Kotimaa

Aamulehti: Syytteet Kai Telannetta ja Virpi Juvosta vastaan on hylätty

Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne Tampereen käräjäoikeudessa. Arkistokuva. KUVA: TONI REPO/AAMULEHTI
Kotimaa 5.12.2019 15:00
Vanessa Valkama

Alma Median toimitusjohtajaa ja henkilöstöjohtajaa syytettiin työsyrjinnästä liittyen Aamulehden päätoimittajan valintaan syksyllä 2017.

Syytteet Alma Median toimitusjohtaja Kai Telannetta ja henkilöstöjohtaja Virpi Juvosta vastaan on hylätty. Asiasta uutisoi Iltalehti.

Telannetta ja Juvosta syytettiin työsyrjinnästä liittyen Aamulehden päätoimittajan valintaan vuonna 2017.

Syrjinnän epäiltiin kohdistuneen valintaprosessissa mukana olleeseen Päivi Anttikoskeen, joka työskentelee nykyisin valtioneuvoston viestintäjohtajana. Aikaisemmin hän toimi Helsingin Sanomien päätoimittajana.

Pirkanmaan käräjäoikeuden tuomion mukaan vastaajat eivät asettaneet Anttikoskea syyttäjän esittämällä tavalla epäedulliseen asemaan sukupuolen takia.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, koska tuomiosta voidaan valittaa hovioikeuteen.

Syyttäjä: työsyrjintää sukupuolen perusteella

Telanne ja Juvonen vastasivat työsyrjintäsyytteisiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa kaksi viikkoa sitten. Syyttäjä Olli Sulkonen vaati molemmille sakkorangaistusta työsyrjinnästä.

Syyttäjän mukaan työhaastattelun jälkeen Telanne ja Juvonen päättivät yhdessä Anttikosken sivuuttamisesta hänen sukupuolensa perusteella.

Syyttäjä vaati, että Telanteelle on tuomittava noin 50–60 päiväsakkoa, koska hänet on tuomittu aikaisemminkin työsyrjinnästä. Juvoselle syyttäjä esitti 30–40 päiväsakkoa.

Päivi Anttikoski vaati korvauksena työsyrjinnän aiheuttamasta kärsimyksestä 4 000 euroa laillisine korkoineen. Lisäksi vaadittiin korvausta oikeudenkäyntikuluista.

Oikeudessa Telanne ja Juvonen kiistivät syytteet ja vaativat, että ne hylätään. Lisäksi he kiistivät korvausvaatimuksen kokonaan perusteeltaan ja määrältään.

Perhesyyt vaikuttivat työhaastattelussa?

Haastehakemuksen mukaan Telanne ja Juvonen haastattelivat Anttikoskea joulukuussa 2017, jolloin Telanne oli kysynyt Helsingissä asuvalta Anttikoskelta hänen asumisjärjestelyistään siltä varalta, että hänet valittaisiin päätoimittajaksi.

Anttikoski ilmoitti, että hän muuttaisi viikoiksi Tampereelle, mutta hänen miehensä ja 10-vuotias poikansa jäisivät Helsinkiin.

Syyttäjän mukaan Telanne ja Juvonen ovat antaneet kiellettyä merkitystä Anttikosken vanhemmuudelle ja äitiydelle eli syrjineet häntä sukupuolensa perusteella.

Kaksi viikkoa sitten Pirkanmaan käräjäoikeudessa kuullun Anttikosken mukaan Telanne otti perheasiat esille haastattelun loppuvaiheessa ja kysyi Anttikosken lapsen ikää.

Kun Telanne oli kuullut lapsen täyttävän pian kymmenen, hän oli todennut Anttikosken mukaan, ettei sen ikäinen lapsi pärjää ilman äitiä. Lisäksi Telanne oli ihmetellyt, sopiiko Anttikosken miehelle tämä ratkaisu.

Anttikoski kertoi, että kun hänelle ilmoitettiin puhelimessa, ettei hän saanut paikkaa, syyksi mainittiin perhe.

Vastaajat kiistivät Anttikosken kertomuksen

Kai Telanne kiisti jo esitukinnassa kysyneensä Anttikoskelta perheasioista. Hän kiisti tämän myös marraskuun oikeuskäsittelyssä.

– En missään tapauksessa, aivan pöyristyttävä väite, Telanne sanoi oikeudessa.

Anttikosken kertomuksen kiisti oikeudessa myös Virpi Juvonen. Telanteen mukaan haastattelun lopuksi Anttikoski otti itse puheeksi perheen Helsinkiin jäämisen, mistä Telanne oli jo tietoinen. Hänen mukaansa järjestely oli tavanomainen ja sopi heille.

Vastaajat kiistivät, että perhesyyt olisivat vaikuttaneet päätoimittajavalintaan. Heidän mukaansa syynä oli se, ettei Anttikoskella ollut tarpeeksi kehitysehdotuksia Aamulehteä varten ja hän oli kritisoinut entistä työnantajaansa Helsingin Sanomia.

Alma Media kustannus Oy on yksi Lännen Median omistajista.

Asiasta kertoi ensin Aamulehti.

Telanteella aiempi tuomio työsyrjinnästä

Poliisi aloitti esitutkinnan asiassa vuonna 2018, kun

Suomen Kuvalehti

uutisoi päätoimittajavalinnasta. Jutussa kerrottiin, että Päivi Anttikosken valinta päätoimittajaksi kariutui perhesyiden vuoksi.

Anttikoski ei itse nostanut rikosilmoitusta.

Esitutkinnassa epäiltiin, että myös toista Aamulehden päätoimittajaksi hakenutta naista olisi syrjitty. Tapauksen osalta tehtiin kuitenkin syyttämättäjättämispäätös.

Alma Media on kiistänyt Telanteen ja Juvosen syyllistyneen työsyrjintärikokseen ja kertonut, ettei syytteen nostamisella ole vaikutusta heidän asemaansa yhtiössä.

Aamulehden päätoimittajaksi valittiin lopulta

Jussi Tuulensuu

.

Vuonna 2015 korkein oikeus tuomitsi Telanteen työsyrjinnästä sakkorangaistukseen liittyen Lapin Kansan päätoimittajaksi vuonna 2008 valitun

Johanna Korhosen

työsuhteen perumiseen, kun Telanne sai tietää Korhosen puolison olevan nainen.

MAINOS

Kommentoi

Järjettömässä keississä järkevä päätös. Alunperinkin Päivi Anttikoskelle Aamulehti oli vain suunnitelma B. Sekin että syyttäjille näyttää tälläiset hyvin toimeen tulevien henkilöiden "syrjimiset" olevan virkatehtävien kärkihankkeita. Ei uskalleta tarttua työelämän "alemmille" tasoille missä on todellista naisiin kohdistuvaa syrjintää. Ilmeisesti työelämän alatason "maailma" on niin kaukana syyttäjien omasta, ettei haluta sotkeutua "joutaviin" tehtäviin, ja näin ollen myöskin näiden kykyihin nähden ylivoimaisen vaikeisiin työtehtäviin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

48
Yli 600 Stora Enson Oulun tehtaalla työskentelevää henkilöä osallistuu lakkoon – "Me olemme sitä mieltä, että talkootyön pitää nyt loppua"
28
Mestarivalmentaja Kari Jalonen sai kenkää SC Bernistä – edelliskausien menestys ei paljon painanut
26
Surkea ajokeli aiheutti kilometrien mittaiset seisahtelevat jonot Pohjantien aamuliikenteessä
21
Koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi yli sataan – ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista Wuhaniin ja Hubein maakuntaan
15
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
11
Sähköautoilijan kokemattomuus ja latausongelmat kostautuivat maantiellä, Helsinki–Vaasa-väli venyi 14 tuntiin – Näin käytetty ja halpa täyssähköauto toimii Suomen talvessa Tilaajille
10
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image