Uusissa edustajissa monta politiikan ulkopuolelta tuttua kasvoa — Suomen asioista päättävät muun muassa dek­ka­ri­kir­jai­li­ja, koomikko ja "joulupukki"

Koomikkona tunnettu Pirkka-Pekka Petelius nousi eduskuntaan uutena kasvoja vihreiden listoilta Uudeltamaalta. KUVA: Kimmo Brandt/compic
Eduskuntavaalit 2019 15.4.2019 16:17 | Päivitetty 15.4.2019 18:57
Rebekka Härkönen

Uudessa eduskunnassa on peräti 83 uutta kansanedustajaa. Heistä moni on tullut tutuksi politiikan ulkopuolelta.

Eduskuntaan nousi harvinaisen suuri määrä uusia kasvoja. Peräti 41,5 prosenttia edustajista on uusia tai palaavia.

Yksi tunnetuimmista uusista kasvoista on näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius, joka ampaisi eduskuntaan vihreiden listoista Uudeltamaalta.

Hänestä innostavinta vaalikampanjoinnissa on ollut ihmisten tapaaminen kasvotusten. Ihmiset ovat puhuneet Peteliuksen mukaan kaikesta maan ja taivaan välillä elämäntarkoituksesta eutanasiaan asti.

Peteliuksen mukaan elämän pituus ei ole ainoa hyvän elämän mittari.

– Jos vuodet käyvät ihmiselle vaikeaksi ja omaisille sitä myöten raskaiksi, kannattaisi harkita jonkinasteista eutanasian mahdollisuuden myöntämistä tapauskohtaisesti, Petelius sanoo.

– Vanhusten määrää tulee lisääntymään ja he elävät pidempään ja pidempään, silloin tämä asia tulee vain ajankohtaisemmaksi.

Petelius kuuluu maan tunnetuimpiin koomikkoihin, mutta karsastaa "pelleilyä" politiikassa.

– Tosissaan pitää olla. Meillä on oikeasti vakavia asioita ratkaistavana, koko ihmiskunnalla ja Suomessa, Petelius toteaa.

Hän ei näe myöskään synkistelyn auttavan asioiden ratkaisemista.

– Voimme iloisella motivoituneella mielellä löytää ratkaisuja.

Hyväntekeväisyydellä kansanedustajaksi

Uutena eduskuntaan nousi myös suosittu dekkarikirjailija ja vanhempi konstaapeli Marko Kilpi. Kokoomuslaisen miehen äänisaalis oli peräti 9 231, mikä tekee hänestä Savo-Karjalan vaalipiirin ääniharavan.

Kilpi oli eduskuntavaaleissa ehdolla ensimmäistä kertaan. Mutta tietääkö uusi pesti nyt taukoa dekkarituotantoon?

– Ei kirjoittamista voi lopettaa, se on kuin lopettaisi hengittämisen. Olen aina löytänyt rakoja kirjoittamiselle, ja itse asiassa jokainen kirja on syntynyt jollakin tapaa kaoottisessa tilanteessa, tyytyväinen Kilpi kommentoi.

Kilven yhdeksäs kirja ilmestyy kuukauden kuluttua. Hän lupaa raivata aikaa myös seuraavan kirjoittamiselle politiikanteon lomassa.

Uusiin kansanedustajiin lukeutuu myös hyväntekeväisyysjärjestö Brother Christmas ry:n perustaja Ari Koponen. Uudeltamaalta noussut Koponen on perussuomalaisten kansanedustaja.

Muita tulokkaita ovat some-persoonina tunnetut perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen, vasemmistoliiton Veronika Honkasalo ja keskustan Mikko Kärnä.

Oululainen Sebastian Tynkkynen tuli aikoinaan tunnetuksi tosi-tv-sarjasta Big Brother. Tynkkynen ponnisti kirkaasti kansanedustajanpaikalle perussuomalaisten riveissä.

Tynkkynen nousi julkisuuteen vuonna 2011 oltuaan mukana Big Brother -tosi-tv-sarjassa. Tynkkynen tulee Oulusta, jossa hän keräsi peräti viidesosan perussuomalaisten äänistä.

Honkasalo keräsi äänensä Helsingistä, jossa hän toimii kaupunginvaltuutettuna. Honkasalo on vasemmistoliiton varapuheenjohtaja. Hän ottaa ahkerasti kantaa yhteiskunnallisiin asioihin sosiaalisessa mediassa kuten Twitterissä.

Isien jalanjäljissä

Keskustan uusi kansanedustaja Mikko Kärnä on lanseerannut itsensä Lapin puolustajana. Hän ehti käydä eduskunnassa Paavo Väyrysen varamiehenä vuonna 2015, kun Väyrynen päätti jatkaa europarlamentikkona. Väyrysen palattua kesäkuussa 2018 kansanedustajaksi, Kärnä jäi työttömäksi.

Nyt Kärnä nousi eduskuntaan omilla avuillaan, kun taas Väyrynen putosi pois. Kärnä on innokas some-aktiivi.

Brother Christmas -hahmon takana hyväntekeväisyyttä tehnyt Ari Koponen on perussuomalaisten uusi kansanedustaja Uudeltamaalta.

Tauon jälkeen eduskuntaan palasi myös entinen painija Marko Asell, jonka tuorein esiintyminen tapahtui Selviytyjät-tosi-tv-sarjassa. Asell tulee Pirkanmaalta ja hänen puolueensa on Sdp.

Kansanedustajiksi tarpovat konkari-isiensä jäljissä Eveliina Heinäluoma (sd.) ja Eeva Kalli (kesk.). Heidän isänsä Eero Heinäluoma ja Timo Kalli jättivät eduskunnan.

Monta tuttua ulkopuolelle

Vaaleissa oli ehdokkaina myös monia muita uusia julkkiskasvoja, mutta heille pylvästalon ovet pysyvät ainakin toistaiseksi kiinni.

Ulkopuolelle jäi jihadismin tutkija, helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Atte Kaleva. Kokoomuslainen Kaleva ponkaisi otsikoihin vuonna 2012 jouduttuaan vaimonsa kanssa puoleksi vuodeksi panttivangiksi Jemenissä.

Niin ikään näppejään jäi nuolemaan some-persoona, kokoomuksen ehdokas Tere Sammallahti Uudeltamaalta.

Ulkopuolelle jäivät myös kokoomuksen Lotta Backlund ja Mervi Katainen. Backlund on toiminut televisiotoimittajana, koomikkona ja Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren avustajana. Mervi Kataisen moni muistaa ex-pääministeri Jyrki Kataisen puolisona.

Keskustasta ulos jäivät tv:stä tuttu kiinteistövälittäjä Kaisa Liski ja ex-missi Tarja Smura.

Vihreiltä ulos jäivät muun muassa kirjailija Katariina Souri sekä tietokirjailija ja toimittaja Rauli Virtanen.

Vasemmistoliiton tunnetuista kasvoista ilman edustajapaikkaa jäivät näyttelijä Outi Alanen ja tv:stä tuttu Wallu Valpio.

Kansanedustajapaikkaa ei irronnut myöskään mallina ja juontajana julkisuuteen nousseelle yrittäjä Janina Frylle ja entiselle NHL-jääkiekkoilijalle Sean  Bergenheimille. Fry ja Bergenheim pyrkivät eduskuntaan rkp:n listoilta.

Liike Nytin listoilta eduskuntaan pyrkinyt mediapersoona Joel Harkimo ei saavuttanut riittävää äänimäärää noustakseen kiviportailla isänsä, Nyt liikkeen perustajan Hjallis Harkimon perässä parlamenttiin.

Perussuomalainen-lehden ja Suomen Uutiset -verkkolehden päätoimittaja Matias Turkkilan äänimäärä jätti miehen eduskunnan ulkopuolelle.

Juttua korjattu 15.4. kello 18.57. Eeva Kallin puolue on keskusta eikä SDP.

MAINOS

Kommentoi

Väärin. Ei nämä jukkikset päätä suomen asioista. Eivät saa merkittäviä paikkoja tärkeissä valiokunnissa eikä missään muissakaan tehtävissä, kunhan painavat nappia muiden mukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Timo Kalli on, toisin kuin jutusta voi päätellä, hyvin kuuluisa keskustalainen vaikuttaja. Eeva Kalli valittiin nyt kansanedustajaksi keskustan listalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No tyypit ovat niitä ” painat nappia käskyn mukaan”. Näin se vaan menee. Ehkä esiintyvät ryhmänsä pikkujoulussa tai Floranpäivänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

24
Zeppelinin edustan tietöiden pahin vaihe on kohta ohi, liikenneympyrä valmistuu heinäkuussa
19
Kiinteistöliitto esittää Airbnb-majoittujien määrän rajoittamista huoneistoissa vuoden aikana – valvonta tehtäisiin sähköisen järjestelmän avulla
12
Tutkimus: Miespuolisilla koiranomistajilla muita enemmän tyypin 2 diabetesta
10
20 asteen rajaa ei juuri rikota Pohjois-Pohjanmaalla tulevalla viikolla – keskiviikkoillan ja torstain aikana luvassa jopa kolmasosa kuukauden sateista
10
Jääliläinen Viola sai virvelillä ensimmäisen kuhansa – osallistu Kalevan kalakuvakisaan
8
OLS:n kasvatti Rasmus Karjalainen siirtyy Hollannin liigaan – "Menen tekemään, en vain selviytymään"
8
Kauppalehti: Kamuxin perustaja Juha Kalliokoski sijoitti yhtiöönsä 270 000 euroa – koko osakepotin arvo noin 31 miljoonaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image