Kotimaa

Aarnion istuttavaksi jää 10 vuoden tuomiosta noin 3 vuotta – Tuomio tuli ho­vioi­keu­des­sa 18 rikoksesta, osa syytteistä hylättiin

Lännen Median tietojen Aarnio passitetaan aluksi Sörnäisten vankilaan Helsingissä. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 27.6.2019 14:38
Petteri Lindholm

Hovioikeuden mukaan Jari Aarnio on epäilyittä niin sanottu "Pasilan mies", jonka prepaid-liittymistä lähetettiin lukuisia viestejä huumausaineiden levittämisen ja salakuljetuksen järjestelyissä.

Helsingin hovioikeus piti ennallaan Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion 10 vuoden tuomion useista törkeistä huumausainerikoksista ja muista rikoksista.

Lännen Median tietojen Aarnio passitetaan aluksi Sörnäisten vankilaan Helsingissä.

Aarnion vankilatuomio on mitaltaan yhteensä 13 vuotta, koska hänellä on aiempi kolmen vuoden tuomio niin sanotussa Trevoc-haarassa. Aarnio osallistui esteellisenä poliisin seurantalaitteiden hankintaan, vaikka hänellä oli päättävä asema ja taloudellinen intressi laitteita valmistavassa Trevoc-yhtiössä.

Aarnio joutuu istumaan tuomiostaan todennäköisesti runsaat kolme vuotta.

Ensikertalaisuus vie tuomion pituudesta todennäköisesti puolet. Tutkintavankeudessa Aarnio on ehtinyt istua hieman yli kolme ja puoli vuotta, mikä vähentää istuttavan osuuden hieman yli kolmeen vuoteen.

Tuomio säilyi pääosin ennallaan, osa syytteistä hylättiin

Aarnio sai tuomion yhteensä 18 rikoksesta.

Hovioikeuden mukaan Aarnion rikokset ovat "poikkeuksellisen häikäilemättömiä", "erittäin vakavia ja vahingollisia", "muille aiheutuvista seurauksista piittaamattomia".

Aarnio sekä hänen rikoskumppaninsa, huumerikoksista ja törkeistä huumerikoksista tuomitut ex-jengipomo Keijo Vilhunen ja Mari Romano on kaikki määrätty heti vangittaviksi.

Käräjäoikeuden tuomio joulukuulta 2016 säilyi pääosin hovioikeudessa, mutta osa syytteistä hylättiin. Tämä ei kuitenkaan vaikuttanut tuomion pituuteen.

Tuomio tuli viidestä törkeästä huumausainerikoksesta, todistajan uhkailusta, virka-aseman väärinkäyttämisistä ja törkeistä virka-aseman väärinkäyttämisistä, todistusaineiston tärvelemisestä, yllytyksistä virkavelvollisuuden ja -salaisuuden rikkomiseen sekä virkavelvollisuuden ja -salaisuuden rikkomisesta.

Hovioikeudessa hylättiin syytteet yhdestä yllytyksestä virkavelvollisuuden sekä -salaisuuden rikkomiseen, yhdestä törkeästä huumausainerikoksesta ja yhdestä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Lisäksi virka-ajalla harrastetusta seksistä nostetut syytteet kahdesta virkavelvollisuuden rikkomisesta hylättiin.

Hovioikeus: Aarnio oli "Pasilan mies"

Aarnion vastaisen näytön ydin muodostuu hovioikeuden mukaan televalvontatiedoista sekä uusina todisteina esitetyistä kulunvalvontatiedoista poliisin tiloissa.

Uudet todisteet Aarnion kulkuavaimesta yhdessä teletietojen kanssa muodostavat kihlakunnansyyttäjä Antti Sundbergin mukaan vahvan näytön.

– Hovioikeus päätti näiden perusteella, että Aarnio on Pasilan mies, jonka puhelimia on käytetty huumeiden tuomiseen ja levittämiseen, Sundberg tiivistää.

Jo käräjäoikeudessa keskeisinä todisteina esitettiin televalvontatietoja prepaid-liittymistä, joita käytettiin järjestelyihin hasistynnyrien salakuljettamisessa Hollannista Suomeen vuosina 2011 ja 2012.

Liittymien omistajasta alettiin puhua ”Pasilan miehenä”, koska suuri osa liittymillä rikollisille lähetetyistä viesteistä lähetettiin, kun liittymien käyttäjä oli Pasilassa.

Hovioikeuden mukaan uusina todisteina esitetyt tiedot Aarnion kulkuavaimesta osoittavat, että prepaid-liittymien sijainti osuu yhteen minuuttien tarkkuudella Aarnion sijainnin kanssa poliisin tiloissa.

Aarnio vangitaan vapaalta jalalta

Aarnio on odottanut hovioikeuden tuomiota vapaalla jalalla viime vuoden kesästä lähtien, jolloin tapauksen oikeuskäsittely päättyi.

Oikeus vapautti Aarnion, koska tuomion antamisessa tiedettiin kestävän pitkälle vuoden 2019 puolelle, mikä olisi merkinnyt oikeuden mukaan kohtuuttoman pitkää vangitsemisaikaa tuomion odottamisvaiheeseen.

Hovioikeudessa jäi ratkaistavaksi vain se, kevennetäänkö käräjäoikeuden tuomiota ja saako Aarnio tuomion myös käräjillä kaatuneista virkarikoksesta ja vielä yhdestä törkeästä huumerikoksesta.

Pidennystä rangaistukseen ei hovissa ollut enää mahdollista tulla, koska käräjillä Aarnio tuomittiin jo maksimirangaistukseen.

Tuomiota laadittiin hovioikeudessa yhteensä yli vuoden ajan. Viimeinen oikeusistunto pidettiin kesäkuun puolivälissä vuonna 2018.

Pitkää kestoa selitti etenkin se, että pelkkiä tutkintapöytäkirjoja on yli 10 000 sivun edestä.

800 kiloa hasista salakuljetettiin Suomeen metallitynnyreissä

Tuomion mukaan Aarnio järjesteli noin 800 kilon hasiksen maahantuonnin Hollannista Suomeen vuosina 2011–12.

Jutusta puhutaan huumetynnyritapauksena, koska hasis tuotiin Suomeen kuudessa metallitynnyrissä.

Rikostutkinnan kuluessa alettiin puhua "Pasilan miehestä", jonka tuntemattomiin puhelinnumeroihin useat huumetapauksen epäillyt olivat soitelleet.

Teknisessä selvityksessä havaittiin, että liittymät kulkivat usein samoissa paikoissa kuin Aarnio.

Aarnio kertoi, että puhelimia käytettiin huumepoliisissa yhteydenpitoon rikollisten tietolähteiden kanssa, mutta oikeuden mukaan Aarnio käytti niitä hasiksen salakuljetuksen järjestämiseen.

Kymmeniä tuhansia euroja kukkapenkin mullissa

Myös Aarnion käytössä olleet rahavarat ovat olleet käräjäoikeudessa syyttäjien mukaan tapauksessa vahvimpaan kuuluvaa näyttöä.

Aarniolla on ollut käytössää yli puolen miljoonan euron varat, joiden alkuperälle ei ole selitystä. Syyttäjien mukaan rahat ovat peräisin huumekaupasta.

Osa rahoista, noin 65 000 euroa löytyi kotietsinnässä piilotettuna Aarnion pihan kukkapenkistä.

Puolustuksen mukaan rahakätkö oli rikollisten tekemä lavastus.

Aarnion puolustus pyrki osoittamaan hovioikeudessa, ettei huumetynnyrien sisällöstä ole aukotonta näyttöä. Hovioikeudessa Aarnion puolustus myös kritisoi voimakkaasti keskusrikospoliisin tekemään rikostutkintaa.

"Saarana" tunnetun prostituoidun, joka oli yksi tapauksen avaintodistajista, kuulustelut etenivät Aarnion puolustuksen mukaan asiattomasti, kun poliisi muun muassa tarjosi hänelle kuulustelujen ulkopuolella ruokaa ja alkoholia ravintolassa.

Käräjäoikeus hylkäsi viime viikolla Aarnion ja poliisijohdon syytteet virkarikoksista

Huumetynnyritapaukseen nivoutuvat myös viime viikolla Helsingin käräjäoikeuden ratkaisemat käräjät, joissa oli syytettyinä korkeaa poliisijohtoa virkarikoksista.

Käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet poliisijohtoa vastaan. Syytteessä olivat Aarnion ja hänen kahden alaisensa lisäksi muun muassa jo eläkkeelle jääneet entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero ja entinen Helsingin poliisipäällikkö Jukka Riikonen.

Tapauksessa oli kyse siitä, rikkoivatko syytetyt virkavelvollisuuttaan, kun Aarnion johtama Helsingin huumepoliisi ei pitänyt kirjaa käyttämistään tietolähteistä eli "vasikoista" kuten säännökset vaativat.

Poliisijohdon osalta oikeus ratkaisi, olivatko esimiehet laiminlyöneet valvontavelvoitteensa alaistensa toimista.

Poliisijohdon käräjät kytkeytyvät tiiviisti huumetynnyrijuttuun, koska Aarnio peitteli huumetapauksessa yhteydenpitoaan rikollisten kanssa juuri tietolähdetoiminnan varjolla.

Aarniota epäillään yhä murhasta laiminlyöntiepäilyn vuoksi

Seurantalaitteita valmistavan Trevoc-yhtiön tapauksesta Aarnio tuomittiin rekisterimerkintärikoksesta sekä petoksesta, lahjuksen ottamisesta ja virka-aseman väärinkäyttämisestä, jotka olivat kaikki muodoltaan törkeitä.

Tuomion mukaan Aarniolla osallistui esteellisenä seurantalaitteiden hankintaan, vaikka hänellä oli päättävä asema ja taloudellinen intressi Trevoc-yhtiössä.

Tapauksessa Aarnio johti oikeuden mukaan Helsingin poliisilaitosta harhaan ja oli mukana salaamassa rooliaan Trevoc-yhtiössä.

Lisäksi Aarnio on epäiltynä vuonna 2003 tehdystä murhasta, jonka tutkinta avattiin uudestaan viime vuoden heinäkuussa.

Epäilynä on, että Aarnio tiesi turkkilais-ruotsalaisen rikollisen Volkan Ünsalin suunnitellusta palkkamurhasta eikä estänyt sitä, vaikka oli vastuuasemassa huumepoliisin päällikkönä.

Ünsal murhattiin sen jälkeen, kun hän oli vienyt osan Tukholman Arlandan lentokentällä vuonna 2002 tehdyn rahankuljetusryöstön saaliista.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ei tämä ole Poliisikunnalle mikään häpeä, päinvastoin. Häpeällistä tämä on Aarnion entisille esimiehille jotka eivät valvoneet eivätkä puuttuneet Aarnion suhaamiseen. Arvelen, että Aarnio istuu noin 2 vuotta ja lasketaan sitten ehdonalaiseen vapauteen, koska hänellä on siviilipuolen asiat kunnossa eikä median kautta ole tullut tietoa että hänellä olisi päihdeongelmaa. Todennäköisesti Aarnio sijoitetaan "talousrikollisten / valkokaulusrikollisille" varattuun parakkiosastoon eikä suoraan ammatti- ja taparikollisten sekaan normiosastolle. Aarnio joutuisi vanhojen rosvojen osastoilla ilman muuta väkivallan kohteeksi, hänet hakattaisiin sairaalakuntoon ja häneltä kiristettäisiin salassa pidettäviä poliisin teknisiä ja taktisia tutkintamenetelmiä sekä tietoja ketkä kaikki rosvot ovat tehneet yhteistyötä Aarnion huumeryhmän kanssa, tai ovat muiden poliisiyksiköiden vasikoita. Koko osaston ja pahimmassa tapauksessa koko vankilan päivittäinen toiminta menisi hulinaksi yhden vangin takia eli Aarnio saa istua kakkunsa rauhallisessa ympäristössä, sen vajaat kaksi vuotta ellei sitten tule vielä uusia syytteitä ja mahdollisesti uusia tuomioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisääkin voi tulla jos osallisuus henkirikokseen pystytään todistamaan. Silloin istuttavaa jää vähintään kolmetoista vuotta, eli elinkautinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa langetut tuomiot eivät ole "pinotavaraa" - saat istua tuomiot yhtäaikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tämä on suuri häpeä sekä asianosaiselle, että poliisille. Toivottavasti tästä otetaan opiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

paljonko valtion varoista on vuosien varrella maksettu palkkaa tälle "vuoden poliisille 1997", huumeiden maahantuojalle, huumepoliisin päällikölle, ei tiedä itkisikö vai nauraisiko, on kertakaikkiaan absurdi asia: huumepoliiisin päällikkö suomen suurin huumekauppias !!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin...HUOMENTA!
Hyvä, että edes "Osku" on hereillä.
Tässä Aarnion jutussa suojella Virkamiesten Kaiken Palvelun Mafiaa, jonka juuret menevät sinne Kekkosen kulta-ajalle.
Meitä on useita jotka ajattelevat kuin "Osku": "...absurdi asia: huumepoliiisin päällikkö suomen suurin huumekauppias !!!"
Ison tason diilerin toimenkuvaan kuuluvat myös murhat ja todistajien pahoinpitelyt, jne.
Miksi Jari olisi poikkeus?
Siksikö, että on Poliisi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotenkin en vaan usko Aarnion syyllisyyteen noissa huumejutuissa.. Aina vaan tulee mieleen alkuajat, kun Aarniosta alettiin puhua "palkittuna poliisina" ja siitä kuinka mm. Suojelupoliisi oli katkera sille, kun Aarnion eli huumepoliisin ryhmä sai hyviä tuloksia aikaan työssään huumeiden-välittajiä pidättäessään ja he itse ei mikä sitten aiheutti kränää, kun määrärahoja jaettiin ikäänkuin tulosten perusteella ja huumepoliisi oli etulyöntiasemassa määrärahojen saannissa.. Alkuun puhuttiin myös ajojahdista Aarnioo kohtaan eli oliko se vuonna 2012 vaiko 2013.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suopohan saa touhuta mitä vain, ei niiden touhuja kukaan valvo, siellä sakkikin tuplaantunut nopeaan tahtiin viimevuosina. Ja pieni veronmaksaja taas hoitaa kustannuspuolen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On liikkunu huhuja/epäilyjä, että Aarnio ratsasi tehokkaasti mm. kannabiksen kotikasvattajia. Kun kenelläkään kannabiksen käyttäjällä ei ollut mahdollisuutta ostaa kotikasvatettua kukintoa, käyttäjät oisivat joutuneet ostamaan tuota Aarnion hasista. Ja kyllä sitä hasista niihin aikoihin liikkui Oulussakin, paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En usko myöskään Aarnion syyllisyyteen.
Rikolliset tekee mitä vaan niillä ei ole mitään menetettävää!
Pidän poliiseja suht älykkäinä, etteivät uraansa ja elämäänsä pilaisi sekaantumalla rikoksiin. Varsinkin, jos Aarniolla ollut suht normaali elämä muuten; ottaen huomioon, että huumepoliisin työ voi olla rankkaa ja haastavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:47
Amnesty: Siirtotyöläiset Qatarissa kuukausia ilman palkkaa – MM-kisojen rakennustöiden kuolonuhrit ja boikotit eivät ole vaikuttaneet epäkohtiin
8:00
Näin syntyvät kasvissyöjän kampasimpukat – Herkuttele hyvin myös pihlajanmarjoilla, palsternakalla ja syyssipuleilla Tilaajille
8:00
Sofi Oksasen odotettu uutuusromaani kertoo rumasta bisneksestä – kävimme kirjailijan kanssa hedelmöitysturismin tapahtumapaikoilla Ukrainan suljetussa kaupungissa Tilaajille
7:00
Kalen! kalluppi: Näytäkkö nää hyvältä?
7:00
Uotinen johdattaa sinkut pöytään – sokkotreffeillä vaivaava jännitys välittyy kotikatsomoon
7:00
Päivän leffapoiminnat: Kookospähkinälaukkaa päin historiaa – Monty Pythonin elokuva tipauttaa katsojan jakkaralta
7:00
Latitude 66 Cobalt ei tavoittele lupaehtojen heikentämistä Lukijalta
37
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
27
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
17
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä
16
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
14
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
11
Näin budjetti vaikuttaa arkeesi: Keskituloisen palkasta tippuu 160 euroa, autoilu kallistuu ja kotitalousvähennys laskee
7
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eurojackpot voittaja osti Toyota yariksen

Kerran olen toyotan koeajanut ja jäi myös viimeiseksi. Miksi noin huonoja autoja edes tehdään. Lue lisää...
Jalmari100

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image