Kotimaa

60 vuotta täyttävä Matti Rönkä: Asioita pitää tietää, mutta liian viisaaksi ei saa luulla – "Ideaalini on sellainen renessanssi-ihminen"

Äidinkieli on ihmisen koti, Matti Rönkä ajattelee. Ihmisen pitää saada ilmaista ja kuulla asioita sekä lukea tunteita ja tietoa omalla äidinkielellään. KUVA: Martti Kainulainen
Kotimaa 9.9.2019 21:40
Tapio Pellinen

Romanttinen haikailu ei palauta menneitä aikoja eikä kahden kanavan televisiota, Matti Rönkä tunnustaa.

 

Uutisjuontaja ja kirjailija Matti Rönkä haluaa osata vähän kaikkea.

Hänen rintamamiestalonsa pihalla on mehiläispesästä ammoin tehty koirankoppi edesmenneelle Tyyne-suomenlapinkoiralle, itse nikkaroitu kasvihuone ja viiniköynnöksiä, joiden hedelmistä Rönkä käyttää vuosittain pullokaupalla viiniä (”Siitä saa hyvän pohjan sangrialle”).

60 vuotta täyttävä Rönkä myös vitsailee olevansa yksi ”Suomen eniten hävinneistä urheilijoista, intohimoinen ja vähälahjainen” pelattuaan lentopalloa kilpasarjoissa jo 39 sarjakautta.

– Ideaalini on kyllä sellainen renessanssi-ihminen. Joskus olen vitsikkäästi mutta myös vakavissani sanonut, että harrastukseni ovat urheilu, kulttuuri ja yhteiskunta.

– Mielestäni ihmisen pitää tietää asioita ja osata niitä ulkoa. Se rikastuttaa ja mahdollistaa oman elämän hallinnan, oman ajattelun ja tavallista monimutkaisemman, vaikean ajattelun. Ja se on kuitenkin ihmisyyttä.

Siksi hän on huolissaan siitä, missä määrin tieto kiinnostaa ihmisiä, kun taitavasti tehtyä viihdettä on tarjolla päivän joka hetkelle.

– Onhan se huikea onnen tila, mutta samaan hengenvetoon olen tosikkosetä: huvitammeko itsemme hengiltä mukavoitumalla ja ottamalla sen helpon vaihtoehdon? Mutta en jaksa tuskailla sen kanssa. Kyynisyys on kyvyttömyyttä, ja romanttinen haikailu ei palauta menneitä aikoja eikä kahden kanavan televisiota.

Vaikka suoratoistopalvelujen ehtymätön elokuva- ja sarjatarjonta on saanut Röngänkin vähentämään lukemistaan, kirjoissa on hänelle silti jotain erityistä tenhoa ja lumovoimaa.

– Lukiessa täytyy niin aktiivisesti ajatella ja luoda moniaistillisesti, että teos syntyy päässä. Kun edessä on vain käsitteellinen kielen lause, ja sitten luo siihen hajut ja maut ja tunteet, se on jotenkin ihanasti aktivoivaa, palkitsevaa ja rauhoittavaa.

Halu saada käteen omalla nimellä varustettu kirja oli yksi syy siihen, että Rönkä ryhtyi vuosituhannen taitteessa kirjoittamaan ensimmäistä romaaniaan. Tyylilajiksi hän valitsi dekkarin, jotta kirjoittamista ohjaisi tarve selvään juonilankaan.

Röngän mukaan yleisö on yllättävänkin täysin pitänyt hänen toimittaja- ja kirjailijaminänsä erillään, eikä julkkisasema valtakunnantelevisiossa antanut vetoapua myyntiluvuille. Kotiseudulla Outokummussa taas ihmiset puhuttelevat häntä nimenomaan kirjailijaksi.

– Kirja ja kirjailijan ammatti ovat niin tavattoman arvostettuja asioita, että siinä saa paistatella sitten.

Huolimatta pitkästä urastaan kansakunnan näköalapaikalla Rönkä yrittää olla luulematta, että tietäisi asiat muita paremmin.

– Toimittajalla on tässä setävaiheessa suuri vaara olla tosi viisas. Kyllä siihen sortuu itse kukin. Ajattelen kuitenkin, että viisauden sallittu aste on sanoa toiselle, että oletko nyt ihan varma ja onko se muka noin.

Rönkä ei itse koe vierineiden vuosien muuttaneen häntä olennaisesti.

– Joiltain osilta sitä pysyy niin hämmästyttävän samanlaisena lapsena, pikkupoikana, innokkaana nuorukaisena. Mutta jotkut asiat ja jotkut piirteet jyrkentyvät, uurteet käyvät syvemmiksi, ja jotkut kulmat hioutuvat, hän kertoo.

– Kuinka osaisi ja pystyisi säilyttämään sellaisen uteliaisuuden ja uudessa mukana olon? Sellaista taistelua pitää käydä, vaikka sen häviäisikin.

Matti Rönkä

Syntynyt 9.9.1959 Outokummussa, asuu nykyään Helsingissä. Kolme aikuista lasta.

Työskentelee uutisjuontajana Ylen uutisissa. Tehnyt töitä toimittajana ja päällikkötehtävissä sanomalehdissä, radiossa ja televisiossa vuodesta 1984.

Valmistunut valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta. Opiskellut toimittajaksi Sanomien toimittajakoulussa samalla kurssilla muun muassa kirjailija Jari Tervon ja päätoimittaja Jouko Jokisen kanssa.

Julkaissut kymmenen romaania, joita on käännetty yli kahdellekymmenelle kielialueelle. Esikoisromaani Tappajan näköinen mies julkaistiin vuonna 2002 ja viimeisin kirja Uskottu mies viime heinäkuussa.

Voittanut romaaneillaan muun muassa Johtolanka-, Lasiavain- ja Päätalo-palkinnot.

Keskittyy syksyllä kirjailijaelämään apurahan avulla.

Juhlii merkkipäiväänsä kaveripiirissä.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

17:57
"Rasismiksi kääntyy se, mikä ei tähän saakka ole sitä ollut" – oululaisen emeritusprofessorin mukaan halu tiernapoikaperinteen muuttamiseen perustuu ymmärtämättömyyteen Tilaajille
17:13
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
16:58
Pohjankartanon ja Oulun musiikkikeskuksen huutavaan parkkipaikkapulaan tiedossa helpotusta – paikkojen määrä kasvaa noin kolmanneksella vuonna 2021 Tilaajille
16:47
Kaleva oikaisee
16:21
Parisataa digitalisaation asiantuntijaa koolla Oulussa – Euroopan kaupungit haluavat yhdistää voimansa digimurroksessa
16:00
Analyysi: Keskustalla on harteillaan pitkä, tekemättömän työn taakka
15:36
Lisää painetta uudelle hallitukselle – Ennuste: työttömyys uhkaa lähteä nousuun monilla aloilla
56
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
45
Uusi hallitus puhui ensi kertaa medialle: Pääministeri Marin vakuutti 75 prosentin työllisyyden toteutuvan, puolueiden välejä kehuttiin, al-Hol-vastauksissa kierreltiin
38
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
27
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
25
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa
18
HS: Antti Lindtman ei pyri SDP:n puheenjohtajaksi ensi kesänä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tietääkö kukaan tappiota tehnyttä sijoittajaa?

Jokainen pitempään sijoittanut on kokenut takaiskuja. Keskimäärin tuotto on kuitenkin positiivinen. Kannattaa ryhtyä muk... Lue lisää...
50€/kk riittää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image