
Ylen vaalitentissä puolueiden puheenjohtajat ottivat viimeistä kertaa mittaa toisistaan ennen sunnuntain eduskuntavaaleja.
Ylen vaalitentissä oli selvästi nähtävissä, että eduskuntavaalit ovat kolmen päivän päästä.
Heti tentin alussa kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ottivat yhteen Suomen talouspolitiikasta.
Orpo peräsi Rinteeltä vastuullista talouspolitiikka.
– Meillä on iso arvoero. Sinä olet valmis keventämään rikkaiden verotusta. Me ollaan valmiita laittamaan ikäihmisten asioita kuntoon ja me halutaan parantaa opiskelijoiden ja lapsiperheiden toimeentuloa, Rinne vastaa Orpolle.
Kyseessä on Rinteen mukaan arvovalinta.
– Teidän arvovalinnat ovat tosi kovat, Rinne toteaa.
Orpon mukaan tämä ei pidä paikkaansa.
– Me ollaan saatu tällä hallituskaudella Suomeen 140 000 uutta työpaikkaa. Se on parasta tasa-arvotyötä, että voidaan pitää heikommista huolta ja että voidaan huolehtia vanhusten ja lasten palveluista, Orpo sanoo.
Halla-ahoa haastetaan
Välillä jopa kiivaaksi väittelyksi kehittyvässä tentissä näkyy Ylen tuore puoluegallup. Siinä perussuomalaiset ovat nousseet toiseksi suosituimmaksi puolueeksi ohi kokoomuksen.
Perussuomalaisten puheenjohtajaa Jussi Halla-ahoa haastetaan kovaa eri tahoilta, kun puhe kääntyy siihen, ovatko muut puolueet valmiit tekemään hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa.
Antti Rinne ilmoittaa käsiäänestyksessä, ettei sdp ole valmis hallitusyhteistyöhön perussuomalaisten kanssa, mutta Rinteen mukaan kaikilla puolueilla on samat mahdollisuudet vaikuttaa, tulevatko ne hallitukseen, jos sdp on hallitustunnustelija.
Rinteen mukaan arvot ratkaisevat.
Vasemmistoliiton Li Andersson on kannassaan suorempi kuin Rinne, kun kyseessä on hallitusyhteistyö perussuomalaisten kanssa.
Andersson syyttää, että perussuomalaiset on ollut mukana hallituksessa tekemässä leikkauspolitiikka, jonka seurauksena lähes 40 000 ihmistä on tippunut köyhyysrajan alapuolelle.
Andersson myös syyttää, että Halla-ahon perussuomalaiset haluavat lopettaa humanitaarisen maahanmuuton kokonaan.
– Käytännössä se tarkoittaa selkosuomeksi, ettei haluta lainkaan auttaa hädässä olevia ihmisiä, Andersson sanoo osoittaen sanansa Halla-aholle.
Halla-aho kiistää Anderssonin väitteet.
Halla-aho mukaan se on puolueiden vapaa valinta, jos ne eivät halua tehdä perussuomalaisten kanssa hallitusyhteistyötä, koska puolue "haluaa vähentää Suomen kannalta haitallista maahanmuuttoa".
Vaaliväittelyssä käsiteltiin talouspolitiikan ja hallituskuvioiden lisäksi muun muassa turvallisuuspolitiikka ja maahanmuuttoa.
Viimeiseen puoluejohtajien yhteiseen vaalitenttiin osallistuivat puolueiden puheenjohtajat Antti Rinne (sdp.), Jussi Halla-aho (ps.), Petteri Orpo (kok.), Li Andersson (vas.), Juha Sipilä (kesk.), Pekka Haavisto (vihr.), Sari Essayah (kd.), Sampo Terho (sin.) ja Anna-Maja Henriksson (rkp.).
Sdp edelleen kärjessä
Ylen torstaiaamuna julkaisemassa gallupissa mikään puolue ei päässyt yli 20 prosentin kannatukseen.
Sdp piti edelleen kärkipaikkaa 19,0 prosentin kannatuksella.
Toiseksi kyselyssä oli kivunnut perussuomalaiset 16,3 prosentin osuudella. Jussi Halla-ahon luotsaama puolue nosti kannatustaan 1,2 prosenttiyksikköä verrattuna Ylen edelliseen mielipidetiedusteluun.
Seuraavina gallupissa olivat kokoomus (15,9 %), keskusta (14,5 %) ja vihreät (12,2 %).
Tulosten virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta 2,3 prosenttiyksikköä suuntaansa.
Eduskuntavaalien ennakkoäänestys päättyi tiistaina. Ennakkoon äänensä antoi yli 1,54 miljoonaa, mikä on 36 prosenttia kaikista äänioikeutetuista.
Eduskuntavaalit pidetään sunnuntaina 14. huhtikuuta.
Kommentoi ()
Luin tähän aiheeseen liittyviä aiempia kommentteja. Huomaa, että olemme keskustapuolueen valta-alueella. Ei täällä älyllisemmistä asioista, kuten sosiaalidemokratiasta ymmärretä mitään. Tiedetäänhän sekin kyllä, että aivovuotoa ts. korkeammin koulutettua väkeä, valuu täältä perähikiältä pois ja kepu-pikkuisännät, uhoajat ja suunpieksijät, jää tänne möykkäämään.
Demarit on sitten tyhjänpäiväinen puolue. Ja Rinne sen tyhjänpäiväinen johtaja. Sama mantra työttömien ja vähäosaisten 'kyykyttämisestä'. Suomi on vapaa maa ja mahdollistaa kaikille tasapuoliset koulutusmahdollisuudet. On aivan turha vinkua yhteiskunnan tukiaisten perään, jos ei aikoinaan ole koulunkäynti kiinnostanut. Niin me 'hyväosaisetkin' (lue:veronmaksajat) olemme joutuneet tekemään. Yhteiskunta on tosiaan epäreilu: pieni joukko joutuu kustantamaan työn vieroksujien yltäkylläisen elintason. Katsokaapa keskiluokan marginaali- ja kokonaisveroastetta!
"Suomi on vapaa maa ja mahdollistaa kaikille tasapuoliset koulutusmahdollisuudet." Entäpä ne, jotka ovat kasvaneet kansakouluaikana, jolloin vai rikkailla oli varaa koulutukseen? Taidat olla kakara, joka ei näe nokkaansa pidemmälle. Kaikilla ei ole ollut mahdollisuuksia ja piste. Jos olet Kepulainen, niin tutustu alkiolaisuuteen ja unohda Sipilän kaikki rahat kuuluu rikkaille politiikka.
Työllisuudestä: todellisuudessa tapahtui näin: 02/15 – 02/19 työllisyys lisääntyi 112 000 ihmisellä. Noista palkansaajia noin 63 000. Syntyneistä työpaikoista yli 60% osa-aikatyötä tai määräaikaista. Vakituista kokoaikatyötä tekevien määrä pudonnut 17 000 ihmisellä. Tämä on se todellisuus, jota mikään oikeistomedia (=kaikki perinteiset YLE mukaan luettuna) ei halua kertoa.
Kyllä oli epämääräsiä vastauksia Rinteellä. Huono ulossanto, ei saa asiaansa perille. Kävely on samanlaista, kuin ennen sairastumista. Ei pääministeri ainesta.
Pehmeät arvot on kyseessä nimenomaan silloin kun ei puhuta rahasta.
Vaan Rinne ei mistään muusta puhukaan, satasia ja miljardeja toistuu koko ajan.
Miehen arvomaailma on materialistinen kun kaikki pyörii rahan ympärillä. En ole kuullut koskaan puhuvan henkisistä arvoista.
Rinne olisi tuhoamassa hyvän työpaikka- ja työllisyyskehityksen aikoessaan nostaa yritysveroja ja pienten yrittäjien osinkotuloja. Seurauksena olisi kilpailukyvyn rapautuminen uudelleen ja sitten työpaikkojen määrän lasku ja työttömyyden nousu. Rinne ei ymmärrä, että nostamalla yritysveroja , valtiolle tuleva veromäärä päinvastoin vähenee, kun yritykset ja yrittäjät eivät kykene tekemään uusia investointeja, kun niiihin varatut rahat menevät valtion kassaan. Moni yrittäjä muuttaa firmansa Viroon, jossa on maltillinen verotus ja taas Suomen valtion kärsii. Rinteen populismi on tässä hyvin harhaanjohtava , Rinne väittää , että verotulot nousee veroja nostamalla kun ne päinvastoin vähenee.
Rinteen ajatus on että pidetään talous kurissa ja verotetaan siitä mahdollisimman paljon.
Oikeasti kuuluisi ajatella että talous kasvaa mutta isosta potista saadaan pienellä prosentillakin paljon enemmän kuin kutistuvasta potista isolla prosentilla.
Vasemmisto ei ymmärrä että hyvin menestyvät ja vaurastuvat yritykset investoivat ja lisäävät työpaikkoja. Vasemmistolle on myös vaikea ymmärtää etttä verotuksen ennakoimattomuus aiheuttaa talouden tuhoja ja erityisen vaikeaa ymmärtää että yritykset pitävät tätä maata pystyssä ja rahoittavat koko julkisen talouden. Ehkäpä Rinne ei ole koskaan kuullut sanontaa lypsävästä lehmästä.
Äänioikeutettuja on n 3,5 miljoonaa suomalaista.
Jos esim 18 % äänestää PerusS puoluetta. Se on n 630 000 suomalaista ihmistä jotka antaa äänensä PerusS puolueelle.
Onko kaikki 630 t hlöä väärässä?
Voidaanko heidät siis hylätä ja pistää esim "ihmisroskiin"?? Poistaa olemasta? Eikä heidän mielipiteillään sitten olekaan arvoa? mIssä se kuuluisa Tasa-arvo on joka perustuslain mukaan kuuluu kaikkille suomalaisille.
Kai niillä on arvo jos kerran heidän äänillään puolue saa kansanedustajia eduskuntaan. Mitä muuta pitäisi?
Hallitukseen ei Halla-aholla ole pienintäkään kiinnostusta, seurasi sivusta kuinka Soinille kävi.
Kunhan kysyn minäkin, että miksi äänestää perusuomalaisia. Kyyti tulee olemaan oikeistolaisen kovaa ja kylmää nimenomaan tavallisille köyhemmille suomalisille. Siis jos hallitukseen pääsevät, mutta Halla-aho ei oikeasti haluakaan hallitukseen, vaan marttyyrinä oleskella oppositiossa. Kummin päin vain, hukkaan menee kannatus.
Kyyti on kylmää vain uhriutuvalle osalle, joille ei voida enään jakaa ilmaista mannaa velkarahalla kuten ennen. Se toinen porukka, jotka ovat valmiita työn tekemiseen kyllä nousevat köyhyysloukosta, kunhan satsataan yrityksiin ja sitä kautta uusiin työpaikkoihin.
Kokoomus ajattelee vain rahaa. Sosialidemokraateille ja vihreille rahalla ei ole mitään väliä.
Ja jälki onkin sitten sen mukaista. Velkarahaa jaetaan ja paapotaan, ettei vaan kenellekään tule paha mieli. Jos et osaa laskea, olet ihanneäänestäjä vasemmistolle. Jos taas osaat laskea ja ajatella, äänestät todennäköisesti oikeistoa.
Hieman oudolta tuntui, kun tilaisuuden alussa muilta pj.:lta kysyttiin, ketkä eivät missään tapauksessa suostu hallitusyhteistyöhön Ps:n kanssa, niin kaikki muut paitsi KD ja siniset ilmoittivat kielteisen suhtautumisen.
Näin maallikkona tuntuu, että eikö ne hallitusneuvottelut käydä kaikkien kanssa ohjelmakysymyksistä, ennenkuin aletaan etukäteen sanomaan tyyliin " minä en ala sinua"..;) Tämä toimintahan sataa kaikki Ps kannatuksen nousuun joka jo nyt korkealla niin mihinkähän sunnuntaina on noussut?
Perustui siihen että ohjelmakysymykset ovat jo tiedossa.
Ellei sitten oleteta että Halla-ahoa houkuttaa audin takapenkki niin paljon että on valmis myymään periaatteensa?
Rinne sanoi totuuden Kokoomuksesta ja heidän arvomaailmasta.
Nyt päättyvillä valtiopäivillä Kokoomuksella oli apupuolueinaan Keskusta ja Sininen tulevaisuus.
Seuraaville valtiopäiville, eli eduskuntaan Kokoomus toivoisi samaa linjaa jatkamaan varmasti Perussuomalaiset, RKP:n, Kristillisdemokraatit ja ehkäpä myös Kepun.
Nän Kokoomus voisi jatkaa tätä vähäosaisempia ja työläisiä syrjivää politiikkaa.
Tosiasiassahan jokainen muu puolue, paitsi Sosiaalidemokraatit ja Vasemmistoliitto ovat halukkaita hallitukseen duunaria ja eläkeläistä syrjivän politiikan hyväksyen.
Se ministerin auton takapenkki kun houkuttaa. Perussuomalaiset haluavat tietenkin mausteeksi kieltää maahanmuuton, kuten heidän puheenjohtaja totesikin.
Monikohan jäteauto jää sen jälkeen ajamatta pääkaupunkiseudulla, tai porrashuone siivoamatta koko Suomessa?
Ulkomaalaiset kun tekevät arvokasta työtä, joissa palkalla ei elätä itseään.
Toivottavasti jokainen äänestäjä miettii, mikä puolue pystyy aikaansaamaan uusia työpaikkoja Suomessa. Kun työttömyys pienenee, käytännössä kaikki ongelmamme ratkeavat.
Kannattaa myös muistaa, että työttömyysprosentti ei voi käytännössä mennä alle 5%. Kaikki eivät kykene työelämään tai eivät halua sinne. Lisäksi uusien työpaikkojen pitäisi olla sellaisia, että ihminen voi elättää sillä itsensä ilman tukia. 0-tuntisopimukset eivät ole sellaisia, vaikka paperilla näyttäisi ihmisellä olevan työpaikka. Siksi asia ei ole niin yksinkertainen, eikä raha voi olla ainoa ratkaiseva asia ihmisten elämässä.