Kotimaa

Aktiivimalli ja vappusatanen aiheuttivat kiistelyä pu­heen­joh­ta­ja­ten­tis­sä – Harkimo pelkää hal­li­tusoh­jel­man johtavan krapulaan

Lähes kaikista puolueista olivat varsinaiset puheenjohtajat paikalla. Kokoomuksella ja keskustalla olivat varapuheenjohtajat lomittajina. Katri Kulmuni, Maria Ohisalo, Jussi Halla-aho, Anna-Maja Henriksson ja Sari Essayah väittelyssä. KUVA: Heikki Westergård
Kotimaa 16.7.2019 20:36
Ossi Rajala

Uusi hallitus ja oppositio kohtasivat ensimmäistä kertaa vaalien jälkeen puheenjohtajatentissä tiistaina. Mtv:n Suomi-Areena -tentissä olivat mukana lähes kaikki eduskuntapuolueiden puheenjohtajat.

Ainoastaan keskustan Juha Sipilä ja kokoomuksen Petteri Orpo olivat lomien takia poissa.

Sipilää tuurasi varapuheenjohtaja Katri Kulmuni ja Orpoa varapuheenjohtaja Antti Häkkänen.

Keskustelussa ei juuri uusia avauksia kuultu, mutta tunnetta oli mukana erityisesti siinä vaiheessa, kun keskusteltiin aktiivimallin purkamisesta ja eläkeläisille luvatusta "vappusatasesta".

Keskustan Kulmuni edellytti, että aktiivimallin tilalle löydetään korvaavia työllisyyskeinoja ennen kuin se poistetaan.

Muut hallituspuolueet olivat aktiivimallin leikkurin nopean poistamisen kannalla.

– Aktiivimalli on leikannut 100 000 työttömän perusturvaa. Jos tulee myöhemmin tietoa aktiivimallin työllisyysvaikutuksista, voimme tehdä korvaavia toimenpiteitä, Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoi.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo epäili, ettei aktiivimallin vaikutuksista saada yksityiskohtaista tietoa.

– Kepityspolitiikka ei ole ollut työttömille hyvä ratkaisu, Ohisalo sanoi.

Oppositio moitti työllisyyspolitiikkaa

Oppositiopuolueet arvostelivat hallituspuolueita löyhästä talous- ja työllisyyspolitiikasta. Tosin Perussuomalaisten Jussi Halla-aho kertoi tivaamisen jälkeen kannattavansa aktiivimallin leikkurin poistoa.

– Mieluummin olisi oltava töissä kuin tulonsiirtojen varassa, Halla-aho sanoi.

Kokoomuksen Häkkänen korosti, että Suomen talouden tulevaisuus ei näytä hyvältä.

– Olemme suurten vaikeuksien edessä. Aktiivimallissa on korjattavaa. Suomessa on kuitenkin oltava työnteon ja ahkeruuden velvoite. Nyt kissojen ja koirien kanssa etsitään keinoja, joilla poistetaan hyviä saavutuksia, Häkkänen moitti.

Kristillisdemokraattien Sari Essayah moitti hallitusta siitä, että se olisi ulkoistanut työllisyyspolitiikan työmarkkinajärjestöille.

– Selkeitä keinoja työllisyyden parantamiselle ei ole, Essayah sanoi.

Tästä pääministeri ja Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne hieman tulistui.

– Hallitus vastaa työllisyyspolitiikasta ja 60 000 uuden työpaikan tavoitteesta. Keinot ovat valmistelussa. Voit olla Sari varma, että niitä tulee, Rinne vastasi.

Liike Nytin ainoa kansanedustaja Harry Harkimo vertasi koko hallitusohjelmaa toiveiden tynnyriin.

– Hallitusohjelma vaikutti kyllä hyvältä, joten äänestin sen puolesta. Mieleen tulee siitä kuitenkin myös abiristeily, jossa pappa betalar, mutta lopulta on kauhea krapula tai sitten keskitytään vain tiettyihin asioihin. Keskittyisin yrittäjyyden tukemiseen ja ilmastonmuutoksen torjuntaan, Harkimo sanoi.

Vappusatanen oli esillä

Rinne joutui perustelemaan jälleen sitä, miksi alle 1 400 euroa saaville eläkeläisille luvattu "vappusatanen" on toistaiseksi jäämässä parin kympin tasolle.

– Jatkoa seuraa taloustilanteen salliessa, kuten alun perin lupasin. Eläkeläisköyhyyttä on poistettava, Rinne painotti

Kokoomuksen Häkkänen piti vappusatasta absurdina lupauksena taloustilanteeseen nähden ja vihjaili sen olleen vaalitemppu. Halla-aho oli samoilla linjoilla.

– Sdp:llä on eniten eläkeikäisiä kannattajia, Halla-aho sanoi.

Li Andersson ja Katri Kulmuni puolustivat eläkkeiden korottamista.

– Oppositiossa on ylenkatsetta eläkeläisten tarpeelle korotuksia eläkkeisiin. Nyt parannuksia tehdään ja se on kunniakas työ, Andersson sanoi.

– Pienimpiä eläkkeitä on korotettava. Se on köyhän asialla olemista, Kulmuni jatkoi.

Syyrian pakolaiset esillä

Tentissä käsiteltiin myös Syyrian Al-Holin pakolaisleirillä olevien Suomen kansalaisten tilannetta sekä sitä, onko Irak lähettämässä suomalaisia Isis-taistelijoiden lapsia Suomeen. Näin Irakin ulkoministeriö on tiedottanut.

– Suomen Irakin suurlähettiläs ei tiennyt asiasta mitään. Ulkoministeriö selvittää parhaillaan asiaa. Toistaiseksi me emme tiedä Irakin tilanteesta enempää, Rinne kertoi.

Uusia käänteitä Al-Holin pakolaisleiriläisten kohtaloon ei paljastunut.

– Ainakaan aikuisia ei pidä leiriltä hakea pois, Kulmuni sanoi.

Suomen kansalaisilla on oikeus palata omatoimisesti maahan.

– Viranomaiset tutkivat palaajat, jos he tänne tulevat. Meidän on noudatettava oikeusvaltioperiaatetta ja YK:n lasten oikeuksien sopimusta, Rkp:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoi.

Häkkänen esitti, että Suomi käyttäisi käynnissä olevaa EU-puheenjohtajuuskautta tilanteen osittaiseen ratkaisemiseen.

– Alueelle pitäisi saada kansainvälinen tuomioistuin selvittämään rikoksia. Tutkinta Suomesta käsin olisi lähes mahdotonta, Häkkänen sanoi.

MAINOS

Kommentoi

Missä se vappusatanen viipyy, lääkkeet odottaa edelleen apteekissa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska aktiivimalli on kovin voimakkaita tunteita herättävä motivointikeino ja työttömyysturvaan kajoamista vastustetaan työttömien keskuudessa voimakkaasti, on ongelmaan olemassa varsin yksinkertainen korvaava toimenpide. Mikäli työnhaku / työnteko eI yksilöä erityisemmin kiinnosta, latkaistaan asumistuki ja perustoimeentulotuki työttömyyskorvauksen säilyessä ennallaan. Mikäli nämäkin toimet eivät tehoa katkaistaan vesi, lämpö ja sähkö asunnosta pakkasten alkaessa ja palautetaan ne vasta kun kansalainen on hankkinut työ / kouluruspaikan ja kykenee osoittamaan tekevänsä työtä tai käyväsä kouluz säännöllisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SAK vetoinen hallitus on naurinalainen viritelmä, se ei palvele ketään edes SAKlaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on maailman anteliain työttömyyskorvauspolitiikka. On täysin järjen vastaista maksaa kotona olemisesta. Aktiivimallia tarvitaan, tosin vieläkin aktivoivampana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on maailman antelian yritystukipolitiikka. On järjen vastaista maksaa yritystukia firmoille, jotka potkii työntekijät kortistoon ja pistää vastikeettomat yritystuet osinkoihin ja veroparatiiseihin.
Lisäksi on järenvastaista, että ammattitaitoiset työntekijät on pakotettu käymään töissä 9 euron kulukorvauksella. Eipä taida missään muussa sivitysvaltuossa moinen ihmiskauppa pyöriä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä! Yritystuet pois ja työllistämistuella työllistäminen lopetettava. Tukityöllistäminen vinouttaa työmarkkinoita, sillä vain sosiaalitukien saajat työllistetään, nuorten työllistymistä on kuitenkin tuettava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yritystuet eivät ole vastikeettomia, vaan korvamerkittyjä. Niitä ei myönnetä sijoitettavaksi veroparatiiseihin, mikäli kuitenkin siltä tuntuu että näin voi tehdä, suosittelen perustamaan yrityksen ja kokeilemaan asiaa käytännön tasolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin, yritysjohtajat on pantava järjestykseen. 6-kymppisiä savustetaan työpaikoilta pois eläkeputkeen. No sitten puolen vuoden päästä TE-toimisto puuttuu peliin ja tarjoaa samaa ihmistä nyt takaisin samaan firmaan tukityöllistettynä, koska vaarassa on pitkäaikaistyöttömyys, heh heh. No sittten kun kaupungilta on rahat vähissä, eikä ole varaa palkata kokkeja uuteen kouluun, niin pistetätään sinne kuntouttavaan tukitoimintaan kulukorvuksella 9e/pv juuri koulusta valmistunut kokki. Vaimo sanoi, että ei ole kuntoutuksen tarvetta, kun juuri pääsi ammattikoulusta ja lähti siivousalalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kyllä selvinnyt aktiivimallin kohtalo. Sekavia puheenvuoroja hallituksen sisältä, täydellistä sekoilua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aktiivimallin korvaavia työllisyystoimia? Aktiivimalli on leikkuri, sillä ei ole ollut mikään työllisyyskeino. Kulmuni on pihalla, ei ymmärrä faktoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäs olla, että jos ei pysty vaalilupauksia toteuttamaan, niin joutus kokonaan pois eduskunnasta Loppus ainakin valehtelu vaalikopilla😠

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin demarit kompastuvat omiin valheisiinsa. Aktiivimallia ei poisteta, jos kepulit eivät siihen suostu. Eiköhän tämä sekohallitus ole jo näyttönsä antanut ja voi lopettaa verorahohen tuhlauksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulmuni ja Ohisalo ovat kokemattomia ministereitä. Heidän täytyy oppia miettimään ennenkuin puhuvat. Aktiivimalli on ollut iso virhe, sen vaikutuksia ei ymmärretä vieläkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei politikot koskaan, siis KOSKAAN toteuta vaalilupauksia. Oli sitten lupauksen antaja kuka tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole mitään epäselvää. Pölhömpikin ymmärtää, että ostamalla ja lahjomalla äänestetty ja kasattu hallitus tulee olemaan Suomelle hyvin turmiollinen. Toivottavasti hallitus hajoaa ja pian.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

27.1.
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
27.1.
Ettan vire kestää lentopalloliigassa, nyt kotisalissa talttui Hurmos: "Onneksi pelaajat pystyvät repimään ratkaisevan eron, kun valmentaja ei saa mitään aikaan"
27.1.
Analyysi: Oulun valtuusto kokoustaa kuin sillit purkissa – auttaako tiivis tunnelma päättämään isoista säästöistä? Tilaajille
27.1.
Turun synagogaa töhrittiin maalilla holokaustin muistopäivänä – presidentti Sauli Niinistö pitää töhrimistä huolestuttavana
27.1.
Päävalmentaja Jukka Jalonen Ruotsin EHT-turnauksen lähtökohdista: "Sopivan haastavaa itsellekkin"
27.1.
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti
27.1.
Yhdysvaltain sotilaskone putosi Afganistanissa – Taliban väittää ampuneensa koneen alas, USA kiistää Talibanin osallisuuden

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Enontekiön kunnassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

186 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image