Kotimaa

Akavan esitys: Osan työt­tö­myys­kor­vauk­ses­ta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vas­taa­not­ta­mi­sen pitää olla kan­nat­ta­vam­paa kuin nykyisin"

Akava haluaa työttömyyden pitkittymisen ehkäisemiseksi myös lisää tukea ja palveluita, että töihin paluu tapahtuisi mahdollisimman nopeasti. KUVA: Jaakko Elenius
Kotimaa 19.9.2019 11:05
Pekka Mauno

Akavan esimerkissä 1500 euron työttömyysturvan tasolla vuoden kuluttua töihin päästessä palautettaisiin 675 euroa. Rahat voisi käyttää esimerkiksi asumisen kuluihin, sanoo ay-johtaja.

Akateemisten ammattijärjestö Akava on ideoinut uudenlaisen tavan työttömyysturvan uudistamiseen. Se tarjoaa kannustavaa leikkuria, jossa leikatut rahat maksetaan vasta sitten, kun työtön on työllistynyt.

Akavan mallissa esimerkkityöttömälle tiedossa olisi vuoden työttömyyden jälkeen töihin päästessä 675 euron suuruinen rahapotti. Laskelma on tehty sillä oletuksella, että henkilön ansiosidonnainen työttömyysturva olisi 1 500 euroa kuukaudessa ja sitä leikattaisiin kolmen kuukauden työttömyyden jälkeen 3 prosentilla ja kuuden kuukauden jälkeen 6 prosentilla.

– Työttömyysturvasta sivuun siirretty osa voi olla avuksi työllistymistilanteessa esimerkiksi asumiseen liittyvien kulujen hoitamisessa. Tämä olisi yksi ratkaisu kohtaanto-ongelmaan, jota esiintyy teknisilläkin aloilla, sanoo toiminnanjohtaja Jari Jokinen Tekniikan akateemiset TEKistä.

Kohtaanto-ongelmalla tarkoitetaan sitä, että työttömät ovat maantieteellisesti eri paikkakunnilla, missä on tarjolla työtä. Osa kohtaanto-ongelmaa on myös se, että työttöminä olevilla ei ole sellaisia taitoja ja osaamista, joita avoinna olevissa työpaikoissa vaaditaan.

– Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin se on nykyisin. Järjestelmän uudistaminen on välttämätöntä ja palauttavalla mallilla voidaan saada muutosta aikaan, sanoo vt. toiminnanjohtaja Ville-Veikko Rantamaula Tradenomeista.

Palauttavaksi työttömyysturvamalliksi kutsutussa Akavan esityksessä kyse on siis 608 000 palkansaajaa edustavan Akavan ehdotuksesta työttömyysturvan uudistamiseen, jota Antti Rinteen (sd.) hallitus edellytti budjettiesityksessään. Akavan 36 jäsenliittoon kuuluu pääasiassa akateemisen koulutuksen saaneita työntekijöitä.

– Akavan ehdotuksen ydinajatus on, että työttömyyden pitkittyessä osa työttömyysetuudesta siirretään sivuun. Työllistymisen jälkeen tämä etuuden osa maksetaan henkilölle eli palautetaan. Etuuden maksaminen takaisin toimii kannustimena työllistyä, kertoo ekonomisti Heikki Taulu.

Akavan toisessa esimerkissä kyse on parempituloisesta työttömäksi joutuneesta palkansaajasta, jonka ansiosidonnainen työttömyysturva on 1 800 euroa kuukaudessa. Porrastettu kolmen ja kuuden prosentin leikkuri veisi työttömyysturvasta 810 euroa vuodessa. Jos työntekijä työllistyy 3300 euron kuukausipalkkaiseen tehtävään vuoden työttömyyden jälkeen, palauttavan mallin ansiosta tulot nousivat töihin päästessä 4110 euroon kuukaudessa.

Malli ei muuta työttömyysturvan kestoa tai työttömyysturvan rahoituksen kokonaismäärää.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (55)

Kyllä se mieli muuttuu keskituloisellakin , kun se omalle kohdalle napsahtaa. Helppo puskista ( vakituisesta suojatyöpaikasta) huudella. Mutta jos se varma työpaikka meneekin alta, niin alkaa alaleuka väpättään ja itkuntuherrus. Äkkiä on mökki myynnissä ja autot liikkeissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ottaa käyttöön työttömyysveron työttömälle? Ja osaamattomuusveron osaamattomalle? Jos ei vaikka osaa sujuvasti arabiaa, kiinaa ja venäjää niin vero. Epätäydellisyysveron voisi lisätä joka paikkaan, vaikka 5% lisä kaikkiin hintoihin? Mistä sitä tietää mikä kaikki on väärin tai voi olla väärin tulevina päivinä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

en tosiaan lähe työ kokeiluun oulunsaloon Toppilasta 9 e pv... ajelkaa vtt ihte pyörällä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvää se liikunta sulle tekee, että alahan polkea vaan sillä mankelillasi ja vielähän tarkenee teltassa yöpyä työmaan vieressä, voi samalla tehdä pidempää päivää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis uusi versio aktiivimallista, jota ollaan poistamassa, syystä että ei toimi. Akavan johto ei siis ole oppinut mitään. Ja on oikeasti vain yksi tapa ja se omaehtoinen työn haku. Muuta ei ole eikä tule koskaan olemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Upeaa Akava. Sitä ollaan niin perusteellisesti ulapalla, että kiinnostaisi tietää, onko Akavan johto koskaan käynyt edes piipahtamassa oikeassa työelämässä. Tai elämässä ylipäänsä.
Kun työtön jää työttömäksi, hänellä on edessään kolmen kuukauden mittainen tuloton jakso, koska tukihakemusten käsittelyaika on hävyttömän pitkä. Tämä, jos mikä, jo itsessään motivoi ihmistä vimmaiseen työnahkuun. Ei ole pelkoa siitä, etteikö työttömyydestä jo nykysysteemillä saisi rangaistusta, joka kertoo ihmiselle, mikä hänen arvonsa on.

Kolmen kuukauden tulottoman elämän jälkeen tavallisen ihmisen säästöt on syöty. Ja tähän saumaan Akava sitten haluaa vielä potkia maassa makaavaa, joka voi olla hyvin ahdistunut tilanteestaan, ja joka siis todella voi olla todella tiukilla elämässään. Varsinkin, jos on erehtynyt löytämään jostain pienen työnpätkän, jonka palkkatodistus viipyy ja viipyy, ja jonka vuoksi kaikki tuet pysähtyvät, jälleen kerran.

Mitäpä, jos Akavaan kuuluvat miettisivät vielä hetken, mihin ammattiliittoon kannataa kuulua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Akava siinä yrittää sanoa, että joka ikinen, joka on YT-kierroksen jälkeen saanut pomoltaan pennit jonoon on itse syyllinen tilaansa ja rangaistus on paikallaan.

Nyt tietysti kun nämä Akavan terävimmät päälliköt ovat superälykkäitä, niin voivat piirtää vaikka sellaisen janakaavion, jossa selittävät, kuinka työttömän tilanteen entisestään kurjistaminen lisää saatavilla olevia työpaikkoja, joihin voi sitten hakea. Ei pitäisi olla mahdotonta, koska sitä he ehdottavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työntekijä joutuu työttömäksi työnantajan osaamattomuuden vuoksi; näin on lähes aina. Osa työntekijöistä saa armon jäädä "nauttimaan" kiristyvistä työoloista, mutta saa kuitenkin palkkaa. Ilman omaa syytään poispotkitut saavat lisää monoa päähän työttömyyskorvauksien vuoksi. Töihin jääneet "solidaariset" haukkuvat loisiksi ja työnvieroksujiksi. Nyt sitten leikattaisiin korvaus siihen asti, että pääset töihin. Koko ajan yritetään kaataa vastuu työttömyydestä väärään laariin eli keppiä työntekijälle eikä työnantajille, joiden vika työttömyys on. Kohtaanto-ongelma ei ratkea esitetyllä mallilla; kyse on monesti myös puolison työpaikasta, lasten kouluolosuhteista jne. Työn hakeminen tulee automaattisesti kannattavaksi, kun on koulutusta vastaavaa, kunnolla palkattua työtä tarjolla. Miksi kenenkään pitäisi tyytyä vähempään? Lähtisikö joku työpaikkansa säilyttäneistä rupuhommiin alepalkalla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koskaan en ole ollut työttömänä, mutta nyt Akavan jehuilla on mopo karannut käsistä. On tainnut unohtua kenen mandaatilla istutte siellä hillotolpalla.
Salaillen ja pikaisesti meidän ammattiliitto liitettiin pari vuotta sitten Akavaan, vaikka jäsenistö ei siitä ilahtunut.
Eiköhän nykyään suuri osa Akavan jäsenistöstä ole ns. tavallisia palkansaajia. Voipi olla, että tämän esityksen jälkeen alkaa Akavan puheenjohtajan tuoli tutisemaan.
Patuilla on rahaa jemmassa. Ei heidän tarvitse pelätä työttömäksi joutumista. Pienituloisella työttömällä ei ole antaa rahaa jemmaan vararahastoon.
Toivon, että mahdollisimman moni jäsen eroaisi tästä työnantajapuolueen liitosta. On halvempia vaihtoehtoja olemassa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On epäloogista väittää kohtaamattomuuden johtuvan ammattitaidottomuudesta, koska silloinhan työnantajan etsimää henkilöä ei ole olemassa työnhakijana. Kyseessä on ammattitaidon puute. Siihen auttaa vain koulutus.

Tässähän esitetään taas ekonomistien näkökulamasta uutta aktiivimallin kaltaista leikkuria. Leikkurit kohdistuvat henkilöihin joilla ei ole ammattitaitoa, työkykyä, mahdollisuutta muuttaa tai joita ei jostakin syystä hyväksytä töihin. Kyse on jälleen sosiaaliturvan kyseenlaistamisesta ja sen saajan syyllistämisestä. Kun sen tekee ay-liikkeen johtaja, on jäsentenkin syytä katsoa ketä äänestää tai mihin liittoon liittyy.

Alin sosiaaliturva on jo niin matala etteivät kaikki kykene hoitamaan terveyttään tai maksamaan vuokraansa. On aivan yhdentekevää sen saajalle minkä nimisellä etuudella tai tuella summa tilille tulee. Välttämättömien tarpeiden ollessa kyseessä, ei mietitä enää mikä kannattaa taloudellisesti vaan miten jaksaa päivästä toiseen. Ekonomisteina esintyvillä ei ole minkäänlaista vastuuta yhtään mistään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Akavassa palkat voidaan puolittaa, näyttää olevan sen verran suuret nuo summat tuossa jutussa. Ja palkan saisi vasta vuoden kuluttua jos ei ole yhtään poissaoloa. Siis ei lomaa tai sairastelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä suotta kateellisena marmata, sillä itsekin oisit voinut saada parempaa palkkaa kunhan olisit hiukan viitsinyt aikoinaan, mutta ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiperä kysymys akavalle. Mitä tarkoittaa sana työttömyysTURVA? Miksi palkasta peritään työttömyys TURVA maksu? Tämä voi jotenkin liittyä työttömyyteen. PS. Voisiko viimeinen sammuttaa valot siellä AKAVALLA!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se työttömyysturva maksu joka on niin pieni ettei se kata mitään ja on turha vetää näihin keskusteluihin. Mutta ehkä sen joskus käsität kunhan tulet siihen ikään, että pääset itse kokemaan jotain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi työntekijä vielä tuollaisen ehdotuksen jälkeen jatkaisi Akavan jäsenenä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli aktiivimalli takaisin poistettuna koulutukseen osallistumisen vaikutuksilla työttömyysturvaan. Toisille pysyväleikkaus esim yli 60- vuotiaille, vajaakuntoisille, Ja kausityöntekijöiltä voitaisiin vipata esim tuo 700 e saako korkoineen takaisin? Eikö työttömyysturva ole tarkoitettu työttömänä olevan taloudelliseksi turvaksi? Entäs jos se työttömyysturva on esim 700e kuussa ,ota siitä se 6% pois niin kovasti kannustaa toimeentulotuelle. Akava ajatus on se että kaikki on työttömän omaa syytä ja kumpuaa laiskuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähän niinku et osan palkasta sais vasta ku tuote palvelu myyty asiakkaalle halooooooo

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (55)

Uutisvirta

28
Kommentti: Ehdotus bensakiintiöstä on kuin EU:n päästökauppa – hyvässä ja pahassa
22
SSAB sulkee Raahen toisen masuunin väliaikaisesti – seisakin arvioidaan kestävän viikkoja
21
Moottoritietä pääsee ajamaan pian aina Kiiminkijoelle saakka – uudella tiellä on aluksi 80 kilometrin nopeusrajoitus
18
Teknologiateollisuuden kysyntä laskee selvästi – Työmarkkinapomo Minna Helle: Kiky-tunneista luopuminen merkitsisi palkankorotuksista tinkimistä
14
Senaatti-kiinteistöt pitkittää Poliisin toimitilaongelmaa Oulussa, luvattujen uusien tilojen suunnittelu viipynyt kohtuuttomasti Lukijalta
14
Pahasti myöhässä oleva junaliikenne pääsi liikkeelle – Juna Helsingistä Kemijärvelle myöhästyy noin 10 tuntia
11
Vihreät lopettaa puoluelehtensä – Vihreän Langan päätoimittaja on uutisesta surullinen, järkyttynyt ja yllättynyt

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Lapissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

119 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä mieltä sisäministeri Ohisalosta?

PS-kansanedustaja Packalén sanoi ihan oikein, että Ohisalon toiminta on populistista flirttailua anarkismille, eikä täll... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image