Kotimaa

"180 miljoonan potti siirtyi juuri kapitalistin taskusta duunareille" – Teol­li­suus­lii­ton mukaan heidän valttinsa so­pi­mus­kump­pa­ni­na on muualla kuin työnantajalle edullisissa sopimuksissa

Puheenjohtaja Riku Aalto ja varapuheenjohtaja Turja Lehtonen (oik) kipparoivat parinsadan tuhannen jäsenen Teollisuusliittoa. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 16.1.2020 19:22
Virpi Niemistö

Myös massia ja massaa jättiammattiliitolta löytyy, mutta liiton johdon mielestä tärkeintä neuvottelupöydässä on pitkällä ajalla luotu kunnioitus ja luottamus.

Käynnissä oleva kuuma työmarkkinakierros on synnyttänyt otsikoita liittojen välisistä jännitteistä.

”PAU:sta ryöpytys: Teollisuusliitto sabotoi postilakon”, uutisoi Verkkouutiset marraskuussa (21.11.). ”Teollisuusliitto on tukenut Sähköliittoa”, vakuutettiin Teollisuusliiton verkkosivuilla vähän aiemmin (6.11.).

Postilakossa oli kyse Postin halusta siirtää työntekijöitään Medialiiton ja Teollisuusliiton jakelua koskevan halvemman työehtosopimuksen piiriin. Sähköliitto taas taistelee omista pääluottamusmiehistä teknologiateollisuuden työpaikoilla, joissa sovelletaan Teollisuusliiton työehtosopimusta.

Peruja jo Metalliliiton ajoilta

Näiden viime kuukausien käänteiden perusteella näyttää siltä, että työntekijäpuolen jättiläinen Teollisuusliitto ja sen sopimukset kelpaisivat työnantajapuolelle muita liittoja paremmin.

Noin 200 000 jäsenen Teollisuusliiton varapuheenjohtajan Turja Lehtosen mukaan Teollisuusliiton mahdollinen suosio ei kuitenkaan perustu muita halvempiin sopimuksiin.

– Juurihan siirsimme tuolla 3,3 prosentin sopimuksella 180 miljoonan potin kapitalistin taskusta duunareille, hän täräyttää viitaten pari viikkoa sitten solmittuun työehtosopimukseen Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden välillä.

Lehtonen nostaa esiin Teollisuusliiton pitkän sopimisen, luottamuksen ja vastapuolen kunnioituksen kulttuurin, joka on peruja jo Teollisuusliiton edeltäjän Metalliliiton ja Metallityönantajien ajoilta.

Tärkeää on pitää yllä jonkinlaista jatkuvaa neuvottelua myös varsinaisten sopimusneuvottelujen välillä. Sopuun pääsy on vaikeampaa, jos pitää aloittaa puhtaalta pöydältä.

"Ettemme olisi tulleet koko pöytään"

Lehtonen ei kiellä ammattiliiton koon ja vaikutusvallan yhteyttä.

Isolla on ”massia lähteä radalle” eli mennä tarvittaessa työtaisteluun ja ”tottakai massa tuo valtaa”. Tähän limittyy myös vastapuolen kunnioitus puolin ja toisin.

– Meille ei tällä kierrokselle edes esitetty jäsenmaksuperinnän lopettamista, koska tiedettiin, ettemme me olisi silloin edes tulleet koko neuvottelupöytään.

Lehtonen painottaa, ettei Teollisuusliitto ole käynnistänyt minkäänlaista jäsenhankintakampanjaa kummankaan eli postikiistan tai sähkö-alan työtaistelun yhteydessä.

– Ei toki ovelta käännytetä, hän kommentoi kysymykseen ammattiliittojen välisestä jäsenkilpailusta.

Muhii usein pinnan alla

Ay-liikettä tutkineen Åbo Akademin sosiologian yliopistonlehtorin Mika Helanderin mukaan ammattiliittojen napit vastakkain olo tai jäsenistä kisaaminen on aihe, joka muhii useimmiten pinnan alla.

Julkisuuteen on noussut lähinnä yksittäistapauksia, jotka ovat edenneet lakkoon saakka.

Esimerkiksi Helsingin bussiliikenteen sopimusshoppailusta uutisoitiin huhtikuussa 2010, kun Helsingin Bussiliikenne siirtyi julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n sopimuksesta auto- ja kuljetusalan AKT:n sopimukseen. Se johti 1,5 vuorokauden mielenosoituslakkoon ja myöhemmin toukokuussa 2010 kahden vuorokauden työnseisaukseen.

Vuonna 2005 elektroniikan sopimusvalmistaja Foxconn siirtyi Teknologiateollisuuteen ja edellytti työntekijöiden seuraavan Kemianliitosta Metalliliittoon, koska Teknologiateollisuus noudatti Metalliliiton työehtosopimusta.

Pohjoiskarjalaisen Perloksen esimerkkiin nojautuen työntekijät päättivät tuolloin pysyä Kemianliitossa ja työehtosopimuksessa, mistä oli tuloksena pitkä lakko.

Lakossa puolitoista kuukautta

Loppuvuoden postilakko oli seurausta siitä, että valtio-omisteinen Posti halusi siirtää työntekijöitään posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n sopimuksesta Medialiiton ja Teollisuusliiton jakelua koskevan halvemman työehtosopimuksen piiriin.

Sähköliitto on aloittamassa uutta neljän viikon mittaista lakkoa, joka alkaisi 30. tammikuuta iltakymmeneltä eli heti meneillään olevan lakon päättyessä. Liiton lakko on ollut käynnissä jo puolitoista kuukautta.

Lakon kohteena on kaksitoista teknologiateollisuuden yritystä, joissa sähköliittolaisiinkin sovelletaan niin sanotun teollisuusliittoperiaatteen nojalla Teollisuusliiton työehtosopimusta.

Työriidassa on kyse Sähköliiton halusta saada jäsenilleen oma edustus näille työpaikoille.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (30)

Juu hyvin syöneitä jannuja. Arvelin ensin heidän edustavan työantajaa mutta ei. SAK on sellainen diktaattori Suomessa että ei edes Sipilän hallitus saanut siitä otetta. Kiky tunnitkin on maksettu duunarien tasskusta kovina vuokrina ja Kojamon osinkoina takaisin SAK:lle. Kait Suomi ajetaan Kreikan tilaan, ja vasta sitten konkurssitilassa EU:n Investointipankin pakottamana ryhdytään tekemään pakollisia uudistuksia. Rikkaat pärjäävät aina mutta eläkeläisille ja lapsiperheille että nuorille tämä järjettömyys tietää seuraavien 10-15 vuoden aikana kylmää kyytiä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"...kapitalistin taskusta duunarille.. ". Asenteellista, duunari kuolisi nälkään ilman "kapitalistin" tarjoamia työpaikkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaihtoehtoisesti se kapitalisti olisi itse sorvaamassa. Hommahan on niin, että molempia tarvitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kallis jätkä yhteiskunnalle vielä vanhempanakin tuo paksu poika.
Sen verran vie terveydenhoidosta varoja vielä ettei kannata nyt lakkoilla🩺🩹

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän nämä ns.tuponeuvottelut ole koskaan luvanneet mitään jaettavaa työntekijälle. Tämä itku ja valitus on joka keväinen työnantajien leirissä! Ei pärjätä kilpailussa, työt karkaa halpamaihin, taantuma iskee, pudjettivaje ,veroja täytyy nostaa mörkkejä nousee kuin suosta konsanaan.... ja niin edelleen! Loputon parkuminen. Mutta kun keväisin pörssi yhtiöt kehuvat tuloksiaan niin ei ihan linjassa ole valituksien kanssa! Miksi tämä kaksinaamaisuus, mistä tämä johtuu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvittelemasi ristiriita on siinä, ettet ymmärrä Suomen teollisuuden tuloksen tulevan ulkomailta, mutta suomalaisen työntekijän palkan tulevan Suomesta. Suomalaisyrityksillä menee entistä paremmin siksi, että ne työllistävät Suomen ulkopuolella.

Fortum laajeni Saksaan ja Venäjälle, Nokialaisista suurin osa on ulkomaalaisia, Neste pykää biopolttoainetehdasta Singaporeen ja UPM investoi Uruguayhin. Finnairilla kahvia tarjoavat kaukoidästä kotoisin olevat lentoemot puhuvat englantia vahvalla aksentilla, Stora sulkee paperikoneen Oulussa ja investoi muulle ja niin edelleen. Merimiesunioni tietää mitä tapahtuu, kun kiristys menee kohtuuttomuuksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän se 180 milj. euron potti siirry tasaisesti kilpailijamaiden duunareille ja työllisyystavoittelu kokee takaiskun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verottaja on nettohyötyjä ja lähikauppias ja mediakin saa osansa ihan kiitettävällä tavalla..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotenkin tuntuu näistä kommenteista että kommentoijat ovat hyvin toimeentulevia ihmisiä joita ei kiinnosta muu kuin omat rahat. Työntajat ovat hyviä olemassa mutta nythän kiistellään yleensä ns suurempien työnanatajatahojen kanssa jolloin pienemmät työnantajat jäävät sivustakatsojaksi. Moni työntekijäkin haluaa että työrauha säilyisi. Työnantajapuoli on aina vahvempi kuin työntekijäpuoli. Varsinkin kun monet uskovat ns Loimaanliiton ihmeelliseen voimaan. Toivottavasti molemmat puolet pääsevät yhteisymmärrykseen. Pinen yrittäjän asillahan ei EK ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entä jos sillä Kikyllä on ollut aidosti vaikutusta Suomen pärjäämiseen edes näin. Talous ei näytä hyvältä. Toisaalta eiväthän ammattiliitot halua lisää työllisyyttä vaan rahaa niille joilla on töitä. Ei tue hallituksen tavoitetta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiky ei oo aiheittanu ku mielen pahaa ja motivaation laskua. Ehkä teoriassa tuottaa mut käytännös miinus merkkinen kiky..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiky oli täysi susi meilläkin oli kikypäivä leikittiin virpiniemessä yksi päivä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on ihan sama, kuka sen veropotin maksaa. Pääasia että on sellaisia, jotka sitä maksaa. Itse olen työtön, ja olen ehdottomasti kovien palkankorotusten kannalla, joten kateuskorttia ei tarvi heilutella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maltillisella linjalla on menty vuodesta 2005, oli sitten nousukausi tai ei. Pelkkaa sanelua työnantajalta. Työnantaja on saanut tulonsiirtoina samaan aikaan vajaa 4 miljardia, sotemaksuissa, yritysverojen laskuissa jne. Herrat porskuttaa ja duunarin selkä parkkiintuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sairaanhoitajat saivat ylisuuret 500 euron palkankorotukset 2007, ja tämän on katsottu heikentäneen Suomen kilpailukykyä vuosikausiksi eteenpäin. Niin että oliko maltilliset korotukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Duunari on herra ja porskuttaa. Helppoa on herra duunarin halveksia työttömiä ja nauraa entisille työnantajille.

Harmi, että meillä on niin nössöt työnantajaliitot, että ovat suostuneet ay-liittojen saneluratkaisuihin, jotka ovat olleet aivan liian kovia kansantalouden kestokyvylle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika kelvottoman härski ulostulo. Miettikääpä jos työnantajapuoli tulisi ulos samanlaisella retoriikalla...

Ei kovin rakentavaa. Kun sopimus on sovittu, niin ollaan hiljaa ja jatketaan eteenpäin.

Tämä kuvastaa liittojen epätoivoa jäsenten kalastelussa, kun liittoon ei enää liity porukkaa. Uskooko teollisuusliiton pamppu, että tuollaiset ulostulot nappaavat enää nykypäivän fiksuun nuorisoon. Nuorisolle on nykyään tärkeämpää työn mielekkyys, merkityksellisyys, käytännöllisyys ja koko organisaation kanssa yhdessä tekemisen meininki. Työnantajan ja työntekijän kahtiajaon korostaminen enää kanna hedelmää. Nuoriso ei halua enää Duunarin leimaa otsaansa, se on niin viimevuosisataista ajatusmallia.

Työmarkkinajärjestöjen tulisi keskittyä yhdessä tekemisen ja sopimisen kulttuuriin tuollaisen vedättämisen sijaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

höpöhöpö!! nyky nuoriso haluaa niinkuin aina kunnollista ja asiaan kuuluvaa kohtelua jonka työehtosopimukset jotka koskevat molempia sopiajapuolia ja turvaavat ja mahdollistavat elämän aloittamisen ilman jatkuvaa pelkoa siitän että palakat putoo ja työt katoo .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (30)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image