Kotimaa

30 hä­tä­kes­kus­päi­vys­tä­jää voitaisiin palkata heti – Ihmisten hätäpuheluita vas­taa­not­ta­maan tarvitaan lisää päivystäjiä

Valtakunnallisen Hätäkeskuslaitoksen pääpaikka on Porissa. Hätäkeskuslaitoksen ohjaus- ja ennakointiosaston päällikön Teemu Lehden mukaan henkilöstöpula ei ole tullut yllätyksenä. KUVA: Heikki Westergård
Kotimaa 12.6.2018 5:00
Hannamari Ahonen

Maan suurimmassa hätäkeskuksessa Keravalla on 15 hätäkeskuspäivystäjän vajaus, Turun hätäkeskuksessa kymmenen päivystäjän vajaus.

Kansalaisten hätäpuheluita vastaanottavia hätäkeskuspäivystäjiä on liian vähän.

– Voisimme ottaa yli 30 hätäkeskuspäivystäjää töihin saman tien. Se on suuri määrä tämän kokoisessa virastossa, kertoo Hätäkeskuslaitoksen ohjaus- ja ennakointiosaston päällikkö Teemu Lehti Lännen Medialle.

Pahin tilanne on maan suurimmassa hätäkeskuksessa Keravalla, jossa on 15 päivystäjän vajaus. Turun hätäkeskuksessa vajaus on kymmenen päivystäjää. Kuopiossa, Oulussa, Porissa ja Vaasassa henkilöstötilanne on varsin hyvä.

Hätäpuheluita ottaa vastaan vajaa 500 hätäkeskuspäivystäjää. Heidän lisäkseen Hätäkeskuslaitoksessa on noin 80 hallinto- ja tukitoimissa olevaa työntekijää.

– Osana sisäisen turvallisuuden strategiaa meidän minimihenkilöstömääräksi sisäministeriö on määritellyt 600 ja sisäisen turvallisuuden strategiassa lähdettiin 630:sta. Nyt meillä on noin 580 työntekijää eli alle tavoitteen.

Ylitöitä tehdään koko ajan

Lehden mukaan ylitöitä joudutaan teettämään koko ajan.

– Ylitöillä paikataan työvoimapulaa hetkellisesti, mutta ylitöitä tekevien päivystäjien jaksaminen on huolena.

Stressaavan kolmivuorotyön takia hätäkeskuksissa on sairauspoissaoloja enemmän kuin valtion virastoissa keskimäärin. Useimmat muihin töihin lähteneet ovat ilmoittaneet syyksi juuri kolmivuorotyön.

– Varmasti sairauspoissaolot johtuvat myös siitä, että henkilöstötilanne on ollut haastava vuosikausia. Nyt kun alkaa lomakausi, töissä oleva porukka on entistä kovemmalla, Lehti sanoo.

Alkaako hätäkeskuspäivystäjien vaje jo vaikuttaa ihmisten avunsaantiin ja sisäiseen turvallisuuteen? Lehden mukaan on vaikea ennakoida, missä vaiheessa työntekijämäärä alkaa olla turvallisuuden kannalta kriittinen.

– Kun työmäärä kasvaa, niin totta kai olemme huolissamme palvelutason ylläpitämisestä. Meidän toiminnan sujumattomuus heijastuu heti kentän viranomaisten eli poliisin, pelastuksen ja ensihoidon työhön.

Kun vielä vuonna 2011 Hätäkeskuslaitoksen palkkalistoilla oli 780 työntekijää, niin nyt työntekijöitä on 200 vähemmän. Suurin osa vähennyksestä on kohdistunut juuri päivystyshenkilöstöön.

Lehti muistuttaa, että kun valtiollinen Hätäkeskuslaitos vajaat 20 vuotta sitten perustettiin, yhtenä tavoitteena oli ammattitaitoisen henkilöstön saatavuuden turvaaminen.

Lehden mukaan Kuopiossa toimivan Pelastusopiston koulutusmäärät ovat edelleen liian pieniä, vaikka nyt koulutukseen aletaan ottaa opiskelijoita kahdesti vuodessa.

MAINOS

Kommentoi

Tämä puhelimen ääressä päivystäminen sopii etätyöksi vallan mainiosti. Viekää työ vaikka pienemmissä yksiköissä paikkakunnille joissa on työtekijöitä. Päivystämisen voi tehdä kotonaan, jos puhelin ja nettiyhteydet toimivat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi hyvää päivää millä tasolla
sinun " tietosi " on hätäkeskuspäi-
vystäjän työstä.
Ota asioista selvää ennen kun
möläytät mitä sattuu.
Paljastit kirjoituksellasi, ettet tiedä
hölkäsen pöläystä asiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas huomaa, että pilteillä on kesäloma. Alkaa kommentoinnin taso olemaan taas sitä luokkaa.
Miten edes joku kehtaa tuon tason kommentteja kirjoitella edes huvikseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hätäkeskuksia karsittiin reippaalla kädellä vuosia sitten. Maaseudulla olisi työhaluisia, mutta täällä ei ole enää päivystystä. Rovaniemeltä hätäkeskuspäivystys lopetettiin. Mitä järkeä oli sijoittaa nämä paikkakunnille, missä asuntopula vallitsee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hädän määrä on lisääntynyt tai sitten ihmisten uus-avuttomuus? Toisaalta hätänumero hoitaa nykyisin kaikki yhteydet Poliisiin, palokuntaan, ambulanssiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieman oudolta kuulostaa, että henkilöstöä on vähennetty päivystäjistä. Eikö häken hallinto- ja esikunta sekä tukitoimintoja pyörittävistä ihmisten joukosta olisi voinut tehdä ensin vähennystä, ja mahdollisesti ulkoistaa laite- ja kaluston huoltotehtävät? Tosin suurin osa Häkeen tulevista puheluista on joko väärään paikkaan tulleita soittoja ja / tai päihtyneiden pilapuheluja taikka jonnin joutavia yksinäisten ihmisten kontaktiyrityksiä. Suurin toimenpiteitä aiheuttavat tehtävät ovat edelleen päihtyneet ihmisten aiheuttamat häiriöt yleisillä paikoilla ja erilaiset liikenneonnettomuudet. Kyllä hätäkeskusten sisällä voidaan, jos halutaan, myös muokata organisaatiota ja siirtää "esimiestehtävissä" istuskelevia joutomiehiä ja naisia tiskin ääreen ottamaan puheluja vastaan ja siinä ohessa hoitamaan muita tehtäviä hiljaisina päivinä / vuoronkauden aikoina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä luulin siellä olevan töissä vähintäinkin ihmemiehiä, tämä on tyypillistä tälle ajalle, ei osata laskea todellista työvoiman tarvetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hätäkeskuspäivystäjän työhön ei moni pysty eikä sovellu, ja siihen vaaditaan perusteellinen koulutus. Ei siihen voida kouluttaa reserviä niin että joka tilanteessa on saatavilla pätevää henkilöstöä joka paikassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaan kohta tarvitaan 100 ihmistä vastaanottamaan turhia hätäpuheluja. Ihmiset kun nykyään soittelevat häkeen ilman että tarkistavat tilannetta ennen yhteydenottoa.
Tuo vajaus saataisiin poistettua lisäämällä tuntuvia rangaistuksia turhille soittajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

266 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko menee ruokaan

No kylläpä oli taas aloitus. Nyt Lidlin kannattajat voivat taas avata sanaisen arkkunsa. Meidän perheessä ei ole koskaan... Lue lisää...
hyvää kotimaista

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image