Kotimaa

Aarnio yritti saada tietoa mil­joo­na­pe­ri­jän kaappauksesta rikollispomo Keijo Vilhuselta — Vilhusta kutsuttiin poliisin keskuudessa nimellä "Äijä"

Helsingin käräjäoikeus kuuli kansanedustaja Kari Tolvasta torstaina todistajana poliisin virkarikosoikeudenkäynnissä. KUVA: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunt
Kotimaa 17.1.2019 11:53
Rebekka Härkönen

Poliisijohdon virkarikosoikeudenkäynnissä kuultiin torstaina todistajana kansanedustaja Kari Tolvasta (kok).

Kuuleminen liittyi Tolvasen työhön Helsingin poliisilaitoksen väkivaltarikosyksikön johtajana vuosina 2001–2011 ennen kuin hän siirtyi virkavapaalle ja kansanedustajaksi.

Tolvanen kertoi oikeudelle, että muistaa Helsingin huumepoliisin päällikön Jari Aarnion yrittäneen selvittää miljoonaperijän sieppausta rikollispomo Keijo Vilhusen avulla vuonna 2009. Tolvanen toimi operaatiossa tutkinnan yleisjohtajana.

Toukokuussa 2009 turkulaismies kaappasi nuoren naisen Helsingistä, kuljetti laatikossa Turkuun ja piti vankinaan kaksi viikkoa vaatien uhrin perheeltä kahdeksan miljoonan euron lunnaita.

– Operaatiossa hankittiin tietoa myös siviileiltä. Pelastusoperaation aikana tuli ilmi, että Aarnio yritti hankkia tietoa Keijo Vilhuselta, Tolvanen kertoi oikeudelle torstaina.

– Näin Aarnio itse sanoi, sitä en toki tiedä, että tapahtuiko se henkilökohtaisesti ja jonkun muun toimesta.

Tolvanen muistelee, että Aarnio saattoi pyrkiä hankkimaan tietoa muiltakin. Tolvanen korostaa, että vaikka tietolähteiden nimistä ei tyypillisesti puhuttu, hänen tiedossaan oli, että Aarnio ja huumerikosyksikkö saavat tietoa Vilhuselta. Vilhusta kutsuttiin poliisin keskuudessa nimellä "Äijä".

– Kun kuulin tämän operaatioon liittyen, ihmettelin, mitä Keijo Vilhunen tekee Turussa ja mitä tietoa hän sieltä muka saa.

– Pyysin kyllä Aarniota hankkimaan kaiken mahdollisen tiedon, mitä hän tapauksesta saa. Kyseessä oli kuitenkin ihmisen pelastaminen, Tolvanen kuvaili.

Tolvanen kertoi Helsingin käräjäoikeudelle, että tietolähdetoiminta oli Helsingin huumepoliisin vastuulla. Helsingin väkivaltayksiköllä oli Tolvasen aikana vain muutamia tietolähteitä. Tietolähteet liittyivät järjestäytyneeseen rikollisuuteen, lähinnä ihmiskauppaan ja paritukseen.

– Väkivaltayksiköllä oli tilapäisiä tietolähteitä ja yksi pidempiaikainen henkilö, joka piti meihin yhteyttä, Tolvanen kertoi.

Kyseisten henkilöiden yhteydenpito poliisin loppui, kun poliisi velvoitettiin vuonna 2008 annetulla määräyksellä rekisteröimään kaikki käyttämänsä tietolähteet.

Tolvanen korostaa, ettei tietolähderekisteri kuulunut hänen vastuualueelleen, mutta hän muistaa silti huolestuneet keskustelut aiheesta.

– Keskustelua käytiin siitä, voidaanko joku henkilö vastentahtoisesti rekisteröidä rekisteriin vai pitääkö olla suostumus. Myös säännöt ja ohjeet koettiin epäselviksi.

– Ennen kaikkea pinnalla olivat turvallisuuskysymykset. Onko turvallista rekisteröidä kovan luokan rikollisia.

Tolvanen kertoo olleensa tietoinen, että vuonna 2008 annetun rekisteröimismääräyksen jälkeen tietolähteiden nimet poistettiin rekisteristä. Hän ei tiedä, miten tämä tarkalleen ottaen tapahtui.

Tolvanen sanoo kantaneensa itsekin huolta tietolähteiden turvallisuudesta.

– Pahimmillaan paljastuminen voi johtaa heidän hengen menetykseen, alamaailmassa poliisin vasikka ei arvossa pidetä. Alamaailman murhia kun tutkimme, monesti murhan syynä oli se, että henkilöä epäiltiin poliisin vasikaksi, Tolvanen kuvailee.

– Vanhanliiton miehenä ajattelen, että jos on tietolähde, on vastuussa hänen turvallisuudestaan ja hengestään.

Tolvanen kertoo, että väkivaltayksikön pidempiaikainen tietolähde ei ollut rekisterissä. Yhteistyökuvio oli jo katkennut ennen vuoden 2008 rekisteröimismääräystä, kun tietolähde joutui vankilaan.

– Hän olisi pitänyt lähinnä vitsinä, että hänet olisi pitänyt rekisteröidä. Yhteistyö hänen kanssaan olisi loppunut siihen.

Oikeudenkäynnissä on kyse Helsingin huumepoliisin tietolähdetoiminnan järjestämisestä ja valvonnasta. Syyttäjän mukaan poliisipomot tiesivät, ettei Helsingin poliisi kirjannut tietolähteitään rekisteriin lain edellyttämällä tavalla.

Syyttäjä vaatii poliisipomoille rangaistusta virkarikoksista.

Oikeudenkäynnille on varattu istuntopäiviä huhtikuun puoleenväliin saakka.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Huumeorganisaation alkulähde on yhä hyvissä voimissaan, eikä sitä ole jostain syystä haluttu lopettaa lopullisesti. Tosin näinä korruption aikoina ei mikään enää yllätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rekisteri vuotaisi taatusti vääriin käsiin. Syyttäjä itse joutaisi linnaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuollainen tietolähteiden rekisteröinti pakko on aivan järjetön laki. Jokainen tietää, että mahdollisimman matalaa profiilia ilman nimiä on vasikoiden kanssa käytettävä, muuten kyyti on kylmää.
Lainsäätäjissä pitäisi olla oikeusoppineita, eikä todellakaan yhtään peruskansanedustajia ilman mitään oikeustajua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tolvaselta tolkun puhetta tässä uskomattomassa tietolähteen rekisteröintisopassa. Tämän määräyksen vuonna 2008 on täytynyt antaa joku täydellisen reaalimaailmasta vieraantunut ihminen ja tilanne aikuisten oikeasta on juuri niin kuin Tolvanen kuvasi. Jos tietolähteet pitää rekisteröidä niin siihen loppui sen tietolähteen käyttö.

Se että joku asia on kirjoitettu lakiin ei tarkoita että se olisi oikein tai edes mitenkään järkevää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sellaista uutisoitavaa jolla olisi mitään merkitystä? Huomenna pääuutinen ehkä: "rikollispomo kysyi poliisipäälliköltä että onko ensi viikolla pouta?"

Tai: "Entinen ministeri oli jäädä lumikinoksen alle - jos ei olisi ollut sattumalta lomalla Espanjassa!"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietolähteen rekisteröinnissä ei ole mitään riskiä, jos kaikki pitävät suunsa kiinni.

Tämä ihmetyttää meikäläistä, että miten on, jos kaikki ovat tehneet vaitiolositoumuksen, mutta kuitenkin Suomessa ja varsinkin poliisilta vuodetaan tietoa jatkuvasti ulos. Tämähän tarkoittaa, että poliisi on tässä mielessä korruptoitunut ja todella pahasti. Samoin näin tapahtuu eduskunnassa. Valiokunnista vuotaa tietoa koko ajan ulos. Puolustusvoimat on ainut, joka pitää suunsa kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On vaara että tieto joutuisi esim. jonkun poliitikon, ns luottamushenkilön käsiin. Meillä onkin ollut sanonta että jos haluat jotain julksuuteen, merkitse se salaiseksi ja anna luottamushenkilölle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:58
Kiinan koronaviruskuolemien määrä kiipesi yli sadan, vahvistettujen tartuntojen määrä pomppasi yli 4 000:een
6:38
Tieliikennekeskus varoittaa: Satava ja pöllyävä lumi vaikeuttaa ajamista Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa
6:00
Ammatillinen koulutus tarvitsee nyt työrauhaa,  taloudellista turvaa antaisi ammatillisen koulutuksen valtakunnallisen perusrahoituksen nosto Lukijalta
6:00
"Viime vuosi oli karmea" – Lehto Groupin kova kasvu sai johdon euforiaan ja teki ylimieliseksi, eikä varoittavia ääniä kuunneltu, myöntää toimitusjohtaja Hannu Lehto Tilaajille
0:01
Näin Tara Koivukoski selvisi vuosikausia kestäneestä väkivallasta
0:01
Liivijengeissä pyörivän Tara Koivukosken esikoiskirja kertoo selviytymisestä väkivallan syöksykierteessä – "Hyvien riveissä on pahoja ja pahojen riveissä hyviä" Tilaajille
27.1.
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on tai muuttuu huonoksi seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Kolari, Muonio ja Enontekiö pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

186 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image