsitellyt linjausta
23
Ulosottovelallinen voi saada puoli vuotta aikaa, jolloin palkkaa ei ulosmitata – Lykkäystä pitää hakea, ja viime vuonna puolelle hakijoista sanottiin "ei"
19
Kaupunki perustaa säätiön Oulu2026-kulttuuripääkaupunkihankkeen toteuttamista varten – Kulttuurille myös oma pitchauskisa
15
Jokien vedenpinnat ovat korkealla ja hyydepadot uhkaavat Pohjois-Pohjanmaalla – "Ei tämä ole normaali helmikuun tilanne"
15
Lehti: Suomalaiset innostuivat muovinkierrätyksestä niin, että muovipakkausjätettä joudutaan pian viemään ulkomaille kapasiteetin loppuessa
12
Espresso House avaa kahvilan Oulun Ideaparkiin, Rotuaarin kahvila avaa ovensa helmikuussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi keskiyöstä alkaen Etelä-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

363 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Karjasillan hometalo

Nimenomaan. Purkuun vain. Ja voihan siitä uudesta tehdä saman näköisen. Mitään spesiaalia ei noissa karjasillan mörskiss... Lue lisää...
Kopio.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image