Lukijalta

Onko meillä rahaa kuin roskaa?

Vaalipuheet 28.3.2019 7:00
Outi Pekkala

Kolme suurinta ympäristövaikutusten aiheuttajaa suomalaisissa kotitalouksissa ovat asuminen, liikenne ja ruoka. Ruoasta niistä aiheutuu neljännes. Ruoan ilmastopäästöihin voimme jokainen vaikuttaa päivittäisillä valinnoillamme. Minkälaista ruokaa syömme ja paljonko sitä ostamme.

Keskustelu ruoan ilmastovaikutuksista on keskittynyt nyt vaalien alla ainoastaan lihansyönnin ilmastovaikutuksiin. Ostamamme ruoan määrä on jäänyt kokonaan keskustelun ulkopuolelle. Kuitenkin kotitalouksien ruokahävikki Suomessa on yhteensä noin 120–160 miljoonaa kiloa vuodessa. Se on arvoltaan noin 500 miljoonaa euroa ja vastaa noin 100 000 henkilöauton hiilidioksidipäästöjä vuodessa.

"Yksinkertaisin ja edullisin tapa vähentää ruoan aiheuttamaa ilmastokuormitusta on vähentää kaiken ruoan haaskausta."

Ilmaston kannalta kasvispainotteinen tai kasvisruokavalio on suositeltava valinta. Kasvikset, juurekset, hedelmät ja marjat, joiden kasvattaminen ei vaadi lämmitettyjä tiloja, ovat ilmastoystävällisimpiä valintoja. Suomalainen syö nykyisin enemmän lihaa vuodessa kuin koskaan. Suurta lihamäärää emme voi perustella fyysisen työn raskaudella tai proteiinitarpeella. Lihaa voimme opetella arvostamaan niin paljon, että se olisi jälleen pyhäruokaa.

Yksinkertaisin ja edullisin tapa vähentää ruoan aiheuttamaa ilmastokuormitusta on vähentää kaiken ruoan haaskausta. Syömättömän ruoan tuotantoketjun kasvihuonekaasupäästöt ovat aiheutuneet täysin turhaan, on kyseessä sitten liha, kala, tai kasvis.

Syömäkelpoisen ruoan poisheittäminen on suuri taloudellinen ja ekologinen rasite, jossa tuotannon panokset valuvat täysin hukkaan ruoan päätyessä jätteeksi.

Martat edellyttävät eduskuntavaalitavoitteissaan uudelta hallitukselta konkreettisia toimia niin, että Suomen tavoitteet kasvihuonepäästövähennysvelvoitteen saavuttamiseksi tuplataan vuoteen 2030 mennessä.

Outi Pekkala

kansanedustajaehdokas (vas./sit.)

martta, Haapavesi

MAINOS

Kommentoi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image