Kotimaa

Af­ga­nis­ta­nis­sa on alueita, joille ketään ei voida ajatella palautettavan – sen sijaan Irakin tilanne on parantunut

Afganistanin turvallisuusviranomaiset tutkivat tiistaina autopommin räjähdyspaikkaa Kabulissa. Räjähdyksessä kuoli ainakin kymmenen henkilöä ja 90 loukkaantui. Heidän joukossaan oli 23 lasta. KUVA: HEDAYATULLAH AMID
Kotimaa 17.1.2019 14:32 | Päivitetty 17.1.2019 14:39
Ilari Tapio

Viime vuonna yli puolet turvapaikanhakijoista tuli Irakista. Kaikista hakijoista 72 prosenttia oli miehiä. Myös 18–34 vuoden ikähaarukka oli yliedustettuna.

Hallitus käsitteli tiistaina toimia, joilla Suomessa on jo kiristetty turvapaikkapolitiikkaa. Palautuspolitiikassa ei ole pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan kuitenkaan päästy riittäviin tuloksiin.

– Velvoitimme, että ulkoministeriö tekee perjantaiksi raportin siitä, missä palautuspolitiikassa mennään, Sipilä totesi.

Lännen Media kävi läpi Maahanmuuttoviraston viime vuoden tilastoja ja joulukuussa päivitettyjä tilannekatsauksia sillä silmällä.

Minkään maan kansalaisuus ei automaattinen suojeluperuste

Jokaisen turvapaikanhakijan kohdalla selvitetään, uhkaako juuri häntä kotimaassa vaino tai vakava haitta.

Lisäksi arvioidaan, onko hakijan turvallista, mahdollista ja kohtuullista muuttaa kotimaassaan toiselle alueelle. Se, että hakija on Afganistanista, Irakista tai Somaliasta ei ole automaattisesti peruste kansainväliselle suojelulle.

Jos väkivalta on tietyllä alueella luokiteltu äärimmäiseksi, kaikkien alueella olevien katsotaan olevan vaarassa. Tällöin henkilölle on mahdollista myöntää toissijainen suojeluasema kotipaikkakunnan perusteella.

Afganistanissa suuri mielivaltaisen väkivallan uhka

Maahanmuuttovirasto saattoi Afganistanin, Irakin ja Somalian tilannekatsaukset ajan tasalle kuukausi sitten eli 20. joulukuuta. Pääosin linjaukset pysyivät ennallaan.

Afganistanissa turvallisuustilanteen todettiin jatkuvan epävakaana. Maassa on edelleen useita alueita, joilla mielivaltaisen väkivallan uhka on äärimmäisen korkea. Kenenkään ei edellytetä palaavan näille alueille.

Sen sijaan Irakissa ei katsottu joulukuussa olevan alueita, joilla aseellinen väkivalta olisi niin äärimmäistä, että kaikki alueelle palaavat olisivat vaarassa joutua sen kohteeksi.

Siviileihin kohdistuvan väkivallan taso on laskenut Irakissa. YK:n avustusoperaation tilastoimat uhriluvut olivat loka-marraskuussa alhaisimmat sen jälkeen, kun seuranta aloitettiin vuonna 2012.

Somalian tilanne tukalin etelässä ja keskiosassa

Somalian epävakaassa turvallisuustilanteessa ei todettu tapahtuneen suurta muutosta kesäkuun jälkeen. Pahin uhka on edelleen islamistinen järjestö al-Shabaab, jonka toimintakyvyssä ei ole havaittu heikkenemistä.

Vaikein tilanne on maan eteläisissä ja keskisissä osissa. Hallituksen ja al-Shabaabin väliset taistelut ovat jatkuneet nimenomaan siellä.

Turvattomuutta Somaliassa aiheuttavat myös klaanien väliset väkivaltaisuudet. Niihin liittyviä yhteenottoja on ollut esimerkiksi Hiiraanin, Galgadudin ja Sanaagin maakunnissa.

Maan ihmisoikeustilanne on vaikea.

Irakilaiset ykkössijalla maastapoistamispäätöksissä

Maahanmuuttovirasto teki viime vuonna kaikkiaan 3 161 päätöstä maasta poistamisesta.

Kansalaisuuksien mukaan eniten päätöksiä (342) kohdistui Irakiin. Irakilaisista 259 päätettiin karkottaa tai käännyttää. Loput saivat omalta kannaltaan myönteisen päätöksen.

Toisena listalla oli Venäjä (304). Venäläisistä 257 päätettiin karkottaa tai käännyttää.

Kolmantena oli Romania (208). Romanialaisista 206 päätettiin karkottaa tai käännyttää.

Perässä seurasivat Ukraina, Viro, Thaimaa, Turkki, Filippiinit ja Vietnam.

Somalian ja Afganistanin kansalaisia tilastossa oli yleiseen mielikuvaan verrattuna vähän. Somalialaisista (92) päätettiin karkottaa tai käännyttää 72. Afganistanilaisista (84) karkotusta tai käännyttämistä tarkoittavan päätöksen sai 61.

Viime vuoden hakijoista 72 prosenttia oli miehiä

Suomeen viime vuonna jätetyistä turvapaikkahakemuksista yli puolet eli 51,7 prosenttia tuli Irakin kansalaisilta. Heitä oli 2 708.

Seuraavaksi eniten hakemuksia tuli afganistanilaisilta (1003), somalialaisilta (555), eritrealaisilta (281) ja venäläisiltä (232).

Kaikista turvapaikanhakijoista selvästi suurin osa eli 56 prosenttia oli 18–34-vuotiaita. Miehiä kaikista hakijoista oli 72 prosenttia.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Irak ei ota palautettavia vastaan. Jäävät siis tänne vaikka palautuspäätös olisikin tehty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarviiko justiinsa sinne kotipihalle palauttaa. eikö riitä kun palauttaa kotimaahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ketään ei voi sivistysvaltiossa pakottaa vaihtamaan kotipaikkakuntaansa, paitsi tietysti sen "sivistysvaltion" sivistyksen kustantavan veronmaksajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ihmisiä ei voi palauttaa niille turvallisille alueille omassa maassaan? Jos Oulu olisi turvaton, miksi oululainen lähtisi kaukomaahan, esim. Kanadaan tai Austraaliaan hakemaan turvaa sen sijaan että menisi turvalliselle alueelle Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Afganistan ja Irak ovat pinta-aloiltaan suurempia kuin Suomi, joten luultavasti niistä löytyy joku turvallinen paikkakunta palautettaville. Irakin pääministeri on pyytänyt ulkomailla oleilevia maanmiehiään palaamaan jälleen rakentamaan maata, työvoimapula on huutava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kummallista tässä on kumminkin se,että tänne tunkee nuoret pojat ja miehet eikä ne oikeasti apua tarvitsevat eli naiset ja lapset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomesta kyllä löytyy alueita, joissa voi sitten pitää, ja turvata näin suomalaisten turvallisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tietyllä alueella Afganistanissa on vaarallista mutta toisaalla on rauhallista eikö henkilön voisi olettaa
olevan turvassa rauhallisessa osassa maata. Eikö ole helpompaa vain muuttaa maan sisällä kuin muuttaa
liki toiselle puolelle maapalloa.....näin siis ajatellen kun jätetään taloudelliset vaikuttimet pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakolaispolitiikassa on huomioitava myös se, että tarkastetaan kunkin tänne halajavan vaikuttimet. On oltava tarkkana, että ei siirretä kolfliktia tänne. Rettelöitisjät ja rikolliset palautettakoon omaan maahansa rettelöimään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen on katsottava omaa kansallista etuaan. Turvallisista maista tulevat pitää käännyttää jo rajalla, koska edellytystä suojelun saamiselle ei ole. Sen sanoo jo järki. Oman kansan turvallisuudella leikkiminen on oman kansan tuhoamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:00
Perhe jäi kahden tulen väliin: Oulun kaupunki vaatii Karjasillan suojeltuun hometaloon korjausta, 50 neliön talolle kustannusarvio jopa 365 000 euroa – purkulupa ei hevillä heltiä kulttuurisesti arvokkaalla alueella Tilaajille
18:48
Norjassa sisarpuolensa surmasta epäiltyä miestä syytetään murhasta ja terrorismirikoksesta
18:32
Oulun Raitotiellä kolmen ajoneuvon onnettomuus – neljä henkilöä sairaalaan tarkistettaviksi
18:25
Suomi on menettämässä yli 300 miljoonaa EU:n maataloustukia – Hallitusohjelman ylimalkainen kirjaus lupaa korvata leikkaukset, mutta hallitus ole vielä käsitellyt linjausta
18:07
Intiimi ravintolapiha vaiko kongressi- ja konserttipaikka? Ajatuksia Oulun historiallisessa ydiskeskustassa sijaisevan tyhjän tontinosan jalostamisesta Tilaajille
18:01
Raju liikenneonnettomuus Sodankylässä – kaksi henkilöä loukkaantui vakavasti tukkirekan ja henkilöauton nokkakolarissa
17:40
Kone vetäytyy neuvotteluista saksalaisen Thyssenkruppin hissiliiketoiminnan ostosta – Kauppa olisi toteutuessaan ollut Suomen taloushistorian suurin
44
Vähälumisen ja vetisen talven olosuhteet osoittautuivat liian vaikeiksi, perinteikäs Tervahiihto peruttiin
41
Päästöjen vähentämiseksi tehtävissä vapaaehtoisesti paljonkin – kauppaan voi joskus kävellä ja julkisia kulkuneuvoja tulee suosia Lukijalta
29
Oululainen varavaltuutettu Kati Jurkko siirtyy SDP:stä kokoomukseen
24
Pudasjärvi vetoaa päättäjiin – 110-paikkaisen vastaanottokeskuksen lopetus veisi työpaikkoja ja vaikuttaisi palvelujen kysyntään
16
Oulun seudulla varoitetaan kovasta tuulesta, huonosta ajokelistä ja liukkaista kevyen liikenteen väylistä – tuulenpuuskat voivat puhaltaa myrskylukemissa
15
Myrsky on tehnyt tuhojaan: Laajat sähkökatkot tulivat nyt pohjoiseenkin – ajokeli on paikoin erittäin huono
15
Ilveksen jälkiä löytyi Karjasillalta Oulussa – petoyhdyshenkilö: "Ei aikaisempia havaintoja noin läheltä keskustaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

266 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

Samasta syystä, kuin Natsejakin. He vetoavat ihmisten vietteihin ja syrjäyttävät moraalin. Silloin pintaan nousee ahneus... Lue lisää...
PSYKOPAATTIEN DIKTAT...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image