Kotimaa

Ainakin 13 otettu kiinni mie­le­no­soi­tuk­sis­sa, poliisin onnistui eristää "vastakkaiset ryhmät" – Kielletyn uus­nat­si­jär­jes­tön osallisuutta selvitetään myöhemmin

Soldiers of Odin -liikkeen mielenosoittajia on liikkeellä Helsingissä useita satoja.
Kotimaa 6.12.2019 17:28 | Päivitetty 6.12.2019 21:43
Petteri Lindholm

Itsenäisyyspäivän kokoontumisiin tuli mielenosoittajia ulkomailta asti. Poliisi otti kiinni ainakin 13 henkilöä, mutta suuremmat välikohtaukset onnistuttiin välttämään.

Helsinki

Poliisi kertoo selvittävänsä kielletyn uusnatsijärjestö PVL:n osallisuutta itsenäisyyspäivän marsseihin jälkikäteen.

Korkein oikeus asetti Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toimintakieltoon siksi aikaa, kun oikeus pui sen lakkauttamista.

Helsingin poliisi kertoo, ettei se ole havainnut marsseja valvoessaan PVL:n kiellettyjä tunnuksia.

Useat mediat ovat kuitenkin julkaisseet kuvia, joissa Soldiers of Odin -mielenosoittajat kantavat PVL-järjestöön liittyviä symboleita. Marssijoiden on myös nähty tekevän natsitervehdyksiä.

– Poliisilta on tivattu, eikö järjestön osallistumiseen puututa. Meillä ei ole osallistumisesta suoranaisesti tietoa, mutta kun kuvia, videoita ja informaatiota toimitetaan poliisille, ryhdymme arvioimaan sitä jälkikäteen, sanoo ylikomisario Patrik Karlsson.

Aiemmin poliisi sanoi, että esimerkiksi järjestön liput poistetaan mielenosoittajilta, jos niitä havaitaan.

– Esimerkiksi liput kyllä otetaan lähtökohtaisesti pois. Logojen ja muiden muunnelmat ja variaatiot katsotaan tapauskohtaisesti, Karlsson kertoo.

Kiellossa olevan järjestön tunnuksien tai symbolien käyttäjä syyllistyisi todennäköisesti laittoman yhdistystoiminnan harjoittamiseen.

Poliisi kielsi aiemmin itsenäisyyspäiväksi suunnitellun Kohti vapautta -marssin, koska se katsoi järjestäjien olevan samoja aktiiveja kuin kielletyn PVL:n taustalla.

Avoimen uusnatsistinen ja rasistinen PVL tai sen toimintaa muulla nimellä jatkava järjestäjä olisi poliisin kieltopäätökseen liittyvän arvion mukaan levittänyt kokoontumisellaan vähemmistöjä syrjivää viestiä.

Kiinniotetuilla oli teräaseita ja soihtuja

Kuudessa Helsingissä järjestetyssä mielenosoituksessa ja kokoontumisessa on otettu kiinni ainakin 13 henkilöä.

– Kiinniotoilla on pyritty ehkäisemään häiriöitä ja rikoksia. Osa kiinniotetuista häiriköi muiden kokoontumisia. Soihtukulkueesta otettiin kiinni henkilö, joka heitti paukkupommin, ylikomisario Karlsson kertoo.

Iltapäivällä poliisi otti kiinni viisi äärioikeistolaiseen kokoontumiseen matkannutta mielenosoittajaa metrossa. Kyse oli ennaltaehkäisevästä kiinniotosta, poliisi sanoo.

– Sieltä oli saapunut isompi joukko metrolla kohti keskustaa, ja rautatieasemalla heidät otettiin tarkastukseen, Karlsson sanoo.

Tarkastuksen yhteydessä löytyi Karlssonin mukaan kiellettyjä esineitä.

– Teräaseita ja soihtuja ilmeisesti ainakin, Karlsson tarkentaa.

Teräaseet ja muut kielletyt esineet takavarikoitiin henkilöiltä. Kiellettyjä esineitä kantavat saattavat saada tapauksesta sakot, mutta rikosilmoitusta ei tiettävästi ole kirjattu.

Marsseissa yhteensä tuhansia ihmisiä

Kuuteen pääkaupungissa järjestettyyn kokoontumiseen osallistui yhteensä useita tuhansia ihmisiä.

Ylikomisario Karlsson sanoo poliisin onnistuneen välttämään välikohtaukset. Poliisi pyrki turvaamaan Helsingissä järjestettyjä mielenosoitusmarsseja erityisesti sillä, etteivät niiden reitit risteä.

– Siinä on onnistuttu melko hyvin, ettei ole tullut yhteydenottoja. Vastakkaiset ryhmät eivät ole juuri olleet kosketuksissa, Karlsson toteaa.

Lähin kohtaaminen nähtiin äärioikeistolaisena pidetyn 612-soihtukulkueen marssiessa Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen ohi Töölössä. Mielenosoittajat huusivat ja buuasivat toisilleen, mutta pitkä mellakkapoliisien rivi esti osapuolten kohtaamisen.

"Katupartioliike" Soldiers of Odinin marssilla oli poliisin mukaan noin 250 osallistujaa.

Helsinki ilman natseja -vastamielenosoitukseen taas osallistui poliisin arvion mukaan noin 2 700 henkilöä. Osa marssin osallistujista kantoi anarkistisia tunnuksia.

Äärioikeistolaistaustainen soihtukulkue 612:ssa käveli arviolta 1 500 ihmistä.

Mielenosoittajia tuli ulkomailta

Suomeen saapui mielenosoittajia ulkomailta asti.

Soldiers of Odinin mielenosoituksessa oli mukana ainakin ruotsalaisia ja virolaisia. Tiettävästi myös yksi kiinniotetuista vastamielenosoittajista oli Ruotsista.

Ulkomailta tulleissa on kyse yksittäisistä henkilöistä, joita saapui poliisin mukaan ainakin Helsingin ja Turun satamiin.

– Poliisi on seurannut tilannetta satamissa, ettei tulisi yllätyksenä, jos suurempia joukkoja olisi saapunut. Minkäänlaisiin toimenpiteisiin ei ole tarkkailun lisäksi ryhdytty, ylikomisario Karlsson sanoo.

Monet Soldiers of Odin -mielenosoittajista saapuivat Helsinkiin muualta Suomesta.

Liikkeen tunnuksia kantaneiden henkilöiden takkeihin oli kirjattu esimerkiksi Mäntsälän, Jämsän ja Kouvolan kaupunkien nimet.

Vuoden suurin operaatio

Itsenäisyyspäivän tapahtumien valvonta on Helsingin poliisille vuoden suurin operaatio.

Operaatiota johtanut Helsingin poliisin ylikomisario Seppo Kujala sanoo, että pääkaupungissa on itsenäisyyspäivänä satoja poliiseja, jotka muun muassa valvovat mielenosoituksia, ohjaavat liikennettä ja turvaavat Linnan juhlia.

Helsingin poliisia oli tukemassa virka-apuna paljon poliiseja Suomen muista poliisilaitoksista. Poliisi teki yhteistyötä myös esimerkiksi Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen kanssa.

Monet mielenosoituksia valvovista poliiseista olivat mellakkavarustuksessa.

Kulkueet ja kokoontumiset

Helsinki ilman natseja lähtee liikkeelle noin 17.30 Narinkkatorilta ja etenee Taivallahdenaukiolle.

Itsenäisyyspäivän muistotilaisuus kello 21–23.30 Arkadiankatu 3:ssa Eduskunnan pikkuparlamentilla.

Mielenilmaus itsenäisyyspäivän juhlan kunniaksi liikkeelle klo 16 Museokadulta ja etenee Mäntymäen kentälle.

Opiskelijoiden itsenäisyyspäivän juhlakulkue noin 17–18 alkaa Hietaniemenkadulta ja etenee Senaatintorille.

Soldiers of Odin -kulkue kokoontuu Kansalaistorille kello 16 ja etenee Hesperianpuistoon klo 18.

612-soihtukulkue liikkeelle klo 19 Töölöntorilta ja etenee Mechelininkadulle.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Helsinki ilman natseja -marssin osallistujilla näkyy väkivaltaisen antifan tunnuksin varustettuja lippuja ja Neuvostoliittoon viittaavia punaisia lippuja, joissa on sirpin ja vasaran kuva.

Kommunistimarssi, mutta median etukäteisinformaation mukaan tämä on tosi hieno homma.

Mitä median asenne kertoo useiden toimittajien poliittisesta asenteesta?

No, eihän se tietenkään ole mikään yllätys kenellekään, että toimittajien piirissä on paljon sellaisia, jotka haaveilevat edelleen "työläisten paratiisista", jossa kukaan ei ole turvassa ja kaikki muut, paitsi eliitti, ovat köyhiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äärioikeisto ja äärivasemmisto ovat yhdessä lähteneet raitista ilmaa haukkaamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vapaassa yhteiskunnassa pitää sallia eri mielipiteet. Jos vasemmisto saa marssia, niin toki muutkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se ja sama, nauraahan tälle naurismaan aidanseipäätkin. Natseja x kappaletta, mutta Antinatseja 10 x kappaletta. Huraa, mikä voitto ihmiskunnalle ja ihmisyydelle!!? Tosin kun x: n paikalle sijoitetaan oikeat luvut ja suhteutetaan ne kaupunkien asukasmääriin, voidaankin sitten arvioida näiden hihhuleiden toilalujen merkitystä ja painoarvoa tässä yhteiskunnassa. Tosin lopputulemaa ei kannata lausua ääneen, ettei valvetunut kansanosa vaivaantuisi kesken oman erinomaisuutensa esittämisessä rahvaalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko itsenäisyyspäivänä seksuaalisten vähemmistöjen syytä kantaa sateenkaarilipun sijaan Suomen lippua. Varsinkin kun ns. äärioikeiston vastaaviin tunnuksiin suhtaudutaan näiden taholta jyrkän kielteisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ketä vastaan sateenkaariväki oikein hyökkää mielestäsi? Se toinen joukko kun vastustaa avoimesti montaakin kansanosaa ja kehoittaa myös väkivaltaan näitä vastaan, tai ainakin hyväksyy väkivallan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei muuta kun tiukat otteet näille häiriköille. On se ihmeellistä että sitä pitää osoittaa tuota mieltä joka asiassa ja paikassa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äärioikeistosta noin sata riviä tekstiä (en tarkastanut lukemaa). 5 pidätetty.

Äärivasemmistosta 13 riviä tekstiä. Ilmeisesti 3 pidätetty.

Tasan meni nallekarkit. Ilmeisesti koska natsit?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeuslaitoksen kieltämän järjestön toiminnan jatkaminen on toki rikosuutisena kiinnostava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisikö myös anarkisteilta kerätä liput ja ihmisten vahingoittamiseen sopivat välineet pois? Radikaali ajatus tiedän, mutta ihan jos vaikka kokeeksi poliisi toimisi näin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varsinkin naamiot pois kun tekevät tihutöitä ja peittävät henkilöllisyyden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan aavistuksen paistaa jutusta läpi kirjoittajan aatemaaima... Lopputulos on jotain käsittämättömän ja naurettavan välimaastosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Kyllä natsit lasketaan äärioikeistoksi, ideologiaan kuului viha bolshevikkeja ja Saksan kommunisteja kohtaan, ammattiyhdistysten lakkauttaminen, konservatiivisuus, nationalismi (tuosta natsi-nimitys tuleekin), yksityinen omistaminen jne....miten noista ominaisuuksista saat äärivasemmistolaisuuden pääsuunnaksi?! Toki työläisiä kuului puolueeseen ja kannattajiin paljon mutta onhan persuissakin duunareita ja johtajia ja se on äärioikeistolainen populismipuolue. Puolueen keskeinen teema on kansallisvaltio-käsitteen korostus. Natsi-Saksa oli kansallisvaltio vai oletko tästäkin eri mieltä.

Suomen itsenäisyyttä pitäisi kaikkien kunnioittaa ilman mielenosoituksia. Jos Suomi ei miellytä jotakin niin täältä pääsee toki pois mihin tahansa tällä planeetalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

15:13
Miehelle sakot ympäristön turmelemisesta – kuljetti ja jätti purkujätettä omistamansa kiinteistön alueelle
14:35
Lähes miljoona siviiliä on paennut sotaa Luoteis-Syyriassa – YK:n päällikkö: Syyriaan uhkaa syntyä "2000-luvun suurin humanitaarinen kauhutarina"
14:31
Nuoren kuljettajan ajama kelkka törmäsi laavuun Savukoskella, matkustaja kuoli – kuljettajalle päiväsakkoja kuolemantuottamuksesta
14:17
Aurinkosuudelma-näyttelyn avajaisissa kävijäennätys Oulun taidemuseossa – Ellen Thesleffin taide kiinnostaa yleisöä poikkeuksellisen paljon
13:30
Oulun Hiukkavaarassa alkaa Family Fortnite -pelikurssi varhaisnuorille ja heidän vanhemmilleen
13:05
Yhdysvalloissa esivaalikisa virkistyy miljardööristä – Michael Bloomberg mukaan demokraattien vaaliväittelyihin
12:37
KRP: Suomalaisyhtiö Cargotecin esimiesten epäillään huijanneen yhtiöltä 14 miljoonaa – tapaus siirtyy syyttäjän harkittavaksi
43
Oulun kauppakamari: Työvoimapulasta voi tulla matkailualan kehityksen este, oman auton käyttöä työmatkoihin pitäisi syrjäseudulla tukea
23
Suomi on menettämässä yli 300 miljoonaa EU:n maataloustukia – Hallitusohjelman ylimalkainen kirjaus lupaa korvata leikkaukset, mutta hallitus ole vielä käsitellyt linjausta
23
Ulosottovelallinen voi saada puoli vuotta aikaa, jolloin palkkaa ei ulosmitata – Lykkäystä pitää hakea, ja viime vuonna puolelle hakijoista sanottiin "ei"
19
Kaupunki perustaa säätiön Oulu2026-kulttuuripääkaupunkihankkeen toteuttamista varten – Kulttuurille myös oma pitchauskisa
15
Jokien vedenpinnat ovat korkealla ja hyydepadot uhkaavat Pohjois-Pohjanmaalla – "Ei tämä ole normaali helmikuun tilanne"
15
Lehti: Suomalaiset innostuivat muovinkierrätyksestä niin, että muovipakkausjätettä joudutaan pian viemään ulkomaille kapasiteetin loppuessa
12
Espresso House avaa kahvilan Oulun Ideaparkiin, Rotuaarin kahvila avaa ovensa helmikuussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi keskiyöstä alkaen Etelä-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

363 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Karjasillan hometalo

Nimenomaan. Purkuun vain. Ja voihan siitä uudesta tehdä saman näköisen. Mitään spesiaalia ei noissa karjasillan mörskiss... Lue lisää...
Kopio.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image