Kotimaa

Afganistanin tur­val­li­suus­ti­lan­ne on huono - "Pitää muistaa, että maa on sotatilassa"

Kotimaa 21.5.2017 11:58 | Päivitetty 21.5.2017 16:39
STT

Afganistanin turvallisuustilanne on huono. Viime kuussa Taleban-sissit aloittivat perinteisen keväthyökkäyksensä. Hyökkäyksessä sotilastukikohtaan Mazar-i-Sharifissa maan pohjoisosassa kuoli ainakin 135 ihmistä.

Viime yönä talebanit hyökkäsivät useille tiesuluille Etelä-Afganistanissa ja tappoivat ainakin 20 poliisia sekä haavoittivat toistakymmentä.

Yhdysvaltain johtama liittouma syrjäytti talebanit vallasta vuonna 2001, mutta järjestöä ei ole saatu nujerrettua, vaan sen valta on säilynyt etenkin maan eteläosissa. Yhdysvaltain puolustusministeri Jim Mattis varoitti taannoin niin ikään, että tästä vuodesta Afganistanissa tulee raskas.

Yhdysvalloilla on tällä hetkellä Afganistanissa vajaat 8 500 sotilasta ja sen Nato-liittolaisilla 5 000. Suomella on Afganistanissa 34 sotilasta. Siviilejä on ulkoministeriön mukaan noin 35. Matkustustiedotteessaan ulkoministeriö suosittelee välttämään kaikkea matkustamista maahan.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan Afganistanissa on siepattu satakunta länsimaalaista sitten vuoden 2001. Afganistanilaisten kohdalla tilanne on huomattavasti synkempi, sillä pelkästään viime vuonna siepattiin ainakin 80 liikemiestä.

Vuonna 2014 kaksi suomalaista International Assistance Mission (IAM) -järjestön työntekijää tapettiin Afganistanissa. Naiset surmattiin taksiin Heratissa maan länsiosassa.

"Huonontunut koko ajan"

Siviilikriisinhallinnan asiantuntija Pia Stjernvall ulkoministeriöstä sanoo, että Afganistanin turvallisuustilanne on selvästi huonontunut koko ajan. Hän on työskennellyt maassa vuosia.

- Kun menin Afganistaniin vuonna 2010, meillä oli paikallinen afgaanikuljettaja ja tavalliset autot. Viime vuoden lopulla kun lähdin maasta, minulla oli monta turvamiestä, panssaroidut autot ja aina oli kolme autoa, kun liikuimme paikasta toiseen.

Stjernvall työskenteli vuosina 2010-2016 Afganistanissa eri tehtävissä, muun muassa päällikkönä Euroopan unionin poliisikomissio EUPOLissa.

Sieppauksia tekevät Afganistanissa terroristit ja rikolliset. Useimmin sieppauksia tehdään rahan takia ja niiden takana ovat rikollisjärjestöt, Stjernvall sanoo.

"Ei voi olettaa, että olisi aina turvassa"

Stjernvallin mukaan selkeä käänne huonompaan tapahtui Afganistanissa vuonna 2014 sen jälkeen kun kansainväliset joukot lähtivät maasta lähes kokonaan.

- Kansainvälisiä joukkoja jäi hyvin vähän ja ne, jotka jäivät, ovat neuvontatehtävissä. Afgaanien omat poliisi- ja sotilasjoukot eivät ole vielä tarpeeksi koulutettuja, että voisivat hoitaa asiaa itse.

Hän muistuttaa, että Afganistan on sotatilassa.

- Ei voi olettaa, että kun sinne menee, olisi aina turvassa. Kaikki ihmiset, jotka sinne lähtevät, tietävät millaisiin riskeihin valmistautua.

Tällä hetkellä Talebanilla on hallussaan noin 40 prosenttia Afganistanista, Stjernvall arvioi.

- Käsittääkseni osuus ei ole koskaan ollut noin suuri.

SPR: Ajoneuvot näkyvästi merkittyjä

SPR:n kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi sanoo STT:lle, ettei Afganistanin turvallisuustilanne ole paranemaan päin. Löövi perustelee arvioitaan Talebanin toiminnalla ja toisaalta sillä, että kansainvälisten joukkojen määrää on vähennetty.

- Ne liittyvät yhteen. Ei se tilanne tule paranemaan.

SPR:llä on tällä haavaa maassa vain yksi suomalainen työntekijä. SPR tukee Afganistanissa kansainvälisen Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun terveydenhuollon ja lääkinnän operaatioita.

Valtaosa Punaisen Ristin toiminnasta Afganistanissa on maan Punaisen Puolikuun toteuttamaa.

- Kyllä siellä selvästikin on alueita, joissa kansainväliset työntekijät eivät voi liikkua, Löövi sanoo.

Suomalainen nainen siepattiin Afganistanissa viime yönä. Ulkoministeriö on toistaiseksi kertonut sieppauksesta niukasti.

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

91
Yle: Neljä puoluetta valmis supistamaan ilmavoimien hävittäjien määrää, puolustusministeri taas nostaisi määrän sataan - "Kyse siitä, puolustetaanko koko maata"
49
Poikkeusluvalla 17-vuotiaana saatu ajokortti ehti vanheta reilun viikon: Nuori mies kaahasi Pyhäjärvellä tutkaan 177 km/h
44
Helsinki-Vantaalla vaaratilanne – matkustajakone laskeutui varatulle kiitotielle
33
Jos presidentti Niinistö liputtaisi Nato-jäsenyyden puolesta, joka toinen suomalainen hyväksyisi liittoutumisen, kertoo Alma Median kysely
27
Liian syvät metsäojat pilaavat vesistöjä – tutkijan mukaan syvälle ojitukselle ei ole metsätaloudellisia perusteita
18
Amerikkalaislehdeltä kova väite: Suomi todennäköisesti salakuunteli Trumpin ja Putinin keskustelut – Ulkoministeriö: Nauhoittamattomuus on sääntö
14
Ulkomainen omistus ei ole riski Suomen huoltovarmuudelle – Asiantuntija: "Kyllä alus tulee, jos maksetaan tarpeeksi korkea rahti"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

241 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko menee ruokaan

No kylläpä oli taas aloitus. Nyt Lidlin kannattajat voivat taas avata sanaisen arkkunsa. Meidän perheessä ei ole koskaan... Lue lisää...
hyvää kotimaista

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image