Kotimaa

Akryyliamidit as­kar­rut­ta­vat, mutta rajoituksiin ei vielä ryhdytä

Runsaimmin akryyliamideja on kahvissa, ruisleivässä, kekseissä ja perunalastuissa.
Kotimaa 15.6.2009 7:43
STT
Suomessa aloitetaan laaja tutkimus, jolla selvitetään, miten paljon haitallisia akryyliamideja ruokamme mukana meihin kulkeutuu. Tutkimuksessa on mukana parisentuhatta aikuista ja noin 1 500 lasta.

Lasten ruokavalion selvittäminen on erityisen tärkeää, koska tuoreen tutkimuksen mukaan pikkulapsilla akryyliamidi muuttuu haitalliseksi glysidiamidiksi herkemmin kuin aikuisella. Syöpäriski on liitetty juuri tähän akryyliamidin pääaineenvaihduntatuotteeseen.

Suomalaisten altistumisesta akryyliamidille ei ole tähän asti ollut tietoa. Akryyliamidit ovat melko kimurantteja tutkittavia, koska periaatteessa samassakin elintarvikkeessa pitoisuudet voivat vaihdella valtavasti.

Professori Kimmo Peltosen mukaan esimerkiksi perunalastuissa pienimmät pitoisuudet ovat 5 mikrogrammaa ja suurimmat 4 650 mikrogrammaa kilossa.

Runsaimmin tätä haitta-ainetta on kahvissa, ruisleivässä, kekseissä ja perunalastuissa. Kahvinkin akryyliamidipitoisuudet vaihtelevat paahtoasteen mukaan. Päinvastoin kuin kuvittelisi, tummaksi paahdetussa kahvissa akryyliamideja on vähemmän kuin suomalaisten perinteisesti suosimassa vaaleassa paahdossa, kertoo erikoistutkija Tero Hirvonen.

Ristiriitaisia tutkimustuloksia

Akryyliamidien yhteyttä syöpiin on tutkittu aiempaa tiiviimmin sen jälkeen, kun ruotsalaistutkijat hätkähdyttivät seitsemän vuotta sitten tutkimuksellaan, jonka mukaan tätä haitallista ainetta olisi erityisen runsaasti muun muassa terveellisenä pidetyssä näkkileivässä.

Eläinkokeissa yhteys syöpään ja hermostohaittoihin on todettu, mutta tutkimukset ihmisten syöpäriskistä ovat antaneet hyvin ristiriitaisia tuloksia. Esimerkiksi suomalaisessa Setti-tutkimuksen aineistoon pohjautuvassa tutkimuksessa mitään yhteyttä ei havaittu. Joissakin tutkimuksissa taas on jonkin verran näyttöä aineen yhteydestä muun muassa munuaissyöpään, kohdun runko-osan syöpään ja munasarjasyöpään.

EU:n komissio on patistanut jäsenmaita mittaamaan elintarvikkeiden akryyliamidipitoisuuksia, mutta suosituksiin tai rajoituksiin ei ole ainakaan vielä lähdetty. Peltosen mukaan tärkeätä on, että monipuolisesta ruokavaliosta ei tingitä. Toisaalta esimerkiksi ruisleivässä ja kahvissa on todettu myös suojaavia aineita, joten hyödyt saattavat hyvinkin kumota mahdolliset haitat.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

"Älkää hyvät ihmiset ottako tosissaan kaikkea, mitä sanomalehdessä lukee."

Ei myöskään kannata uskoa kaikkea kepun yms. propagandaa siitä kuinka "suomalainen ruoka" on terveellisyydessään ja maukkaudessaan jotain aivan ylivertaista, jopa niin että siitä pitää maksaa 30-50% enemmän kuin muualla Euroopassa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elämä aiheuttaa kuolemaa, samoin kuin syöpä. Nauttikaa siis elämästä, eläkää ja syökää terveellisesti, mutta pingottakaa kohtuudella. Sensaatiohakuiset uutiset ravinnon vaarallisuudesta kannattaa jättää omaan arvoonsa. Kaikki ovat kuolleet jotka ovat perunoita syöneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutkimus ois turha jos mä kävisin kuvauksissa....syön kyllä nuita sen verran paljon että selväks tulis kerralla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä ei taas nähdä metsää puilta... Jokapäiväisessä ruoassamme on ydinkokeiden pölläyttelemää uraania ja plutoniumia sekä kiva cocktail cesiumin radioisotooppeja, hiilivoimaloista ja miljoonista muista paikoista kaikkialle pöliseviä kadmiumia, fluoriyhdisteitä, osittain hapettuneita ja/tai halogenoituja hiiliyhdisteitä... Väärässä paikassa kasvatetut kasvikset pullistelevat nitriittejä ja jäämiä kromista, elohopeasta, nikkelistä, alumiinista, lyijystä ja arseenista, järviemme kalat sisältävät niin paljon elohopeaa että siitä jo melkein jäisi näkyvä helmi jos sen tissuttelisi erilleen... lista on loputon. Yksikään kasvi ei halua tulla syödyksi, joten tottakai se yrittää pysytellä ei-houkuttelevana tuottamalla solunsa täyteen monenkirjavia yhdisteitä, jotka solun särkyessä aiheuttavat jos jonkinlaista närästystä syöjässään. Yhdenkään eliön täydellistä proteomia ei ole vielä selvitetty, joten jos joku vielä sanoo jonkin ruoka-aineen olevan tutkitusti turvallista, naurakaa hänelle päin naamaa - emme tiedä oikeasti ruokamme koostumuksesta kuin pienen pintaraapaisun. Yksinkertaisenkin ruoan vähintään kymmenet tuhannet yhdisteet ovat varmasti osa haitallisia ja osa hyödyllisiä - jättäisitkö hedelmäsalaattisi syömättä, jos tietäisit siihen käytetyn banaanin sisältävän vielä toistaiseksi tuntemattomia yhdisteitä, jotka lisäävät munuaissyövän vaaraa? Akryyliamidinkin tapauksessa järjen käyttöä ei ole kielletty - sitä syntyy sivutuotteena kun käytännössä kaikkea ruokaa kypsennetään siten, että siihen pääsee syntymään alueita, joissa on liian vähän vettä - esim. pihvin pinta. Pottulastut sisältävät kärventämiseen perustuvan valmistustapansa vuoksi kärventämistuotteita erityisen paljon, eivätkä ne muutenkaan ole kovin hyvää syötävää rasvaisina ja suolaisina naksuina - maalaisjärkikin sanoo ettei niitä syömällä pidä panna. Kuinkahan iso osa "työkyvyttömyyseläkeläisistä" on oikeasti vain melkein hengiltä peloteltuja? Media vaahtoaa milloin mistäkin eikä tavallinen pulliainen kohta uskalla edes hengittää kun jokainen henkäys vie kohti kuolemaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Terveisiä STT:lle 12:03: Mitä ihmeen "avaamista" on termissä akryyliamidi? Ei tavallinen lehden lukija tule hullua hurskaammaksi, vaikka hänelle kerrottaisiin sivun verran akryyliamidin rakennekaavasta, molekyylirakenteesta, kemiallisista ja fysikaalisista ominaisuuksista, sulamispisteestä jne. jne. jne. Ei kukaan viisastu siitä, että hän tietää akryyliamidin LD50-arvon. Tavalliselle lukijalle riittää, että akryyliamidi voi joidenkin väitteiden mukaan aiheuttaa syöpää. Laajassa suomalaistutkimuksessa tällaista vaikutusta ei ole havaittu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kas kun tätä ainetta esiintyy runsaasti nimenomaan suomalaisten ruoassa: kahvissa perunassa, ruisleivässä, näkkileivässä... Ei esiinny lainkaan Euroopassa syötävissä elintarvikkeissa: ranskanperunoissa, kalapuikossa, bratvurstissa, meetvurstissa, viinissä. Tämä on taas Euroopan Unionin siirtomaaherrojen propagandaa. Älkää hyvät ihmiset ottako tosissaan kaikkea, mitä sanomalehdessä lukee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on kai se sama muutaman vuoden takainen "sipsit aiheuttavat syöpää" -uutinen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisin kaivannut jutun kirjoittajaa avaamaan hyvän tavan mukaisesti meille maallikoille termin akryyliamidi, se jäi koko jutussa varsin epäselväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näkkileipään tulee paistovaiheessa, käsittääkseni. Ja ei kannata käristää juhannusmakkaroita mustaksi, siinä sitä vasta myrkkyä onkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

elikkä kahvia kun siemailee ruisleivän kera,niin tulee nauttineeksi oikean myrkkypommin. tänään ostetaankin sitten ranskanleipää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistäs noita vaarallisia aineita ruokiin tulee? Näkkileipäkin kun yleensä tehdään vain parista aineesta, miten sinnekin onnistutaan tunkemaan syöpää aiheuttavaa ainetta?!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sosiaali- ja terveysministeriön vaarallisten aineiden luettelossa Akryyliamidi luokitellaan ryhmään 2 kuuluvaksi syöpää aiheuttavaksi aineeksi. Aineella on seuraavia vaikutuksia: Aiheuttaa syöpäsairauden vaaraa. (Carc. Cat. 2) Saattaa aiheuttaa periytyviä perimävaurioita. (Muta. Cat. 2) Terveydelle haitallista hengitettynä ja joutuessaan iholle. Myrkyllistä nieltynä. Ärsyttää silmiä ja ihoa. Ihokosketus voi aiheuttaa herkistymistä. Myrkyllistä: pitkäaikainen altistus voi aiheuttaa vakavaa haittaa terveydelle hengitettynä, joutuessaan iholle ja nieltynä. Voi mahdollisesti heikentää hedelmällisyyttä. (Repr. Cat. 3)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten nuo tutkittavat on valittu? Ja onko ne kaikki jostain pääkaupunkiseudulta, vai ympäri maata?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:22
Yön uutiskooste – Savon Sanomat: Siilinjärvi vaatii Attendolta selvitystä kuuden vanhuksen kuolemasta
6:00
Vanhuksen väkivaltaisuuteen vastataan osaamisella – taitava hoitaja osaa lukea muistisairaan käytöstä ja ennakoida tilanteita Lukijalta
6:00
Yrittäjyys on Suomen moottori Kaupallinen yhteistyö
6:00
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
6:00
Saako kala maksaa enemmän kuin liha? – "Kotimaisen kalan kulutuksen kasvua jarruttaa etenkin kalan saatavuus" Tilaajille
19.2.
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään
19.2.
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille
14
Analyysi: Politiikasta vetäytyvä Anne Berner on yhden kauden tuulettaja – keskustaryhmästä lähtee jälleen yksi edustaja pois vapaaehtoisesti
5
Kiimingin Jokirannan koulukaava etenee, lukion ja kirjaston rakennukset osoitetaan suojeltaviksi
4
Raahen Laivan kultakaivoksella alkamassa yt-neuvottelut, neuvottelujen piirissä alle 50 henkilöä
4
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
3
Suomen Yrittäjien kysely: Enemmistö lisäisi paikallista sopimista työpaikalla –  "Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka"
3
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään
2
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image