Kotimaa

Aikovatko Sipilä ja Soini estää tasa-arvoisen avio­liit­to­lain? Tämä löytyi hal­li­tus­pa­pe­ris­ta

Timo Soini (ps.) ja Juha Sipilä (kesk.) äänestivät tasa-arvoista avioliittolakia vastaan. Alexander Stubb (kok.) puolestaan kannatti lakialoitetta. KUVA: Pekka Lassila
Kotimaa 2.6.2015 17:19 | Päivitetty 4.6.2015 14:07
Juha Vainio, Lauri Nurmi

Uutiseen liittyy 4.6. julkaistu oikaisu. Tasa-arvoisen avioliittolain kohtalo ei ole hallituspuolueiden puheenjohtajien käsissä. Eduskunta hyväksyi avioliittolain muutoksen, ja eduskunnan lainsäädäntöjohtajan Maija-Leena Paavolan mukaan muutoksen voi kumota vain uudella lailla. Alkuperäinen juttu alla. 

Hallitus julkaisi työryhmien hallitusneuvotteluissa laatimat tausta-aineistot, jotka toimivat pohjana hallituksen politiikan jatkovalmistelussa.

Hyvinvointityöryhmän kirjauksista löytyy kohta, jossa jätetään täysin avoimeksi se, aikooko hallitus sittenkään tuoda eduskuntaan lakiesityksiä, joilla tasa-arvoinen avioliittolaki saataisiin voimaan.

Edellinen eduskunta asettui tasa-arvoisen avioliittolain puolelle marraskuussa äänin 105–92. Käytännössä eduskunta ilmaisi tukensa homoparien avioliitoille.

Nykyinen pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja ulkoministeri sekä varapääministeri Timo Soini (ps) äänestivät tasa-arvoista avioliittolakia vastaan.

Nykyisten hallituspuolueiden eli keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen edustajista selkeä enemmistö vastusti tasa-arvoista avioliittolakia.

Nyt hyvinvointityöryhmän taustapaperista, jonka pohjalta hallitus lähtee toteuttamaan politiikkaansa, löytyy kohta, joka jättää selvästi portin raolleen sille, ettei hallitus toisi lakimuutoksia eduskuntaan. Tällöin tasa-arvoinen avioliittolaki jäisi toteutumatta.

Taustamuistiossa lukee sanatarkasti näin: ”Tasa-arvoinen avioliittolaki, translaki ja äitiyslaki viedään puheenjohtajien päätettäväksi.”

Eli käytännössä tasa-arvoisen avioliittolain kohtalosta päättävät Juha Sipilä, Timo Soini ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok). Heistä vain Stubb äänesti tasa-arvoisen avioliittolain puolesta.

Paperissa ei lue, että hallitus hyväksyisi lakimuutoksen. Kirjaus jättää Sipilälle, Soinille ja Stubbille vallan päättää siitä, etenevätkö vielä vaadittavat lakimuutokset eduskuntaan.

Sipilä sanoi myöhemmin tiistaina, että avioliittolain valmistelu jatkuu normaalisti. Pääministeri muistuttaa, että varsinainen laki on jo hyväksytty eduskunnassa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (107)

Totta kai Soini J Sipilä hyväksyy homo-homo-suhteet ja adoptio-oikeudet. Eihän se oo ees ideologiaa vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä onnistu enää ja onko tuolla mitään merkitystä, annetaan kaikkien kukkien kukkia!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä kerran. Laki avioliittolain muuttamisesta 156/2015 on hyväksytty eduskunnassa ja presidentti on sen vahvistanut. Laki on nyt Suomen asetuskokoelmassa ja lakikirjassa. Se tulee voimaan 1.3.2017.
Hallitus ei voi sitä muuttaa eikä peruuttaa. Jos lakia haluttaisiin muuttaa, peruuttaa tai sen voimaantulopäivämäärää siirtää, eduskunnan olisi hyväksyttävä uusi laki, mitä se ei tietenkään tule tekemään, sillä valtaenemmistö kansanedustajista on ilmoittanut, etteivät enää puutu jo hyväksyttyyn ja vahvistettuun avioliittolain muutokseen.

Edellisen eduskunnan hyväksymä lausuma velvoittaa nykyistä eduskuntaa tekemään pienehköjä muutoksia muutamaan muuhun lakiin, jotka liittyvät avioliittolakiin. Oikeusministeriö aloitti muutosten tekemisen helmikuussa. Nämä muutokset eivät vaikuta uudistetun avioliittolain voimaantuloon, vaan se tulee voimaan laissa määrättynä ajankohtana eli 1.3.2017. Tältä tieltä poikkeaminen vaatisi eduskunnan päätöksen ja uutta lainsäädäntöä, jota eduskunta ei tule tekemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttää siltä, että tämän keskustelun ansiosta kansalaisaloite säilyttää avioliitto miehen ja naisen välisenä liittona sai mukavasti lisää virtaa alleen.

Median vaikenemisen ansiosta innostus näytti jo hieman hiipuneen. Mutta tässä taisi nyt oma koira purra, kun media puuttui asiaan selvästi hallitusta painostaakseen lakimuutoksen toteuttamiseen. Kävikin niin, että vastapuoli heräsi horroksestaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

40 vuotta onnellisesti avioliitossa olleena, moisen lain vuoksi suhteeni vaimooni muuttuu heteroliitoksi, joka kuulostaa kyllä aika älyttömältä. Papitkin poistavat vihkikaavasta avioliitto-sanan. Avioliittoni purkautuu lain silmissä, mutta ei Jumalan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulisi nuo Venäläiset tänne Suomeen ja ottaisivat meidät suomalaiset suomalaisina. Venäläisillä on perusasiat kunnossa ja ja kunnioittavat perusarvoja. Sanokoon muut venäläisistä mitä haluaa. Kansankoti ym, metropornoilu muoti ilmiöt saavat meidät muiden maitten silmissä naurunalaiseksi. Onneksi suomessakin on vielä tätä ns. maalaisjärkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaleva voisi nyt ehkä hieman selventää, miten eduskunnan hyväksymä ja presidentin vahvistama laki voisi tässä vaiheessa kaatua Sipilän vastustukseen, jos hän nyt ylipäätään näin haluaisi tehdä. Käsittääkseni hallituksen hyväksyntä ei ole osa Suomen lainsäädäntöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen syntynyt miehenä, joka omasta valinnastani riippumatta rakastui mieheen. Olin naisen kanssa naimisissakin, muttei suhdemme toiminut jossain vaiheessa enää. Syynä ei ollut kuitenkaan niin suureen äänen viime aikana mediassa huudettu "homous", vaan ei se vaan onnistunut...
Minua ihmetyttää muiden ihmisten, noiden ihmisten, jotka eivät tiedä, eivätkä edes yritä ymmärtää, että kun rakkaus tulee, se ei lue lakia! Se ei piiloudu kirkollisten arvoihien taakse tai poliittisten verhoon!
Rakastan minun kumppaniani ja olen valmis kuolemaan hänen puolestaan!
Kaikki asiattomat sekstiset ja "lemmikkieläin-avioliitto" kommentoijat eivät ota tätä vakavasti.
Minä otan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän kukaan kielläkkään sinua rakastamasta samaa sukupuolta olevaa rakkautesi kohdetta, mutta sitä ihmiset eivät ymmärrä miksi kahta biologisesti erilaista ihmissuhdetta pitää kutsua avioliitoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi näillä pitäisi olla laissa eri nimi, tai miksi niistä pitäisi säädellä eri laeilla? Vanhan avioliittolain ja rekisteröidystä parisuhteesta annetun lain aikana esim. jokaisessa siviilisäätyä kysyvässä lomakkeessa piti käytännössä ruksata olevansa homo (rekisteröidyssä parisuhteessa) tai hetero (avioliitossa). Ei mitään järkeä. Tämänkin juuri sitä paljon kaivattua säätelyn vähentämistä ja lakien selkeyttämistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Avioliitto on oltava jatkossakin naisen ja miehen välinen liitto. (Piste.)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tämän maan uudet päättäjät päättäisivät tavalla tai toisella kumota ensimmäisen jo hyväksytyn kansalaisaloitteen,
ei enää voisi luottaa mihinkään mikä liittyy eduskuntaan tai hallitukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommentointi täällä on surullista luettavaa, todella hävettää, että kanssaihmisissä on tällaista väkeä. Minulle on aivan täysin käsittämätöntä miten joku voi vastustaa tasa-arvoista avioliittolakia, tai translain etenemistä. Seksuaalivähemmistöjen avioliitot ei vie mitään keneltäkään pois, asian järjestäminen ei maksa juuri mitään.
Tärkeäksi koetun asian kieltäminen toisilta omien ennakkoluulojen takia on räikeä loukkaus ihmisarvoja vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse olen pesun kestävä hetero, isoisä, yli 60 v. En ymmärrä sitä, miksi Rakkaus halutaan kieltää pariskunnilta jotka rakastaa toisiaan! Keneltä se on pois jos samaa sukupuolta olevat haluavat laillistaa avioliitolla suhteensa? Ihmisiä on kohdeltava tasa-arvoisesti, kaikki ollaan samanarvoisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ihmisillä täytyy olla oikeus elää sen mukaan, millaisen "lahjan" on syntyessään saanut. Jos on homo, on homo ja heistä valtaosa on todella ihania ihmisiä. He sattuvat syntymään vain erilaisella vietillä varustettuina, mutta ei se tee heistä sen parempia tai huonompia ihmisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä menee täällä asiat surulliseen suuntaan. keneltä se on pois jos kaksi toisiaan rakastavaa ihmistä menee naimisiin. surullista luettavaa suurinosa kommenteista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (107)

Uutisvirta

7:08
Kalevan koiranpentulive – katso videolta, mitä kaikkea vauhdikasta tapahtui pentulaatikossa keskiviikkoaamuna
7:00
Päivän leffapoiminnat: Tärkeintä on aloittaminen – kirjailija istuu kuuluisan taiteilijan malliksi, mutta piipahdus ateljeessa venähtää useiksi viikoiksi
7:00
Kutkuttava ranskalainen vakoojatrilleri saa täydet viisi tähteä – Ranskan salaisesta palvelusta kertovasta sarjasta nähdään Yle Areenassa jopa neljä tuotantokautta
7:00
Kauris, hirvi ja kuha ovat matkailuvaltteja, kun koronapandemia hellittää – kalastus- ja metsästyskokemukset Suomessa ovat luksusta Tilaajille
7:00
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
6:57
Lukijat ottivat kuvia komeasta huhtikuun superkuusta
6:37
KS: Peruttu Vuokatti Hiihto yhdistää Kainuun koronatapauksia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

166 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image