Kotimaa

Aiheuttaako palautusjuoma kal­juun­tu­mis­ta? Näin vastaa professori

KUVA: Colourbox
Kotimaa 29.7.2016 15:03
Juha Vainio

Verkossa kiertää parhaillaan englanninkielinen artikkeli, jossa väitetään, että palautusjuomat voivat nopeuttaa kaljuuntumista.

Kyse on brittiläisen Daily Starin jutusta, jossa hiustensiirtoihin erikoistuneeksi lääkäriksi tituleeratun henkilön kerrotaan väittäneen, että kuntoilun jälkeen nautittavat proteiinipitoiset palautusjuomat voisivat nopeuttaa hiustenlähtöä.

Näitä väitteitä on siteerattu myös suomenkielisissä julkaisuissa.

Brittilääkäri sanoo jutussa Daily Starin mukaan näin: ”proteiinijuomat sisältävät hyvin usein kasvuhormoneja, kuten kreatiinia ja DHEA:a, mitkä eivät ainoastaan kasvata lihasmassaa vaan myös lisäävät testosteronitasoja”.

Lääkärin pointti on siis se, että palautusjuomia juomalla elimistön testosteronitaso lisääntyisi, mikä edistäisi mieshormoni DHT:n tuotantoa elimistössä. DHT-hormoni edistää hiustenlähtöä.

Väitteistä oudon tekee se, että kaupassa myytävät proteiinijuomat eivät sisällä kasvuhormoneita eikä kreatiini ole kasvuhormoni. DHEA on steroidi, joka teoriassa voi aiheuttaa miehillä hiustenlähtöä, mutta sitä ei kaupan palautusjuomista löydy.

Kasvuhormonit eivät toimi suun kautta otettuna

Terveysliikunnan professori, liikuntalääketieteen erikoislääkäri Olli J. Heinonen Paavo Nurmi -keskuksesta, Turun yliopistosta sanoo, että palautusjuomat voivat sisältävät kreatiinia – elimistön luonnollista yhdistettä. Kuntoilijoiden keskuudessa suosittu ravintolisä saattaa hieman lisätä lihasmassaa käytön aikana.

– Kreatiinilla ei tosin ole vaikutusta hormonieritykseen, Heinonen sanoo.

Professorin mukaan kasvuhormoneita tai kasvutekijöitä ei ole hyödyllistä edes nauttia suun kautta.

– Kasvuhormonit pitää antaa injektiona, muuten ne hajoavat ruoansulatuskanavassa eivätkä tuota toivottuja vaikutuksia.

Heinonen myös miettii, että mikäli artikkelissa mainitulla kasvuhormonilla olisi tarkoitettu insuliinin kaltaista kasvutekijää, siitäkään ei olisi mitään hyötyä suun kautta nautittuna.

– Joten teoriassakin voidaan torpata artikkelissa kuvailtu vaikutusmekanismi, sillä sellaisia vaikutuksia ei synny suoliston kautta.

– Jos spekuloidaan vielä lisää, niin kasvuhormonit ovat niin kalliita aineita, ettei niitä laitettaisi palautusjuomiin. Siinä ei olisi mitään mieltä kenenkään kannalta.

DHEA-hormoni on myös Suomessa reseptilääke, joten sitä ei saa edes lain mukaan olla lisättynä kaupan palautusjuomiin. Fimealta vahvistetaan Lännen Medialle, ettei heidän tietojensa mukaan missään Suomessa myytävissä elintarvikkeissa ole kyseistä hormonia.

Kuntoilu ei vaikuta hiustenlähtöön

Brittilehden jutussa myös väitettiin, että myös lihasmassaan kasvatukseen tähtäävä voimakuntoilu saattaisi nopeuttaa hiustenlähtöä. Professori tyrmää tämänkin väitteen.

– Muuten hyvä, mutta päinvastoin. Kaikki kova harjoittelu on sellaista, että se laskee hieman kehon testosteronipitoisuutta. Viimeistään muutaman päivän kuluttua testosteronitasot nousevat normaalille tasolle.

Jutun mukaan kestävyysurheilu sen sijaan ei vaikuttaisi hiustenlähtöön. Heinosen mukaan kuntoilumuodolla ei ole mitään väliä eikä tekemistä hiustenlähdön kanssa. Hiustenlähdössä on useimmiten kyse perinnöllisistä taipumuksista.

– Se, mikä miehillä vaikuttaa pääasiassa hiuksiin on oma luontainen hormonipitoisuus ja kuinka korkea se on. Jos hiustenlähtöön pystyisi vaikuttamaan palautusjuomalla, se ei olisi enää palautusjuoma vaan lääke.

Palautusjuomat eivät siis aiheuta kaljuuntumista.

MAINOS

Kommentoi

On erittäin tärkeää korjata virheellisiä käsityksiä ja haastatella ansioitunutta henkilöä jonkun mutu-tyypin sijasta. Hyvää journalismia, kiitos tästä jutusta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta lääkäritkin sanovat aina, saattaa, ehkä, voi.
Epäpätevää porukkaa, jotka eivät seiso sanojensa takana.
Uhkailevat ihmisiä ja luistavat vastuudesta.
Ovat kieltäneet kirjalliset ohjeet kansanlääkityksestä, jotta lääkeyhtiöillä menisi hyvin.
Pian sortuu sekin Baabelin torni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tuntuu siltä että miesten kaljuuntuminen nuorena on lisääntynyt. En muista lapsuudesta ja nuoruudesta montakaan kaljua miestä ja nykyisin jo monet kolmekymppiset ovat kaljupäisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli palautusjuomat eivät aiheuta hiustenlähtöä, mutta kasvuhormonia itseensä piikittämällä tukka lähtee todennäköisesti. Tuttavapiirissä on havaittavissa luonnotonta haban kasvua ja hiustenlähtöä mikä ei johdu perinnöllisyydestä. Verikokeet paljastaisivat. Mediaa seuraamalla tulee lisää uusia kysymyksiä eräistä henkilöistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja hirvittävä gluteenin määrä jota saadaan erityisesti valkoisesta vehnästä. Syödään pizzaa, hampurilaisia, patonkeja jne. Tukka lähtee mutta samalla monelle miehelle kasvaa jo nuorena ns. vehnätissit. Katsokaapas nuoria poikia, monella on "rinnat" ja syynä on vehnä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

136
"Suomeen pitää houkutella 20 000 – 35 000 ulkomaalaista töihin" – EK esittää myös 70 prosentin palkkatukea, jos yritys työllistää turvapaikan saaneen
77
Liikenneministeri Berner Suomen Kuvalehdelle: ”Dieselautojen myynti tullaan jollain aikavälillä kieltämään”
63
Tulli: "Nyt rysähti!" – Virolainen nuuskajengi salakuljetti Suomeen tuhansia kiloja, miljoonien eurojen tapaus
60
Kärpät eteni kahdeksan parhaan joukkoon CHL:ssä - Tshekkihyökkääjä Radek Koblizek oli kahdella maalillaan oululaisten sankari
42
Oululaiset ruokakaupat myyvät hävikkiruokaa ResQ-sovelluksen kautta – ruokakasseille ollut kova kysyntä
41
Kiire ja suorituspaineet uuvuttavat lapsia ja nuoria – asiantuntijat penäävät lisää lepoa ja vaatimusten vähentämistä
40
Siniset ja Kansalaispuolue solmivat vaaliliiton Oulun ja Vaasan vaalipiireissä – "Eduskuntavaalit ovat kaikille iso ponnistus"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

miten syntyvyys nousuun

108 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Olisi oikeudenmukaista kohtuullistaa eläkkeet niin, että kukin ikäpolvi saa sen, kuinka paljon ovat siihen eläkemaksuill... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image