Kotimaa

Afganistanin tur­val­li­suus­ti­lan­ne on huono - "Pitää muistaa, että maa on sotatilassa"

Kotimaa 21.5.2017 11:58 | Päivitetty 21.5.2017 16:39
STT

Afganistanin turvallisuustilanne on huono. Viime kuussa Taleban-sissit aloittivat perinteisen keväthyökkäyksensä. Hyökkäyksessä sotilastukikohtaan Mazar-i-Sharifissa maan pohjoisosassa kuoli ainakin 135 ihmistä.

Viime yönä talebanit hyökkäsivät useille tiesuluille Etelä-Afganistanissa ja tappoivat ainakin 20 poliisia sekä haavoittivat toistakymmentä.

Yhdysvaltain johtama liittouma syrjäytti talebanit vallasta vuonna 2001, mutta järjestöä ei ole saatu nujerrettua, vaan sen valta on säilynyt etenkin maan eteläosissa. Yhdysvaltain puolustusministeri Jim Mattis varoitti taannoin niin ikään, että tästä vuodesta Afganistanissa tulee raskas.

Yhdysvalloilla on tällä hetkellä Afganistanissa vajaat 8 500 sotilasta ja sen Nato-liittolaisilla 5 000. Suomella on Afganistanissa 34 sotilasta. Siviilejä on ulkoministeriön mukaan noin 35. Matkustustiedotteessaan ulkoministeriö suosittelee välttämään kaikkea matkustamista maahan.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan Afganistanissa on siepattu satakunta länsimaalaista sitten vuoden 2001. Afganistanilaisten kohdalla tilanne on huomattavasti synkempi, sillä pelkästään viime vuonna siepattiin ainakin 80 liikemiestä.

Vuonna 2014 kaksi suomalaista International Assistance Mission (IAM) -järjestön työntekijää tapettiin Afganistanissa. Naiset surmattiin taksiin Heratissa maan länsiosassa.

"Huonontunut koko ajan"

Siviilikriisinhallinnan asiantuntija Pia Stjernvall ulkoministeriöstä sanoo, että Afganistanin turvallisuustilanne on selvästi huonontunut koko ajan. Hän on työskennellyt maassa vuosia.

- Kun menin Afganistaniin vuonna 2010, meillä oli paikallinen afgaanikuljettaja ja tavalliset autot. Viime vuoden lopulla kun lähdin maasta, minulla oli monta turvamiestä, panssaroidut autot ja aina oli kolme autoa, kun liikuimme paikasta toiseen.

Stjernvall työskenteli vuosina 2010-2016 Afganistanissa eri tehtävissä, muun muassa päällikkönä Euroopan unionin poliisikomissio EUPOLissa.

Sieppauksia tekevät Afganistanissa terroristit ja rikolliset. Useimmin sieppauksia tehdään rahan takia ja niiden takana ovat rikollisjärjestöt, Stjernvall sanoo.

"Ei voi olettaa, että olisi aina turvassa"

Stjernvallin mukaan selkeä käänne huonompaan tapahtui Afganistanissa vuonna 2014 sen jälkeen kun kansainväliset joukot lähtivät maasta lähes kokonaan.

- Kansainvälisiä joukkoja jäi hyvin vähän ja ne, jotka jäivät, ovat neuvontatehtävissä. Afgaanien omat poliisi- ja sotilasjoukot eivät ole vielä tarpeeksi koulutettuja, että voisivat hoitaa asiaa itse.

Hän muistuttaa, että Afganistan on sotatilassa.

- Ei voi olettaa, että kun sinne menee, olisi aina turvassa. Kaikki ihmiset, jotka sinne lähtevät, tietävät millaisiin riskeihin valmistautua.

Tällä hetkellä Talebanilla on hallussaan noin 40 prosenttia Afganistanista, Stjernvall arvioi.

- Käsittääkseni osuus ei ole koskaan ollut noin suuri.

SPR: Ajoneuvot näkyvästi merkittyjä

SPR:n kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi sanoo STT:lle, ettei Afganistanin turvallisuustilanne ole paranemaan päin. Löövi perustelee arvioitaan Talebanin toiminnalla ja toisaalta sillä, että kansainvälisten joukkojen määrää on vähennetty.

- Ne liittyvät yhteen. Ei se tilanne tule paranemaan.

SPR:llä on tällä haavaa maassa vain yksi suomalainen työntekijä. SPR tukee Afganistanissa kansainvälisen Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun terveydenhuollon ja lääkinnän operaatioita.

Valtaosa Punaisen Ristin toiminnasta Afganistanissa on maan Punaisen Puolikuun toteuttamaa.

- Kyllä siellä selvästikin on alueita, joissa kansainväliset työntekijät eivät voi liikkua, Löövi sanoo.

Suomalainen nainen siepattiin Afganistanissa viime yönä. Ulkoministeriö on toistaiseksi kertonut sieppauksesta niukasti.

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

23.10.
Virallista tai ei, Annunen on ennätysmies – "Ehkä ihan hyvä, että se maali tuli, niin asiaa ei tarvitse enää miettiä" Tilaajille
23.10.
Kärpät löysi vihdoin tehoja myös ykkösketjun takaa – Liigan vatulointi Annusen ennätysuutisoinnissa ihmetytti Manneria: ”Henkilökohtainen ennätys on nyt Justuksen, se on fakta”
23.10.
Huippuhetket: Kärpät-Pelicans
23.10.
Kärpät otti kotivoiton Raksilassa vaiherikkaan pelin jälkeen – katso kuvia ottelusta
23.10.
KuPSin mestariluotsi Jani Honkavaara valitsi potkuherkän SJK:n seuraavaksi osoitteekseen
23.10.
Kainuun ely-keskus: Nuasjärven ekologinen tila on hyvä, eikä happikato uhkaa järveä – "Laaja seuranta-aineisto ei tue Helsingin yliopiston tutkijoiden käsitystä"
23.10.
Julius Junttila iskee ottelun voittomaalin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

109 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Ja sinun käytöskö on aikuismaista? Hoh hoijaa. Myötähäpeä. Lue lisää...
Heikki89

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.10.

Fingerpori

24.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image