Kotimaa

Aktiivimalli on peruttava ja tilalle luotava uusi järjestely, vaatii STTK:n johtaja Antti Palola – "Turvan kestoa ei pidä lyhentää"

STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan mielestä aktiivimalli on osoittautunut toimimattomaksi. Arkistokuva. KUVA: Ossi Ahola
Kotimaa 17.5.2019 11:53
Hannu Toivonen

STTK:n mukaan työttömien työllistymistä voidaan parantaa tarjoamalla heille parempia ja oikein kohdistettuja palveluja.

Aktiivimalli on peruttava, sanoo työmarkkinajärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.

Sen tilalle hän esittää työttömyysturvan uudistamista, joka tulisi olla osa sosiaaliturvan laajempaa kokonaisuudistusta.

– Kustannusneutraali työttömyysturvan uudistus voitaisiin toteuttaa painottamalla turvan tasoa alkupäässä, porrastamalla malli ja alentamalla turvan tasoa maltillisesti loppua kohti, Palola sanoo tiedotteessa.

Palola kertoo, että mitä pidemmäksi työttömyys venyy, sen vaikeampi työttömän on työllistyä. Näin on erityisesti ikääntyvillä työntekijöillä ja heillä, joiden ammattitaitovaatimukset eivät riitä uuden työn vastaanottamiseen.

– Turvan kestoa ei pidä lyhentää. Riittävän pitkä siirtymäaika ja esimerkiksi ikääntyvien tai muutoin työmarkkinoilla erityisasemassa olevien työntekijöiden turva olisi ehdottomasti varmistettava.

Työttömille oikein kohdennettuja palveluita

Työttömyysturvan uudistaminen edellyttää, että työttömän työllistymistä ja osallisuutta tehostetaan oikein kohdennetuilla ja riittävän tasoisilla palveluilla.

– Suomessa ne laahaavat muiden Pohjoismaiden jäljessä. Eri palvelujen yhteistyötä on tiivistettävä ja palveluja tarjottava työttömäksi joutuneelle heti työttömyyden alkaessa tai mieluiten jo silloin, kun työttömyys vasta uhkaa.

Palolan mielestä edellinen hallitus kuritti työtöntä.

– Työttömyysturvan kestoa lyhennettiin, työn vastaanottamisen ehtoja tiukennettiin ja toteutettiin aktiivimalli, joka on osoittanut toimimattomaksi.

Takaisin kolmikantavalmisteluun

STTK:n mukaan mikään työttömyysturvamalli ei luo Suomeen yhtään uutta työpaikkaa. Se työ on yritysten ja julkisen toimijan vastuulla.

STTK haluaa, että seuraava hallitus palaa työ- ja sosiaalilainsäädännön kehittämisessä aitoon ja toimivaan kolmikantavalmisteluun.

– Kolmikanta ei ole mikään itseisarvo vaan väline hyvään, vaikuttavaan ja kestävään lainsäädäntöön. Se on paras tapa sovittaa yhteen erilaisia näkemyksiä ja varmistaa uudistusten läpimeno.

Suomen on parannettava STTK:n mukaan työllisyyttä ja tavoiteltava 75 prosentin työllisyysastetta, jotta hyvinvointipalvelut voidaan turvata.

Työmarkkinajärjestön mielestä Suomen haasteita ensi hallituskaudella ovat muun muassa ikääntyvä väestö, alhaiset syntyvyysluvut, huoltosuhteen heikkeneminen, rakenneuudistusten hitaus ja ilmastonmuutoksen hillitsemisen paineet.

Eduskuntavaaleissa sdp ja vasemmistoliitto kampanjoivat aktiivimallin perumisen puolesta. Vasemmistoliitolle mallin peruminen on kynnyskysymys hallitukseen osallistumiselle.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Aktiivimalli korvataan järjestelyillä, joilla peritään aina suurempi osa yrityksistä pois nostettavista voitoista veroina mitä suurempi työttömyys on.
Kaikki pääomatulot - siis myös perinnöt - otetaan veronalaisiksi tuloiksi samoin säännöin kuin palkkatulotkin ovat - eli merkittävä progressio.
Samoin otetaan käyttöön erillinen omaisuus-/varallisuusvero.

Näin AKTIVOIDAAN LAISKAT PÄÄOMAT työllistämään ja luomaan isänmaahamme uutta tulonmuodostusta vähentämällä työttömyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaahas tuolla jutussa on taas tuo, sana "uudistaminen" joka tarkoittaa leikkuria. Niin leikataan sitten jos työttömyys pitkittyy. Mitä eroa tämmöisellä on aktiivimalliin verrattuna? Ei mitään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinäpä onkin sitten soppa selvitettäväksi. Vanhan mallin mukaisesti, työttömän terveyentilaa ja terveyshistoriaa jaetaan nyt kuntouttavantoiminnan henkilökunnalle, kuntouttavan suostumuksella "höpöltä manit pois". Kuntoutettavalla voi olla pitkä ja moninainen koulutusputki ja värikäs ja vivahteinen historia. Aiemmin keripukkipotilaat kävi maaseudulta kasvukeskuksissa suorittamassa erinäisiä rakennusprojekteja "onko sertifikaatit kohdallaan?" ja koulutus- myös työrekisteri kunnioitettavasti kohdallaan. Toimilla ei tulla saamaan tulosta myöskään myöhemmin kun, ei vain osaaminen palkkahenkilökunnalla riitä. Alkoholikuolemat tahtovat tupata olla olemassa joka tapauksessa vaikka, vääntelettä viisareita mihin suuntaan tahansa. Veetuilua vinoilua ja alentamista pahimmillaan. Hyi huis koko terveys kiihkoilu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työttömille kohdennettuja palveluita, tällä hetkelläkin oulussa tarjotaan kursseja joihin te-keskuksen kilpailutuksen kautta valittu kurssin järjestäjä kohdentaa valintansa helposti työllistyviä työttömiä kohtaan, karsinta tehdään "ryhmähaastatteluissa" jossa näkee kuinka työttömän naama ei kelpaa kurssittajalle niin "valintamme ei osunut taaskaan sinuun työtön koska <laita sopiva="" tekosyy="" tähän="">.
TE-keskus ei edes valvo näitä ostamiaan kurssien järjestäjien toimintaa koska viimeksi aloitti kymmenkunta työtöntä vaikka hakijoita oli noin sata ja kilpailutuksessa lukee että tarkoitus ottaa 16 osallistujaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensin kaadettiin sote ja nyt aktiivimalli. Nykyiset järjestelmät ovat olemassa vain itseään varten. Eli niitä ihmisiä varten, jotka saavat sieltä palkkaa. Tavalliselle kansalaisille ei ole niistä mitään apua, silloin kun hätä on suuri. Kansalaisen rooli on kyllä rahoittaa terveys, sosiaali ja työttömyyspalvelut verovaroilla. Mutta kun kansalainen tarvitsee itse palvelua, on sitä haettava yksityiseltä sektorilta ja taas kansalainen maksaa viulut. Kuinka kauan meidän suomalaisten pitää maksaa kaksinkertaisesta järjestelmästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aktiivimalli oli 1990 laman aikana, kun eroraha yli 10 vuotta työssä olleelle 10 000 markkaa, opiskelurahana sai lähes yhtä paljon muistaakseni n. 1500 mk /kk, kannusti opiskelemaan+ ansioonsuhteutettu kokonaisena siihen päälle.
Suomi oli käytännössä velaton maa.
Aktiivimallin pitää olla kannustava, ei työttömyysrahan leikkaus pääasia ja uhkailu.
Paras tapa työllistää oli 1990 luvun laman aikana, kun päiväraha maksettiin täysimääräisenä niinä päivinä, kun oli työtön, silloin kun oli työssä sai palkan kokonaan, eikä niiltä päiviltä ansioon suhteutetut päivät vähentyneet, kun oli työssä tai opiskeli.
Tuli Kokoomus ja keksi sovitellun päivärahan kaikille, siihen loppui lyhytaikaiset työt kokonaan.
Itse olin lähes koko ajan töissä ennen sovittelun päivärahan keksimisen alkua, yksikin kuukausi meni hyvin sain palkkaa lähes koko kuukauden ja yhden päivän ansioonsuhteutettua, oli mahtavaa tehdä 1-3 päivän sijaisuuksia muutenkin työpaikalla, vaikka mm. teknisten töiden opettajana, samoin yrityksissä muita sijaisuuksia riitti, moni kaveri alkoi remotoimaan lyhyitä jaksoja vaikka asuntoja, sitten Kokoomus pilasi nämä päivän ja pitemmätkin sijaisuudet ja alkoi itkemään kun työttömät ei ota töitä vastaan, ei kannattanut maksaa omavastuita valtiolle joka ensin leikattiin päivärahasta ja palkasta, sai odottaa rahoja kolme kuukautta, ei ollut varaa käydä työssä ja lahjoittaa vielä palkasta.
Kokoomus on ollut vallassa 1990 luvulla valtion velka oli nimellinen ehkä 350 miljoonaa markkaa, nyt valtion velka on 105 000 miljoonaa euroa, kolmekymmentä vuotta on palkansaajille keksitty huononnuksia, tämä aktiivimalli on vain yksi tyhmimmistä, toivottavasti ihmisille järjestetään työtä, maassa on sitä paljon.
Työ kelpaa, kun maksetaan täysimääräinen päiväraha kuukauden jaksossa työttömyyspäiviltä ja työssä olopäivilta saa palkan, siitä maksaa ay jäsenmaksut, työnantaja verot jne..
Työttömät pitää aktivoida byrökratiaa vähentämällä, asumistuki ym. ilmaiset rahat estää työn ottamisen peruspäivärahalaisilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä kehoitellut Palola aktiivimallista luopumisesta silloin, kun malli laitettiin käytäntöön. Mies on aika myöhässä vaatimuksineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuli Kokoomus ja keksi sovitellun päivärahan kaikille, siihen loppui lyhytaikaiset työt kokonaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tukibyrokratia pitäisi erottaa kokonaan työttömille suunnatuista palveluista ja kuntoutuksesta. Nyt työttömän voi olla vaikea luottaa TE-palveluiden työntekijöihin puhuakseen avoimesti haasteistaan ja saadakseen siten parhaimman avun, jolla pääsisi eteenpäin. Pelkona kun on, että näissä palveluissa kytätään työtöntä ja etsitään syitä evätä taloudelliset tuet.

Näin se minullakin on ollut. En ole uskaltanut olla mihinkään näihin palveluihin itse aktiivisesti yhteydessä tai kertoa todellisesta elämäntilanteestani, ettei vain tule jotain yllättäviä seuraamuksia. On se kuitenkin mukava pystyä syödä nälkäänsä ja voida pitää luottotiedot kunnossa.

Eli valvontatehtävät kokonaan pois TE-palveluilta ja tilalle salassapitovelvollisuudet ja pelkkä työttömien etujen mukaisten palveluiden järjestäminen. Kela hoitakoot tukiin liittyvän valvonnan itse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Pitäisi parantaa työllisyyttä", toisinsanoen täytyy taas laittaa TE-toimiston numero kännykän mustalle listalle, kun alkaa se ilmaistyöharjoittelijoiden tarjoaminen. En osallistu periaatteellisista syistä. Työntekijät saa itse hakemalla.

Kumma juttu muuten, että maassa voi pyöriä 80-100 tuhatta "harjoittelijaa" täysipäiväisissä töissä peruspäivärahaa vastaan tuhoamassa yrittäjien toimintamahdollisuuksia.

Markkinat eivät ole niin yksiselitteinen juttu...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmaistyövoima vääristää kilpailua, ennen kannatti aina ottaa työtä, silloin maksettiin palkka vain kun oli työssä ja kun työt loppui sai päivärahaa niiltä päiviltä. Kaikki oli tyytyväisiä.
Työnantajat oli tyytyväisiä kun saivat tarvittaessa hyviä työntekijöitä vaikka päiväksi, olihan se mukavaa käydä ja lopultahan se vakituinen työpaikka sitten löytyi.
Ilmaisella työvoimalla saatiin työllisyys paremmaksi näyttämään, kallistahan se valtiolle on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä voi katseet kääntää myös työnantajapuoleen. Tukityöllistetyt otetaan mielellään firmoihin töihin, mutta kun tukiaika loppuu, ei tarvitakaan enään työntekijää. Paitsi se uusi tukityöllistetty. Tekli on tästä hyvä esimerkki. Kehuja sateli, kuinka jaksoi painaa hommia, Vakituiset nojailivat lapioon ja ihastellen seurailivat, kuinka ahkera työntekijä, pomoja myöten.Määräaikainen sopimus loppui ja palkkatuki meni nolliin. Kehotuksia tuli hakemaan paikkaa uudestaan esimiesten tasolta. Vakityöntekijät palauttivat maan pinnalle, sanomalla ettei sen varaan kannata laskea, kun ottavat uusia tilalle. Ja näinhän siinä kävi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen tukityöpaikoissa oli se sääntö, että sama ei voinut jatkaa kuin sen puoli vuotta, paitsi jos oli joku vamma niin kaksi vuotta.
Toisaalta hyvä, että mahdollisimman moni pääsee töissä välillä olemaan.
Työssä pitää aina tehdä parhaansa, veikkei pääsisi töihin jakson jälkeen, ammattitaito kehittyy, aika ei mene hukkaan jne. onhan niissä paljon hyvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kesto takaisin 500 päivään, näinhän se on aikaisemmin sovittu ja nyt kun työnantajat eivät niitä työpaikkoja luo niin maksakoot sitten duunarille kotia, motivois työnantajaakin tekemään investointeja ja kehittämään tuotteita ja palkkaamaan duunareita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

viime laman jälkeen jäi paljon työttämäksi, silloin ei ollut näin byrokraattista, tehtiin lyhyitä töitä, saatiin välillä päivärahaa, sitten tuli töitä.
500 päivää ei koskaan täyttynyt, se on selkäranka ollut ja hyvä säilyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jos 400 päivän aikana saa saman korvauksen kuin aiemminkin (kustannusneutraali), suosii malli aktiivista työnhakijaa, joka saisi aluksi suurempaa korvausta kuin nyt

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ja samalla pienenevä päiväraha valmistaisi laiskaa työnhakijaa peruspäivärahalle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esimerkkilaskelma:

nykyään 1300 e/kk
jatkossa aluksi 1600 e/kk, sitten 1400e/kk, sitten 1200 e/kk, lopuksi 1000 e/kk

Kumman valitsisit?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

249 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Tämä kehitys tulee vielä näyttään että työläisellä ei ole mitään vaikutus kanavaa etujensa ajamiseen. Työnantajat tulee ... Lue lisää...
Kertokkeepa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image