Kotimaa

Ahtisaari varoittaa omimasta demokratiaa, tasa-arvoa ja ih­mi­soi­keuk­sia länsimaille

Martti Ahtisaari uskoo YK:n pystyvän parantamaan maailmaa, vaikka haasteet ovat kovia. KUVA: Mikael Rydenfelt
Kotimaa 17.6.2018 20:34
Ossi Rajala

Länsimaissa pitäisi voittaa takaisin kansalaistensa luottamus, sanoo YK:n yleiskokouksen puheenjohtaja Miroslav Lajcak.

Presidentti Martti Ahtisaari varoittaa länsimaita siitä, etteivät ne saisi omia esimerkiksi demokratiaa, tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia itselleen niin sanotusti länsimaisiksi arvoiksi.

– Nämä ovat globaaleja arvoja, ei pelkästään länsimaiden. Se erottelee kansoja, jos puhumme ainoastaan länsimaisista arvoista. Esimerkiksi arabikevät oli minulle osoitus sitoutumista YK:n arvoihin, Ahtisaari puhui sunnuntaina Kultaranta-keskusteluissa Naantalissa.

Ahtisaari painotti myös sitä, että maailman realiteetit on hyvä tietää.

– YK:n turvallisuusneuvosto on merkittävä tekijä ja Yhdysvallat ja Venäjä ovat siellä tärkeät jäsenet. Uskon yhä YK:hon. Järjestössä on yhä potentiaalia, Ahtisaari sanoi.

Kultaranta-keskustelun aiheena oli sunnuntaina sääntöpohjainen maailma ja kansainvälisen politiikan muutos.

Kaikki keskustelijat kokivat, että monenkeskisestä keskustelusta ja yhteisistä säännöistä on siirrytty voimapolitiikan maailmaan, jossa esimerkiksi YK ja EU ovat jääneet syrjään.

YK:n yleiskokouksen puheenjohtaja Miroslav Lajcak tapasi Kultarannassa ulkoministeri Timo Soinin.

Surullisina esimerkkeinä tästä ovat Ukrainan ja Syyrian sodat, joissa ei kansainvälisiä sääntöjä kunnioiteta.

– Liberaalien länsimaiden on taisteltava sääntöjen ja periaatteidensa puolesta. Meidän on käytävä enemmän dialogia. Nyt maat puhuvat toisistaan, eivät toisilleen. Ilman sääntöjä tulee sotkua, sanoi YK:n yleiskokouksen puheenjohtaja Miroslav Lajcak.

– Kehitys on negatiivista, sotku on pahenemassa, lisäsi Ruotsin entinen ulkoministeri Carl Bildt.

Omia kansalaisia huomioitava

Lajcak nosti esiin myös sen, että YK ja EU ovat menettäneet uskottavuuttaan myös länsimaiden kansalaisten silmissä ja korvissa.

– Olemme hukanneet kansalaisemme. He eivät enää usko, että pyrimme ratkaisemaan heidän ongelmiaan. Ja sitten syytämme muita populisteiksi, hän harmitteli.

Naantalin Kultarantaan kerääntyy kahdeksi päiväksi maan eliittiä keskustelemaan ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Yleisössä ovat muun muassa kansanedustajat Touko Aalto, Li Andersson ja Pilvi Torsti.

OECD:n apulaispääsihteeri Mari Kiviniemi korosti, että maailmalla on paljon pettymystä globalisaatiota kohtaan, koska kaikki eivät hyödy siitä.

– Ihmisille olisi tarjottava sosiaalinen turvaverkko, koulutusta ja mahdollisuuksien tasa-arvoa, Kiviniemi sanoi.

Suomen entinen ulkoministeri, kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) koki myös globalisaation ahdistavan monia ihmisiä.

– Muutos on ollut niin nopeata, että se on ollut joillekin liikaa ja vastauksia on etsitty nationalismista, jossa lopulta ei vastauksia ole. Maista tulee muun muassa monikulttuurisia ja monietnisiä, Tuomioja mietti.

Muutos parempaan mahdollinen

Keskustelussa kuitenkin uskottiin, että ratkaisuja voidaan löytää siten, että sääntöjä yhä kunnioitettaisiin kansainvälisessä politiikassa. Perusteeksi nostettiin se, että suuri osa maista on monella tapaa riippuvaisia toisistaan.

– Pystymme yhä sopimaan monista asioista. Esimerkiksi Pariisin ilmastosopimuksesta, josta tosin on nyt yksi hankala maa lähtenyt, Kiviniemi sanoi ja viittasi Yhdysvaltoihin.

Ruotsin Bildt puolestaa hehkutti, että ihmiskunta on onnistunut viimeisten vuosikymmenten ajan monessa asiassa.

– Köyhyys ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet, elinikä on noussut ja vanhoista vihollisista on voinut tulla ystäviä. Vähiten globalisaatiossa mukana olleet maat ovat jääneet heikoimmille, Bildt puhui.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mielestäni vapaus, veljeys ja tasa-arvo ovat arabialaisia arvoja ja se, että ne yhdistetään Ranskan vallankumoukseen on kulttuurin omimista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Herra Presidentti Ahtisaari on ollut ensimmäisenä julistamassa, että esimerkiksi "Suomen tulee kuulua länsimaisiin arvoihin kuten NATOon". Juuri näitä sanoja hän on käyttänyt.
Mitä Ahtisaari sanoo siihen, että kun länsimainen demokratia ei ole enää saanut asioita hoidettua globalisaation aikana. Sen vuoksihan on tullut muita arvoja ja esimerkiksi protektionismia ja raakaa populismia. On jopa äänestetty kansalla uudestaan, kun eliitin mielestä äänestystulos ei ole ollut eliitin mieleen. Tämäkö on sitä oikeaa länsimaista demokratiaa?

Dialogiaa, dialogiaa, dialogiaa - keskustele siinä sitten yksin, kun toinen osapuoli ei siihen ole valmis ja monilta osin esimerkiksi länsimaihin on levinnyt sellaiset arvot muuttajien mukana, joita he eivät ole valmiita muuttamaan ja länsimaisessa vapaassa maassa he voivat tehdä sitten melkein mitä vain, kun ns. demokraattinen yhteiskunta on niin hidas muuttamaan vanhaa lakiaan sellaiseksi, että se suojaisi länsimaista demokratiaa. Tästähän on kysymys eli toimikaa päättäjät ja älkääkä jappasko. Tehkää ja pitäkää arvoistanne kiinni. Olette ensimmäisinä niistä luopumassa ihan itse!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Omia kansalaisia huomioitava" Jotenkin täysin absurdia että tällaisesta asiasta tulisi erikseen huomauttaa. Demokratian koko lähtökohta on, että kansa valitsee mieleisensä päättäjät, ja jos päättäjät eivät enää aja kansan mieleistä politiikkaa, silloin päättäjät vaihdetaan, ei kansaa eikä kansan mielipidettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka ihme olisikaan omimassa demokratiaa, tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia vain länsimaisiksi arvoiksi? Kaikki haluavat että ne leviäisivät myös muualle! Mutta kun kehitys on ollut juuri päinvastaista. Noiden arvojen vastaiset ajatukset ja kulttuurit ovat leviämässä myös länsimaihin, ja sitähän tässä vastustetaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäpä jos kaikki eivät haluakaan, vaikka meillä länsimaissa naiivisti niin luullaankin. Samaan sarjaan menee menee sekin vallalla oleva olettamus, että toisesta kulttuuripiiristä länsimaiseen kulttuuripiiriin muuttava henkilö omaksuisi automaattisesti länsimaiset arvot. Kommenttisi loppuosasta olen täysin samaa mieltä. Juuri tähän mainitsemaasi asiaan alkaa olla etenkin läntisessä Euroopassa kiire havahtua ja osin tähän on jo muutamissa maissa havahduttukin. Suomalaisten heräämistä odotellessa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

KULTAHAMMASPÄÄTELMÄT KULTARANNASSA

Oikein kun hammasta särkee, ei siinä globaalit huolet paina, hyvä kun tunnista selviää. Nyt olisi kultaakin arvokkaanpaa kuunella ihan arkisten asioiden hoidosta, mitkä vaikuttavat vähänkin laitaan ajetun ihmisen elämää, siitä on vielä keskiluokkakin kaukana. Siellä tehdään se politiikka jolla on jotain merkitystä, siellä se katkeruus kasvaa ja kuinka se olisi meillä suomessa kumminkin helposti hoidettavissa ja sitten sen voisi vientituotteena viedä esimerkiksi ulkomaille...kysyntää olisi mutta olisiko halukkuutta...kuuntelu jää aina puolitiehen, kun joutusi luopumaan kultahammaspaikastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kehitys negatiivista .Voisi olettaa että eri Eu maiden johto ei ole osannut hoitaa virkaansa .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jos Venäjä olisi edelleen heikko. Voitaisiin tehdä Kosovon mallisia ratkaisuja ja röyhistellä rintaa. Odotan mielenkiinnolla sitä ennustettua/odotettua yhteenottoa Venäjän kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä on voittamaton .On viisasta olla nöyrä kun Suomi on pieni maa mutta sen puolustusvoimissa liian innokkaita sotilaita .Vaarallista Suomelle .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yk ja Eu ovat jääneet syrjään Maailmanpolitiikasta .Aika helpolla onnistuivat Pohjois Korea ,Kiina ja Venäjä ,tekemään keikauksen .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arabikevään erinomaisuudesta voidaan olla montakin mieltä.
Demokratialle tasa-arvolle sillä ei ollut mitään annettavaa.
Kansainvaellukselle ja väkivallan nousulle sitäkin enemmän.
Eriarvostamalla ei mitään saavuteta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä on taas annos Suomen presidentille tyypillistä tuubaa, jossa ei ole logiikan häivää. Arabikevät oli hyvä juttu, mutta Syyrian sota on paha juttu, vaikka näiden välillä on vahva syy-seuraussuhde.

Niinistö on vastaavasti mossottanut, että kyllä näiden tällaisien kriisien osapuolilla pitäisi olla lupa hallita keskustelua. On väärin, että suurvallat ovat enemmän äänessä eikä propaganda pääse leviämään vapaasti.

Eiköhän Halonenkin herää kohta ääntelemään kun on näin tärkeä keskustelu käynnissä.

Mä annan tulevan varalle hyvän neuvon: kun Suomessa alkavat Arabikevään ja Euromaidanin kaltaiset demokratiamielenosoituksen, joko niistä ajetaan panssarivaunuilla yli malliin esimerkillisesti hoidettu Tiananmenin tapaus, tai lopputulos on demokratiaparatiisi malliin Syyria ja Itä-Ukraina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytä jenkkitrollia kirjoittelit! Sitähän tämä Lännen Media on jo syöttänyt kauan, onneksi Ahtisaari on huomannut sen vaarat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:50
Ukrainan presidentiksi nouseva Volodymyr Zelenskyi on oligarkin tukema näyttelijä ja yrittäjä
22:43
Pikkuleijonien taival MM-mitalipeleihin mutkistui entisestään – tappioputki kolme ottelua
21:41
Kalevalan Aino on nähty uhrina ja kuuliaisena sisarena, kirjailija Tiina Piilola näkee hahmon toisin – "Tällaiset tulkinnat kuulostavat nykynaisen korviin älyttömiltä"
21:14
Volodymyr Zelenskyi on voittamassa Ukrainan presidentinvaalit murskaluvuin – presidentti Poroshenko on tunnustanut tappionsa
20:51
Ensi viikolla ilmassa on kesän tuntua: Aurinko paistaa, lämpötilat nousevat Oulussa noin 16 asteeseen – "Lämpötilat selvästi tavallista korkeampia"
20:02
Tuntematon mies pahoinpiteli alaikäistä tyttöä Pudasjärvellä, Rukalla pahoinpitelyn uhriksi joutui eteläsuomalainen mies
19:51
Mies kelkkaili Pudasjärvellä pelkkä pyyhe päällään ja putosi kelkan kyydistä – puhalsi 1,9 promillea
89
Halla-aho ei irtisanoudu vanhoista blogikirjoituksistaan – "Osa tyhmiä ja harkitsemattomia, osassa edelleen pointti"
41
Isot ja pienet jäähyt värittivät Kärppien ja HPK:n finaaliavausta – Ulosajoon johtaneen taklauksen alle jäänyt Michal Kristof:” Vähän tuli verta, mutta tällaisia nämä pudotuspelit ovat”
28
Japanilaiset tulivat vain saunaan, eritoten savusauna sai suuren arvostuksen – Tuleeko Kuusamosta nousevan auringon saunamekka?
19
Pääsiäiskokko palaa taas lankalauantaina Oulun Lammassaaressa – parhaimmillaan kokon loimua on seurannut parikin tuhatta ihmistä
15
Syömäsä: Ideaparkin Chef’s Salad, Kebab & Pizzassa saa rahalle vastinetta – lounalla saa syödä mahan täydeltä
11
Reissusa: Sveitsissä Skier's Haute Routella edetään suksilla laskien ja skinnaten upeassa maisemassa
9
Sri Lankassa kahdeksan räjähdystä hotelleissa ja kirkkojen jumalanpalveluksissa – lähes 200 kuollut ja useita satoja haavoittunut

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Perintövero pois!

ainakin tuli selväksi minkä aatteen mies olet ei muuta kun muutat pohjois koreaaan siellä valtio omistaa kaiken oikea pa... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image